Виховний захід " Безпечний Інтернет"

Про матеріал
Матеріал дає змогу дослідити позитивні і негативні наслідки Інтернету, засвоїти правила безпечної роботи в Інтернеті за допомогою інтерактивної гри «Казка про Скіпочку»яка розвиває логіку, кмітливість та сприяє обізнаності учнів про небезпеку, яка існує в Інтернеті та про шляхи їх подолання.
Перегляд файлу

Тема : « Безпечний Інтернет»

Мета: 

  • дослідити позитивні і негативні наслідки Інтернету;
  • засвоїти правила безпечної роботи в Інтернеті;
  • розвивати логіку, кмітливість;
  • сприяти обізнаності учнів про небезпеки, які існують в Інтернеті та про шляхи їх подолання;
  • виховувати інформаційну культуру учнів.

Обладнання: Соціальні ролики про безпечний Інтернет, аркуш ватману,ПК, екран, мультимедійний проектор, канцелярські скріпочки, 10 золотих правил безпеки в Інтернеті для дітей , оформлені у вигляді пелюсток квітки.

Хід заняття

I . Організаційний момент.

II. Виховний захід.

 

Учень .- Інтернет. Що це?

Хлопчик Інтернет. Я – всесвітня мережа, яка складається з мільйонів комп’ютерів у різних куточках земної кулі, поєднаних між собою. Кожен комп’ютер у цій мережі має свою адресу, за якою його можна знаходити. А походжу я від англійського International Network, що означаю «міжнародна мережа».

Учень. Останні роки це слово щільно увійшло в наше життя. Це цікавий та захоплюючий світ, який дозволяє тобі дізнаватись про світ цікавого, спілкуватись з людьми в різних кінцях світу не виходячи з власної кімнати, грати в цікаві ігри та ділитись з іншими своїми думками та захопленнями. Сучасна людина не уявляє собі життя без  Інтернету.

Учень. Коли ми потрапляємо до Всесвітньої мережі, ми потрапляємо у світ, де нас оточують люди: хороші та погані, добрі та злі, розумні та не дуже; інформаційні потоки: корисні та шкідливі; новини, музика; фільми і ще багато різної інформації.  Ми свідомо здійснюємо пошук серед усього цього розмаїття. Інтернет є дуже широким джерелом інформації, іншими словами, інформаційним простором, у якому, як і в реальному житті, є позитивні та негативні сторони.

Учень. З дитинства ми  знайомимося з Правилами дорожнього руху, Правилами поводження з газом, Правилами з пожежної безпеки, і ми спокійно реагуємо на них і виконуємо, бо знаємо, що це життєво необхідно. На будь-якому підприємстві, дорослі знають і дотримуються правил, щоб працювати безпечно, щоб ніщо не загрожувало не тільки їх життю, але і моральній та духовній рівновазі.

Учень. А чи існують правила, яких ми маємо дотримуватись працюючи в Інтернеті? Що нам потрібно знати і чого дотримуватися, щоб залишитися здоровою людиною з усіх боків.

Учень. На сьогодні в Україні проблема безпеки дітей в Інтернеті постала особливо гостро. Аудиторія користувачів всесвітньої мережі дедалі розширюється, і її переважну частину становлять діти та підлітки, які не усвідомлюють повністю загроз, що можуть чекати у віртуальному просторі.

Учень. Саме тому сьогоднішнє наше заняття ми присвятимо темі «Безпечний Інтернет». Спробуємо дослідити  позитивні і негативні наслідки Інтернету, сформулювати та засвоїти правила безпечної роботи в Інтернеті.

III. Перегляд відео. Соціальний ролик про безпечний Інтернет. Або перегляд плакату «Безпечний Інтернет».

Обговорення відео

IV. Інтерактивна гра «Казка про Скіпочку».

 

На початку гри кожному з учасників видається канцелярська скріпка (бажано, кольорова).

Слова вчителя:

- Я пропоную до Вашої уваги казку про дівчинку Скріпочку, таку ж, як і у Вас в руках. Скріпочка дуже товариська і весела.

Тато. – Сьогодні в донечки Скріпочки День народження. Ми подаруємо їй комп’ютер.

Мама. – Та підключимо до мережі Інтернет, тепер у неї з’явиться  більше можливостей для спілкування.

Мама. Донечко, Скіпочко

 З Днем народження тебе вітаємо.

Тато. Здоров’я крепкого бажаємо

Щоб навчалася на відмінно.

Скріпочка. - Дякую! Любі мої! (сідає за стіл з компютером)

-         Ось тепер я знайду багато друзів.

Буду листуватися з ними.

-         Так , так, так,……

-         Зайду в контакт…

-         Відразу отримала цікаве повідомлення від незнайомого хлопця. – Ой, яке фото! Ой, який красень!

Перша зупинка.

Вчитель. – А зараз діти візьміть в руки скріпочку і зробіть посмішку. Хто виконав завдання, покладе скріпочку на край парти.

-         А далі послухаємо, що трапилося зі скріпочкою.

Учень. - Спілкуючись «в контакті» з друзями, вона отримала цікаве повідомлення від незнайомого хлопця, який незабаром запропонував їй дружбу. З кожним днем спілкування Скріпочка розуміла, що в них багато спільного, та й за віком хлопець був лише на один рік старше за неї.

Учень. На фото, яке вона отримала, він був дивовижно гарним і добрим хлопцем, тому у Скріпочки не виникло сумнівів щодо зустрічі з ним. Але говорите про це батькам дівчинка не стала, адже думала, що повернеться додому раніше, ніж вони прийдуть з роботи.

Скріпочка уявляла, що її новий друг прийде на зустріч з гарними квітами.

Друга зупинка.

Вчитель. – Зараз ми поділимося на три групи. Кожний з вас візьме свою скіпочку і зробить з неї пелюсточку, а потім їх об’єднаємо, щоб утворилася квіточка.

-         В нас отрималося три квіточки для скріпочки. Адже вона так мріє про квіти.

 

Учень. - Коли ж дівчинка прийшла на призначене місце зустрічі, там було темно і безлюдно, проте це її зовсім не турбувало, адже її новий знайомий хотів, щоб їм ніхто не заважав.

Скріпочка. - Та де ж він?- Скільки ж я його буду чекати. Зараз зателефоную.(набирає номер на телефоні)

-         Чомусь не відповідає…

Учень. - Пройшов деякий час і, раптом перед Скріпочкою з’явився  неохайно вдягнений дорослий чоловік. Як з’ясувалося - це був той, хто видавав себе в Інтернеті за чемного і доброго  хлопця.

( вибігає хлопчик, який грає роль бандита)

Бандит - Дівчинко – Скіпочко, ану віддай телефон !!! (зриває сумку і телефон і погрожує)

-         Якщо комусь скажеш, то приб’ю !!!

 Вчитель . Чоловік відібрав сумку і мобільний телефон. почав погрожувати. Дівчинка дуже злякалась, вирвалась з ціпких рук бандита та втекла додому. Ця історія дуже вразила Скріпочку. Вона хотіла забути про те, що сталося і повернути все на свої місця.

Третя зупинка.

Вчитель. - А тепер візьміть кожний свою скріпочку і попробуйте повернути її в початкову форму.

- У вас вийшло? Ось і у Сріпочки не вийшло.

 Як ви гадаєте, де допустила помилку Скріпочка?

 Що було необхідно зробити інакше?

Хлопчик Інтернет.     ПАМ’ЯТАЙТЕ:

-         Якщо хтось незнайомий запропонує Вам дружбу в Інтернеті, згадайте казку про маленьку Скріпочку та дотримайтесь цих правил:

Не вірте тим даним і фотографіям, які Вам надсилають;

Погоджуйтесь на зустріч лише вдень та в людному місці;

Повідомте батькам про зустріч або візьміть їх з собою.

Вчитель. ПАМ’ЯТАЙТЕ: те саме може статися з вашою інформацією у мережі Інтернет.

V. Засвоєння правил безпечної роботи в Інтернеті.

     На дошку заздалегідь закріплена серединка квітки. На столі лежать пелюстки, на яких з іншого боку записані правила безпечної роботи в Інтернеті. Учні, по черзі беруть пелюстку, озвучують  правило і прикріплюють її на дошку до серцевинки.

VI. Заключне слово вчителя.

-         Наше життя вирує все швидше та швидше. Інтернет уже зараз став невід’ємною його частиною.  Цілком ймовірно, що у найближчому майбутньому Всесвітня мережа повністю замінить усі інші засоби зв’язку. То ж давайте зупинимось на мить і  замислимось, чи дійсно ми хочемо провести усе життя у віртуальному світі? Бачити аватарки – замість живих облич, смайлики – замість живих посмішок. В решті решт  на що витрачати власний час - це вільний вибір кожного. 

-         Але  пам’ятайте, що Інтернет - це лише інструмент, яким Ви користуєтесь, щоб отримати відповіді на свої питання. Вчіться користуватись Інтернетом із розумом.

 

Додаток.

10 правил безпеки в Інтернеті для дітей, які записані на пелюстках квітки.

1. Нікому без дозволу батьків не давати особисту інформацію: домашню адресу, номер домашнього телефону, робочу адресу батьків, їхній номер телефону, назву й адресу школи.

2. Якщо знайдете якусь інформацію, що турбує вас, негайно сповістіть про це батьків.

3. Ніколи не погоджуватися на зустріч з людиною, з якою ви познайомилися в Інтернеті. Якщо все ж таки це необхідно, то спочатку потрібно спитати дозволу батьків, а зустріч повинна відбутися в громадському місці й у присутності батьків.

4. Не посилати свої фотографії чи іншу інформацію без дозволу батьків.

5. Не відповідати на невиховані і грубі листи. Якщо одержите такі листи не з вашої вини, то сповістіть про це батьків, нехай вони зв'яжуться з компанією, що надає послуги Інтернет.

6. Розробити з батьками правила користування Інтернетом. Особливо домовитися з ними про прийнятний час роботи в Інтернеті і сайти, до яких ви збираєтесь заходити.

7. Не заходити на аморальні сайти і не порушувати без згоди батьків ці правила.

8. Не давати нікому крім батьків свої паролі, навіть найближчим друзям.

9. Не робити протизаконних вчинків і речей в Інтернеті.

10. Не шкодити і не заважати іншим користувачам.

 

 

docx
Додано
24 березня 2021
Переглядів
521
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку