Виховний захід на тему : " Лікарські рослини"

Про матеріал
Мета :ознайомити учнів із лікарськими рослинами своєї місцевості та їх значенням для людини, формувати інтерес до лікарських рослин, ознайомити із правилами збору лікарських рослин, навчити використовувати їх у харчуванні; розвивати спостережливість, увагу, пізнавальний інтерес, естетичний смак; виховувати бажання вивчати та охороняти лікарські рослини своєї місцевості, екологічну культуру.
Перегляд файлу

Виховний захід на тему : «Лікарські рослини»

 

Мета : ознайомити учнів із лікарськими рослинами своєї місцевості та їх значенням для людини, формувати інтерес до лікарських рослин, ознайомити із правилами збору лікарських рослин, навчити використовувати їх у харчуванні; розвивати спостережливість, увагу, пізнавальний інтерес, естетичний смак; виховувати бажання вивчати та охороняти лікарські рослини своєї місцевості, екологічну культуру.

 

Обладнання : картки індивідуальні, презентація на слайдах , таблиці для колективної роботи

 

                                                 Хід   роботи

  1. Організаційний момент
  2. Актуалізація опорних знань.
  • Що таке лікарські рослини?
  • Які лікарські рослини ви знаєте?
  • Чи потрібні лікарські рослини?

 

                                          Подорожник

   Ця рослина дуже часто зустрічається у наших краях. Подорожник має широкі овальні листочки зеленого кольору. Багато довгих прожилок на ньому. Коли цвіте, вистрілює одне стебельце з дрібним зеленим цвітом. Ця рослина має цілющі властивості. При порізах ЇЇ листочки прикладають до ран.   

   Подорожник невибагливий, як кожний бур’ян. Його зустрінеш на полях, в садах, лісах. Люди вважають, що називається він так тому, бо багато його росте навкруги і при дорогах.

 

 

Шипшина

Шипшина – багаторічний чагарник, сімейства трояндових. У народі її називають “дикою трояндою”. Зростає цей кущ в помірному і теплому кліматі Північної півкулі. Зустрічається на узліссях лісу, в заростях чагарників, на лісових галявинах, на берегах річок, струмків, вологих і степових луках, на схилах і кам’янистих розсипах. Шипшина – це колючий чагарник висотою від 1 до 2 м. Листя складаються з 5-7 яйцевидних, гострокутних листочків. Квітки великі і запашні від 1 до 12 см в діаметрі, що складаються з 5 пелюсток рожевого, червоного, білого або жовтого кольору. Плоди – м’ясисті ягоди жовтого, червоного або чорно-бурого забарвлення, що мають  цілющі властивості. У цього чагарнику багато різновидів: понад шістдесят росте в Україні. Окремі сорти цієї рослини культивуються як декоративні, медоноси, застосовуються для отримання лікарської і харчової сировини. У хід йдуть пелюстки квітків, плоди, насіння, листя, коріння. Шипшина служить сировиною для приготування вітамінних напоїв, настоїв, відварів, екстрактів, сиропів. 

 

 

Кропива

 

 

 Кропива – квіткова рослина, яку часто можна побачити в лісі, біля дачі. Всього існує більше 40 видів кропиви. У нашій країні можна знайти 2 види – пекуча і дводомна. Чому кропива пече? Стебла і листя кропиви покриті пекучими волосками. На верхівці кожного волоска є «головка». Вона легко відламується при зіткненні зі шкірою людини або тварини. Гостра частина волоска подібно голці проколює шкіру і впорскує пекучу речовину. Виникає опік. Але опік кропиви не шкідливий для людини, адже вона жалить нас мурашиною кислотою – а ця кислота для нас нешкідлива.     Кропива – дуже корисна рослина. Вона входить в склад багатьох вітамінних і та лікувальних зборів. Кропиву використовують в медицині і вживають в їжу. Може застосовуватися на корм худобі (особливо свиням) і домашній птиці. А ще в деяких східних країнах з неї роблять тканину і шиють одяг. Також листя кропиви застосовують при виготовленні багатьох косметичних засобів.

 

  1. Робота за темою заходу
  1. Розпізнати за картками лікарські рослини
  2. Робота над загадкми

 

Квітень жовту фарбу взяв,
Все довкола розмалював,
І з-під пензлика розквітли,
Наче сонце, диво-квіти.
(Кульбаба)

* * *
Перший раз цвіла—
Жовтою була,
Як дозріла—побіліла,
Схопилася, полетіла
Знову десь рости
Й жовто зацвісти
(Кульбаба)

* * *
Сонечко в траві зійшло,
Усміхнулось, розцвіло,
Потім стало біле-біле
І за вітром полетіло
(Кульбаба)

4.   Робота над легендою про ромашку

               5.  Вивчення віршу про калину

                6 .   Робота над малюнком про лікарську рослину.

 

 

 

 

Підсумок уроку : 

  • Що нового ви дізналися про лікарські рослини?
  • Чим відрізняється лікарська рослина від звичайної ?
docx
Пов’язані теми
Природознавство, 3 клас, Матеріали до уроків
НУШ
Інкл
Додано
14 липня 2019
Переглядів
761
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку