Виховний захід на тему "Шкідливий вплив вживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнопаління на організм людини"

Про матеріал

Цілі: підвищення рівня поінформованості підлітків з проблем, пов'язаних з наркотиками, алкоголем, тютюнопалінням, профілактика поширення та вживання наркотичних речовин, пропаганда наукових знань щодо проблем алкоголізму та наркоманії, вироблення активної життєвої позиції та розвитку навичок, що запобігають вживанню психоактивних речовин.

Перегляд файлу

ВІДДІЛ  ОСВІТИ  СВАТІВСЬКОЇ  РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

КОМУНАЛЬНА  УСТАНОВА«СВАТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ»

Куземівська  загальноосвітня школа I-III ст.

Сватівської районної ради  Луганської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід на тему:

Шкідливий вплив вживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнопаління на організм людини.

 

 

 

 

 

Іван Володимирович Туінов,

                                                                                  вчитель хімії, інформатики  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема:

Шкідливий вплив вживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнопаління на організм людини.

 

Цілі: підвищення рівня поінформованості підлітків з проблем, пов’язаних з наркотиками, алкоголем, тютюнопалінням, профілактика поширення та вживання наркотичних речовин, пропаганда наукових знань щодо проблем алкоголізму та наркоманії, вироблення активної життєвої позиції та розвитку навичок, що запобігають вживанню психоактивних речовин.

 

Тип: конференція

 

План уроку

1. Попереднє тестування «Ти й наркотики»

2. Виступ соціолога за результатами тесту

3. Історико-біологічний огляд наркотичних речовин

4. Інформація про наркотики для учнів

5. Тест «Міф чи реальність»

6. Результати тесту «Міф чи реальність»

7. Висновки до уроку «Пам’ятка для молоді»

 

 

1. Тест «Ти й наркотики»

 

Яку відповідь ти вибереш у даній ситуації?

 

1. Цигарки в нашому житті – діло дуже звичайне. Навіть у школі. Як ти ставишся до паління та до людей, які палять?

А. Я вважаю, що курці отруюють будь-яке приміщення та перетворюють усіх навколо на пасивних курців.

Б. Кожен повинен самостійно вирішити, де він палить, будь-які заборони зайві.

В. Палити можна, але не будь-де.

 

2. Скоро іспити. Всі твої товариші нервують, хвилювання досягло найвищої межі. Хтось приніс заспокійливі таблетки і пропонує їх тобі. Візьмеш?

А. Так, я візьму таблетку, але тільки в тому разі, якщо я вже зовсім розхвилювався.

Б. Ні, мені ліньки думати про те, де брати цю таблетку наступного разу, коли її не запропонують.

В. Ні, я не потребую штучного заспокоєння.

 

3. На вечорі по колу йде цигарка «з травичкою». Всі твої друзі, один за одним затягуються, і зараз твоя черга. Як ти вдієш?

А. Я в будь-якому разі хоч раз, але спробую.

Б. Ні. Я не стану цього робити, краще піду з вечора.

В. Я сам не візьму цигарку, а над цими дурними буду насміхатися.

 

4. Зібралась весела компанія, настрій стає все більш піднесеним. Гості сміються, танцюють. Ти приходиш із запізненням, коли решта вже випили. Як ти будеш поводитись?

А. Вип’ю два-три келихи, щоб наздогнати інших.

Б. Я терпіти не можу, коли в компанії гарний настрій залежить від випивки, я краще побуду якийсь час і піду.

В. Мені однаково, якщо інші п’ють. У мене самого настрій гарний і без того.

 

5. Деякі кажуть: «У наркотиках немає нічого страшного, необхідно тільки правильно поводитися з ними». А ти у це віриш?

А. Той, хто так вважає, обдурює себе.

Б. Так, це відповідає дійсності, за винятком особливо важких наркотиків.

В. Усі наркотики небезпечні, але якщо раз-другий спробувати, нічого не станеться.

 

6. Існує думка, що «круту» музику й наркотики не можна розділити. А ти як вважаєш?

А. Можна творити гарну музику, не користуючись наркотиками.

Б. Уживаючи наркотики, взагалі не можна слухати музику.

В. Усі музиканти що-небудь уживають.

 

7. Твій приятель просить тебе непомітно дати йому гроші в борг. Ти знаєш, що він регулярно вживає наркотики. Чи позичиш ти йому?

А. Так.

Б. Ні.

В. Тільки в тому випадку, якщо буду знати навіщо вони йому.

 

8. Ти закохався! З твоєю подругою ви проводите вечори з її компанією. Ти помічаєш, що всі з цієї компанії й твоя подруга не проти пропустити келих-другий або вжити щось серйозніше. Що скажеш?

А. Якщо там весело, чому б і ні?

Б. Не обов’язково часто проводити час у цій компанії.

В. Ця компанія загрожує моєму коханню.

 

2. Результати тесту

 

Підрахуйте кількість балів за свої відповіді.

№ питання

А

Б

В

1

10

0

5

2

5

0

10

3

0

10

5

4

0

10

5

5

10

0

5

6

10

5

0

7

0

10

5

8

0

5

10

 

0-20 балів. Ти поводишся так, начебто проблеми наркотиків взагалі не існує у природі. Здається, ти зовсім не відносиш до наркотичних речовин алкоголь, наркотики. Але зверни увагу, що більшість наркоманів – алкоголіки. Поміркуй ще раз над своїм ставленням до наркотиків. Мабуть, тобі треба поговорити з тими, кому ти віриш, - з учителем або батьками, зі знаючими лікарями.

21-50 балів. Не можна стверджувати, що ти такий вже «паїнька». Час від часу ти не проти пропустити келих, але вважаєш, що тобі нічого не загрожує, що ти контролюєш ситуацію. Але тобі треба бути уважним: під впливом компанії ти можеш спробувати наркотики. Той, хто набрав 0-50 балів, належить до «групи ризику» і йому треба бути дуже обережним.

51-80 балів. Наркотики ніколи не стануть для тебе серйозною проблемою. Але не вступай в іншу крайність – не виступай щодо інших у ролі мораліста.

 

 

3. Історико-біологічний огляд наркотичних речовин

 

Виступ учителя

З прадавніх часів людині були відомі рослини, які зменшували біль та викликали стан сп’яніння. Давня людина ознайомилася з дією цих дурманних рослин за часів первісного збирання та мандрівного мисливства. А от спосіб уживання п’янкого зілля, поширеність використання різних рослин та гіркі наслідки цього захоплення люди пережили, поза будь-яким сумнівом, за три великі етапи:

І етап – натуральний, коли рослину споживали такою, якою брали у природі;

ІІ етап дріжджево-бродильний, коли із сировини почали виготовляти п’янку субстанцію, яка в натуральному вигляді не могла спричиняти подібної дії;

ІІІ етап – сучасний, коли на основі природних субстанцій синтезували речовину, якої у природі ніколи не було і наркотична дія якої виявилася необмеженою в силі.

 

Тривалість цих трьох етапів у різних країнах і континентах різна. Залежно від певних еволюційних та революційних перетворень людського суспільства ці стани могли розтягуватися на тисячоліття або тривати небагато років.

 

Давні люди дурман уживали, але дурними не бували.

 

Вживання п’янких речовин було суворо регламентовано. Перед усім – віковий ценз. Могли їх уживати лише на зібранні дорослих чоловіків (тих, хто пройшов обряд ініціації). А жінки і діти не допускалися не тільки до вживання п’янких речовин, а й навіть бачити й чути це дійство їм заборонялося (приклад з Міклухо–Маклаєм). А порушення цього табу мого накликати велику біду. Можна, звичайно, посміятися з дикунів, але чи розумніше чинимо ми з вами, коли на очах дітей уживаємо алкоголь і стаємо «веселі» , «розкуті», щасливі»

Ще якихось 150 років тому в українських селах існували парубоцькі громади. Це були товариства зі своєю ієрархією, зі своїм статутом поведінки членів цього товариства. Під час прийняття до парубоцького гурту нового члена обов’язково розпивали могорич. Але все дійство було суворо й чітко регламентоване, дотримувався етикет спілкування. Звичай і етикет, зрештою, у формі забобону, обмежували небезпечну поведінку неповнолітнього. Взагалі в історії не існує згадок про те, щоб в Україні діти вживали алкоголь.

Сьогодні ми живемо під час ІІІ етапу вживання наркотичних речовин, суперсучасного етапу, коли люди стали перед проблемою обмеження вживання наркотичних речовин. У всіх країнах світу передбачена кримінальна відповідальність за несанкціоноване вживання наркотичних речовин.

 

Виписка з Кримінального кодексу України

 

Стаття 229. Виготовлення, придбання, зберігання з метою збуту отруйних, а так само збут отруйних або сильнодіючих речовин, що не є наркотичними або психотропними речовинами, вчинені без спеціального дозволу, караються позбавленням волі на строк до 3 років або штрафом від 100 до 300 мінімальних розмірів заробітної плати.

Стаття 229-1. Незаконне вироблення, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а так само незаконний збут наркотичних засобів або психотропних речовин карається позбавленням волі на строк від 3 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.

Стаття 229-4. Організація або утримання дому для вживання чи виготовлення наркотичних засобів або психотропних речовин, а так само надання приміщення з цією метою карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.

Стаття 229-5. Схиляння до вживання наркотичних засобів або психотропних речовин карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років. Ті ж дії повторно або з неповнолітнім – позбавлення волі від 5 до 10 років.

 

 

Класифікація наркотичних речовин

 

  • Природні  
  • Синтетичні
  • Отримані з рослинної сировини  
  • Отримані штучно в хімічних лабораторіях
  • Кофеїн (кава, чай)
  • Кокаїн (кока, маріхуана, конопля)
  • Опіум, морфін, героїн, кодеїн (мак дикий)
  • LSD – 25 (ріжки)  
  • Амфетаміни, барбітурати, метадон, крек, LSD – 25

 

 

4. Інформація про наркотики для учнів

 

Зловживання наркотиками – загроза здоров’ю

              Алкоголь

Непомірне вживання алкогольних напоїв призводить до виникнення алкоголізму – фізичної та психологічної залежності людини від етанолу. За своїм хімічним механізмом алкоголізм являє собою окремий випадок наркотичної залежності, тобто порушення певних ланок обміну речовин. У малих дозах етанол постійно присутній в організмі, але в цьому немає нічого страшного, тому що ферментативні системи підтримують рівновагу між етанолом і продуктом його окиснення – сильною отрутою ацетальдегідом СН3СНО, що знешкоджується печінкою. Уживання великої кількості алкоголю призводить до того, що в організмі утворюється надлишок ацетальдегіду. Таке навантаження на печінку дуже часто служить причиною серйозних захворювань.

Алкоголізм розвивається також при постійному вживанні алкогольних напоїв, і не обов’язково в надмірній його кількості. При цьому людина постійно відчуває потяг до вживання нових порцій алкоголю, а відсутність нових надходжень обертається серйозним погіршенням самопочуття.

 

Стадії сп’яніння

1. Підняття настрою – людина стає розслабленою, більше розмовляє, ніж у тверезому стані. Спостерігається невелика втрата розсудливості.

2. Навіжена поведінка – змінює здоровий глузд, контроль над учинками явно відсутній. Людина емоційно нестійка. Реакції сповільнені.

3. Замішання – втрачається орієнтація. Спостерігається часта зміна настрою, переживання гіпертрофовані. Перебільшені страхи, необдуманий гнів. Ознака цієї стадії – нечітка мова. Спостерігається подвоєння в очах

4. Втрата самоконтролю, помітна сторонньому спостерігачу. Людина не може триматися на ногах або пересуватися пішки, часто спотикається. Блювання – звичайне явище. Людина не відповідає за свої вчинки.

5. Непритомність – людина, що випила дуже багато, непритомніє. Може померти в разі зупинки дихання.

 

Маріхуана

Хоч маріхуана відома вже 5000 років, вона – один з найменш вивчених з усіх природних наркотиків. Вона впливає на настрій і думки як алкоголь, і може викликати галюцинації. Дослідники схвильовані з приводу руйнівної дії, яку маріхуана завдає легеням людини. Часте паління маріхуани призводить до бронхітів, емфіземи та раку легень. Відзначались також недостатня обґрунтованість вчинків, порушення навичок управління авто й точність рухів, зниження захисних сил організму та враження статевих органів. Продукти паління маріхуани накопичуються в печінці, легенях, головному мозку, селезінці, лімфатичних вузлах і статевих органах.

 

Інгалянти

Багато органічних розчинників, такі, як клей, бензин, ефір, розчинники й аерозолі, утворюють пари, які викликають відчуття, схожі на алкогольне сп’яніння. Але вони можуть спричинити незворотне ураження нервової системи, головного мозку, шлунка, легень, кісткового мозку й печінки. Смерть від передозування під час «нюхання клею» зустрічається досить часто.

Під час вдихання інгалянтів організму завдається досить значної шкоди. Інгалянти потрапляють в органи через ніс. Вони викликають нежить і носові кровотечі. Можуть уражати очі й органи дихання.

З легень інгалянти потрапляють у кровоносну систему та розносяться кровотоком по всьому організму. Вони можуть викликати головні болі, здатні змінювати хімічні реакції, що відбуваються в головному мозку та впливають на те, як нейрони проводять нервові імпульси. Інгалянти можуть викликати патологічні зміни в головному мозку. Великі їх дози можуть призвести до зупинки дихання. Смерть може настати й від зупинки серця.

 

Заспокійливі

Під цю категорію потрапляють снодійні на основі барбітуратів і без них, м’язові релаксанти. Заспокійливі належать до групи наркотиків, що вживаються з метою розслаблюючої дії на нервову систему. Вони можуть викликати ціаноз (посиніння шкірних покривів) – нестачу кисню в крові. Швидкодіючі барбітурати є найбільш небезпечними із заспокійливих засобів. Вони здатні паралізувати ту частину головного мозку, яка контролює дихання, і таким чином викликати смерть.

Змішання заспокійливих засобів з алкоголем є однією з найбільш поширених причин передозування. Алкоголь і заспокійливі впливають один на одного, і швидкість, з якою пригнічується діяльність головного мозку, серця і системи дихання, різко збільшується. Ці наркотики не можна вживати разом. Незворотні зміни в головному мозку – це звичайна проблема, пов’язана з передозуванням заспокійливих засобів і алкоголю. Пацієнти можуть протягом кількох днів а бо років перебувати між життям і смертю у стані коми і ніколи не приходити до тями.

 

ЛСД

ЛСД – надзвичайно сильний галюциноген, який одержують із органічної кислоти, що міститься в ріжках, що паразитують на житі. Вперше ЛСД був синтезований в 1938 році. Його галюциногенні властивості були випадково відкриті швейцарським хіміком Альбертом Хоффманом.

 

Амфетаміни

Амфетаміни знайшли спочатку воєнне застосування, а потім ввійшли у світову психотерапевтичну практику. Під час Другої Світової війни амфетамін видавали військовим для зняття втоми, боротьби із сонливістю, підвищення уваги. Тривале вживання амфетамінів часто призводить до психологічних проявів параноїдального типу: людина може почуватися зацькованою, і навіть незначні дії з боку іншої особи можуть сприйматися як погроза.

 

           Героїн

У десять разів сильніший за морфін. Він викликає відчуття блаженства, яке незабаром змінюється на почуття задоволення, захищеності. Але виявилося, що фізична залежність від цього препарату в 91% осіб, які почали його вживати, виникає менш ніж через три тижні. Героїн швидко руйнує мозок і нервову систему, людина миттєво деградує. Смерть від передозування героїну може наставати вже через рік— півтора після першого прийому.

 

5. Тест «Міф чи реальність»

 

Позначте, міф (М) чи реальність (Р)

 

1. Алкоголь – це стимулюючий засіб, його вживання веде до підняття духу.

2. Залежність від наркотиків – це стан душі.

3. Якщо випив, управляти авто небезпечно, а накурившись маріхуани, управляти авто безпечно.

4. Уперше пробуючи заборонені наркотики, підлітки зазвичай, дістають їх у незнайомих людей, старших за віком, які завжди бувають на ігрових площадках.

5. Чашка міцної кави, ковток свіжого повітря або холодний душ поможуть вам протверезитись, якщо ви збираєтесь вести машину у нетверезому стані.

6. Тютюн – це наркотик.

7. Людям стає веселіше, якщо вони випили.

8. Найчастіше вживаним наркотиком є маріхуана.

9. Якщо хочеш випити, то краще випити пива чи віскі.

10. У зв’язку з тим, що маріхуана покращує увагу та гостроту сприйняття, вона допомагає збільшенню творчого потенціалу та стимулює навчання.

11. Коли вагітна жінка п’є, палить або вживає наркотики, це впливає на внутрішньоутробний плід.

12. Люди ніколи не вмирають від алкогольного отруєння.

13. Маріхуана викликає звикання.

14. Сліди вживання маріхуани можна знайти в органах людини протягом одного тижня після викурювання однієї порції.

15. Молоді люди, які починають пити алкогольні напої до 15 років, можуть удвічі частіше почати вживати наркотики, ніж ті, хто не вживав алкоголю у цьому віці.

16. Коли діти вірять, що алкоголь не може завдати їм шкоди, існує велика вірогідність того, що вони почнуть вживати наркотики.

17. Келих спиртного зігріває взимку.

 

Відповіді на тест

М.1. – Алкоголь – це депресант. Пригнічує діяльність ЦНС.

М.2. – Залежність від наркотиків – реальна (фізична й емоційна).

М.3. – Навички управління авто порушуються через 4-6 годин після паління.

М.4. – Молоді люди, зазвичай, вперше пробують наркотик серед своїх друзів.

М.5. – Якщо алкоголь потрапив у кров, не існує способу прискорення процесу обміну речовин.

Р.6. – Звикання викликає нікотин, що міститься в тютюні.

М.7. – Люди можуть думати, що їм веселіше. Насправді тікають від проблем.

М.8. – Найбільш часто вживаним наркотиком є алкоголь.

М.9. – І пиво, і віскі містять алкоголь, тому маємо той самий ефект

М.10. – Маріхуана погіршує здатність курця зосереджуватися, тому вона заважає у навчанні.

Р.11. – Будь-який наркотик проникає через плаценту у плід.

М.12. – Люди помирають від великих доз алкоголю.

Р.13. – Маріхуана – це наркотик, що викликає звикання.

Р.14. – Сліди вживання маріхуани можна знайти в організмі протягом одного тижня.

Р.15. – Дослідження довели, що діти, які вживають алкоголь, потім частіше зустрічаються з проблемою наркоманії.

Р.16. – Чим більше діти знають, тим краще вони підготовлені до прийняття правильного рішення.

М.17. – Вживання келиха алкоголю викликає розширення кровоносних судин на поверхні шкіри. Тому організм швидше втрачає тепло.

 

6. Обговорення результатів тесту «Міф чи реальність»

 

Питання до висновків

1)  Що таке наркотичний дурман?

2)  Що відбувається з організмом під час уживання наркотиків?

3)  До чого призводить тривале вживання наркотиків?

4)  Ким стає наркоман?

5)  Який вибір ви повинні зробити, знаючи це?

 

 

 

7. Висновки

Пам’ятка для юнаків та дівчат

(Роздається кожному)

 

1. Наркотичний дурман – фальшивий стан примарного блаженства, під час якого порушується адекватне сприйняття навколишньої дійсності.

2. Під час уживання наркотиків постійно посилюються психічні та фізичні виснаження організму, внаслідок чого людина може померти.

3. Звичка до наркотиків з часом переходить у хворобливу пристрасть.

4. Тривале вживання наркотиків призводить до того, що вони входять до хімічного складу тканин організму людини й стають необхідною умовою збереження його біологічної та хімічної рівноваги.

5. Наркоман втрачає почуття власної гідності та відповідальності за себе та інших, можливість визначити мету на майбутнє.

6. Знаючи про все це, зробіть правильний вибір свого майбутнього

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 12
Оцінки та відгуки
  1. Kostina Julia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Kostina Julia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дрозд Людмила Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Банщикова Аліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Подрез Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Енченко Алена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Подрез Олексій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Коваленко Саша
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Усик Виктор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Замаєва Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Горна Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Доценко Наталія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 9 відгуків
docx
Додано
8 лютого 2018
Переглядів
7689
Оцінка розробки
5.0 (12 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку