Виховний захід "Крути"

Про матеріал
Виховний захід "Крути"
Перегляд файлу

У пам’яті кількох народів зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів – 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців – 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами.

У бою під Крутами полягли київські студенти й учні, що 1918-го стали на захист незалежності своєї Вітчизни.

29 січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний-схід від Києва  розпочався  бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми київськими студентами, що захищали підступи до Києва.

Відео 1.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Вже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві.

Відео 2.

Тіла 27 студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним. Протягом десятиліть існували різні суперечливі трактування перебігу подій і кількості загиблих — від декількох до декількох сотень.

До нашого часу збереглися тільки імена тих, хто був похований на Аскольдовій могилі:

 Сотник Андрій Омельченко

 Володимир Шульгин

 Лука Дмитренко

 Микола Лизогуб

 Олександр Попович

 Андріїв

 Божко-Божинський

 Ізидор Курик

 Олександр Шерстюк

 Головощук

 Кирик

 Андрій Соколовський

 Микола Корпан

  Ганькевич

 Євген Тарнавський

 Гнаткевич

Давайте вшануємо пам'ять героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників 1918 року хіилиною мовчання .

Хвилина………

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі...

Відео 3

Вони - студенти, курсанти, школярі - виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім'я волі свого народу.

В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це - символ нескореного духу нашої нації.

  1. https://www.youtube.com/watch?v=uJyZdBskR6E
  2. https://www.youtube.com/watch?v=USblJglzwvA

     3.https://www.youtube.com/watch?v=BLMT0qhr8kw

docx
Додано
11 жовтня 2020
Переглядів
394
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку