Виховний захід "Брати наші менші"

Про матеріал

В сучасному світі людина все далі відходить від природи. Спілкування з нею поступово заміщується соціальними мережами, комп'ютерними іграми, віртуальним світом. Дуже часто ми забуваємо, що поряд з нами живуть вірні друзі – тварини. Вони відданими очима дивляться на нас, очікуючи уваги і любові. Наші домашні улюбленці так багато роблять для нас: охороняють, дарують радість спілкування, а іноді навіть рятують життя, чекаючи від нас лише уваги. Вони для нас лише сторінка життя, а ми для них і є все життя.

Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Брати наші менші

Номер слайду 2

Номер слайду 3

25 червня - Міжнародний день з собаками на роботі.1 березня – Міжнародний день кота16 серпня – Міжнародний день безпритульних тварин4 жовтня - Всесвітній день захисту тварин.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

КІШКИ

Номер слайду 10

Номер слайду 11

КІТ ЛАРРІ ОХОРОНЯЄ БРИТАНСЬКИЙ МУЗЕЙ ВІД МИШЕЙ

Номер слайду 12

Номер слайду 13

КІТ ХАМФРІ НА ЗАХИСТІ БРИТАНСЬКОГО УРЯДУ ВІД МИШЕЙ

Номер слайду 14

Чи знаєте ви, що…Вусами коти відчувають навколишній світ. У темряві тваринка не торкається предметів, що лежать на її шляху. Тому вуса не можна стригти! Якщо кішка треться носом, її потрібно погладити. Якщо кішка лежить на дивані з напівзаплющеними очима, їй приємно. Кішка любить, щоб її гладили за напрямом росту шерсті по спинці між вушками. Якщо кішка хоче гратися, вона заглядає у вічі й відстрибує вбік. Кішка треться тоді, коли демонструє, що людина належить їй. Кішкам потрібно лазити по деревах, щоб гострити кігті й мітити територію. Якщо кішка їсть траву, нехай їсть скільки схоче: таким чином вона лікується. Коли кішка муркоче, їй дуже гарно. Коли сердиться, вона звужує зіниці й настовбурчує вуха вперед. Коли кішка ворушить кінчиком хвоста, їй цікаво. Якщо кішка стоїть у позі «хвіст трубою», вона радіє і дуже задоволена. Якщо кішка опустила хвоста, вона втомлена і хоче відпочити.

Номер слайду 15

СОБАКИ

Номер слайду 16

ХАТІКО- НАЙВІРНІШИЙ СОБАКА ЯПОНІЇ

Номер слайду 17

11 БЕРЕЗНЯ 2011 РОКУ ЖАХЛИВЕ ЦУНАМІ ЗРУЙНУВАЛО УЗБЕРЕЖЖЯ ЯПОНІЇ. ВЕСЬ СВІТ СПОСТЕРІГАВ ЗА ІСТОРІЄЮ СОБАКИ, ЯКИЙ НЕ КИДАВ У БІДІ СВОГО ПОРАНЕНОГО ДРУГА. ОБОХ СОБАК БУЛО ВРЯТОВАНО.

Номер слайду 18

ПАМ’ЯТНИК БОББІ, ЯКИЙ 14 РОКІВ ПРОЖИВ НА МОГИЛІ ГОСПОДАРЯ

Номер слайду 19

ПАМ`ЯТНИК ВІРНОМУ

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ПАРАД ПЕРЕМОГИ 1945 Р.

Номер слайду 22

АЛЬПІЙСЬКИЙ ПЕРЕВАЛ ВЕЛИКИЙ СЕН – БЕРНАР ТА МОНАСТИР СВЯТОГО БЕРНАРА

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ПАМ`ЯТНИК СЕНБЕРНАРУ БАРРІ

Номер слайду 25

В 1925 РОЦІ СОБАЧА УПРЯЖКА З ВАТАЖКОМ БАЛТО ДОСТАВИЛА В МІСТО НОМ НА АЛЯСЦІ ДИФТЕРІЙНИЙ АНТИТОКСИН, ЧИМ ЗУПИНИЛА ЕПІДЕМІЮ ДИФТЕРІЇ ТА ВРЯТУВАЛА ЖИТТЯ ДІТЯМ

Номер слайду 26

Пам’ятник Балто

Номер слайду 27

Бенгальська кішка Ця пухнаста красуня коштує від 800 до 3 000 доларів. Породу вивела американка Джейн Мілл в 1960-х, схрестивши дику бенгальську кішку з домашнім чорним котиком. Так і з’явилося маленьке плямисте кошеня, яке часто називають Леопардовою кішкою.

Номер слайду 28

Японська макака Це звірятко дуже рідкісне і занесене до Червоної Книги, проте нині його ще можна легально купити. Така розкіш коштує 3 500 доларів. Японські макаки живуть далеко на Півночі. Взимку вони гріються в гарячих джерелах, тож прекрасно витримують низькі температури.

Номер слайду 29

Білячий саймірі Якщо у вас, бува, завалялися 4 000 доларів, ця грайлива мавпочка складе прекрасну компанію. Дружелюбний білячий саймірі завдовжки не більше 35 см, проте головна принада тваринки — її хвіст довжиною 40 см.

Номер слайду 30

Одна з найдружелюбніших порід. Собачка має довгу назву, зате ціна її коротка — якихось  4-5 тисяч доларів. Через відсутність шерсті Китайська хохлата дуже вразлива, тож спекотного літнього дня може навіть сонячні опіки отримати. Китайська хохлата безшерста собака

Номер слайду 31

Болотиста мавпа Ця екзотична тваринка з білою бородою та жовтим хутром буде вашою за 7-10 тисяч доларів. Мало хто знає, що з дружелюбного маленького звірятка виростає злий примат. Тож купують цю мавпу лиш ті, хто не відає про особливості її характеру.

Номер слайду 32

Гіацинтовий ара Найбільший папуга на Землі довжиною 1 м. Яскраве оперення та дивовижна здатність гіацинтового ари розламувати дзьобом шкаралупку кокосового горіха визначили ціну птаха — 12 000 доларів. Тож купивши собі це екзотичне диво, постарайтеся вести себе з ним обережно.

Номер слайду 33

Тигровий пітон-альбінос Навряд чи хтось хотів би оселити в своїй кімнаті цього героя, проте в світі є і такі сміливці. Любителі екзотики ладні заплатити за рідкісного пітона 15 і більше тисяч доларів. Виростає він до 8 м завдовжки. Цікаво, як відреагують сусіди, дізнавшись про таку незвичайну покупку?

Номер слайду 34

Білий тигр 138 000 доларів — і він ваш. Тигри-Лідером рейтингу найдорожчих домашніх тварин є білий тигр. Всього-на-всього  альбіноси народжуються дуже рідко, тож і ціна цих пухнастих велетнів відповідна.

Номер слайду 35

МИ НАЗАВЖДИ ВІДПОВІДАЄМО ЗА ТИХ, КОГО ПРИРУЧИЛИ

Перегляд файлу

Тема: «Ми відповідаємо за тих, кого приручили»

Мета заходу: виховувати любов до тварин, повагу до вірності, відданості домашніх улюбленців; почуття відповідальності за приручених тварин, розуміння цінності та недоторканності іншого життя.

Обладнання: мультимедійний екран,проектор, комп’ютер, мультимедійна презентація , виставка тематичних ілюстрацій, фото пам’ятників собакам; фото домашніх улюбленців.

Хід заходу:

Вчитель:

В сучасному світі людина все далі відходить від природи. Спілкування з нею поступово заміщується соціальними мережами, комп’ютерними іграми, віртуальним світом. Дуже часто ми забуваємо, що поряд з нами живуть вірні друзі – тварини. Вони відданими очима дивляться на нас, очікуючи уваги і любові. Наші домашні улюбленці так багато роблять для нас: охороняють, дарують радість спілкування, а іноді навіть рятують життя, чекаючи від нас лише уваги. Вони для нас лише сторінка життя, а ми для них і є все життя.

У всьому світі створено громадські організації борців за права тварин. Вони проводять акції, спрямовані на захист тварин від знущань та жорстокого ставлення.

25 червня, у світі відзначають Міжнародний день з собаками на роботі.

23 лютого - Міжнародний день стерилізації тварин

1 березня – Міжнародний день кота

16 серпня – Міжнародний день безпритульних тварин

4 жовтня, відзначається Всесвітній день тварин.

Він був запроваджений Міжнародним конгресом прихильників руху за захист природи, що проходив у Флоренції в 1931 році. Це рішення підтримали організації, створені з метою захисту тварин у різних країнах світу..

Дата 4 жовтня вибрана не випадково. Це день католицького святого Франциска Ассизського, який вважається покровителем тварин. За переказами, святий міг спілкуватися з тваринами.

В Україні прийнято закон № 3447 «Про захист тварин від жорстокого поводження» згідно з яким за знущання над тваринами передбачено різні ступені покарання.

Вчитель:

Жорстокість — поняття моральне і правове — останнім часом привертає увагу не тільки правоохоронців, а й психологів. Ница духом, інтелектуально слабка людина в дитинстві самостверджується, знущаючись над тваринами. Поступово вона стає байдужою до чужого болю, безжалісною до чужих страждань. Більшість правопорушників починали свій злочинний шлях з вбивства тварин. Тому, дуже важливо з дитинства плекати любов до тварин, повагу до іншого життя. Людина відповідає за приручених тварин. Кожна покинута тварина на совісті свого господаря. Жорстокість до тварин в дитинстві може перерости у жорстокість до людей.

Любові, співчуттю, милосердю людина також вчиться в дитинстві. З любов'ю до тварин в її душу приходить повага до іншого життя, неприйняття насильства. Люди бувають дуже жорстокі, але завжди є милосердні, співчутливі люди з добрим серцем і їх значно більше.

Сьогодні ми з вами поговоримо про тих тварин, які живуть поруч. Це наші домашні улюбленці. І перше місце у рейтингу найпопулярніших домашніх тварин посідає кішка

Коти – найдавніші компаньйони людини

Учень1:

Коти – це примхливі тварини, які живуть поряд з людьми багато століть. Вони створюють затишок своєю присутністю, знімають стрес і навіть лікують своїх господарів, лягаючи на їхні хворі місця. Як приємно, коли на колінах засинає теплий пухнастий котик і в його мурчанні ніби розчиняються проблеми та стреси. Коти не такі вірні та віддані господарям як собаки, але і вони іноді проявляють дива мужності. Відданість домашнього улюбленця треба заслужити любов`ю, піклуванням, дбайливим ставленням.

Учень2:

В місті Лебедин Сумської області ангорський кіт Тимофій врятував родину від пожежі. Відчувши запах диму, він застрибнув в ліжко господаря, почав нявчати та вчепився йому у волосся. Господар прокинувся та викликав пожежних. Четверо членів родини були врятовані. За виявлену мужність кота було нагороджено медаллю та ящиком рибних консервів.

Учень3:

Одного разу вночі англійська родина підібрала кота,що замерзав на їхньому ганку. Кіт одужав і залишився жити в будинку. Він отримав імя Слоулі Кет ( Неквапливий Кіт). Одного разу, кіт не повернувся з прогулянки. Занепокоєні господарі пішли його шукати. На дворі було дуже холодно. Шукали Слоулі всю ніч, а вранці побачили біля будинку старий мішок, з якого виліз кіт, подивився на господарів та знову заліз в мішок. В мішку виявили крихітного хлопчика, якого кіт грів своїм тілом всю ніч. У шпиталі дитину врятували.

Учень4:

У Великобританії кішки знаходяться на службі Британському музеї з моменту заснування. Вони охороняють колекції музею від гризунів. Коти носять уніформу та отримують заробітну платню.

В резиденції британських прем'єрів постійно знаходиться на службі кіт. Останній кіт на Даунінг – стріт, 10 – це кіт Хамфрі. Традиція утримувати в штаті урядової резиденції пухнастих мишоловів нараховує століття.

Вчитель: До речі, чи знаєте ви, що…

  • Вусами коти  відчувають навколишній світ. У темряві тваринка не торкається предметів, що лежать на її шляху. Тому вуса не можна стригти!
  • Якщо кішка треться носом, її потрібно погладити.
  • Якщо кішка лежить на дивані з напівзаплющеними очи­ма  їй приємно у вашій присутності.
  • Кішка любить, щоб її гладили за напрямом росту шерсті по спинці між вушками.
  • Якщо кішка хоче гратися, вона заглядає у вічі й відстрибує вбік.
  • Кішкам подобаються двоскладові клички.
  • Кішка треться тоді, коли демонструє, що людина належить їй
  • Кішкам потрібно лазити по деревах, щоб гострити кігті й мітити свою територію.
  • Якщо кішка їсть траву, нехай їсть скільки схоче: таким чи­ном вона лікується.
  • Коли кішка муркоче, їй дуже гарно. Коли сердиться, вона звужує зіниці й настовбурчує вуха вперед.
  • Хвіст кішки вміє «розмовляти», він виказує почуття своєї господині.
  • Коли кішка ворушить кінчиком хвоста, їй цікаво.
  • Якщо кішка стоїть у позі «хвіст трубою», вона радіє і дуже за­доволена.
  • Якщо кішка опустила хвоста, вона втомлена і хоче відпо­чити.

 

Вчитель: Не поступаються популярністю кішкам собаки. Їх називають найвірнішими друзями людини

Вчитель:

Хіба мають ціну вірність і любов, золоте собаче серце і справжня відданість до останньої краплини крові? Ставлення собаки до людини бесцінне. Сотнями років собака охороняв свого господаря та його родину. Вірою і правдою служив людині, був їй другом, помічником, захисником, жив пліч о пліч поряд з господарем, розділяючи його радість і біль. А в хвилини небезпеки між людиною і смертю стояв до останнього подиху її собака. Собака – це єдина істота, яка любить нас, людей, більше, ніж себе.

Собача вірність викликає у людей повагу та захоплення. Багатьом вірним псам поставлені пам'ятники. Пам'ятник собаці — це найменше, чим людина може віддячити своїм друзям, це вдячність, застигла в камені.

Пам'ятники собакам, що на протязі багатьох років чекали своїх загиблих господарів встановлені в багатьох містах і країнах світу.

Учень5:

Весь світ обійшла історія японського собаки Хатіко. Маленьке цуценятко подарував професору Токійського університету Хідесабуро Уено його колишній учень, власник ферми. У професора уже було сім собак, тому новий песик отримав ім'я Хаті (вісім), або ласкаве - Хатіко. Кожного дня Хатіко проводжав професора на станцію, потім вертався додому, а о 15 годині знову повертався, щоб зустріти господаря з роботи. Але 21 травня 1925 року сталася біда. Під час занять у професора стався інфаркт і він помер. Хатіко марно чекав на пероні свого господаря. З того часу довгих дев'ять років Хатіко приходив на станцію кожного дня о 15 годині та пильно вдивлявся в натовп, що виходив з поїзда, шукаючи поглядом професора. А коли Хатіко помер, в Японії оголосили траур, а згодом, собаці поставили два пам'ятника: біля будинку та на пероні станції Самбуї. До цього місця часто приходять закохані. Для них воно є символом справжньої вірності.

Учень6:

11 березня 2011 року під час жахливого цунамі постраждали не тільки люди, а й тварини. Весь світ облетіло відео про двох собак. Песик не кидав пораненого друга. Він гавкав, гукав людей на допомогу. Рятувальники витягли пораненого собаку з – під завалу і відправили до ветеринарної клініки, а його друга відвезли до притулку.

 

Учень7:

В 1782 році мешканці Едінбургу спільними зусиллями поставили пам’ятник скай – терєру Боббі . Боббі прийшов на кладовище під час похорону за тілом господаря. Протягом 14 років жив на могилі свого хазяїна: бідного старого пастуха. Пса годували усім містечком, а коли Боббі помер від старості, його поховали біля господаря та поставили йому пам’ятник з написом «Найвідданішому собаці».

Учень8:

Усій Росії стала відома історія собаки Вірного. В 1995 році на об’їзному шосе міста Тольятті сталася жахлива аварія. Від зіткнення з вантажівкою вщент розбилося авто з молодим подружжям. В аварії вижив лише пес, який сім років не залишав місце аварії, чекаючи своїх господарів. Ніщо не могло змусити його покинути місце, де він в останнє бачив дорогих собачому серцю людей. Коли він помер, мешканці міста встановили йому пам’ятник на тому самому місці, де він ніс свою семирічну варту. Тепер, водії, які їдуть повз бронзового пса, кожного разу думають про відданість та любов, на яку не завжди здатні, навіть люди.

Учень9:

В Україні також є пам'ятник собакам. В липні 1941 року в Черкаській області відбувся запеклий бій між фашистами та бійцями окремої коломийської прикордонної комендатури. 500 прикордонників та 150 їхніх службових собак вступили в нерівний бій і полягли смертю хоробрих. Собаки разом з солдатами знищили сотні фашистів. А коли загинули їхні господарі, віддані тварини полягали біля мертвих тіл прикордонників і нікого не підпускали до них, поки не загинули. Мешканці села, біля якого відбулася битва, дбайливо поховали солдат разом з їхніми четвероногими друзями. Пам`ятник на місці подвигу закликає зупинитись та вклонитись могилі героїв – людей і собак.

Вірну службу собак шанували під час Параду Перемоги в червні 1945 року. Собаки пройшли Червоною площею поруч із своїми вожатими з міношукачами. І на цьому історичному урочистому заході вони були по праву.

 

Вчитель:

Похмурий альпійський перевал Великий Сен – Бернар. З Х століття через нього проходив досить жвавий і небезпечний шлях між Італією та Швейцарією. Серед скель розташувався старовинний монастир Святого Бернара. Взимку ченці монастиря постійно рятували з – під снігових заносів та лавин подорожніх, що йшли через перевал. Собі на допомогу вони вивели породу великих собак – сенбернарів. Сенбернари - це спокійні, дужі, великі собаки з потужним інстинктом рятівника. Їхні сильні лапи і чудовий нюх допомагають знаходити і рятувати людей. Собак привчали знаходити людину, викопувати її з – під снігу, облизувати їй обличчя та руки, приводячи до тями і супроводжувати в монастир. Самим відомим сенбернаром – рятівником був Баррі. Цей пес врятував життя 40 подорожнім, що потрапили в біду. За легендою, 41 людина вбила його, прийнявши за вовка. Але є інша версія, за якою пес не помер, а одужав і прожив ще декілька років. Він помер в питомнику в досить поважному віці. Найяскравішим був порятунок маленької дитини, яку Баррі знайшов на краю прірви. Вона була настільки виснажена, що не змогла йти за псом, а лише змогла обійняти Баррі за шию та залізти йому на спину. Пес приніс дівчинку в монастир на спині. Цей епізод зображено на пам’ятнику, встановленому Баррі на паризькому цвинтарі для тварин. З тих часів одну собаку в монастирі Св. Бернара обов’язково звуть Баррі на честь героя – рятівника.

В наші часи сенбернарів вже майже не використовують для пошукових робіт. Їх замінили більш легкі німецькі вівчарки. Але, коли над Альпами вирує негода, могутній інстинкт рятівника, вироблений століттями, не дає спокою розумним тваринам. Вони прагнуть вирватись із своїх вольєрів та долаючи сніг і вітер, кинутись на допомогу людям, рятуючи їм життя.

(Слайд №70 - №77)

Багато історій відданості та вірного служіння людям пов’язано з їздовими собаками. Найбільш відома історія Балто. Взимку 1925 року в місті Ном на Алясці вирувала епідемія дифтерії. Їздовий пес Балто сам привів упряжку з вантажем дифтерійного антитоксину та непритомним погоничем в місто, врятувавши сотні дітей від смерті.

(Слайд №78 - №79)

Вчитель:

Є й інші домашні улюбленці,але вони зустрічаються рідше.

Акваріумні рибки прикрасять життя кожної людини. Вони яскраві та різноманітні. Їх дуже багато більше 300 видів. Доглядоти за ними легше, ніж за собаками.

Папуги – гарні яскраві птахи. У домашніх умовах можуть житии 15 років. Мають міцні пальці, великий дзьоб. Розумні. Можуть навчитися говорити. Мають добру пам’ять. Граються іграшками, дзеркалом. Обожнюють,  якщо їх гладять, чухають. Їдять фрукти, п’ють солодкий сік.

Поради:

– Папугам необхідне сонячне світло. Узимку потрібне додаткове освітлення.

– Якшо папуга живе у клітці один, з ним обов’язково треба розмовляти.

Хом’яки – милі кумедні тваринки – гризуни. Існує кілька видів хом’яків, яких можна утримувати в домашніх умовах. Вони можуть робити запаси до 90 кг.

А ще домашніми улюбленцями можуть бути морські свинки, павуки, черепашки, мавпочки.

Яких тільки тварин не може приручити і зробити зробити своїми друзями людина? Та будь-яких - крокодилів, левів, оленів.
 Давайте переглянемо навчальне відео, а після перегляду ви скажете варто чи ні заводити екзотичних тварин вдома.

(перегляд відео)

А зараз вашій увазі пропонується рейтинг найдорожчих домашніх улюбленців у світі. 

Тож якщо у когось є зайві кілька тисяч доларів, одне з наступних звірят запросто може оселитися у вас вдома.

Домашня бенгальська кішка

Ця пухнаста красуня коштує від 800 до 3 000 доларів. Породу вивела американка Джейн Мілл в 1960-х, схрестивши дику бенгальську кішку з домашнім чорним котиком. Так і з’явилося маленьке плямисте кошеня, яке часто називають Леопардовою кішкою.

Японська макака

Це звірятко дуже рідкісне і занесене до Червоної Книги, проте нині його ще можна легально купити. Така розкіш коштує 3 500 доларів.

Японські макаки живуть далеко на Півночі, через це їх і прозвали Північними. Взимку вони гріються в гарячих джерелах, тож прекрасно витримують низькі температури.

Білячий саймірі

Якщо у вас, бува, завалялися 4 000 доларів, ця грайлива мавпочка складе  прекрасну компанію. Дружелюбний білячий саймірі завдовжки не більше 35 см, проте головна принада тваринки — її хвіст довжиною 40 см.

Китайська хохлата безшерста собака

Одна з найдружелюбніших порід. Собачка має довгу назву, зате ціна її коротка — якихось 4-5 тисяч доларів

Через відсутність шерсті Китайська хохлата дуже вразлива, тож спекотного літнього дня може навіть сонячні опіки отримати.

Болотиста мавпа

Ця екзотична тваринка з білою бородою та жовтим хутром буде вашою за 7-10 тисяч доларів. Знайшов її серед боліт Африки мандрівник Бразз, через що тварину часто називають мавпою Бразза.

Мало хто знає, що з дружелюбного маленького звірятка виростає злий примат. Тож купують цю мавпу лиш ті, хто не відає про особливості її характеру.

Гіацинтовий ара

Найбільший папуга на Землі довжиною 1 м. Яскраве оперення та дивовижна здатність Гіацинтового ари розламувати дзьобом шкаралупку кокосового горіха визначили ціну птаха — 12 000 доларів. Тож купивши собі це екзотичне диво, постарайтеся вести себе з ним обережно.

Тигровий пітон-альбінос

Навряд чи хтось хотів би оселити в своїй кімнаті цього героя, проте в світі є і такі сміливці. Любителі екзотики ладні заплатити за рідкісного пітона 15 і більше тисяч доларів. Виростає він до 8 м завдовжки. Цікаво, як відреагують сусіди, дізнавшись про таку незвичайну покупку?

Білий тигр

Лідером рейтингу найдорожчих домашніх тварин є білий тигр. Всього-на-всього 138 000 доларів — і він Твій. Тигри-альбіноси народжуються дуже рідко, тож і ціна цих пухнастих велетнів відповідна.

 

Вчитель: Дорогі діти! Екзотична чи ні у вас тваринка не має значення. Варто пам’ятати про те, що ніколи не можна кидати на життєвій дорозі своїх друзів, адже, ми назавжди відповідаємо за тих, кого приручили.

І на завершення нашої зустрічі буде визначено переможця класного фотоконкурсу «Мій домашній улюбленець»

(визначення переможці і нагородження)

 

zip
Додано
28 червня 2018
Переглядів
1721
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку