Виховний захід «Харчування – запорука гарного здоров’я. Корисні та шкідливі продукти»

Про матеріал

Мета: формувати в учнів поняття про раціональне харчування; узагальнити знання учнів про складові компоненти їжі, про корисну їжу та її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров'я дорослих, дітей; розвивати навички культури і гігієни правильного харчування; виховувати прагнення берегти своє здоров'я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя.

Обладнання: малюнки, роздруковані картки.

Епіграф: «Єдиний спосіб зберегти здоров'я – це їсти те, чого не хочемо, пити те, чого не любимо, і робити те, що не подобається».

Перегляд файлу

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ЖИТОМИРСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА I-III СТУПЕНІВ №14

 

 

 

 

 

 

Виховний захід

«Харчування – запорука гарного здоров’я. Корисні та шкідливі продукти»

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Підготувала:

                                                                                                            вихователь ГПД

                                                                                                              Русецька Ю. П.

 

 

 

 

 

Житомир – 2016

Мета: формувати в учнів поняття про раціональне харчування; узагальнити знання учнів про складові компоненти їжі, про корисну їжу та її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров’я дорослих, дітей; розвивати навички культури і гігієни правильного харчування; виховувати прагнення берегти своє здоров’я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя.

Обладнання: малюнки, роздруковані картки.

Епіграф: «Єдиний спосіб зберегти здоров’я – це їсти те, чого не хочемо, пити те, чого не любимо, і робити те, що не подобається».

                                                                                                             Марк Твен

Хід заняття 

І. Організаційна частина 

Вступне слово. Дорогі діти! Шановні гості! Тема нашої виховної години «Харчування – запорука гарного здоров’я. Корисні та шкідливі продукти». Сьогодні не є секретом, що зовнішній вигляд людини, її поведінка і самопочуття залежить від здоров’я, а також від піклування про нього. Здоров’я людини, працездатність, довголіття значною мірою залежать від того, наскільки правильно вона харчується. Харчування – це складний процес надходження в організм людини харчових речовин, необхідних для поповнення його енергетичних витрат, забезпечення побудови та відновлення тканин. Їжа є важливим фактором забезпечення життєдіяльності людини, росту та розвитку організму.

Правильне харчування це основа тривалого та плідного життя, запорука здоров’я, бадьорості, гарантія профілактики різних недуг. Ми їмо для того, щоб жити. А жити – це значить одержувати енергію. Кількість енергії, що поступає з їжею, повинна приблизно відповідати кількості енергії, що витрачається. Надлишок харчової енергії переходить в жир, що викликає ряд серйозних ускладнень в організмі. Живлення має бути різноманітним. Денний раціон людини повинен містити рекомендовану кількість і співвідношення білків (м’ясо, риба, молочні продукти, яйця), жирів і вуглеводів, а також мінеральних речовин і вітамінів.

Про що слід подбати, забезпечуючи свій організм поживними речовинами? Основна наша турбота має полягати в тому, щоб у продуктах містилися всі необхідні компоненти. Білки містяться у продуктах рослинного і тваринного походження. Рослинні білки є у горіхах, насінні різних культур, зокрема бобових, крупах, а тваринні – у м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах тощо. Вуглеводи містяться у фруктах, овочах, меді, молоці. Жири сприяють засвоєнню вітамінів. Вони містяться в маслі, салі, сметані, олії тощо. Неорганічні речовини (мінеральні солі) сприяють нормальному функціонуванню кісток, зубів, крові, м’язів. До них належать кальцій, фосфор, залізо, йод, магній тощо. Вони містяться у молоці, рибі, яйцях, зелених овочах, яблуках, печінці, м’ясі, чорному хлібі, крупах (особливо гречаній), продуктах моря тощо. Продукти харчування мають бути свіжими, чистими, якісними, щоб вони своєчасно і легко засвоювалися організмом.

Кажуть, що кожна людина має власні потреби в їжі. Чому? Для росту організму потрібно більше поживних речовин, ніж для підтримання його життєдіяльності. Тому діти повинні споживати їжу, багату на поживні речовини. Вибираючи їжу, слід враховувати, що страви мають містити в собі різноманітні складові компоненти. Хлопчики витрачають більше енергії, ніж дівчатка, а тому їхній організм потребує більше поживних речовин. Люди, які одужують після хвороби, потребують більше поживних речовин, ніж здорові, а ті люди, які багато працюють (фізично чи розумово), затрачаючи багато енергії, мусять її поповнити за рахунок повноцінної їжі.

ІІ. Основна частина

Гра «Корисні та шкідливі продукти»

На дошці розвішені картинки з продуктами харчування. Діти повинні розподілити їх на корисні та шкідливі.

Вихователь. Шкідливі продукти, що містять безліч замінників і фарбників, діють як токсини на людський організм, і до того ж викликають звикання. Наприклад, чіпси дуже шкідливі для нашого організму, тому що являють собою суміш із величезної кількості вуглеводів і жирів, з додаванням ароматизаторів, барвників та смакових добавок. Так само шкідливим продуктом є картопля-фрі. Газовані солодкі напої дуже погано впливають на шлунково-кишковий тракт, тому що являють собою небезпечну комбінацію хімічних речовин, газу та цукру. Причому довести їх небезпеку для людського організму дуже легко, приміром, якщо взяти «Кока-колу», то ви можете запросто видалити з її допомогою накип та іржу, а уявіть собі, що відбувається під впливом цього напою у шлунку! Жувальні цукерки, «чупа-чупси» також шкідливі. Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.

Відгадай загадку

Морква, біб і цибулина,

бурячок і капустина,

ще й картопля – шусть у горщик.

Ну й смачний ми зварим ... (борщик).

 

Довго з тіста їх ліпили,

у окропі поварили.

Потім дружно ласували,

ще й сметанки додавали (Вареники).

 

Що за хліб такий святковий на рушник вмостився новий? (Коровай)

 

І поживне, і смачне,

біле, пінне, запашне.

Залюбки малята п’ють,

здоровенькими ростуть (Молоко).

 

І пухкенька, і смачна.

Із пшениченьки вона.

Зі здобного тіста,

проситься, щоб з’їсти (Пампушка).

До дітей на кожне свято

просять в гості завітати,

бо солодкий і смачний.

Здогадались, хто такий? (Торт)

Вихователь. Для нормального росту і розвитку організму людини особливо потрібні вітаміни, позначаються вони літерами латинського алфавіту: А, В, С, D тощо. І сьогодні вони завітали до нас, зустрічаємо їх!

Вітаміни (разом). Добрий день! Упізнали нас?

                               Ми – вітаміни,

                               Дуже корисні для людини.

 Вітамін А. Я сприяю росту, допомагаю зберегти гарний зір. Мене багато в моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гарбузі, риб’ячому жирі.

 Вітамін В. Я дуже потрібний для розумової та фізичної праці, поліпшення травлення. Шукайте мене в житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м’ясі.

 Вітамін С. Я запобігаю застуді, поліпшую кровообіг, сприяю росту. Багаті на мене капуста, картопля, помідори, цибуля, щавель, шипшина, хрін, часник, лимон, настій хвої, чорна смородина.

 Вітамін D. Я зміцнюю кістки, запобігаю рахітові. Живу в молоці, печінці, риб’ячому жирі, житньому хлібі.

 Вітаміни (разом).

 Хто дружить із нами буде,

 Всі незгоди позабуде.

 Виросте міцним, здоровим,

 Переможе всі хвороби.

 Вихователь. Люди, які отримують з їжею достатню кількість вітамінів, значно витриваліші до захворювань, відзначаються бадьорістю, доброю пам’яттю і працездатністю.

Гра «Так чи ні?»

Корисно об’їдатися цукерками та тістечками. Так чи ні?

Ви повинні їсти 16 разів на день. Так чи ні?

Ви повинні вживати корисну та свіжу їжу, яка зберігає ваше здоров’я. Так чи ні?

Ви повинні їсти різноманітні продукти – м’ясо, рибу, молоко. Так чи ні?

Вам корисно їсти тільки макарони. Так чи ні?

Ви повинні їсти більше овочів та фруктів, тому що в них багато вітамінів. Так чи ні?

Корисно їсти смажену їжу. Так чи ні?

ІІІ. Заключна частина

Вихователь. Діти, що ви найбільше запам’ятали із сьогоднішньої виховної години? Тепер ви знаєте, як та що потрібно їсти, щоб бути здоровим. Щоб ви не забували, як правильно харчуватись, я роздам вам пам’ятки. Міцного вам здоров’я! Не хворійте!

Пам’ятка

1. Їж по одному яблуку в день – і лікар тобі не знадобиться.

2. Морква корисна для крові.

3. Зелень на столі – здоров’я на 100 років.

4. Вітаміни завжди всім потрібні, тому їжте моркву і картоплю, житній хліб і помідори. Щоб усе було ситно і смачно, дружіть із молоком і маслом.

5. Щоб не хворіти, бути здоровим, зростати і міцніти, потрібно їсти більше овочів і фруктів.

6. Овочі – це джерело вітамінів, що забезпечують нормальний фізичний та розумовий розвиток дітей.

7. Не можна відмовлятися від м’яса – джерела білка, адже він є основним матеріалом для росту організму.

 

 



 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Немеш Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
1 вересня 2018
Переглядів
4399
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку