Виховний захід "Ми і природа"

Про матеріал
Матеріал можна використати для 5 та 6 класів як виховний захід та додатковий матеріал до уроків.
Перегляд файлу

«Ми і природа. День Землі»»

Виховний захід для учнів 5-6 класів

Актуальність. Земля-наш дім. Він стає все бруднішим і менш придатним для життя , тому потрібно вчитися з любовю піклуватися про нашу планету.

 Завдання. Формувати уміння встановлювати взаємозв'язок між природними об'єктами; підсумувати пізнавальні інтереси учнів, сприяти вихованню в них почуття прекрасного; прищеплювати розуміння того, що людина  є частиною природи і має існувати у злагоді із нею.

Мета. Розвивати творчу, інформативну, самоосвітню компетентності учнів. Сприяти формуванню етичних взаємин людини з природою. Розвивати в учнів уміння виступати перед численною аудиторією

Виховувати в учнів:

  • почуття любові до природи, до Батьківщини,  бережливе ставлення до неї, відповідальності за безпеку життя сьогоднішніх та прийдешніх поколінь за майбутнє України і рідного краю;
  • кращі якості, притаманні ментальності українського народу, національну гідність;
  • гуманне та толерантне ставлення до навколишнього середовища.

Обладнання. Компютер, мультимедійне забезпечення, 2 урни для голосування(за,проти), символ дня землі (зелена грецька літера на білому фоні), бюлетні для голосування.

Хід заходу:

 (На екрані демонструється відеоролік «Подивись, який він гарний –  світ, в якому ти живеш»(додаток 1), а в цей час…)

Вчитель. Зверніть увагу на екран: який прекрасний дивний світ нас оточує. Це все природа. Напевне не знайдеться у світі людини, яка б не любила природу. Одні милуються барвами осіннього лісу, інші обожнюють високі гори та бурхливі ріки, а ще інші у захваті від простору степу.

Все це матір – природа, перша наша годувальниця, рятівниця. Немає кращої землі, як наша Україна. На жаль, усе менше залишається чудових краєвидів. Не забувайте, що все живе пов’язане між собою: люди, трави, квіти, дерева, тварини. Адже і людина стала людиною, коли почула дихання листочків і пісню коника – стрибунця, дзюркотіння весняних струмків і дзвін срібних дзвіночків у бездонному літньому небі, лагідний плюскіт хвиль і урочисту тишу ночі – почула і затамувала подих, слухає сотні і тисячі років чудову музику життя.

Ведучий 1. Для того, щоб ця музика звучала вічно, її  потрібно оберігати.  Увага всього світу нині прикута до проблеми  зникнення видів рослин і тварин, яке відбувається з небаченою швидкістю під впливом антропогенних і техногенних факторів. Кожний вид є неповторним явищем природи на створення якого природа витратила мільйони років. Особливо зараз, коли поняття «екологія» наповнилося тривожним змістом.

Учениця 1  


Хоч іноді, хоч раз в житті,

На самоті з природою залишся,

І подивуйся ніжній чистоті

Того зеленого затишшя.

Прислухайся, як трави шелестять,

Як розмовляють і дерева, й квіти,

Які предивні дні стоять! – 

Попробуй це збагнути й зрозуміти.

І ти відчуєш, як очиститься душа,

Як легко серце стрепенеться,

І як народяться рядки вірша,

Спіши… Бо все от – от минеться.


 

Вчитель. Сьогодні кожен з вас получив маленький символ – символ нашої планети Земля. Це не просто символ, це бюлетень для голосування. Нам буде дуже цікаво знати, яке рішення кожен з вас прийме після нашої зустрічі. Потрібна нашій блакитній планеті допомога, чи може все з нею гаразд, згодні ви стати маленькими захисниками нашого дому-планети? На виході на вас чекають 2 урни для збору ваших голосів: «за» чи «проти». У вас буде час поміркувати. Ми продовжуємо…

 

Ведучий 2. У  1969  році у Санта Барбарі (США) стався аварійний вилив нафти. Забруднилися пляжі,вода,морські тварини та птахи. Цей трагічний випадок дуже сильно вплинув на американців. Вони вирішили хоча б раз у рік нагадувати людям про їх ставлення до навколишнього середовища.

 

Ведучий 1. З  1970 року 22 квітня відзначається як День Землі - день активної та практичної допомоги в адресу природи. Цей день можна назвати святом чистої води,землі та повітря – всього , що потрібно для життя.

 

Ведучій 2.SOS- міжнародний сигнал лиха. Його посилають з  корабля , який тоне. Зараз благання о порятунку посилає Земля.

                                                        (Чується плач)

Ведучий 1. Чуєте, хтось плаче.

(Виходить рибка)

― Хто ти?

Рибка:        Я рибка.

 

Ведучий 1  ― А чого ти плачеш, рибко?

Рибка:        


Ой біда! Люди, що це за вода?

Може, вам і добре пити,

А мені в ній важко жити

І на дні, і на воді.

А була ж вода колись.

Люди, звідки ви взялися? 

Люди,трохи совість  майте,  

Бідну річечку спасайте!

І таку ми воду п’єм.

Як же ми іще живем?


 


Ведучий 1. Як би було гарно, якби вода в Дніпрі була чистою! Сьогодні вода на планеті дуже забруднена.100 років тому воду з Дніпра можна було пити прямо із річки. А людство сьогодні потребує дуже багато прісної води. Якщо не оберігати водойми від забруднення. То вже до 2100 року прісна вода може просто скінчитися.

 

Ведучий 2. Людство може і повинно зберегти природу. Земля людей немислима без тваринного і рослинного світу. Чи часто ми замислювалися над тим, чому околиці сіл збідніли на лелечі гнізда, призамулилися живі джерела, поріділи солов’їні переспіви, зникли галасливі базари чаїних колоній, рідко почуєш жайворонків? А може в цьому і кожного з нас провина?                               Ліси, зелені насадження допомагають розв’язати проблему чистої води, зберегти річки і водосховища. Вирушаючи до лісу, не всі пам’ятають священне правило: висмикнута із землі травичка навічно позбавлена свого родоводу, зрубана на березі верба, яка постійно оберігала русло, не стане перешкодою буревію, націлене дуло рушниці  над розмахом крячки осиротить виводок, вилитий недбайливцем мазут залишить на довгі літа мертву пляму на живому тілі землі…

 

Учениця 1   Земля-жива! Як у всього живого,

В її грудях є і сила, і жалі,

Хіба назвеш людиною такою,

Хто не шанує матері-Землі!

Якщо ти хочеш жити довго -

Не треба нищити природу.

 

Ведучий 1. Охорона лісу - це в першу чергу  турбота не про дерево, а про людей, їхній добробут і здоров ‘я. Бережи сам і допоможи товаришу стати другом лісу. Прийшов у ліс - поводься з розумінням та любов’ю. Не рви квіти, не знищуй грибницю, не ламай дерева, не сміти. А ви знали , що у лісному повітрі у 300 разів менше мікробів,аніж у повітрі міста?

 

Ведучий2: А ЗАРАЗ ДЛЯ ВСІХ ПРИСУТНІХ АКТИВНИЙ ВІДПОЧИНОК

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА – ТРЕНІНГ

(ведучі по черзі задають запитання )

1.Якщо ви смітите на вулиці – почухайте собі носик.

2.Якщо ви не смітите на вулиці – підстрибніть 3 рази.

3. Якщо ви не спалюєте сміття у дворі – сплесніть 3 рази в долоні.

4.Якщо ви не розбиваєте скляні пляшки – погладьте себе по голівці.

5.Чи ви розмовляєте з батьками про екологічні проблеми села чи місця яке вам дуже подобається ? Якщо так – підніміть 2 руки.

6. Чи болить у вас душа , коли бачите зламану гілку або молоде деревце? Якщо так – покладіть руку на серце.

7. Якщо хочете дружити , бути в злагоді з природою, то потисніть один одному руки.

Ведучий 1 У великих містах повітря дуже брудне викиди  транспорту та промислових  придприємств .Проблема відходів визнається вченими найважкішою. Відходи - це все те, що людство викидає на планету у результаті своєї життєдіяльності. Замети з поліетілену, гори консервних бляшанок  спотворили гарне обличчя нашої планети. Відомо вам, що у середньому кожна сім’я в Україні щоденно викидає від 3 до 5 кілограмів сміття. А зараз спробуйте порахувати,скільки  цього сміття  щонеділі «дає» ваша квартира, дім?

Вирубання лісів, відкриття нових площ,забруднення водойм,зараження землі хімікатами залишає все менше місця для життя тварин. Під загрозою зникнення 2/3 птахів. 1/3 метеликів, більш ніж половина земноводних та рептилій.

 

Ведучий 2. Так,не дуже гарно людство поводилося з рідною планетою. Але так не повинно бути.  Адже беремо від природи найбільше – здоровя. Любов до природи, бережливе ставлення до неї тісно пов’язується з поняттям «батьківщина». А людині потрібна батьківщина. І охороняти природу – значить любити батьківщину. Немає кращої землі, як наша Україна. На жаль, в нашій  країні усе менше залишається чудових краєвидів.

 

Учениця 5. 


 Україно моя! Чисті хвилі ланів,

Променисті ліси, голубінь легкокрила…

Україно, не знаю сама

За що я тебе полюбила.

Люблю за світанків прозору блакить,

За красу величаву природи,

За те що в світі ти для мене одна,

Частинка я твого народу.

Для мене ти в світі єдина – одна

В просторів солодкому чарі.

У сонці вона, і в вербах вона,

У кожному серця ударі.


Ведучі. А зараз давайте пригадаємо найважливіші правила поведінки на природі « Як вчиниш ти?»

1.У ліс з  собою треба брати:   - компас;   - глобус.

2.Вогнище треба запалювати:  - на галявині;  - під деревом

3.Гілки для вогнища треба: - ламати з живих дерев;  - назбирати з землі.

4.Перед тим , як піти вогнище потрібно:- залити водою;  - засипати сміттям.                                                  

5.Сміття потрібно :-  взяти з собою;  - залишити в лісі.

6.Що не розкладається у ґрунті :- поліетилен;  - папір;   - вугілля.

7.Гриби потрібно їсти: - смаженими; -сирими.

8.Побачивши їжака, потрібно:- взяти його додому;  - пройти мимо.

9.Знайшовшо у дуплі горіхи, гриби потрібно:- зїсти їх;  - не чіпати.                                                    

10.У лісі потрібно :- слухати гучну музику;  - вести себе спокійно,тихо.

Ведучий 1.  Один мудрець сказав:,,Не бійся друга – він може зрадити тебе, не бійся ворога – він може вбити тебе, а бійся байдужих людей, зі згоди яких відбувається і зрада і вбивство ”. Саме небайдуже ставлення ми повинні проявити до природи. Шанувати природу неможливо без глибоких знань про навколишній світ. Калина під вікном рідної оселі, тополя на околиці села, лелече гніздо на клуні, криничка на перехресті доріг – усе це наш духовний світ, з яким ми маємо вирушати в життя. Знати і берегти ці нетлінні критерії, - наш святий і непорушний обов’язок.

 

Вчитель. Давайте замислимось, чи має право сьогоднішня людина перед прийдешніми поколіннями змінювати і перебудовувати мудро створену і досконалу природу? До чого це може призвести? Закони життя відмінити не можна. Їх треба знати, ними треба володіти, їх треба дотримуватися. Тільки  поважаючи закони природи, закони розвитку суспільства, закони здорового способу життя, людство в цілому, може зберегти і розвинути свою цивілізацію.

То ж ми віримо, що наш захід дав вам нову інформацію, збудив вашу зацікавленість. Ми віримо, що кожен із нас, живих на Землі буде розумним, бережливим, допитливим у своїх взаєминах з природою. Будь ласка, не забудьте проголосувати - віддати свій голос «за» чи «проти» допомозі нашій Землі.(на екрані-відео «Краса нашої планети» (додаток 2)).

 

zip
Додано
13 лютого 2020
Переглядів
718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку