Виховний захід "Майстерня діда Мороза"

Про матеріал
Свято для батьків і дітей до Нового року. Проводиться напередодні свята для згуртування батьківського та дитячого колективу.
Перегляд файлу

Тема.

Мета: ознайомити дітей  з історією Діда Мороза, іменами його братів в різних

           країнах;

      розширювати кругозір, розвивати пам'ять, логічне мислення,творчі

      здібності дітей;

      прививати повагу до традицій інших народів, патріотичні почуття.

Обладнання: малюнки Діда Мороза і його братів з різних країн, проектор, презентація, відео, інструкційні картки.

Хід заняття:

I Організаційний момент

Обʼєднання в групи за малюнками.

II Повідомлення теми і мети

  • Відгадайте загадки.     

             Без рук, без олівця

Малює без кінця. (Мороз)          

                                        Вітер хай не шаленіє,

          Хай хурделиця не виє.

              Не злякались їх погроз.

                           З нами разом -…(Дід Мороз).     

III Основна частина

  1. Бесіда
  • Хто такий Дід Мороз?
  • Коли він до нас приходить?
  • Що він нам приносить?
  • А який за характером Дід Мороз?
  1. Розповідь вчителя

Так хто ж такий Дід Мороз? Це питання дуже цікаве і ми обовʼязково сьогодні спробуємо про це дізнатися. В одних країнах Дід Мороз – гномик,  в інших – = думають, що він жонглер, який мандруючи співає різдвяні пісні, у третіх - бродячі продавці дитячих іграшок.

 А наш український Дід Мороз теж має свою історію. Раніше він був злим (тому його і назвали Мороз).ю він ходив лісами, полями, засипав все снігом, викликав завірюху, хуртовину Але потім, йому набридло блукати лісами і кожного року в новорічну ніч він став з’являтися в будинках з бородою, у валянках.  В одній руці він ніс мішок з подарунками, а в іншому палицю. У ті часи Дід Мороз не був веселим старичком, який наспівує пісеньки. Подарунки він, звичайно, дарував, але тільки розумним і слухняним, а іншим добряче діставалося палицею. Але йшли роки, і Дід Мороз постарів і подобрів: перестав роздавати тумаки, а став просто лякати неслухняних дітей страшними казками. Але в наш час Дід Мороз вже більш нікого не карає і не лякає, тільки роздає подарунки і веселить всіх біля новорічної ялинки. Палиця перетворилася на чарівний посох, який не тільки відігріває все живе в люті морози, а й допомагає грати Діду Морозу з дітками в різні дитячі ігри. З часом у дідуся з’явилася онука – Снігуронька, яка стала допомагати розносити подарунки і розказувати казки.

Одягнений наш Дід Мороз у червону шубу, червону шапку та червоні рукавиці.

Діда Мороза усюди називають по-різному. Отож, які вони, «заморські Діди Морози» і де вони живуть? 

Розповідь дітей.                                 

  1. Санта-Клаус  - Дід Мороз в Америці. Американський дідусь носить ковпачок і червону у зірках курточку,  мандрує повітрям на оленях і входить в будинок через трубу.
  2. Корбобо -  Дід Мороз в Узбекистані. І ходить він з вірною супутницею Коргиз (Снігуронька). В новорічну ніч верхи на віслюку в’їжджає «сніговий дідусь» і смугастому халаті.

 

  1. Йоулупукки – Дід Мороз у Фінляндії. Таке ім’я дано йому не дарма: «Йоулу» означає Різдво, а «пукки» - козел. Фінський Дід Мороз носить козлину бороду і подарунки розвозить на козлику. Він найголовніший серед усіх Дідів Морозів. Живе він далеко на півночі в Фінській Лапландії. Там знаходиться його майстерня  і поштове відділення, куди надходить дуже багато листів з більш ніж 100 країн світу.
  2. Пєр Ноєль (Дід Січень) – Дід Мороз у Франції і Швейцарії. Французько-швейцарський «Дід Січень» ходить з посохом і носить шляпу.
  3. Святий Микола – Дід Мороз у Бельгії і Польщі. Найперший Дід Мороз. Він їздить на коні, одягнений у митру і білу єпископську мантію. Його завжди супроводжує слуга – мавр Чорний Пітер, який за спиною несе мішок з подарунками для слухняних дітей.
  4. Увлін Увгун –Дід Мороз у  Монголії. Він завжди з’являється у супроводі Зазан Охин (Снігуронька) і Шина Жила (хлопчик Новий Рік). Дід Мороз носить одяг тваринника.
  5. Ниссе –Дід Мороз у Норвегії. Це такі карликові «Діди Морози», оскільки ніссе – це маленькі домові.
  6. Санта-Ніколаус – Дід Мороз у Німеччині. Добрий старий Ніколаус приносить солодощі німецьким малюкам. І приходить він до них не під Новий рік, а за два тижня до Різдва. Але люблять доброго чарівника від цього не менш. Він  сивобородий дідусь у мохнатій шубі і ковпаку.
  7. Баббо Наталє – Дід Мороз Італії. Одягнений в костюм червоного кольору, має велику білу бороду. Подорожує Баббо Наталє на санчатах, в які запряжені північні олені. Баббо Наталє приносить подарунки в різдвяну ніч і залишає їх під ялинкою.
  8. Сайте-Каас ( Синтер Клаас) – Дід Мороз Голандії. Синтерклааса з білою бородою, в червоному вбранні і з позолоченим посохом супроводжують помічники - Чорні Піти. Вони кладуть дітям солодощі: спеціальні маленькі печива, фігурні медові пряники, марципанові, шоколадні і мигдальні фігурки і букви, з яких починаються їхні імена.
  9. Шо Хин, Шєн Дань Лаожень – Дід мороз у Китаї. Дуже мудрий дідусь. Він носить шовковий одяг, у нього дуже довга борода.
  10.  Зюзя – Дід Мороз Білорусі. Дід з довгою бородою, який живе в лісі і завжди ходить босоніж. Він викликає хуртовину, заметіль, стужу.  
  11. Святий Василь – Дід Мороз Греції. ЦЕ старий дідусь із сивою бородою. Грецькі діти знають, що Святий Василь приникає в будинки через комин, тому ставлять біля нього свої черевики для подарунків. А ще залишають печиво і молоко для Святого Василя.
  12.                         Ямал Ірі – Дідусь Мороз народів Півночі. Він носить традиційний одяг північних народів – маліцу і кіси. Ямальський Дід Мороз подорожує на нартах – оленячій упряжці, та має чарівні бубон і лопату-посох.
  13.                         Товліс Бабуа – Дід Мороз у Грузії. Він приносить подарунки дітям у великому мішку, який називається хур джині. Носить чорну або ілу чоху з білою буркою. Має сиву довгу бороду.
  14. Єжишек – Дід Мороз Словаччини. Найскромніший з існуючих Дідів Морозів. Він ретельно стежить за тим, щоб його ніхто не побачив, коли він підкладає подарунки, тому про його зовнішності відомо дуже мало.
  15.  Папа Паскуале – Дід Мороз Колумбії. Він гуляє по вулиці на високих ходулях і розповідає дітям смішні історії. Ніхто краще за нього не вміє влаштовувати феєрверки.
  16.  Папа Ноель – Дід Мороз Іспанії. Його приходу з великим нетерпінням чекають усі діти, тому що він приносить їм солодощі та інші подарунки. На санях, на коні або на снігоході - Папа Ноель зі своїми вірними супутниками завжди приїжджає в гості до дітей.
  17. Дід Мікулаш –Чеський Дід Мороз схожий на українського, тільки супроводжують його ангел і чортеня. Хороші діти отримують солодощі, а погані - картоплини або шматки вугілля.
  18.  Дзмер Папі - Вірменського Діда Мороза, ім'я якого перекладається, як «Морозний дід», оточують казкові істоти: хлвлікі - галасливі і активні чоловічки, і аралези - наполовину тварини, наполовину люди.
  19. Одзі-сан – Дід Мороз в Японії. Виглядає він як мудрий старець. Носить шовковий одяг, по країні пересувається верхи на віслючку.
  20. Мош Джеріле – Дід Мороз у Румунії.

Як ви побачили, Дідів Морозів у світі багато, всіх і не опишеш, але головна задача кожного з них - це встигнути і новорічну ніч всім подарувати подарунки. Без сумніву, що всі Діди Морози подарунки дарують по-своєму.

У панчосі біля каміна або у вхідних дверей знаходять подарунки англійські, ірландські і німецькі дітлахи, а у черевику – мексиканські. Новорічні подарунки провалюються у димар у Франції, а на балкон – в Іспанії. В Швеції Дід Мороз підкладає подарунки до печі, а в Германії залишає на підвіконні. А куди ж кладе подарунки наш Дід Мороз?

  1. Виготовлення іграшок на ялинку

У кожного з вас вдома є або буде ялинка прикрашена різними іграшками, гірляндами. А чи є таке дерево у нас з вами в школі?

От зараз я пропоную вам разом з батьками виготовити новорічні іграшки і прикрасити наше з вами новорічне дерево, яке чекає нас на вулиці.

Наші батьки – ваші найперші помічники будуть виготовляти іграшки-цукерки, а ви будете виготовляти прикраси для іграшок, щоб вони були гарними, яскравими, незвичайними.

  1. Пояснення виконання.
  • Берете пластикову пляшку, обгортаєте її обгортковою клейонкою. За допомогою скотчу все скріплюєте. По краям завʼязуєте дощиком і робите петлю, для того щоб підвісити іграшку на наше Різдвяне дерево. Діти тим часом беруть ножиці і блискучий папір. На папері зображені різні фігури. Ваше завдання якомога гарніше і правильніше вирізати їх.
  1. Беремо готові іграшки, шикуємося і виносимо їх прикріплювати на Різдвяне дерево.
  2. Повертаємося в клас
  3. Виготовлення іграшки для домашнього новорічного дерева.
  • Що ж! Тепер і в нашого класу є наше новорічне дерево. Але чи не хотілося б вам виготовити новорічну іграшку на вашу домашню ялинку, і коли прийдете додому повісити її на памʼять про сьогоднішній день?
  • Пропоную вам кожному разом з батьками виготовити новорічного Янгола-охоронця, який буде захищати вас від всього злого.
  1. Пояснення виконання.
  • Беремо два аркуші паперу і згинаємо гармошкою один по ширині, а інший по довжині. Це наші крила і тіло янгола. Тепер беремо ялинкову іграшку-кульку, яка буде чим? Як ви гадаєте?
  • За допомогою клею-пістолету скріплюємо всі деталі між собою. Прикрашаємо камінцями. Наша ялинкова іграшка готова.

IV Підсумок

 - Чи Сподобалося вам виготовляти іграшки разом з батьками?

- Що нового ви дізналися про Діда Мороза?

- Який Дід Мороз вас найбільше зацікавив?

- Я дякую сьогодні за роботу нашим діткам, які дуже старалися, а також нашим батькам, які знайшли час і розділили з нами момент створення нашого класного Новорічного дерева. Мені дуже сподобалося з вами працювати і сподіваюся в нас буде ще не один такий урок.

doc
Додано
22 вересня 2021
Переглядів
897
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку