Виховний захід до 210 річниці народження Тараса Шевченка (Очне або дистанційне проведення) Тема: Заповіт Тараса: Борітеся – поборете!

Про матеріал
Тема: Заповіт Тараса: Борітеся – поборете! Мета: розширити й поглибити знання про життя та творчість Т. Шевченка; дослідити багатогранність особистості видатного українця; активізувати громадянські якості: патріотизм, вихованість, культуру спілкування, ввічливість та порядність; розвивати любов до своєї Батьківщини разом з вивченням української творчості та вшановуючи Тараса Шевченка; розвивати ерудованість, поповнювати багаж знань про цікаві факти життя та творчості Кобзаря. виховувати патріотичну та громадянську свідомість, любов до рідного краю , своєї Батьківщини та українських поетів. Обладнання: мультимедійна дошка або телевізор, оформлення для дошки: плакати, портрет, цитати, презентація, 3 відео, криптограма.
Перегляд файлу

Виховний захід до 210 річниці народження Тараса Шевченка (Очне або дистанційне проведення)

Тема: Заповіт Тараса: Борітеся – поборете!

 

Мета: 

-                     розширити й поглибити знання про життя та творчість Т. Шевченка;

-                     дослідити багатогранність особистості видатного українця;

-                     активізувати громадянські якості: патріо­тизм, вихованість, культуру спілкування, ввічливість та порядність;

-                     розвивати любов до своєї Батьківщини разом з вивченням української творчості та вшановуючи Тараса Шевченка;

-                     розвивати ерудованість, поповнювати багаж знань про цікаві факти життя та творчості Кобзаря.

-                     виховувати патріотичну та громадянську свідомість, любов до рідного краю , своєї Батьківщини та українських поетів.

 Обладнання: мультимедійна дошка або телевізор, оформлення для дошки: плакати, портрет, цитати, презентація, 3 відео, криптограма.

 

План заходу:

  1.               Початок. Вступне слово. «Борітеся – поборете!»
  2.               Тарас Григорович Шевченко: хто він?
  3.               Життєвий та творчий шлях митця (Відео).
  4.               Поет, письменник, драматург.
  5.               Емоджі квіз по творчості Т. Шевченка.
  6.               Художник, портретист, гравер. Світ очима Т. Шевченка: художні роботи, портрети та автопортрети.
  7.               Політичний та громадський діяч. Кирило-Мефодіївське братство.
  8.               Щирий патріот України.
  9.               Духовний батько нації. Вплив Т. Шевченка на сьогодення та ЗСУ
  10.          Слова Т. Шевченка «пережили» навіть російську окупацію (Відео)
  11.          Шевченкіада: Квіз для найуважніших.
  12.          Батл шевченкознавців: Правда або Міф
  13.          Послання нащадкам (Криптограма)
  14.          Його слова, наші ноти: сучасні пісні на слова Т. Шевченка. (Відео)
  15.          Заключне слово.

 

У розробці використано 3 відео, які знаходяться на гугл диску. Їх потрібно скачати. Вони додані у презентацію, для того, щоб вони працювали, потрібно увімкнути демонстрацію екрану. Якщо все рівно екран чорний, значить у нас з вам технічна несумісність, ніхто в цьому не винен. Вам потрібно виділити чорний квадрат та видалити, а на його місце вставити відео. Це зробити просто, зверху є панель «Вставка», натискаєте її, а вкінці на панелі є «Фільм», натискаєте його та прикріплюєте відео, що скачали з гугл диску. Також кожне відео можна вмикати окремо від презентації.

 

 

Хід заходу:

  1. Початок. Вступне слово. (Слайд презентації 1)

Тарас Григорович Шевченко – духовний батько нації,

Якому не страшні а ні кріпацтво, а ні провокації.

Воїнів ЗСУ щоденно надихає,

Його слово й віра на полі бою допомагає!

 

(Слайд презентації 2)

«Борітеся – поборете!

Вам Бог допомагає!

За вас правда, за вас слава,

І воля святая!»

 

Вітаю! Наш захід присвячений 210 річниці з дня народження видатного українця, справжнього патріота та борця за справедливість – Тараса Григоровича Шевченка. Багато з вас знають певні факти життя та творчості Кобзаря, але чи зможете з точністю назвати, хто такий Тарас Шевченко? (Слайд презентації 3)

  1.  Тарас Григорович Шевченко: хто він?

 (Діти називають ті характеристики, які самостійно можуть визначити. Після чого за кліком мишки будуть на слайді з’являтися конкретні характеристики Шевченка).

Уявляєте, одна особистість в собі має таку багатогранність. Сьогодні наша головна мета, дізнатися, хто ж такий насправді був Тарас Шевченко, яким був його життєвий та творчий шлях.

І почнемо з короткого відео огляду, після якого кожен з вас зможе дати відповіді на каверзні питання в кінці нашого заходу.

  1. Життєвий та творчий шлях митця.

(Перегляд відео) (Слайд презентації 4)

  1. Поет, письменник, драматург. (Слайд презентації 5)

Тепер кожен з вас чітко знає основні етапи, факти життя та творчості Тараса Шевченка. Але пропоную розібратися з характеристиками Кобзаря більш детально.

Поет, письменник, драматург – це перша характеристика, яка виникає про Шевченка. Не дивлячись на те, що більшу частину життя він прожив на чужині, але українська поезія не покидала його не на мить. Він писав завжди, навіть коли був у засланні та мав чітку заборону на свою діяльність, але така жага до творчості та бажання передати нащадкам все те, що відбувалося, було набагато вища за будь-які перепони. Він постійно писав, збірки видавав. Уявіть, створити власну збірку віршів «Кобзар», опублікувати та навіть не сподіватися на таку шалену популярність, бо за 2 тижні усі 1000 екземплярів розкупили. І це у автора, який не так давно був звичайним кріпаком.

А чи знаєте ви вірші Тараса Григоровича? Чи можете зачитати декілька рядків? (Діти називають те, що знають. Для початківців можна цей момент опустити й одразу відгадувати емоджі.)

  1. Емоджі квіз по творчості Т. Шевченка. (Слайд презентації 6)

Більшість з вас добре знають творчість Кобзаря, але наступне завдання буде цікаве навіть тим, хто лише планує більш детально вивчати творчість Шевченка. На екрані у вас будуть з’являтися емоджі, ваше завдання – здогадатися назву відомого твору Шевченка. Кожен емоджі щось означає. (Слайд презентації 7-11)

  1. Художник, портретист, гравер. Світ очима Т. Шевченка: художні роботи, портрети та автопортрети. (Слайд презентації 12)

Про те, що Тарас Шевченко – поет, знає кожен, а от той факт, що він був дуже відомим художником знають далеко не всі. (Слайд презентації 13) Шевченко малював все, що його оточувало, природу та пейзажі, людей та різні сцени з повсякденного життя. (Слайд презентації 14) Замовити портрет у Шевченка у ті часи було дуже популярно, плюс попит був настільки великим, що Шевченко по тим міркам був достатньо забезпеченою людиною. Окремо потрібно відмітити, що Тарас Шевченко один з небагатьох художників, який полюбляв малювати самого себе, його автопортретів дуже багато. В середньому їх нараховують до 30.

Загальна кількість намальованих картин – 1300, звичайно, не всі картини збереглися, але приблизно 800 картин митця дійшли до наших днів.

  1. Політичний та громадський діяч. Кирило-Мефодіївське братство. (Слайд презентації 15)

"Син мужика", як писав І. Франко, він став "аристократом духу". Звільнившись і ставши студентом Академії художеств в Петербурзі, прийнятий в колах тогочасної аристократії Російської імперії, він не полишив зв’язків з рідним народом, не цурався рідної мови, культури, свого походження. Оволодівши мистецтвом малювання та російською мовою, поет не відмовляється від україномовного віршування, в якому досягає вершин поетичної лірики, політичної пристрасності та зрілості і філософської глибини.

Після закінченні Академії 1844 року майбутній письменник повернувся до України. В Україні, приїхавши до Києва, він влаштувався на роботу в тимчасову комісію з питань розгляду старих актів. Саме в цей час Шевченко познайомився з Костомаровим, що вплинуло на формування його політичних поглядів.

(Слайд презентації 16)1846 року Шевченко вступив до Кирило-Мефодіївського братства, яке активно пропагувало національний повстанський рух на українській землі. За вірші збірки «3 літа» Тарас Шевченко був заарештований  та відправлений на заслання служити солдатом. Під арештами та на засланнях Тарас Шевченко провів 10 років, продовжуючи  писати та малювати попри сувору заборону.

  1. Щирий патріот України. (Слайд презентації 17)

Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими. Піднесена поезія Кобзаря, сповнена вірою, синівською любов'ю до своєї Батьківщини. Уся його творчість присвячена свободі й розвитку українського народу, які можливі лише у «своїй хаті» — власній національній державі, де — «своя правда, і сила, і воля».

  1. Духовний батько нації. Вплив Т. Шевченка на сьогодення та ЗСУ (Слайд презентації 18)

Саме Тарас Григорович Шевченко по праву вважається духовним батьком нації, бо його воля до життя, незламність, стійкість та відстоювання української державності передалося його нащадкам, справжнім патріотам, які боронять нашу Батьківщину у лавах Збройних Силах України.

Слова видатного поета являються певним закликом, сповненим оптимізму та віри у Перемогу. Тому й захід наш так і називається «Заповіт Тараса: Борітеся – поборете». Його шанує та поважає кожен українець, а військові з його зображенням носять шеврони. (Слайд презентації 19)

  1.  Слова Т. Шевченка «пережили» навіть російську окупацію (Відео)

У вересні 2022 року відбулася неймовірна подія, яка має відео підтвердження. Під час звільнення міста Балаклія Харківської області, захисники ЗСУ вирішили зірвати російський триколор з білборду та не повірили своїм очам, бо під низом був розміщений великий плакат з Тарасом Шевченком та такими потрібними словами. Пропоную переглянути цей дуже щемний момент. (Перегляд відео) (Слайд презентації 20).

  1.  Шевченкіада: Квіз для найуважніших. (Слайд презентації 21)

Ми з вами багато вже знаємо про Тараса Григоровича Шевченка, тому пропоную вам «Шевченкіаду» - це квіз для найуважніших. На екрані у вас буде питання про Кобзаря, більшість з них були озвучені сьогодні, але деякі потребують ваших знань та інтуїції. (Слайд презентації 21-32)

  1.  Батл шевченкознавців: Правда або Міф (Слайд презентації 33)

Шевченкознавство – це наукове вивчення життя та творчості Тараса Шевченка, а також місця його постаті в українській та світовій історії та культурі. Відповідно усі науковці цього напрямку називаються шевченкознавцями. Давайте уявимо, що ви являєтесь одними з них. Тож пропоную влаштувати Батл шевченкознавців, де вам потрібно погодитися чи ні з певним твердженням про життя та творчість Тараса Шевченка. Тож дайте визначення твердженням, це правда або міф? (Слайд презентації 34-43)

  1.  Послання нащадкам (Криптограма)

Нагадаю, серед своїх братів та сестер Тарас Шевченко єдиний був, хто вмів читати та писати, для 19 століття грамотність була недоступною. Саме тому Шевченко вважається ще й етнографом, який намагався досліджувати та описувати всю ту культуру та події, що зникали. Не забуваємо, що він багато років був у засланні, а творча діяльність була під забороною. Але ж це ніяк не зупиняли поета. Він міг зашифрувати будь-що, головне – це передати послання. Ось таке подібне «Послання нащадкам» пропоную розгадати й вам. (Слайд презентації 44) (При очному проведенні друкуєте послання кожному або одне на парту, а при онлайн проведенні діти користуються лише зображенням на слайді. Наступний слайд з відповіддю.)

  1.  Його слова, наші ноти: сучасні пісні на слова Т. Шевченка. (Відео) (Слайд презентації 46)

Здавалося, минуло 210 років з дня народження Тараса Григоровича Шевченка, а його сьогодні не лише пам’ятають, цінують та надихаються ним, а й він у наш час навіть звучить. Зараз сучасні виконавці все частіше звертаються за текстами пісень до українських класиків. І саме Тарас Шевченко очолює за популярністю та частотою використання. Я впевнена, що кожен з вас чув багато пісень, в основі яких покладені слова з віршів Кобзаря. А щоб мої слова мали підтвердження, пропоную переглянути відео, де на екрані ви побачите текст оригінальних віршів Шевченка та почуєте ці рядки у сучасному виконанні. Його слова, наші ноти. (Слайд презентації 47)

  1.  Заключне слово. (Слайд презентації 48)

Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Уся творчість великого Кобзаря зігріта гарячою любов'ю до Батьківщини, пройнята священною ненавистю до ворогів і гнобителів народу. Його думи, його пісні, його полум'яний гнів, його боротьба за світлу долю трудового люду були думами, піснями, гнівом і боротьбою мільйонів. І залишається й сьогодні. Не забуваємо заповіт Тараса: Борітеся – поборете! Віримо в Збройні Сили України! Віримо та чекаємо на Перемогу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Shevchuk Tasha
    Автору дякую! Чудова небанальна робота. Натхнення вам! Презентація до заходу тут https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-dnya-tarasa-shevchenka-398329.html
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ковальська Інна Володимирівна
    Сценарій хороший, але де можна знайти презентацію?
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Resler Irena
    Скажіть, будь ласка, а де знайти презентацію?
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Абрамович-Тлустенко Лілія
    Сценарій дійсно хороший. Але де взяти презентацію, на яку він опирається?
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Сторожук Наталія
    Дякую автору за цікавий та змістовний матеріал, викладений в оригінальній формі! Шукаю щось нове для свого заходу. У Вас така новизна, переплетено з сьогоденням! Шкода, що не видно презентації.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
docx
Додав(-ла)
Когут Анна
Додано
31 січня
Переглядів
3375
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку