Виховний захід "Кухонна сіль"

Про матеріал
Сценарій виховного заходу або позааудиторного заходу на тему "Кухонна сіль"
Перегляд файлу

Сценарій виховного заходу на тему:

Кухонна сіль

 

Мета заходу:

навчальна  поглибити знання з теми "Солі", узагальнити знання про                                             способи використання кухонної солі;

розвиваюча  розвивати уяву,  увагу, уміння систематизувати дані та                                             робити на їх основі висновки, розвивати пам'ять, уміння                                                                       працювати в команді;

 виховна   виховувати обережність при користуванні хімічними                                             речовинами,  виховувати зацікавлення хімічною наукою;

Мета відкритого заходу:

   показати як здобувачі освіти навчилися виконувати різні                                             форми діяльності на заняттях з хімії; як вони навчилися                                                                       працювати з хімічним посудом та реактивами;               показати як                                                         на позааудиторному заході можна поєднати навчання і                                                                       виховання.

Тип заходу  узагальнення і систематизація знань, контроль і корекція                                             знань і вмінь, засвоєння нових знань з елементами                                                                                      дослідницької роботи

Методи заняття  розповідь з елементами бесіди, демонстрація, пошукова                                             робота, виконання практичних завдань, вікторина

Міжпредметні зв’язки: біологія, географія, історія, фізика

Забезпечення заняття    мультимедійний проектор, реактиви, пробірки,                                                штативи

 

Хід заняття

 Ведучий. Сьогоднішній день особливий, тому що до нас у гості завітала надзвичайно поважна пані. Її ми шануємо в кожному домі за обіднім столом, на неї нарікаємо, без неї страждаємо. Дехто називає її вбивцею, що сховався у сільниці. Це кухонна сіль NaCl. За рік людство з’їдає 5 млн тонн солі. Запаси кухонної солі в надрах Землі становлять 3,5 • 1015 т. Товщина соляних пластів часом сягає 1,5 км. Загальні запаси NaCl в морській воді становлять 3,8 • 1016 т.

До нас прийшли особливі гості, які розкажуть нам усе про кухонну сіль.

А ще зібралися 2 команди знавців, які будуть змагатися в ерудиції та уважності. Це команди групи А-11, а також їх групи підтримки, які будуть їм допомагати в разі потреби.

Історик. Дозвольте нагадати 7 фактів, які засвідчують вплив кухонної солі на історію людства.

1. У 7 столітті до н.е. відбулося перше повстання китайських селян  проти соляних поборів, яке тривало 9 років.

2. На Київській Русі князі платили своїм дружинникам, лісорубам сіллю.

3. Від давньогерманського слова «галь» (сіль) виникла назва міста Галле та дрібна монета «галер».

4. Улітку 1648 року в Москві розпочався соляний бунт через новий податок на сіль.

5. В Ефіопії вже на початку XIX ст. на соляні гроші можна було купити будь-який товар. Соляні гроші — це стандартні бруски солі розміром 6 на 5 см .

6. Пам'ятниками солі назавжди стали назви міст, де її колись добували: Солікамськ, Зальцбург, Марсель, Солтвілл, Солотвино.

 

Ведучий.

Вітаємо дружно

цю пані симпатичну –

кухонну сіль очищену,

звичайно ж кристалічну!

...

Кухонна сіль.

Рада бачити вас, друзі. Добиралася я здалека, аж із Донеччини. Маю родину в Криму та на Закарпатті. Споконвіку я потрібна людям, чесно служу їм.

Учитель. Конкурс (по 2 бали). Питання до знавців. А з яких саме українських міст до нас прибула сіль? (В яких містах є родовища солі?).(Артемівськ, Солотвино)

Ведучий. Поділіться з нами, будь ласка, секретами вашої виняткової популярності.

Кухонна сіль. У природі я більш відома під прізвищем галіт (кам'яна сіль). Я забезпечую постійний осмотичний тиск крові, створюю умови для існування червоних кров'яних тілець — еритроцитів, зберігаю здатність м'язів скорочуватися, а в шлунку утворюю соляну кислоту, необхідну для перетравлення і засвоєння їжі. За рік людина споживає від 3 до  5 кг кухонної солі.

Ведучий. Під час II Світової війни медики зробили спроби замінити кров морською водою. Чи вдалося їм це?

Кухонна сіль. Кров тварин і людини має майже однаковий з морською водою хімічний склад. Розбіжності незначні, але достатні, щоб кров не можна було замінити морською водою. Досі не вдалося створити ні штучну кров, ні штучну морську воду. Певно, вчені не в тому порядку розчиняють хімічні компоненти, у якому це робить природа.

Історик. Геніальний учений Михайло Васильович Ломоносов не залишався байдужим до історичних подій на українській землі. 1741 р. він написав доповідну записку Соляній палаті про перспективи розвитку соляної справи у «провінції від Дону до Дніпра»: «Черпання розсолу в сковороди ведеться людськими руками, умови праці жахливі». Учений підкреслив неймовірно важкі умови праці, невигідність добування солі примітивним способом. Ломоносов не лише дає вичерпну характеристику українських соляних заводів, а й ратує за збереження джерел. Він попереджав, що злочинна вирубка дерев на дрова для варіння солі призведе до спустошення Торських і Бахмутських лісів та закриття в Україні ряду соляних промислів.

Етнограф. На Закарпатті поширена легенда про прекрасну дівчину, яка оплакувала загибель свого коханого вдень і вночі, сидячи на краю величезного яру, який до країв наповнився її слізьми. Так виникли солоні Солотвинські озера. Народ склав чимало пісень про трагічні події минувшини:

Вірш

Солотвино

Рятувались удвох од неволі,

Од ворожих затруєних стріл.

Наздогнали чужинці у полі.

Боронитись не вистачить сил.

Закричала: «Рятуйся, Іванку!

Це по нас, це по нашу любов!»

Людолови навкруг. Того ранку

Пролилася коханого кров.

Там, де плакала кожної ночі,

Вітер хвилю поволі гойда,

Темне озеро — сльози дівочі,

А у ньому солона вода.

Хвиля хвилі шепоче: «Коханий!»

Через тисячу літ і тепер.

...Зцілить душу поволі і рани

Та вода Закарпатських озер.

Солотвино, Солотвино,

Мовчать смереки опівночі

Край озера, де те дівча

За милим виплакало очі.

 

Лікар. Справді, концентрація солі у воді така висока, що вода в озерах може тримати людину на поверхні. Солотвинські води гоять гнійні рани. Глибоко під землею в соляних шахтах обладнані палати для хворих на астму. Стіни, підлога, стеля — це NaCl, її мікропилинки насичують повітря, яким дихають хворі. Сюди їдуть астматики з усієї Європи. Цілющі властивості мають також вода та грязі Слав'янських озер на Донбасі.

Історик. Протягом XVI— XVIII ст. головними покупцями кримської солі були запорожці. 25 липня 1764 року ханський пристав писав кошовому Війська Запорізького: «Дякувати Богу, сіль багата, сіла добре. Прошу негайно присилати чумаків по сіль». Кошовий видавав «універсал» — постанову про мито з кожного воза солі. На Дніпрі в урочищі Микитин Перевіз (тепер місто Нікополь) був заснований особливий військовий пост, що охоронявся козаками.

Етнограф. Народ склав чимало прислів'їв на подяку коштовному мінералу — кухонній солі:

 Без солі не проживеш.

 Без солі і хліб не до смаку.

 Солі нема — слова нема.

 Хліб-сіль їж та правду ріж.

 Погане слово — сіль на рану.

 Без солі найбагатша страва — голодна.

 Сіль — не золото, але золотом борщ не посолиш.

 Добрий борщ хоче м'яса, солі й апетиту.

 У доброї господині, крім хліба-солі, всього на столі доволі.

 

Учитель. Друзі, хочете побувати в підземному місті? Запрошую всіх учасників до Величка поблизу Кракова. Опускаємося на 0,5 км вглиб Землі: вулиці, провулки, магазини, склади, церкви, конюшні, хліви для сіна. Тут польські королі влаштовували бали в чудових сяючих залах. Потім їх гості плавали на човнах соляними озерами. Робітники по 15 годин не виходили із соляної шахти, не вистачало сил. Звикли жити під землею і практично не хворіли. Таке підземне місто єдине в світі. (Перегляд відеосюжету.)

 

Лікар. Користь і шкода від солі......

 

Існує думка, що сіль шкідлива і потрібно обмежувати її вживання. Прихильники цієї теорії називають цю речовину «білою смертю» і навіть радять відмовитися від нього.  Давайте з’ясуємо як насправді.

 

Користь солі

 Основний позитивний вплив солі – насичення клітин поживними компонентами.

 Сіль допомагає організму виробляти соляну кислоту в шлунку за допомогою хлору.

 Підтримує оптимальний рівень електроліту в клітинах.

 Наповнює організм достатньою кількістю йоду.

 Рекомендується при сильному потовиділенні.

 Затримуючи воду, контролює в організмі необхідну кількість життєво важливих мікроелементів, таких як калій, магній і кальцій.

 Позитивно впливає на зуби.

 Полегшує болі при великих опіках

 Бере участь у травленні;

 Сприяє кращому засвоєнню вуглеводів;

 Розріджує кров і лімфу;

 Сприяє утворенню червоних кров’яних тілець;

 Має антибактеріальну й антисептичну дію.

 Натрій, з якого складається сіль, забезпечує баланс рідини і кислотно-лужний баланс.

 Натрій відповідає за генерацію електричних імпульсів у нервових клітинах, забезпечуючи нормальну роботу м’язів

 Хлор бере участь в обмінних процесах, допомагаючи в синтезі соляної кислоти в шлунку і розщепленні жирів.

 

Шкода від зловживання солі полягає:

 у зростанні ризику інфаркту;

 розвитку ішемічної хвороби серця;

 підвищення ризику нирково-кам’яної хвороби;

 збільшення ризику появи раку шлунка.

 підвищенні кров’яного тиску

 статистика показує, що 68% людей, у яких діагностували рак шлунка, їли пересолену їжу.

 сіль може стати причиною виникнення набряків і головного болю, адже у здатності солі затримувати воду є і негативний ефект.

 сіль здатна підвищити кров'яний тиск, що нерідко призводить до виникнення хвороб серцево-судинної системи і нирок;

 сприяє звиканню. У зв'язку з тим, що сіль використовується як приправа до страв, занадто яскраві їх смакові якості з часом притупляють рецептори людини. Як правило, після цього хочеться підсолити їжу ще більше.

 Таким чином, знизити споживання солі варто при захворюваннях:

нирок; печінки; серцево-судинної системи; ревматизмі; ожирінні;

запальних процесах.

(Висновок)

Користь і шкода солі для людини залежать від кількості її споживання, а також якості самого продукту. Якщо не перевищувати добову норму і використовувати морську або йодовану сіль, шкоду здоров’ю цей мінерал не заподіє. Проте варто пам’ятати, що зловживання сіллю призводить до виникнення небезпечних захворювань.

Користь і шкода харчової морської солі залежать від правильності її вживання, і незважаючи на всі плюси, зловживати нею категорично не рекомендується. Добова норма солі складає від 3 до 5 грам.

 

конкурси
Конкурс: Командам пропонується «на око» відміряти 5 грам солі (добову норму.). При похибці до 0,5 грама – 5 балів, до 1 грама – 4 , до 2 грам – 3 бали, до 3 грам – 2 бали.

Конкурс :

Виконати перетворення (на папері)

Na→Na2O→NaOH→NaCl

Cl2→HCl→ZnCl2→NaCl

(по 3 бали за правильно виконані завдання)

Конкурс

Встановіть відповідність(4 бали):

Реагенти

Продукти реакції

Na + HCl

NaCl + H2O

Na2O + HCl

NaCl + H2

NaOH + КCl

NaCl

Na + Cl2

NaCl + КОН

Конкурс

1) За рік людина з'їдає приблизно 4 кг солі. Щоб пізнати людину як слід, треба з'їсти з нею хоча б пуд солі. Скільки років треба спілкуватися із цією людиною щоб як слід її  пізнати?

(від 4 роки , 2 бал)

2. Як виявити NaCl в одній з пробірок під номерами 1, 2, 3, 4, якщо етикетки з написами «Pb(CH3COO)2», «NaCl», «NaNO3», «НС1» лаборант не приклеїв?

Є індикатор універсальний, розчин аргентум нітрату та барій хлориду.

(5 балів)

3. У природі NaСІ знаходиться у вигляді кам'яної солі. Прочитайте назву цього мінералу в першому стовпчику кросворда:

1.       Як називається група, у якій розміщений хлор

2. Латинською вода буде ... .

3. Вода після замерзання — ....

4. Не дощ, не град, не сніг, не лід, а ... .

5. Краплі води над поверхнею Землі — ... .

Відповіді. 1. Галогени. 2. Аква. 3. Лід. 4. Іній 5. Туман.

Соляна вікторина (по 1 балу за відповідь) (Якщо вистачає часу)

1. Поодинці ми шкідливі для усіх живих істот.

Разом ми — усі щасливі. В господинь нема турбот.

(Натрій і хлор)

2. Коли на березі Білого моря М. Ломоносов спостерігав, як помори варять сіль: узимку чи влітку? Чому? (Взимку, бо прісна вода видаляється легше у виді льоду)

3. Для чого на Алясці та в Хабаровському краї восени будівельники часом солять грунт? (Солоний грунт не замерзає при -50 і можна вести земляні роботи.)

4. Для чого у Франції, Іспанії, та на о. Сардинія солять дерев'яні вироби? (щоб не гнили від води і не розсихалися від спеки)

5. Чому плачуть черепахи? (Щоб видалити залишки солі в організмі)

6.  У який колір сіль забарвить полум’я

7.  Фізіологічний розчин — це:

а) 0,9-відсотковий розчин солі у дистильованій воді;

б) 9-відсотковий розчин солі у дистильованій воді.

 

Історик. Прикмети від запорожців:

1. Щоб нова криниця завжди повнилася водою, опусти з першим відром дрібку солі.

2. Коли гнояться очі, промий їх солоною водою.

3. Коли нариває палець, приклади до болючого місця сіль.

4. Вирушаєш у далеку дорогу — в торбинці на грудях неси дрібку солі. Принесе удачу!

5. Увійшов у дім незнайомець — непомітно кинь крупинку солі у вогонь: врятує від «поганих очей»!

6. Перед сутичкою з ворогом підв'яжи на груди шматочок солі: додасть сили.

7. Коли подана страва приправлена сіллю, — поріднився з тим, хто тебе пригощає.

8. Скріпляючи торговий чи воєнний союз, опусти пальці в посудину з солоною водою: договір буде непорушним. Сіль — запорука вірності.

Кухонна сіль

Сучасні поради про використання солі

1. Щоб емальована каструля служила довше, прокип'ятіть у ній підсолену воду (5 чайних ложок солі на 1 склянку води).

2. Скляний посуд краще блищить, якщо після миття його сполоснути водою з добавкою солі, а потім звичайною водою.

3. Жирні плями на комірі верхнього одягу слід протерти ватним тампоном, змоченим у такий розчин: 5 г солі та 25 г 10-відсоткового нашатирного спирту.

4. Щоб махрові рушники не були твердими, їх слід прокип'ятити в солоній воді.

5. Накрохмалена білизна краще блищить, якщо до крохмалю додати трохи солі.

 

Підведення підсумків, вручення грамот

 

Ведучий

Ви вбиваєте мікроби,

Ви лікуєте хвороби,

До салатів ви — приправа.

Словом, солі шана й слава.

Сіль — коштовний мінерал.

Солі надлишок — скандал!

Пам'ятаймо норму строго.

До побачення! Смачного!

Кухонна Сіль. Спасибі. Я розчулена до сліз. До речі, саме із сльозами виводиться з організму надлишок солі разом із гормонами стресу. То ж часом поплакати навіть корисно.

Учитель

Учитель. Сподіваюся, наша зустріч вдалася. Науковці, ерудити, хіміки попрацювали на славу. Тепер ми знаємо, що кухонна сіль — один з найцінніших мінералів, дарунок природи, який тисячоліттями служить людині вірою і правдою. Сіль потрібна в більшості хімічних виробництв, але її властивості до кінця не вивчені, — у звичайному кристалику заховалися мільйони таємниць. А розкривати їх вам! Щиро дякую усім учасникам і гостям.

1

 

doc
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Виховна робота
Додано
29 листопада 2020
Переглядів
1129
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку