Виховний захід "Козацькі Забави"

Про матеріал
Пропоную до вашої уваги сценарій спортивно-розважального заходу "Козацькі забави", автором сценарію, якого є вчитель фізичної культури, Глєбов Денис Віталійович. В матеріалі є: естафети та бліц-опитування з сценарієм музичного супроводу, потрібних технічних засобів та інвентарю. Всім бажаю мирного неба та успіхів у роботі!
Перегляд файлу

 

 

 

Володимирівська гімназія Наталинської громади

Красноградського району Харківської області

 

 

Сценарій спортивно – розважального заходу

 

 

E:\Desktop\Челендж\001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Автор сценарію:                  

 вчитель фізичної культури

Володимирівської гімназії  Глєбов Д.В.

 

  

 

 

 

 

  

Сценарій спортивного-розважального свята «Козацькі забави»

 

 

Мета проведення заходу:  розширити знання учнів про запорізьких козаків, їх традиції, побут, звичаї. Виховувати шанобливе ставлення до запорожців, спонукати до наслідування їх кращих рис характеру: добродушності, безкорисливості, товариськості, бажання завжди прийти на допомогу. Сприяти розвитку морально-вольових та фізичних якостей, інтелектуальних здібностей.

 

Музичний супровід конкурсів:  музика на пісні «Ой чий то кінь стоїть», «Розпрягайте хлопці коней», «Ой, смереко!», «Їхали козаки», «Їхав козак містом», «Чом ти не прийшов».

 

Технічні засоби: ноутбук, підсилювач звуку, акустична система, мікрофон, подовжувач.

 

Інвентар та обладнання для проведення конкурсів: фішки - 20, обручі - 2,  скакалки - 2,  кільцекид з кільцями - 2, крейда – 10. Столи – 2, рукавиці – 5п., олівець(ручка) – 5, бар’єри – 5.

Судді на лінії – 2 чол., помічники при учасниках – 2 чол.

 

Курені (2) вишикувані в шеренги.  Болільники поза межами майданчика

Ведучий:  Доброго дня,  шановна гімназія    український народ  і його вірні захисники – козаки! 14 жовтня ми всі відмічаємо свято Покрови Пресвятої Богородиці, яка українцями завжди вважалася заступницею і покровителькою. У цей світлий день відзначається і національне свято – «День козацтва». Ця традиція підкреслює велике історичне значення козацтва в боротьбі за утвердження української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення.             

       Ми маємо переконатися, що ми є нащадками славного козацького роду, що в наших жилах тече кров вільних козаків. Сьогодні ми проведемо змагання для відчайдушних, сміливих та відважних людей, у якому учасникам потрібно буде продемонструвати сильний характер, волю до перемоги  і найкращі фізичні якості. 

  Оцінюватимуть змагання судді у складі (називає суддів). Після кожного конкурсу судді об’являють кількість набраних куренем балів (1 місце- 5 балів, 2 – 3.) , а через 3 конкурси об’являють загальну кількість. Переможець визначається в кінці змагань. А наразі, шановні учасники та гості, ми дійшли і до того моменту, коли вже й пора помірятися своєю козацькою силою!

 

kazak2014.png1. Переправа по лаві з гімнастичним кругом

Ведучий:  Козаки ніколи не залишають своїх бойових товаришів у біді і будь якою ціною, навіть ціною свого життя стараються допомогти їм. Перший конкурс «переправа». Треба  допомогти переправитись  через перевал своєму другові.

Гравець з обручем стоїть проти команди, а між ними лава. Пробігти по лаві, надіти обруч на товариша і з ним перебігти по лаві назад і самому залишитися, в той час, як гравець, якого «переправляли»  біжить до команди і веде із собою наступного.

 

2. Перескачки

Ведучий:  Козак без гарного стрибка, що кінь без гриви.Наступний конкурс – стрибки через скакалку.

1-й гравець біжить перестрибуючи через скакалку,до кеглі й назад, передаючи  естафету наступному гравцю.Наступний «скакун»  стрибає тільки тоді,

коли попередній досягне лінії фінішу.

 

 

3.  Згинання і розгинання рук в упорі

Ведучий:     Ну що ж, настав час помірятися козацькою силою!  Кожний курінь, у повному складі показує демонструє свою міць.

Кожен учень зі свого куреня по черзі стає у положення «упор лежачи». По команді і за рахунком помічників починають згинати та розгинати руки до свого максимума.

Судді додають до загальної кількості число віджимань кожного учасника  та сумують їх. Переможцем вважається та команда, яка «віджалася» за сумарною кількість найбільше разів.

Оголошення суми набраних балів

4. Влучність

Ведучий: Ну що, перевіримо наших козаків на влучність?

Завдання гравця влучити кільцем у стрижень кільцекида. Гравці по черзі накидають кільця на стрижні. Помічники сумують набрану кількість очок та передають результати суддям, де визначаються переможці.

 

5. Візки

 

Ведучий: Козаки мали бути не тільки вправними вояками, але й добрими будівельниками. А так, як на той час техніки ще не було, то весь будівельний матеріал переносився або перевозився вручну. Завдання: гравець тримає другого за ноги, а той за допомогою рук пересувається. Добігти до кеглі і назад.

«Козацька кмітливість»

Ведучий:   Наступний конкурс «Козацька кмітливість»

Команда, яка відповідає першою отримує бал.

  1. Кого називали козаком? (Вільну людину).
  2. Хто стояв на чолі козацького війська? (Гетьман).
  3. Як називали хати, в яких жили козаки? (Курінь).
  4. Де розташовувались козацькі табори? (Запорізька Січ).
  5. Як називалась козацька зачіска? (Оселедець).
  6. Що одягали козаки замість штанів? (Шаровари).
  7. Найвідоміший козацький танець? (Гопак).
  8. Що було ознакою влади гетьмана? (Булава).
  9. Найвідоміша козацька страва, яку дуже полюбили козаки? (Куліш).
  10.               Які імена козацьких гетьманів вам відомі? (Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Полуботок…).
  11.               А чи знаєте ви ім’я дивовижного гетьмана – силача, який легко міг зламати руками підкову? (Іван Підкова).
  12.               З ким вели війни козаки за незалежність? (З Туреччиною, Польшею).

 

 

Нарахування загальної суми балів суддями, визначення переможців.

 

Заключна частина

 

 Ведучий:  Наші обидві команди показали, що вони - гідні нащадки славного козацького роду, справжні козаки, які готові захистити свою неньку Україну.
Любімо Україну, шануймо її народ та традиції, бо «Україна починається з тебе»* Хай кожен із вас добрими ділами стверджує: (Всі курені): «Козацькому року нема переводу!».

docx
Додано
5 березня 2023
Переглядів
1072
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку