Виховний захід для учнів молодших класів "Українці жартують"

Про матеріал
Українці завжди славилися своїм почуттям гумору та вмінням у кожній життєвій ситуації з оптимізмом дивитися у майбутнє. Музика, яка допомагає їм у цьому, називається жартівливою, а пісні й танці – жартівливими.
Перегляд файлу

УКРАЇНЦІ ЖАРТУЮТЬ

Виховний захід для учнів молодших класів

Компетентності

Навчальні: прослідуквати як  музика, а саме жартівливі пісні пов’язані  з життям і побутом людини, показати значущість жартівливих пісень в українській культурі.

Розвивальні: Розвивати вокально хорові навички та музичну інтонацію а також почуття гумору.

Виховні: Виховувати повагу до традицій рідного краю, любов до пісні і культурного надбання українського народу

Музичний матеріал: українські народні пісні « Сіяв мужик просо», «Ходить гарбуз по городу», «Дівка в сінях стояла», українські жартівливі пісні «Грицю, Грицю, до роботи», «По дорозі жук, жук»

Обладнання : компютер, мультимедіа, музичний інструмент.

Хід заходу

Вчитель: Доброго дня, любі друзі. Згадаємо про чарівний день, коли люди багатьох країн відзначають Міжнародний день Музики –1 жовтня, і знову з вами поговоримо про музику.

Музика завжди супроводжує життя людини, адже кожного дня вона лунає на хвилях радіо, з екранів телебачення, телефонів та планшетів.

 Не можна уявити жодного свята без музики та виконання пісень. Музичні захоплення українців  різноманітні, та найбільшим скарбом є народна пісня. Укра­їнці співали в будень і в свято, в рідному домі та на чужині, виливали свою радість і тугу. Пісні про родинне життя і побут, прагнення народу до волі та пошуки кращої долі становлять окремий вид народної творчості і називаються побутовими.

Побутові пісні надзвичайно різноманітні за тематикою, сюжетами та мотивами.

Дитячі, колискові, ліричні, кріпацькі, козацькі, обрядові.

- Сьогодні ми познайомимося з веселим жанром пісень - українські народні жартівливі.

Українці завжди славилися своїм почуттям гумору та вмінням у кожній життєвій ситуації з оптимізмом дивитися у майбутнє.  Музика, яка допомагає їм у цьому, називається жартівливою, а пісні й танці – жартівливими.   У жартівливих піснях особисті почуття, сімейні проблеми або життєві історії змальовуються з доброзичливим гумором, відображають побут, національний характер і світогляд народу, його етичні, естетичні уподобання і оптимізм.

Тематика народної жартівливо-сатиричної творчості надзвичайно широка й різноманітна.

Жарти властиві українському народові. Жартують дід із бабою, чоловік із жінкою, хлопці з дівчатами. Люди весело кепкують з надмірно боязких хлопців, які навіть не насміляться порозмовляти з дівчиною; з розсіяних, неуважних, скупих чи лінивих, недотепних, легковажних людей., адже жарт робить життя цікавішим. Жартівливі пісні описують родинний побут, зображують різні кумедні сторони сімейних відносин.

Саме показати свій розум, дотепність і спритність допомагає людям пісня. На вулиці, на вечорницях, у веснянкових іграх та хороводах, різноманітних формах молодіжного дозвілля хлопці й дівчата жартували, дотепно висміювали одні одних, змагалися в кмітливості й майстерності співу.

На відміну від ліричних пісень, котрі виконували як в гурті, так і на самоті, жартівливі пісні потребують масовості, щоб жарт був почутий, розрадив і розвеселив слухачів. Різні за тематикою, жартівливі пісні мають свої особливості: їм притаманна проста мелодія, чіткість ритму, повторення короткого головного мотиву.

Для багатьох жартівливих пісень характерна діалогічна побудова, яка бере початок від обрядово-ігрової та хороводної пісні. Давайте згадаємо деякі з жартівливих пісень.

  1.         "Упізнай мелодію".

Вчитель награє мелодії відомих українських жартівливих пісень, учні визначають пісню та виконують уривок цієї пісні. «Ти казала в понеділок...», «Ой під вишнею» «Ішло дівча лучками», «Танцювала риба з раком», «А мій милий вареничків хоче» « Ой джигуне, джигуне», «Та куди їдеш, Явтуше».

Улюблена пісня дітей.  «Грицю, Грицю, до роботи»  

  У пісні у жартівливій формі розповідається про пригоди ледацюги Гриця. Грицько не бажає працювати, а хоче лише відпочивати і знаходить різноманітні приводи, щоб не робити роботу по господарству. Він не хоче «ні молотити, ні працювати біля теля, ні рубати дров, бо Грицько наш не здоров. Гриць не хоче до роботи, бо в нього порвані чоботи». (співаємо караоке)

Які висновки можна зробити, прослухавши пісню?

     Зміст пісні натякає кожній дитині і привчає її до думки, що гарно живе лише той, хто гарно працює, адже кожна справа має певну винагороду. А Грицько з великою ложкою, який біжить до обіднього столу, у жартівливій формі висміюється, адже створюється образ ледаря, який любить лише їсти і відпочивати. Пісня спонукає нас до думки, що кожна людина, навіть дитина повинна робити свій внесок у загальну справу, будь-то домашня робота, навчання чи ще якась діяльність.

«По дорозі жук, жук»  -  (Мельник Іван виконає пісню під супровід бандури)

 - Про кого розповідає нам пісня?

- В пісні хлопець  вихваляється своєю вродою, хоробрістю, дотепністю і жвавістю. А насправді він просто хвалько, адже оцінити людину, його вчинки, зовнішність можуть лише інші люди.

(караоке співають всі)

«Чи не той то Омелько» - виконають нам цю пісню дівчатка з 3 та 4 кл.: Ярова Поліна, Зарва Оксана, Лоскучерева  Ангеліна, Кривошея Діана.

- Уважно слухаєте і скажете, чому ж жартують всі над Омельком?

 - Омелько ледачий, повільний у роботі, ще й обманює, що багато жита нажав, а сам у холодочку лежав. Пісня вчить буди працьовитими, не лінуватися, бути чесними та відповідальними.  (Заспіваємо разом)

«Сіяв мужик просо»

Вчитель: Послухайте одну з жартівливих пісень. Зверніть увагу на її зміст, поміркуйте над характером твору, засобами музичної виразності, які сприяли розкриттю образу пісні. (виконання з караоке)

Так, у  пісні «Сіяв мужик просо» жінка в’їдливо глузує над чоловіком. Музиці характерна жвавість, простота мелодії, чіткість ритму, навіть танцювальність. 

Чоловік з усім погоджується з жінкою, аби все було так як та сказала, щоб не було ніяких суперечок між ними.

- Весілля, вечорниці, досвітки і дозвілля українців, як правило, супроводжувалися жартівливими піснями. Такі пісні мають веселий характер, танцювальні мелодії.

Одна з таких пісень - українська нар. пісня «Дівка в сінях стояла» .
У пісні у формі діалогу передано побутову сценку між дотепною дівчиною і парубком-боягузом, що не хоче виходити на побачення. Хлопець вигадує різні причини: то в дівчини і батько лихий, і мати лиха, і собака і кішка, і навіть миші лихі. Дівчина вже й сама вирішила, що якщо він і мишей боїться, то навіщо їй такий боягуз потрібен.  Твір  сповнений м’якого, але задирливого гумору.

Давайте спробуємо не лише слухали пісню, а й підтанцьовувати, виконати не складні рухи руками та тілом під музику.

Висновки:

Отже:  Про який жанр народних  пісень ми сьогодні з вами говорили?

Жартівливі пісні - народні пісні жартівливого змісту, веселого характеру та жвавого темпу.

1

 

doc
Додано
23 грудня 2018
Переглядів
1127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку