Виховний захід до Дня козацтва "Посвята в козачата"

Про матеріал

Сценарій для проведення свята "Посвята в козачата" можна використовувати і під час других заходів, відповідно до тематики "Славне козацтво". Для початкових і середніх класів

Перегляд файлу

Виховний захід «Посвята в козачата»

Козачка І: Розселив Господь людей по всьому світу і кожному народові дав землю. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист – це найперший обов’язок народів.

Козачка ІІ Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров’ю сотень поколінь, їхніх працелюбних і героїчних предків. Шануймо героїчну історію нашого великого народу.

Козачка І 14 жовтня відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається ще й як день українського козацтва. Крім того, ще 14 жовтня відзначають День захисника України

Козачка ІІ Чуєте? Земля гуде.

Козачка І Гей долиною, гей широкою, козаки йдуть! Зустрічайте!

 Звучить «Козацький марш».

Козачка ІІ Із давніх часів дійшов до нас світлий образ вільної людини — запорізького козака, нескореного і сміливого. У боротьбі проти феодального гніту, а також проти турецько-татарської навали український народ створив свої збройні сили — козацтво. Його центром стала Запорізька Січ. Приходили сюди і молоді хлопці - джури, які пройшовши навчання у своїх курінних отаманів, потім випробування перед всім чесним народом ставали справжніми козаками.

Козачка І А чи всі зібралися браття – козаченьки?

Разом: всі.

А що скажете, курінні отамани, чи готові ваші джури йти в бій з ворогом і боронити землю від всякої напасті? Разом:готові.

Звертаюся до куреня отамана Євгена, ой чи готові твої товариші зазнати всіляких мук за святий хрест? Разом: готові.

Куренний Дмитре, а чи є ще сила показати міць козацького духу?

Разом: є силонька.

Козачка І Задля  звитяги!

Козачка ІІ Задля козацької слави!

Разом. Розпочнемо козацькі забави!

КозачкаІІ Дозвольте ознайомити членів нашого журі:

Головний отаман ________________________________________________

Полковник _______________________________________________________

Писар ___________________________________________________________

Козачка І У нашому першому випробуванні ми дізнаємося, наскільки ви сильні та дужі. Оголошується конкурс на найкращого ВІСТУНА (НАПАДНИКА).

Ведуча Вибити ворога з рівноваги – ось основне завдання  козака — вістуна. Це давнє змагання, завдяки якому козаки не тільки показували свою силу, але й тренувалися. Що ж, чи ви готові? Почали. Ваше завдання, стоячи на одній нозі, як вам зручно, вивести з рівноваги супротивника.

Козачка ІІ Козачата  можуть відпочити, а от на їхніх наставників  тим часом чекає нове випробування. Будь ласка, курінні, підійдіть .

Ведуча А тим часом я хочу розповісти про те, що на Січі існували школи, де козаки вчилися рахувати, читати і писати.

Ви знаєте, про славний лист - відповідь козаків турецькому султану. Ось його уривок: «Ти – шайтан турецький, проклятого чорта брат і товариш. Самого люципера секретар! Який ти в чорта лицар? Не будеш ти годен синів християнських під собою мати; твого війська ми не боїмось, землею і водою будемо битися з тобою.»

А сьогодні Вам доведеться написати лист - звернення до українського народу, використовуючи відомі Вам прислів’я та приказки.

Ось Вам папір і олівець, пишіть листа,  а ми послухаємо: чи справді ви маєте про запас круте слівце

Козачка І Конкурс для козачат ЧОТАР (РОЗВІДНИКИ)

Дуже часто доводилося козакам навприсядки переміщатися в заростях трав і очерету, щоб ближче підкрастися до ворога. Ваше завдання: навприсядки дійти до орієнтира, викрасти пароль і повернутися назад, передати їх своїм курінним. Кращому присвоюємо звання МОЛОДШИЙ ЧОТАР.

ПАРОЛІ

  1.              ЧЕСТЬ І ДОБРЕ І’МЯ ДЛЯ КОЗАКА ДОРОЖЧІ ЗА ЖИТТЯ.
  2.              ПО ТОБІ СУДЯТЬ ПРО ВСЕ КОЗАЦТВО І НАРОД ТВІЙ.
  3.              БУДЬ ПРАЦЬОВИТИМ, НЕ ЛЕДАРЮЙ.
  4.              СЛУЖИ ВІРНО СВОЄМУ НАРОДОВІ.
  5.              ДОТРИМУЙСЯ СЛОВА. СЛОВО КОЗАКА БАГАТО ВАЖИТЬ.
  6.              ПОВАЖАЙ СТАРШИХ, ШАНУЙ СТАРІСТЬ.
  7.              ТРИМАЙСЯ ВІРИ ПРЕДКІВ, ЖИВИ ЗА ЗВИЧАЯМИ СВОГО НАРОДУ.
  8.              ВИРУЧАЙ ТОВАРИША У БУДЬ-ЯКІЙ БІДІ.

Козачка ІІ КОНКУРС «ХТО КОГО ПЕРЕТАНЦЮЄ».

Ведуча. Козацький танець був не просто танцем для душі. Це були спеціальні акробатичні вправи, які допомагали козаку навіть у бою.
Козак, як вихор, міг із шаблею в руках, вистрибуючи, виконувати спеціальні елементи танцю. Самі вороги говорили, що важко битися з козаком, в якого вселився ніби сам біс. Це козаку допомагав танок.

Отож, спробуйте і ви свої сили в танці. Умови конкурсу: повторювати рухи за козачкою, хто зіб’ється, той виходить із гри. Переможцю присвоюється звання. НАЙКРАЩИЙ ОБОЗНИЙ

Козачка І. Тепер нашим бравим курінним належить відповісти на питання.

Як називається зачіска козака? (оселедець)

 Яка їжа була в козаків найулюбленішою?   (каша)

Як називався козацький ватажок? (отаман, кошовий)

Назвіть найвідомішого гетьмана України. (Богдан Хмельницький)

Як називався козацький човен?  (чайка)

Яким чином у козаків відбувалося голосування? (підкидали шапки)

Як називалися будинки, в яких жили козаки? (Курені.)

На якому острові знаходився осередок Запорізької Січі? (Хортиця)

Що означає слово «гетьман»? (Головний, старший.)

Із ким воювали козаки, від кого боронили українські землі? (Турки, татари, поляки.)

Козачка ІІ. Дякуємо капітанам! Проведені випробування показали, що команди зробили правильний вибір, тому давайте гучніше поаплодуємо нашим курінним отаманам.

Козачка І. Ми вже з’ясували, що до нашого коша прийшли дуже кмітливі та спритні козачата, яким під силу практично все.

Оголошується конкурс на звання МОЛОДШОГО СТЕРНОВОГО

Ведуча З історії ми знаємо, що козаки на своїх великих човнах — «чайках» досягали берегів Османської імперії, визволяючи полонених. Зараз вам треба стати в шеренгу, утворюючи «чайки»,— одна команда напроти іншої — та уважно слухати мою команду. Якщо команда буде лунати зі зверненням «Козаки», ви її виконуєте, якщо ж я подам сигнал без звернення (наприклад: «Встати!», «Сісти!»), таку команду виконувати не потрібно. Той, хто припуститься помилки, вибуває з гри. Переможе той човен, хто залишиться на борту найдовше. Увага, починаємо!

Козачка І. Що ж, усі екіпажі кораблів проявили себе з найкращого боку. Наше журі з берега стежило за подіями, що відбувались.

Козачка ІІ. Молодці козачата! Недарма турецький історик так писав про запорожців: «Не знайти в усьому світі людей більш відважних, які б так мало піклувалися про життя або так мало боялися смерті. І це все заради своєї неньки – України»

Козачка І . Наші козачата втомилися. Тому пропоную трохи відпочити.

Ще одна подробиця чудових традицій січового братерства: особливе відношення було в козаків до жінки. Ні перед ким козак не знімав своєї шапки, вважаючи, що її можна зняти тільки з головою. І лише перед матір’ю козак знімав свою шапку і схиляв голову. Символічно, що покровителькою запорожців у битвах була Матір Божа.

Козачка ІІ. Конкурс БУНЧУКОВИЙ  ТОВАРИШ

Українські козаки були славні не лише перемогами, мужністю, відвагою і непокірністю, але й взаємною виручкою. Ніколи вони не кидали напризволяще своїх товаришів. Ставши спинами одне до одного відбивали атаки ворога. А ми зараз подивимось, як це вдасться нашим козачатам.

Ведучий Подивимось, як козаки виявляють дружність і вміють допомагати одне одного. Ваше завдання утримати бунчук спинами і відбити атаку ворога протягом 30 секунд.

Козачка І. Отож, ворога з рівноваги вибили, чайку ми втримали на бурхливих хвилях, бунчук зберегли, а тепер прийшов час підкріпитися.

Оголошується конкурс ГОРОДОВИЙ ОТАМАН

Ведуча Веселі люди — козаки — любили добре повечеряти. Ми впевнені, що наші хлопці мають неабиякий апетит, тому за стародавнім українським звичаєм вирішили їх нагодувати. Колись козаки їли кукурудзяну кашу - мамалигу, а зараз, в час прогресу, вона модернізувалася в кукурудзяні палички.

 Але й тут на нас чекають випробування. Провіант слід відібрати в старшини, яка не дуже  хотіла ділитися цією смакотою, але й перевірити вашу спритність. Вони виставили своїх охоронців і пильно стежать, щоб ніхто не міг підібратися до їхніх лабазів. Вам потрібно добувати їжу собі та своїм товаришам.

Після закінчення змагання учасники пригощаються ласощами, що вони їх добули.

Після цього на майданчику між двома стояками влаштовують перешкоди для естафети: на два стільці кладуть по 2 скакалки; натягують мотузку на висоті 70 см; одразу за нею лежать по 2 «бомбочки», далі ставлять 2 стільці, на яких сидять бранки і поряд стоїть охорона;

Козачка І. Сподіваємось, що ви підкріпилися перед найскладнішим іспитом, який складається з кількох випробувань.

Слухайте уважно, що вам треба буде зробити: добігти до стайні, взяти найспритнішого коня (вказує на скакалки) і промчати на ньому 10 верст (тобто 10 разів пострибати через скакалку), добігти до турецького моста (вказує на натягнуту мотузку), підпірнути, взяти гарматне ядро й кинути його в охоронника, визволити бранку і потім разом бігцем до свого куреня. Після повернення козака в бій вступає наступний учасник.

Хто зробить це швидко і вправно отримає почесне звання СОТНИК (є дві вакансії). Починаємо за моїм сигналом.

Учасники виконують завдання естафети. Журі робить помітки щодо результатів змагання.

Козачка ІІ. Любі козачата! Ви витримали всі іспити, які було поставлено перед вами. І зараз свій вердикт винесе шановне журі. А я хочу нагадати вам, що із сьогоднішнього дня ви вважаєтесь справжніми козачатами. Не забувайте, що це не тільки велика почесть, але й неабияка відповідальність.

Козачка І. Відтепер вам слід підтримувати козацьку честь: допомагати товаришам, не кидати їх напризволяще, поважати супротивника у змаганні, а також опановувати науку бути справжнім другом. Ви, козачата,— нащадки славних січовиків, що й довели сьогодні у складних іспитах. То ж любіть Україну, шануйте її народ. Хай кожен з вас своїми добрими справами і вчинками доведе, що козацькому роду нема переводу!

Відбувається церемонія нагородження призами і грамотами.

docx
Додано
12 жовтня 2018
Переглядів
704
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку