Виховний захід "Кожен і всі разом проти СНІДу"

Про матеріал

У виховному заході висвітлені основні аспекти збереження здоров‘я в контексті захисту від ВІЛ/СНІДу для учнів середнього та старшого шкільного віку.

Перегляд файлу

«Кожен і всі разом проти СНІДу»

9-11 кл.

 

Тема : «Кожен і всі разом проти СНІДу»

Мета: познайомити учнів із хворобою ХХ ст. СНІДом,  навчити відрізняти ВІЛ і СНІД, зупинитися на шляхах передачі хвороби, зосередити увагу на тих людях, які мали вірус і досягли у житті значних успіхів; розвивати вміння висловлювати вільно свої думки; виховувати толерантне ставлення до людей , які живуть з ВІЛ/СНІДом.

Обладнання : мультимедійне обладнання, презентація, буклети.

Ведуча 1. Що й казати, прекрасна, чарівна наша планета – Земля: СЛАЙД №1 голубі простори морів і океанів, зелені шати лісів і полів, жовті килими пісків, білі ковдри снігів. Але ця різнокольорова куля часом нагадує гейзер: то клубочеться парою, то здійме до неба стовп крутого окропу. Так і в наше спокійне життя вриваються війни та епідемії. У минулі віки на Землі безроздільно панували чума і натуральна віспа. Згадуючи про ці хвороби, частот вживають означення «чорна», бо вони несли смерть, голод, руйнування. Вчені і практикуючі лікарі намагалися виявити причини епідемії, знайти засоби боротьби з цими грізними хворобами.

Ведуча 2. XVIII та XIX ст. увінчані значними відкриттями в мікробіології. Стали відомі причини і шляхи розповсюдження багатьох інфекційних хвороб. Були виявлені антибіотики. Здавалося, що епідемії настане кінець. Та, на жаль, ні. У світі  «невидимок»  знайшлися найменші і найпідступніші.

Антибіотіки для них – як виявилося – ніщо. Вони здатні довгий час знаходитися в організмі людини або тварини, а потім несподівано викликати хворобу – це віруси. СЛАЙД №2

 

Ведуча1. XX ст. – час бурхливого розвитку науки та техніки – здавалось, нарешті позбавилось людство від хвороб. Але тривожать ще інфаркти та гіпертонія, неначе меч над головою, повис рак, щорічно виснажують людей простудні захворювання.

 

Ведуча 2.  На початку XXст. з’явилося нове інфекційне захворювання – СНІД, СЛАЙД №4  яке, як і ядерна загроза, екологічна криза стала реальною загрозою існування людства. Непосильним тягарем лягли на плечі всього людства такі біди як наркоманія, сексуальна розбещеність, проституція – саме вони стали живильним середовищем цього грізного захворювання, яке забирає вже сьогодні тисячі людських життів. Якщо в середні віки для поширення чуми по Європі було потрібно близько століття, то нині для поширення СНІДу на всі континенти виявилося достатнім близько 4 років.

 З 1988 року 1 грудня  оголошено Всесвітнім Днем Боротьби зі СНІДом.

 

Учень 1.  Що ж  таке ВІЛ і СНІД ?  СЛАЙД №5

С – «Синдром»               В - "Вірус"

 Н – «Набутого»             І - "Імунодефіциту"

 І – «Імунного»               Л - "Людини"

Д – «Дифіциту»     

СНІД – це хвороба, що руйнує захисну систему людського тіла, унаслідок чого воно стає доступним безлічі хвороб.

ЗАПАМ‘ЯТАЙТЕ!   СЛАЙД №6

СНІД НЕ передається із покоління і покоління.    Заразитися СНІДом НЕ можна, заразитись можна тільки ВІЛ - інфекцією. А остання стадія ВІЛ є СНІД. З ВІЛ – інфекцією людина може прожити довго, навіть 10-15 років, а якщо у неї СНІД, то ця людина скоро помре ( максимум 1-2 роки). Не всі ВІЛ-інфіковані хворіють на СНІД, багато хто з них помирає від інших хвороб.

СЛАЙД №7

ВІЛ/СНІД може передаватися  тільки трьома способами:

  1. при  незахищених статевих контактах,
  2.  вірус може перейти від матері до дитини під час пологів та годування, але лікарі кажуть, що таке буває рідко,
  3.  ВІЛ передається через кров(при кількоразовому використанні одноразових шприців)

Учень 2. Детальніше зупинимося на  Вірус Імунодефіциту Людини?

Як відомо, в організмі людини живуть мільярди мікроорганізмів: на шкірі і слизових оболонках ротової порожнини, у кишечнику, дихальних шляхах тощо. Вони беруть участь у процесі життєдіяльності організму і навіть захищають його від вторгнення патогенних (здатних викликати хворобу) бактерій і вірусів. СЛАЙД№8  Але багато з них у будь-який час готові перетворитися в паразитів і використовують організм людини як поживне середовище. Умовою для цього є ослаблення організму, тобто розвиток імунної недостатності. Саме такий стан стає можливим завдяки діяльності вірусу імунодефіциту людини.

 

Учень 3. Що ж це за вірус і як він поводиться, потрапляючи в організм людини? У багатьох мікроорганізмів у процесі еволюції виробилась особлива структура і властивості, що дають їм можливість прижитись і розмножуватися лише у певних органах і клітинах людини. Таких специфічних умов існування потребує і вірус, що викликає СНІД. Він розмножується лише у певних імунних клітинах крові: Т-лімфоцитах — хелперах і моноцитах. Цей вірус належить до родини ретровірусів, єдиних у світі живих істот, здатних безпосередньо синтезувати ДНК із РНК. Цей процес одержав назву зворотної транскрипції.

Зараз пропонуємо вам відео сюжет про  ДНК

ВІДЕОСЮЖЕТ №1

Учень 4. Ви повинні знати, що немає загрози спілкування  з ВІЛ-інфікованими. Якщо вже так сталося, що хтось із ваших друзів чи знайомих ВІЛ-інфікований, це зовсім не заважає нам і далі спілкуватися та дружити.

Адже ви можете спокійно вчитися і розважатися, сидіти за однією партою чи плавати в одному басейні. Ви можете вільно спілкуватися, працювати і відпочивати. Адже ВІЛ не передається ні через потискання рук, ні через обійми та поцілунки, ні через їжу та напої, ні під час купання в річці та басейні.

 

Ведуча 1.   Звідки ж взявся вірус імунодефіциту людини?  Як він діє в оранізмі людини? Хто найчастіше хворіє? Яка хронологія вірусу? Все це ви дізнаєтесь переглянувши

ВІДЕОСЮЖЕТ №2

Ведуча 1.  1990 рік – в Україні створено мережу СНІД-центрів, де велику увагу приділяли людям хворим на ВІЛ-інфекцію та тим, які вже мали СНІД. У 1991 році прийнято перший Закон «Про запобігання захворюванню на СНІД та соціальний захист населення». Цього ж року Франком Муром СЛАЙ №9 створено символ Всесвітнього антиСНІДівського руху у вигляді червоної стрічки. У 2002 році він помер від СНІДу.

Вчитель. Сьогодні учні 10 класу підготували для вас розповіді про видатних людей, які жили  з цією страшною хворобою, працювали і досягали успіхів у свої роботі.

( ВИСТУП )

 На сьогоднішній день проблема ВІЛ/СНІДу дуже гостра і актуальна, адже ця хвороба охопила всю нашу планету. А як ви вважаєте чи стосується ця проблема нашої області ? Нашого району та міста?

 СЛАЙД 10

Статистичні дані по Чернігівській обл.  за 2017р.

СЛАЙД №11

Статистичні дані по Корюківці за 2017р.

Але ці цифри не можуть охарактеризувати реальну картину, адже багато хворих та вірусоносіїв не приходять у лікарню і не обстежуються, тож точної картини ніхто не знає.

Ведуча.   Ну що ж, ви сьогодні вже багато почули і побачили, а тепер я пропонує закріпити ваші знання ,  спробуйте дати відповіді « Так»  піднявши зелену карточку чи «Ні»  піднявши червону карточку  на такі запитання:

  1. Чи спричиняє ВІЛ СНІД?  З
  2. Чи уражає ВІЛ імунну систему організму?  З
  3. Чи відрізняється за зовнішнім виглядом ВІЛ-інфікований та хворий на СНІД від здорової людини?  Ч
  4. Чи передається СНІД при користуванні одним посудом з хворою людиною? Ч
  5. Чи передається СНІД через поцілунок? Ч
  6. Чи передається СНІД через нестерильні медичні інструменти? З
  7. Чи допоможе використання презерватива під час статевих контактів уберегтися від СНІДу? З
  8. Чи можна виявити вірус імунодефіциту одразу ж після інфікування? Ч
  9. Чи проводить держава політику на ізолювання, хворих та інфікованих від суспільства?Ч
  10. Чи має медицина ліки від СНІДу, вакцину, що перешкоджала б інфікуванню? Ч
  11.  Чи можна вберегтися від СНІДу? З

 

Вчитель. А щоб ви могли завжди скористатися потрібною інформацією ми даруємо вам буклети, де все, що ви сьогодні почули і побачили викладено в стислому вигляді.

Дякую всім за увагу, і маю надію що всі ми завжди будемо здорові протягом всього свого життя.

 

Зима Наталія Анатоліївна,

учитель історії та правознавства

Корюківської гімназії

Чернігівської обл.

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
29 липня 2018
Переглядів
770
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку