Виховний захід "День Європейських країн у школі-гімназії"

Про матеріал
Сценарій загальношкільного виховного заходу "День Європейських країн у школі-гімназії"
Перегляд файлу

Сценарій відкритого загальношкільного виховного заходу

«День Європейських країн у школі-гімназії»

Перед початком заходу звучить фрагмент 9 симфонії Л. Бетховена «Ода до радості» - гімну ЄС. На тлі цієї музики слова ведучих:

Ведучий 1: Наша Батьківщина – Україна.

Ведучий 2: Наша любов до неї безмежна.

Ведучий 3:  І чим більше ми любимо свою вітчизну-неньку, тим більшим є наше загальне бажання збагатити її скарбами, добутими не із її надр. Це - думка великого просвітителя Вольтера,

Ведучий 4: яка звучать в унісон  духовному заповіту українцям великого Кобзаря «Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь…».

Ведучий 1:  Для постійного руху вперед важливо не тільки любити свій край, а й знати та поважати своїх сусідів, їх мову, культуру, історію, традиції.

Ведучий 2: Сьогодні Україна крокує в Європу, у нас спільні ідеали, єдині цінності, які полягають у демократії, верховенстві права, рівних умовах для всіх, справедливості і турботі, повазі до себе та до інших.

Читець:

Куточків різних на землі багато,

Європа серед них – найкраща нам усім,

Бо саме тут нас народила мати,

Європа – наш великий спільний дім.

Ведучий 1: Погодьтесь, що кожна школа на теренах освітянської спільноти – це теж ніби окрема держава, зі своїми писаними і неписаними правилами і законами.

Ведучий 2: Наша школа-гімназія – це міні-держава, у якій працюють та навчаються представники майже двох десятків національностей.

(«Шкільний вальс» на тлі слайдів про школу-гімназію)

Ведучий 3: У нашій рідній альма-матер ми залюбки вивчаємо  російську, англійську та французьку мови, збагачуємо  свої знання із рідної солов’їної української.

Ведучий 4: Ми всі – дружна  родина, яка шанує, вивчає й примножує культуру і мистецтво,  традиції та звичаї європейських спільнот, маленькими часточками яких і є ми всі з вами.

(на екрані – слайди про Росію)

Ведучий 1: Для нас, татарбунарцев, русский язык – как второй родной. А элементы русской культуры, обычаев, русской истории – близки и знакомы.

Читець:

О, Русь моя! Как Ты прекрасна!

 Святая Мать-Земля! Навек

 Я - Твой должник, влюбленный страстно

 В Тебя, в Твой Свет, в изгибы рек.

 И я живу, я счастлив жизнью,

 Я снова мир и свет пою!

 О, Русь моя! С Тобой лишь мыслю,

 И возрождаюсь, и горю!

Ведучий 2: Волга-матушка и ширь сибирских просторов,  величественный Петербург и   бой кремлёвских курантов, яркие матрёшки и стройные берёзки, русский самовар и лирический хоровод, тульский пряник и оренбургский пуховый платок…

Ведучий 1:  Всё это – она, Россия. А ещё Россия - это Ломоносов и Пушкин, Толстой и  Достоевский. Это революционный 1917-й и «со слезами на глазах» 1945-й. Это - газовая труба и задорная кадриль!..

(Танець «Кадриль»)

(на екрані – слайди про Болгарію)

Ведучий 3: Головний девіз жителів цієї країни -  «В єдності сила». Це країна, близька нам по духу і по пам’яті про перших слов'янських просвітителів, братів Кирила і Мефодія, це земля, яка породила справжніх патріотів  Христо Ботєва і Георгія Димитрова.

Ведучий 4:  Так, це сонячна Болгарія з її Сонячним берегом, Золотими Пісками, долиною троянд і столицею з красивою та ніжною назвою – Софія.

Читець:

Чем ты мне душу поранила?

 Духом? Обличьем?

 Аз тэ обичам, Болгария!

 Аз тэ обичам.

 Знаю: любовь - приручение

 честью, величьем,

 а не простое речение:

 «Аз тэ обичам...»

 Так сквозь ненастное, лютое

 друг друга кличем.

 Аз тэ обичам! Люблю тебя.

 Аз тэ обичам.

 Вечно любовью одаривать -

 добрый обычай.

 Аз тэ обичам, Болгария.

 Аз тэ обичам!

  Ведучий 3: Болгари надзвичайно працелюбні, доброзичливі, привітні, гостинні. Можливо, саме тому вони так пишаються своєю кухнею,  основу якої складають численні страви з овочів та кисломолочні продукти. Вважається, що саме вони сприяють болгарському довголіттю.

Ведучий 4:  Болгарська кухня - це гювеч і сир кашкавал, супи таратор і чорба, а ще -  мусака і токана, фарширований солодкий перець і шопський салат,  лютениця (соус-паста) і  кебапчета (смажені ковбаски). То як, нагнав я вам апетиту?

Ведучий 3: Звичайно, аж запахло цією смакотою. Але ти чомусь не згадав про меліну або баніцу - болгарський листковий пиріг із бринзою, сиром чи гарбузом. Його так добре готують у сусідній з нами Дмитрівці! Не вірите? Тоді – спробуйте!

(Дівчина в болгарському національному вбранні, під музичний супровід -  болгарську національну мелодію  -  виносить на блюді меліну і пригощає)

(на екрані – слайди про Молдову)

Ведучий 1:  Молдова - дуже мальовнича країна. Її зелені пагорби, пасторальні села, спокійні озера та величезні поля - все це просякнуте своєрідним шармом, що обумовлено довгою і бурхливою історією цієї землі. Тут розташовані одні з кращих яблуневих і персикових садів та виноградників у Європі.

Читець:

Мне Молдова знакома во снах…

 Облетевшие старые кодры…

 Листья вишни… Черешня в садах…

 Днестра синие гордые воды…

 А когда на чужбине проснусь,

 Вновь не буду клясть белые ночи.

 И уняв виноградную грусть,

 Я прочту буквы первые строчек.

Ведучий 2: Горда молдовська земля зеленими кодрами та величним Дністром, народними ремеслами, піснями і танцями. Весь світ милується молдовськими шерстяними килимами, захоплюється талантами композитора Євгенія Доги та актора Михая Волонтира.

Ведучий 1:  Щедра молдовська земля подарувала світу чарівні голоси Марії Бієшу, Надії Чепраги, Іону Соручану.

Ведучий 2: Та нам можна не обирати туристичних маршрутів до цієї країни, бо мелодійну молдавську мову можемо часто чути прямо в Татарбунарах! Ми раді спілкуванню і раді тому, що стіни нашої школи стали рідними для багатьох  молдаван.

(танець «Сбор винограда»)

(на екрані – слайди про Францію, пісня у виконанні Едіт Піаф))

Ведучий 3:  «Побачити Париж – і вмерти!», - так говорять багато європейців. Нам, українцям, як майбутнім членам Євросоюзу, теж варто відвідати батьківщину мушкетерів і графа Монте-Крісто.

Ведучий 4:  Франція – це держава, яка чотири рази визнавала Незалежність України. Кажуть, що один із найбільших аеропортів світу – Орлі, що поблизу Парижа, названий на честь українського гетьмана Пилипа Орлика чи його сина, Григорія, який був у свій час одним із найвідоміших людей Франції і мав значний вплив на історичний розвиток країни.

Ведучий 1: А хто не знає про історію одруження доньки Ярослава Мудрого Анни з французьким королем Генріхом І? Анна була королевою Франції, і тому в жилах майже 30 французьких королів текла українська кров.

Ведучий 2:  Символом  Франції вважають Ейфелеву вежу. Та й про Тріумфальну арку слід сказати. А ще не забути про великого Наполеона, який намагаючись підкорити світ, зробив французьку мову надзвичайно модною у Європі.

Ведучий 3: Париж відомий як столиця моди. Ів Сен Лоран, Коко Шанель – одні з найвідоміших торгових брендів у світі високої моди.

Читець:

Тихой мелодией, будто шутя,

 Запах "Шанель", игры красок и света...

 Кружится скомкано, с ветром летя,

 Давний "Le monde" позабытого лета...

 Эха Монмартра тихие звуки...

 Привкус жасмина, тайный, обманный,

 Нежно целует бледные руки...

 Город влюблённых, город туманный...

 Брызги фонтана цвета пиона...

 Взгляд незнакомки похитит мгновенье...

 Голос Пиаф в песне аккордеона...

 Вечность, Париж—это все впечатление...

Ведучий 4:  Франція уславлена своїми пейзажами та архітектурними ансамблями. Лувр, Собор Паризької Богоматері – улюблені місця як для парижан, так і для гостей країни.

Ведучий 1: Франція – батьківщина відомого письменника Марселя Пруста,  знаменитих зірок екрану Жерарда де Пардьє і Катрін Деньов, спортивного кумира Зінідіна Зідана, популярних співачок Мірей Матьє і Патрісії Каас, національного символу  Едіт Піаф.

Ведучий 2:  Ми  ще не згадали про легендарну Жанну Дарк і загадкову Бастилію, про мрію кожної жінки - французькі парфуми, про знамениті французькі вина і сири…

Ведучий 3:  Так, дійсно, про Францію можна говорити нескінченно довго… Ми бажаємо кожному із присутніх здійснити заповітну мрію, побувати у цій чарівній країні.

Ведучий 4:  А для початку почніть вивчати французьку мову так, як її вивчають учні нашої школи-гімназії.

(пісня у виконанні учнів  на французькій мові)

(на екрані – слайди про Англію)

Ведучий 1:  Коли я чую слова «Велика Британія», «Англія», моя уява малює знаменитий Біг-Бен і величні замки в стилі готики.

Ведучий 2:  А я згадую про те, що Британія - батьківщина англійської мови, яка є рідною для 500 мільйонів людей на землі і однією з офіційних мов міжнародних організацій.

Ведучий 3:  Невід’ємною частиною історії столиці Англії - Лондону є метро та червоні двоповерхові автобуси, червоні телефонні будки та чорного кольору таксі.

Ведучий 4:  Жива історія Англії – це башти Тауера та історія королівської сім’ї, зокрема, Королева Єлизавета ІІ, Золотий ювілей правління якої відзначався 15 років тому.

Ведучий 1:  Ми патріоти своєї країни, але часто вболіваємо за успіхи футбольної команди «Манчестер Юнайтед» та поважаємо здобутки у спорті Девіда Бекхема.

Ведучий 2:  Говорячи про Англію, не можна не згадати про великого поета і драматурга Уільяма Шекспіра, відомого політика Уінстона Черчилля та залізну леді Маргарет Тетчер, найвідомішого агента 007 сера Шона Коннері та легенду поп-музики Елтона Джона.

Ведучий 3: Англія – батьківщина напою, без якого не уявляє себе жоден європеєць: класичного чаю. Ця країна багата культурою і традиціями.

Ведучий 4:  Столиця Англії часто асоціюється з сумним ліричним настроєм, а той, хто хоча б один раз побував у Лондоні, обов’язково відчує себе поетом, часточкою цього величного міста, і ностальгія по його сірим вулицям часто мучитиме ночами…

Читець:

 Прощай, сердцу милая Англия! Я знаю, уже никогда

 Волною Ла-Манша не биться мне о твои берега.

 И над колонной Нельсона голубем мне не летать

 И тайну камней Стоунхенджа мне никогда не познать

 Прощай, "Альбион туманный", бордо черепичных крыш…

 Паром уже отплывает… Нас ждет Амстердам иль Париж!

 И где-то в далекой России, когда постучит в окна ночь,

 В волшебный мир Льюиса Кэрролла я приведу свою дочь…

(Інсценізація «Шерлок Холмс і доктор Ватсон»  на сучасний лад)

(на екрані – слайди про Україну, звучить українська мелодія)

Ведучий 1: 

 На  світі  багато  чудових  країн,

 Мені  наймиліша,  найкраща  країна,

 Ведучий 2:

Яка  піднялася,  мов  Фенікс,  з  руїн,

 Безсмертна  моя  Україна.

Ведучий 3:

Ти  з  давніх  віків  непокірна  була 

 І  волю  свою  боронила  невпинно. 

Ведучий 4:

 Нарешті  збулося  -  її  здобула 

 Звитяжна  моя  Україна.

Читець:

На  землях  твоїх  неозорих  степів

 Живе  працьовита  і  чесна  родина,

 Хвилюється  колосом  стиглих  хлібів

 Моя  золота  Україна.

Ведучий 1:  З часів княгині Ольги та Ярослава Мудрого збагачувалась історія нашої держави. Чимало випробувань випало на її долю. Та з усіх виходила переможницею.

Ведучий 2: Кожне століттянові імена, нові здобутки і нові досягнення. Володимир Мономах і Богдан Хмельницький, Олександр Суворов та  Ілля Мечников, Микола Пирогов та  Ігор Сікорський, Григорій Сковорода та   Іван Котляревський, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Василь Стус, Ліна Костенко…Брати Клички!...

Ведучий 3: Кожне  з цих імен золотом викарбувано на сторінках нашої історії, науки, культури. Незабаром - той час, коли настане наша черга уславлювати свою Україну.

 Ведучий 4: Запевняємо, що ми не підведемо, а разом із братніми народами, оберігаючи традиції,  будуватимемо щасливе майбутнє для грядущих поколінь.

(фрагмент «Українського  ярмарку»)

Ведучий 1:  Шановні присутні, дорогі гості! Українські звичаї, обряди та  гостинність відомі далеко за межами країни.

Ведучий 2: Вони свято передаються із покоління в покоління. Шанують їх і у нашому закладі.

Ведучий 3: На згадку про те, що Ви  побували в чудовій країні, в Татарбунарському навчально-виховному комплексі «Школа-гімназія»,

Ведучий 4: в Школі життєтворчості особистості, в Школі сприяння здоров’ю, в школі духовності, гармонії і єднання поколінь, культур, мов, національностей прийміть наші подарунки!

(Діти в національних костюмах вручають гостям подарунки)

Ведучий 1: 

В  садах  і  дібровах  в  вечірні  часи 

 Чарує  нас  пісня  дзвінка  солов’їна 

Ведучий 2:

 І  чути  співочі  дівчат  голоси,  -

 Пісенна  моя  Україна.

Ведучий 3:

Тепер  ще  не  легко  живеться  тобі,

 Є  в  тому,  мабуть,  особлива  причина.

 Ведучий 4:

 Та  все  подолає  в  тяжкій  боротьбі

 Незламна  моя  Україна.

Читець:

 Квітуй,  мов  калина,  над  плесами  вод, 

 Будь  в  дружбі  і  праці  міцна  та  єдина. 

 Хай  буде  щасливим  твій  вільний  народ, 

 Разом:

Прекрасна  моя  Україно! 

(звучить гімн школи-гімназії)

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
26 січня 2019
Переглядів
442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку