Виховний захід до Дня української мови та писемності

Про матеріал
Захід спрямований на формування в учнів розуміння того, що рідна мова – духовна та культурна скарбниця народу; поглиблення знань про красу і багатство української мови ; виховання в учнів любові до рідної мови та рідного краю.
Перегляд файлу

                                  ВИХОВНИЙ ЗАХІД

 

           ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

              ( літературно-музична композиція)

 

МЕТА: формувати в учнів розуміння того, що рідна мова – духовна та  

                культурна скарбниця народу;                                         

                поглибити знання про красу і багатство української мови;

                виховувати в учнів любов до рідної мови та рідного краю.

 

ОБЛАДНАННЯ: мультимедійна дошка, відеопрезентація, музичний

                                    центр.

 

 

                                                 Перебіг заходу

 

          На фоні тихої музики

(слайд 1)

Учитель

     Зі святом Вас, діти, зі святом, шанувальники рідного слова!

Корені українського слова проросли з найдавніших діалектів праслов'янських племен, рясними пагонами розвинулися в часи Давньоруської держави. Древнє слово квітами-перлами розцвітало у найдавніших пам'ятках культури Київської Русі, у полемічних творах , у красному письменстві різних часів.

 

(слайд 2)

1 учень

Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова. Ота жива схованка людського духу. Його багата скарбниця, в яку народ складає і своє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування.

 

(слайд 3)

2 учень

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов'язує людину з її народом, попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

 

(слайд 4)

3 учень

Коли забув ти рідну мову,

Яка б та мова не була –

Ти втратив корінь і основу,

Ти обчухрав себе дотла.

 

 

(слайд 5)

4 учень

9 листопада 1997 року був виданий указ Президента України «Про День української писемності та мови».

У ньому сказано про те, що за ініціативою громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства встановлено в Україні День української писемності та мови, який відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

 

(слайд 6)

5 учень

Преподобний Нестор-Літописець – киянин, у 17 років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Прийняв його сам засновник монастиря преподобний Феодосій. Молитвою та послухом юний подвижник невдовзі перевершив найвидатніших старців. Під час постригу в ченці Нестор був удостоєний сану ієродиякона. Книжкова справа стала змістом його життя.

 

(слайд 7)

1 учень

Найвизначнішою працею Нестора-Літописця є «Повість временних літ» - літописне зведення, складене у Києві на початку ХІІ століття. Це перша у Київській Русі пам'ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Преподобний Нестор довів розповідь з літописних зведень кінця ХІ століття до 1113 року. Всі наступні літописці лише переписували уривки з праць преподобного Нестора, наслідуючи його. Але перевершити так і не змогли. «Повість временних літ» була і залишається найвидатнішою пам'яткою слов'янської культури. Тому  преподобного Нестора-Літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.

 

(слайд 8)

2 учень

Ще Вольтер писав, що всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну треба вивчати все життя. Тому в 1989 році Верховна Рада УРСР надала українській

мові статусу державної.

 

(слайд 9)

3 учень

Українська мова – державна мова України. Вона також є рідною мовою українців, які проживають за межами України: у Росії, Білорусії, Казахстані, Канаді, США, Австралії… Українською мовою розмовляє близько 45 мільйонів людей і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.

 

(слайд 10)

4 учень

Впродовж кількох століть український народ привчали до думки про нібито «вторинність»української мови, ретельно приховуючи від українців великий масив української ж писемності, історії та культури, яка сягає глибокої давнини і нараховує багато тисячоліть.

(слайд 11)

5 учень

У день української писемності та мови стартує щорічний Міжнародний конкурс знавців рідної української мови імені Петра Яцика. Цей унікальний мовний марафон був зініційований великим українським меценатом і громадським діячем Петром Яциком, який усе життя прожив у Канаді, але  пам’ятав про рідну землю.

 

(слайд 12)

1 учень

Одна вона у нас така –

 Уся співуча і дзвінка,

Уся плакуча і гримуча,

Хоч без лаврового вінка.

               (Т.Шевченко)

 

(слайд 13)

2 учень

Вперше українську національну мову було піднесено до рівня літературної наприкінці ХVІІІ ст. з виходом у 1798 році першого видання «Енеїди» Івана Котляревського, який вважається зачинателем нової української літературної мови.

 

(слайд 14)

3 учень

Т. Шевченко своїм величезним талантом розкрив невичерпні багатства народної мови, осягнув її, і як ніхто, розкрив чудову, чарівну музику українського слова.

 

(слайд 15)

4 учень

Нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу – скарбом , що передається від покоління до покоління, що об'єднує минуле й прийдешнє. Мова – живий організм, вона розвивається за своїми законами , а тому треба у чистоті берегти цей нетлінний скарб.

 

(слайд 16)

5 учень

Сила слова безмежна. Особливо, коли воно живе, іскристе, емоційно виважене. Коли воно сліпуче, «як проміння ясне», а могутнє «як хвилі буйні». Коли слова – палкі блискавиці. Тоді воно здатне робити чудо і хвилювати найтонші струни людського серця. Століттями мова народу була тією повноводною річкою, яку ми називаємо поезією.

 

(слайд 17)

Учитель

Людині визначено Богом місце народження, країна, небо; вона не може нічого поміняти, як не може поміняти саму себе. А якщо щось із того призначеного їй, поміняє, то не на краще, бо чуже ніколи не буває кращим. І куди б ти не пішов – твоя Батьківщина, твоя земля, твоя мова, твій народ завжди будуть із тобою

 

 

doc
Додано
23 жовтня 2021
Переглядів
504
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку