Виховний захід "Гордість і душа держави, її надія і оберіг - це захисники України".

Про матеріал
Сценарій складено щоб поглибити знання студентів про Українську Повстанську Армію, розвивати прагнення в студентів до відродження української історії; пробудити почуття відповідальності перед наступним поколінням; формувати у студентів розуміння єдності і цілісності України, почуття особистої відповідальності за долю держави, готовність служити Україні своєю працею та стати на захист її державних інтересів, виховувати глибоку повагу до воїнів, які віддали своє життя в ім’я майбутнього людства.
Перегляд файлу

Виховний захід «Гордість і душа держави, її надія і оберіг –

це захисники України!»

Мета:

- поглибити знання студентів про Українську Повстанську Армію, розвивати  

  прагнення в студентів до відродження української історії;

- сформувати у студентів повагу до тих часів, викликати в них почуття 

  патріотизму, національної гордості, самосвідомості, любові до рідного краю;

- пробудити почуття відповідальності перед наступним поколінням; 

  формувати у студентів розуміння єдності і цілісності України,  

  почуття особистої відповідальності за долю держави, готовність  

  служити Україні своєю працею та стати на захист її державних  

  інтересів, виховувати глибоку повагу до воїнів, які віддали своє 

  життя в ім’я майбутнього людства.

Обладнання:  державна символіка, ікона Божої матері, виставка літератури,   

                         квіткові композиції, вишиті рушники, відеофільм. 

 

Хід виховного заходу.

 

Ведучий 1. Доброго дня, шановні викладачі, студенти та всі присутні в цій залі. Наша нинішня зустріч приурочена святу Покрови Пресвятої Богородиці. Для нас, українців, це свято християнське і національне, воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу. На день Покрова Пресвятої Богородиці святкують День захисників та захисниць України. Це також і День козацтва.

В умовах російської агресії всі ми гостро відчули важливість наших військових. Можна сказати, що останніх півтора року кожен момент є Днем захисників і захисниць України. Свято щорічно відзначали 14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці. З 2023 року, разом з переходом на новий церковний календар, День захисників і захисниць України

відзначають 1 жовтня.

Ведучий 2.

Улюблена Богом перлина
Для всіх українців одна —
Козацька моя Україна,
Хлібів золотих сторона.

Ведучий 3.
Негодами лютими бита,
Віками ти йшла до мети,
Тобі в небі зорею світити,
І волю, і долю знайти

Пісня «Мир над Україною».

Ведучий 4. Свято Покрови було найбільшим святом для козаків. Споконвіку Пресвята Божа Матір була захисницею воїнів-захисників. Традиція дуже давня і походить ще від часів Київської Русі.

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ’я- Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, заявилась перед людьми та вкрила їх своєю Покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

Ведучий 1. Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII ст.  Цей день святкується в усіх козацьких громадах світу дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами про тих хто відійшов в інший світ, з урочистими загальними зборами козаків. Як писав ще французький дипломат Жан-Бенуа Шерер у історичній праці, виданій 1788 року в Парижі, Покрова Пресвятої Богородиці було для козаків великим святом, оскільки їхню церкву було присвячено Діві Марії. Коли вони бажали обрати нових членів старшини, то збиралися саме у цей день.

Ведучий 2. Така історична традиція приурочується до дива поразки турків під Азовом у 1641 році. Гарнізон Азова в той час налічував 6 тис. козаків, а турецько- татарське військо – 227 тис. чоловік.  У вирішальний час довгої героїчної оборони козацькому гарнізону з'явилося небесне видіння "Діви чудесної в багряній ризі", яке надихнуло козаків на новий подвиг: місто звільнити від облоги. Сьогодні світле та радісне свято – Покрова Пресвятої Богородиці. Від часів Хрещення Київської Русі і до наших днів це свято духовно об’єднувало наш народ, живило його вірою у повсякчасне заступництво Божої Матері за людський рід, за мир і добро на нашій землі.

 (відео фрагмент про історію свята Покрови)

Ведучий 3. Якби можна було зібрати в одне всі почуття та любов усіх найчутливіших сердець та найбільш люблячих матерів світу, то вони не зрівнялися б з материнським серцем Божої Матері. Те серце тішиться праведними, болить над грішними. Воно відчуває нещастя кожного грішника й хоче допомогти йому, лиш би він хотів прийняти цю поміч.

Студент:

Свята Заступнице! Пречиста Діво!

Ти оповий нас Покровом білим,

І під опіку візьми Вкраїну,

Не дай їй впасти знов на коліна.

Народ наш просить захисту в Тебе,

Бо Ти - Цариця Землі і Неба,

Прийми нас ще раз під свій Покров,

Вкотре благаєм Тебе ми знов.

 Ти захисти нам Матір-Вкраїну,

Не дай зробити з неї руїну,

З колін підвестись нам поможи,

Вкраїну вільну нам збережи.

 

Ведучий 4. В українській традиції це свято тісно пов’язується з ідеями захисту від ворогів. У «Літописі Руському» згадується, що князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Землю Руську під покров Божої Матері. Велика кількість православних церков, побудованих в княжі і козацькі часи, були присвячені пошануванню Богородиці. Не мало таких храмів, на честь Покрови Пресвятої Богородиці, є і в наш час. Один з таких храмів споруджений у нашому місті – церква святої Покрови.

Ведучий 1.   Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків. Відомий дослідник Запоріжжя Дмитро Яворницький писав: «…під покровом Богородиці запорожці не боялися ні ворожого огню, ні грізної стихії, ні морської бурі». Для запорізьких козаків це свято було храмовим, адже у центрі козацької твердині завжди стояла Покровська церква. Вона була священною для кожного січовика – від її порога вони вирушали на захист рідної землі і з подякою за порятунок поверталися до неї після походів. Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.

Ведучий 2. Значного поширення культ Покрови набув і в Українській козацькій державі – Гетьманщині. Найактивніше будівництво церков та іконописання, пов’язаних з Покровою, припадає на добу гетьманування Івана Мазепи.

Завдячуючи шанобливому ставленню українського козацтва, за святом  закріпилася ще й друга назва – Козацька Покрова, а у свідомості народу воно почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність та лицарство.

Студент.

        Епоха козацька

Козацька доба – то є світла епоха

Коли українці орлами літали.

Нікого вони не боялись нітрохи,

Від них вороги у бою відступали.

Козацтво – то світла сторінка у книзі,

 Що наші діди написали шаблями

Хоч кров’ю скоропилась, полита сльозами,

Та світлом Христа засіяла над нами.

Було козакам воювати за віщо

За ними стояла кохана Вкраїна.

Жаль, мертва настала пізніше тут тиша:

Занепад Вкраїни назвали «Руїна».

Єднаймося ж , браття, у дружну родину,

 Щоб разом розправити Вольниці крила,

Щоб в злагоді жити і батьку і сину,

Піднявшись до Світла і щастя вітрила!  

(відеофрагмент про історію козацтва)

Ведучий 3. У ХХ столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська Повстанська Армія. Українська Повстанська Армія – військово-політична формація українського визвольного руху. Символічним днем створення УПА вважається Свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Ведучий 4. УПА була єдиною військовою силою у Другій світовій війні, яка визначала стратегічною метою своєї боротьби створення незалежної Української держави, відповідно боротьба розгорталася проти усіх держав, що намагалися завадити цьому.

Ведучий 1. Символом боротьби за незалежність України є пісня «Зродились ми великої години», створена на слова Олеся Бабія, яка є маршем українських націоналістів. Давайте заспіваємо її всі разом!

(відеофрагмент про історію УПА)

Пісня «Зродились ми великої години».(Студенти співають)

Зродились ми великої години

З пожеж війни і з полум’я вогнів.

Плекав нас біль  по втраті України,

Кормив нас гніт і гнів на ворогів.

І ось ідемо в бою життєвому.

Тверді, міцні, незламні,  мов граніт,

Бо плач не дав свободи ще нікому,

А хто борець, той здобуває світ.

До волі нам руїни і незгоди,

Не сміє брат на брата йти у бій,

Під синьо-жовтим  прапором свободи

З’єднаєм весь великий нарід свій.

Ведучий2.  Наша  історія  мала  багато  трагічних  періодів,  коли  свобода  і  факт існування  українського  народу  опинявся  під  загрозою.

Ведучий 3. Але завжди в такі періоди найкращі сини і дочки країни  ставали на захист своєї землі, своєї держави, своїх співвітчизників.

Ведучий 4. Ніхто б не подумав, що на  рідній   українській     землі   в   ХХІ сторіччі    лунатимуть     постріли,  убиватимуть  людей.

Ведучий 1.  Нині   знову   прийшов   цей   час  – час   вибору   між  свободою  та  рабством,  світлим  майбутнім  та  темним минулим,  справедливістю та тиранією.

Ведучий 2. Патріотизм, героїзм нашого народу у всі часи був  прикладом для наслідування.

Ведучий  3. Патріотизм, героїзм нашого народу і сьогодні залишається прикладом для майбутніх поколінь

Студент.

Мужній вкраїнський солдате.                                                                                                                                                Ти захищаєш земленьку святу.                                                                                                                                               В руках стискаєш міцно автомата                                                                                                                                      Й перемагаєш у нерівному бою.                                                                                                                                          Твої сталеві мужність і відвага                                                                                                                                         Миром і щастям на землі зійдуть                                                                                                                                           Та на просторах нашої країни                                                                                                                                              Стяг волі аж до сонця піднесуть.                                                                                                                                         Я на колінах молюся до Бога.                                                                                                                                                  Щоб лихо від країни відвернув.                                                                                                                                     Щоби любов’ю, наче ясним сонцем,                                                                                                                                      Кожну людину тепло огорнув.                                                                                                                                    Верніться, воїни, домів усі живими                                                                                                                                          І, матерям припавши до сердець,

Скажіть рішуче, гордо і щасливо:                                                                                                                                   «Народе наш, війні прийшов кінець!».

Ведучий 4. Але, боротьба за незалежність України продовжується і зараз . На війні на превеликий жаль гинуть наші патріоти - добровольці  та воїни української армії.

Студент.             А на моїй землі іде війна…

Стріляють танки і ревуть гармати…

Сповита горем, в чорному вбранні,

Сльозами вмилась не одна вже мати.

Найкращі з кращих падають від куль,

Грудьми своїми землю прикривають.

Сумним набатом в селах і містах

Звучать слова: „ Герої не вмирають!

Історія нікого не забуде

В історії для всіх є сторінки

Про тих, хто мужність мав, служити людям

Ми пам'ять закарбуємо в віки.

За ниви хлібні й ранки солов’їні                                                                                                                                 За вітру шум і лагідні світання                                                                                                                                Усіх загиблих пошануймо нині                                                                                                                        Скорботною хвилиною мовчання.

Ведучий 1: Вшануймо пам’ять героїв полеглих за нашу вільну, незалежну  

  Україну, та невинних жертв неоголошеної війни. (хвилина мовчання)

                                                                Годинник.                                                   Ведучий 2. Пам’ятаймо про героїв нашого Чортківського району та    

  випускників нашого коледжу!

                               Студент.

Пам’ятайте  про тих, що безвісті пропали.

Пам’ятайте  про тих, що не встали, як впали.

Пам’ятайте  про тих, що згоріли як зорі.

Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.

Пам’ятайте  про тих, що за правду повстали.

Пам’ятайте  про тих, що лягли на заставах.

Пам’ятайте  про тих, що стрибали під танки.

Є в місцях невідомих невідомі останки.

Є в лісах, є у горах, і є під горою.

Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв.

Пам’ятайте  про них і у праці, і в пісні.

Хай відомими стануть всі герої безвісні.

Ведучі (разом): Слава українським солдатам. Дякуємо за сміливість, мужність і вірність своєму народові.

Пісня «Нас весна не там зустріла».

(відеофрагмент про про героїв Чортківського району та  випускників коледжу)

Ведучий 3.День захисника України - це свято є направду всенародним святом, бо захисниками Вітчизни є учасники національно-визвольних рухів ХХ століття, учасники Революції гідності, добровольці і військові, волонтери, діти і дорослі — всі ті, хто в різний спосіб наближають перемогу над російськими загарбниками.

Ведучий 4. І ми теж є з вами захисниками України. Захисники України - це не тільки люди зі зброєю в руках, це люди, які захищають Україну молитвою, словом, піснею, своєю наполегливою працею і підтримкою.

      Ми повинні любити Україну не словом, а ділом - спочатку старанно вчитися, щоб зайняти достойне місце в суспільстві, а потім старанно і чесно працювати, розбудовуючи свою державу.

Ведучий 1. Сьогодні ми на нашому дійстві згадали про Покров Божої матері – про Її захист і допомогу християнам. Свято Покрови не тільки церковне, але й національне. Вшановуючи його ми згадуємо про воїнів УПА, про славних козаків, про всіх, хто відстоювали незалежність і волю України. Їхній приклад надихає нас бути патріотами, тобто любити свою Батьківщину - Україну, її мову, її славну історію, її багату культуру, її святу Церкву.

Ведучий 2. Всі війни колись закінчуються. Обов'язково закінчиться й ця – несподівана, неоголошена й дуже кривава. Війна закінчиться, та не заростуть стежки до могил тих, хто чесно виконав свій воїнський обов'язок, не порушив присягу, не зрадив друзів. Єдине, чого не зміг – повернутись додому живим.

Ведучий 3. Тож обов'язок усіх нас, за чиї мир та спокій вони загинули, жити так, аби жодним словом чи вчинком не заплямувати світлу та чисту пам'ять цих справжніх героїв.

Студент.                                          Я вірю

Не зректися ніколи землі,

Що просякнута кров'ю святою,

Де в безсмертя несе на крилі

Білий ангел загиблих героїв.

Мій народ ними пав ниць.

Той народ, що не став на коліна –

Він у горі показував міць,

Що живе, й щоб жила Україна!

України моєї сини!

Матері невмирущих героїв!

Не буває такої ціни,

Як життя твого сина, важкої!

                                     

Хореографічна композиція «Ой у лузі червона калина».

1

 

docx
Додано
18 січня
Переглядів
182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку