Виховний захід на тему: "Сімейний етикет - шлях до щастя родини"

Про матеріал

Що може бути важливіше затишної родини, де тебе зрозуміють, підтримують, розрадять?Сім’я - це твій справжній будинок, куди ти завжди можеш повернутися після будь-якої невдачі, будь-якого потрясіння, будь-якого горя. Як побудувати гарну родину? Кожного дня реєструються шлюби, створюються сім’ї. Але сімейне щастя не видається у палацах одруження, воно вибудовується подружжям поступово, практично усе життя. Сім’я народжується з почуття кохання двох людей, які потім стають чоловіком та дружиною. На їх злагоді та любові тримається усе сімейне щастя.

Перегляд файлу

Відкритий виховний захід

23 березня 2018 р.

 

Похожее изображение 

 

 

 

Мета:

  • виховання культури сімейних відносин, почуття відповідальності за своїх близьких, створення здорового морально-психологічного клімату в сім’ї.
  • формування уявлення про культуру повсякденного сімейного етикету та навичок комфортних сімейних відносин.

Хід заходу:

 

Родина - це таке маленьке слово,

А скільки ж в ньому сенсу, доброти.

Це – мами перша колискова,

Це - батьків прояв теплоти.

Це все. Що може бути краще

За рідних й дорогих людей?

Не покидай ти їх нізащо,

Бо це все рідне, це твоє.

Родина – це не просто термін,

Який у словнику знайдеш.

Родина – тихий серця шепіт,

З яким ти по життю ідеш.

Нехай усе біжить, минає,

Та ти не будеш в самоті.

Родина – щось насправді справжнє.

З того, що маєш у житті.

  Автор невідомий

 

 

Вступне слово вчителя:

Ви уже всі зрозуміли, що сьогоднішній виховний захід ми присвячуємо родині, сім’ї, етикету та культурі сімейних відносин.

Всім нам знайоме слово «етикет».  Вперше це слово було вжито при дворі короля Франції Людовика ХIV.  На одному з пишних балів гостям були роздані картки (етикетки) на яких були записані деякі обов’язкові правила поведінки. З часом  правила змінились, але багато  з них залишилися актуальними  і в сучасному світі.

Всі ми намагаємося скласти враження на оточуючих своїми манерами, вмінням вести бесіду. Етикет (від фр. Etiquette - етикетка, напис) - норми і правила, що відображають уявлення про належну поведінку людей у суспільстві. Але, як часто ми забуваємо про те,  що наша сім'я - це маленька суспільство, в якому теж потрібно вести себе за правилами.

У кожного з нас є самі близькі та рідні люди. Ці люди полюбили вас, коли ви тільки народилися, та будуть любити  завжди.  Хто це? Звісно батьки. А яка назвати одним словом батька, мати, братів, сестер, бабусів та дідусів? Сім’я. Запитання до аудиторії: «Що для вас означає слово – сім’я?» Свої відповіді я прошу починати зі слів «Сім’я  це…»

  • Сім’я це -  щастя, любов підтримка.
  • Сім’я це -  місце де тепло і затишно.
  • Сім’я це те, що завжди з тобою.
  • Сім’я це маленький всесвіт, який потрібно берегти.
  • Сім’я це місце, де можна бути самим собою.
  • Сім’я це піклування та допомога.
  • Сім’я це щасливі діти та батьки.

Дійсно, що може бути важливіше затишної родини, де тебе зрозуміють, підтримують, розрадять?Сім’я -  це твій справжній будинок, куди ти завжди можеш повернутися після будь-якої невдачі, будь-якого потрясіння, будь-якого горя. Як побудувати гарну родину? Кожного дня реєструються шлюби, створюються сім’ї.  Але сімейне щастя не видається у палацах одруження, воно вибудовується  подружжям поступово, практично усе життя. Сім’я народжується з почуття кохання двох людей, які  потім стають чоловіком та дружиною.  На їх злагоді та любові тримається усе сімейне щастя.

 

Вправа  «Будинок, де живе щастя»

 

З групи обирається дві пари. Кожній парі пропонується побудувати будинок із конструктора за 5 хвилин. Потім розпочинається бесіда з учнями побудована на запитаннях.

Що спільного у цих двох будинках? (певна послідовність побудови будь-якої будівлі – фундамент, стіни, дах).

Чому фундамент закладається у першу чергу? (тому що це основа дому).

Що буде з будинком, якщо дах побудувати в першу чергу, а потім скласти фундамент, або побудувати будинок без фундаменту? (будинок почне руйнуватися, або його споруда взагалі стане неможливою).

Процес побудови гарних взаємин і майбутньої сім’ї можна порівняти з процесом будівництва дому.

На ватмані викладач малює основу – фундамент дому.

Що служить фундаментом для побудови стосунків між людьми? Довіра, повага, прихильність, любов, дружба.

Яка частина дому зводиться після закладки фундаменту?

Звичайно, стіни.

Яку функцію виконують стіни в будинку?

Стіни підтримують, захищають, забезпечують безпеку і відмежовують.

Яку роль стіни відіграють у взаєминах?

Підтримка = опора, допомого, сприяння.

Захист = безпека й упевненість в тому, що ваш партнер ніколи навмисно не задасть вам шкоди.

Безпека = у ваших стосунках присутні повага та довіра одне до одного, ви впевнені в тому, що вас кохають та ніколи не зрадять. 

Справжнім забов’язанням у стосунках хлопця і дівчини, які кохають один одного є шлюб.

Який останній крок у спорудженні дому? Дах.

Що являє собою дах у взаєминах?

Це наповнення любов’ю, інтимні стосунки, вінець яких – діти.

А що станеться, якщо ви вирішите будувати стосунки, відразу почавши з інтимних сексуальних відносин? Як буде виглядати ваш дім?

Викладач малює перевернутий дім.

Перевернутий дім – дім зруйнований, бо дах неспроможний утримати споруду: фундамент, розвалюється, стосунки розриваються.

Від того, яким чином ви будуєте взаємини тепер, залежить у майбутньому, наскільки успішним буде ваш шлюбний союз і сімейне життя.

Сім’я це будинок, який постійно вимагає утримання в належному стані, а конкретніше спільного обговорення багатьох питань, важливих для його жителів.

Інтерактивна вправа «Моя ідеальна половинка»

З давніх давен вважалося – що чоловік повинен бути головою родини, а дружина – душею.

Учням пропонується назвати якості, необхідні на їх думку, дівчині та хлопцю для створення щасливої родини.

Учням роздаються стікери, на яких вони повинні записати якості ідеальної дружини та чоловіка.  Після чого ці якості «оселяються» в будиночку щасливої родини.

Ідеальний чоловік

Ідеальна дружина

  • Надійний
  • Весела
  • Самостійний
  • Гарна господиня та мати
  • Порядний
  • Жіночна та красива
  • Уважний та турботливий
  • Турботлива
  • Вірний
  • Вірна
  • Щедрий
  • Добра
  • Розумний
  • Мудра

 

 

Учням пропонується обрати із запропонованих якостей одну найважливішу, що необхідна для створення щасливої родини  і виставити їй один бал. Всі іншим виставляється  «0».

Краса, хазяйновитість, розум, статус у суспільстві, гроші, сердечна  доброта.

Учні виставляють свої бали, а потім разом з викладачем аналізують  отримані результати.

 

Одного разу філософа Жан-Жака Руссо запитали, які якості потрібні людині для створення нормальної та щасливої ​​сім'ї. Руссо відповів:  «Краса - 0, хазяйновитість - 0, розум - 0, статус у суспільстві - 0, гроші - 0, сердечна доброта - 1».

І відразу ж  розшифрували свої математичні виклади наступним чином: сердечна доброта - якість позитивна  - він виставив одиницю.  Всі інші якості, позначені «0» виставляються поряд з одиницею, відповідно збільшуючи її  у десятки разів.

 

Доброта + розум

10

+ хазяйновитість

100

+ гроші

1000

+ статус у суспільстві

10000

+ краса

100000

 

 

На думку Руссо, будь-яка з якостей сама по собі нічого не означає, і лише доброта несе в собі цінність.

Якщо вдуматися, з цим сперечатися важко. Людина недобра не може користуватися повагою в сім'ї, в суспільстві. Людська доброта є першоосновою взаємин між людьми, головною складовою етикету вихованої людини. Сімейний етикет – це фундамент усіх стосунків, основа сприйняття світу та формування справжніх людських цінностей.

Етикет сімейних відносин дуже простий: адже кожна людина – це відлуння, як її позвеш так вона і відгукнеться.  Говорять, якщо ти хочеш, щоб до тебе добре ставилися, то і сам повинен ставитися до людей так само. Нескладна думка сама по собі, але дуже влучна. Вимагати від іншого можна тільки те, що ти здатний йому дати сам. На жаль, її забувають. Особливо в сім’ї, у відносинах з близькими родичами.

 

 

Коли ми починаємо говорити про сімейний етикет, то часто стикаємося з відкритим нерозумінням. Адже які можуть бути церемонії між своїми? Тоді виникає резонне запитання: а чому ми намагаємося здаватися вихованими та чемними із  сторонніми людьми, яких ми, цілком ймовірно, більше ніколи і не зустрінемо в житті, а з рідними та близькими не церемонимося, хоча дорожче  за них у нас нікого немає? Грубе слово, сказане близькою людиною ранить не менше, а більше. Інша справа, коли таку поведінку в родині намагаються виправдати або віднестись з розумінням. Але так не може продовжуватись постійно. Рано чи пізно, недотримання правил спілкування та неповага  стають нестерпними, сімейне життя дає тріщину. Ось чому важливо зрозуміти, що правил етикету потрібно дотримуватися не тільки в громадських місцях і на серйозних офіційних заходах, але й у звичайному побуті, у своїй родині серед найближчих людей. Подружню галантність можна назвати найважливішою складовою сімейного етикету.

 

 

 

 

 

Вправа «Правила подружньої галантності»

Учням пропонується список тверджень, з якими вони повинні погодитися або спростувати.

 

  • У спілкуванні з своєю другою половинкою дозволяється вживати слова «я так і знав…», « а я тобі казала…», «завжди в тебе так…». (Такі слова принижують гідність та занижують самооцінку).
  • Дружина може без дозволу переглядати особисті записи  чоловіка, читати повідомлення в його телефоні, перевіряти вміст сумки та кишень. Адже між близькими людьми не повинно бути таємниць. (Ні. Це недопустимо, оскільки це втручання в особистий простір людини. Теж саме стосується і чоловіків).
  • Чоловік та дружина можуть критикувати один одного у присутності дітей або сторонніх осіб. (Ні. Коли людина чує критику на свою адресу – це викликає образу та відчуття неповаги до себе. Критика змушує  захищатися, а похвала - стимулює).
  • Чоловік та дружина можуть називати один одного ніжними словами «Сонечко»,  «Зайчик»,  «Рибка», «Котик». Проявляти ніжність та любов потрібно навіть у присутності сторонніх людей. (Ні. Кохання – це почуття дуже особисте. Демонструвати  стосунки  на людях таким чином недопустимо).
  • Оскільки чоловік є головою родини, то він має право використовувати аргумент «Я заробляю і вимагаю…».            (Ні. Фінансове забезпечення родини - це обов’язок чоловіка. Якщо чоловік звинувачує дружину в тому, що вона заробляє менше, це пряма образа та приниження гідності дружини).
  • Розповідати подругами чи товаришами про проблеми в родині. Скаржитися на  чоловіка чи дружину. (Коли чоловік чи дружинна скаржаться стороннім людям один на одного це говорить про неповагу та відсутність підтримки).
  • Вдома чоловік може ходити з оголеним торсом, непоголеним,  а дружина в халаті без зачіски та макіяжу. Адже це зручно і навколо всі свої. (За етикетом чоловік та дружина повинні бути охайно одягнені навіть вдома. Це прояв поваги один до одного та приклад для дітей).
  • Дружина може займатися зачіскою, макіяжем, косметичними масками та іншими процедурами по догляду за собою в присутності чоловіка. (Ні. Всі секрети жіночої чарівності повинні бути приховані від чоловічих очей).

Картинки по запросу видео+клипарт 

                    Перегляд відеоролику «Подружній етикет»

 

Батьки та підлітки. Проблеми спілкування.

Нас формує не суспільство, а домашня середовище. Діти - це зменшена копія батьків, вони копіюють все - манери, мову, жести. Дивлячись на те, як дитина веде себе в дитячому садочку або в навчальному закладі, можна зрозуміти, яка атмосфера панує у сім'ї дитини. Тому й існують правила сімейного етику, які регулюють відносини між батьками та дітьми.

Не завжди буває легко знаходити спільну мову  з батьками. Особливо в критичному підлітковому віці, коли за кожним безневинним словом ввижається спроба замаху на твій суверенітет  та самостійність.

Непорозуміння можуть виникнути на рівному місці і перерости у конфлікт.

Учням пропонується назвати основні на їх думку причини конфліктів з батьками.

  • Контролюють та перевіряють.
  • Дають мало кишенькових грошей або не дають зовсім.
  • Вимагають гарних оцінок в училищі і постійно просять про допомогу у хатніх справах.
  • Нав’язують свою думку про те з ким товаришувати а з ким ні.

Поспостерігайте за собою. А чи не даєте ви батьками приводу для

конфлікту?

  • Ти не помічаєш, що батьки втомлюються на роботі. І факт, що тебе смачно годують, модно одягають і фінансують, сприймається  як належне. На докори мами «гордовито» відповідаєш, що не просився на білий світ, і тому ... У таких випадках гарними ліками буде поїздка в дитячий будинок та неформальне спілкування з його вихованцями. І тоді ти зовсім по-новому оціниш те, що маєш.
  • Будь-яку домашню роботу, як правило, робиш з-під палки. Причому, те, що зробив ти, пам'ятаєш довго, а зусилля інших членів сім'ї не помічаєш. Якщо мама  сприймається тобою як служниця, то знай, що в усіх західних серіалах, які ти дивишся служниця отримує грошову винагороду. У випадках, якщо вона не виплачується, служниця просто звільняється!
  • Навчаєшся не на повну силу, пропускаєш уроки. Якщо батьки спробують «читати моралі», то від цього користі мало.  Вони просто не розуміють, що для тебе сама «кайфова» ціль – це носити ящики або терти підлогу шваброю. І на об’яви про роботу, в яких потрібні спеціалісти з вищою або середньою спеціальною освітою тобі плювати. Адже є ті, кому потрібні просто гарні дівчата.
  • Ти не ділишся з батьками тим, що відбувається в твоєму житті, та примушуєш їх добувати інформацію забороненими способами.
  • По-дитячи реагуєш на будь-яку критику – прирікаєшся, підвищуєш голос, маніпулюєш, брутально себе поводиш, грюкаєш дверима.

 

 

Шукай ключики у спілкуванні з  батьками?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу крик+клипарт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу стрелки+клипарт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу стрелки+клипарт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу стрелки+клипарт

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу стрелки+клипарт

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу видео+клипарт 

 

                  Перегляд відеоролику «Батьки та діти»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Вчимося хвалити інших»

Дорогі учні, вам приємно чути, коли вас за що-небудь хвалять? А самі ви умієте говорити людям привітні і добрі слова? Ось зараз і спробуємо це зробити. Уявіть, що ви в Казковій країні. У журі - Баба-яга і Чахлик. Напевно, вони вам не дуже подобаються. Ви повинні підібрати такий комплімент, щоб сказати йому (чи їй) приємні, але в той же час правдиві слова.

Наприклад:

  • Баба-яга, ти дуже спритна, швидка, і завжди усюди устигаєш.
  • Чахлик, ти так довго живеш на світі, і ти напевно багато бачив.

 

 

 

 

Правила спілкування з дорослими членами родини і не тільки базується на повазі до старших. Традиції шанобливого ставлення молодших до людей у віці присутні в багатьох національних культурах. Ввічливе поводження зі старшими – це загальнолюдські норми поведінки у всіх цивілізованих людей. Знати ці правила та дотримуватися їх  повинна кожна дитина, підліток, дорослий.

Основою родини, її мудрістю і добротою були і є дідусь і бабуся, ці невтомні трудівники, скарбничі мудрості, хранителі сімейних звичаїв та традицій. Вони люблять нас, своїх онуків, діляться з нами останньою краплею води і шматком хліба, передають нам свої знання і уміння.

Протягом століть наш народ виробляв критерії мудрі. Вони передавали з поколінь в покоління, залишаючи по собі добру чи недобру славу. Діти знали: недобра батьківська слава перейде і на них або навпаки, звідси таке шанобливе ставлення до батьківського слова, авторитету старших. А чи дотримуємось ми сьогодні цих усталених віками норм етикету? Чи часто вживаємо ми ввічливі слова «дякую», «прошу», «будь ласка»? Чи багатьом нам спадає на думку піднести сумку жінці, пропустити старшого, жінку чи дівчину у дверях, уступити місце в транспорті? Які вчинки ми робимо, так про нас думають люди.

  • Із старшими за віком людьми в спілкуванні тримають дистанцію: поводяться стримано і чемно.
  • До старших людей звертаються на «ви». Виключення: близькі родичі, члени родини.
  • Молодші завжди вітаються першими.
  • Якщо дорослі або старші члени родини розмовляють, діти їх не перебивають. І вже тим більше не коментують те, що вони говорять. Якщо  потрібно щось запитати або сказати, варто вибачитися і запитати дозволу перервати розмову: «Даруйте, мені потрібно запитати», «Прошу вибачення, можна я вас переб'ю?».
  • Діти не вступають у суперечки та конфлікти із старшими, терпляче вислуховують їх зауваження. І лише після того, як розмову закінчено, можуть ввічливо і спокійно висловити свою думку або незгоду.
  • У жодному разі не можна грубити бабусі і дідусеві або сміятися над ними. Старі люди дуже вразливі, і тому їх так легко образити необережно сказаним словом. Вони набагато старші за тебе і не заслуговують на таке ставлення.
  • Як і раніше гарним тоном вважається допомагати літнім людям: наприклад, поступатися місцем в транспорті, притримати двері. Якщо це члени родини, то необхідно допомагати по господарству, особливо якщо вони попросили про це. 
  • Не забуваєте вітати бабусю чи дідуся з днем народження та святами. Їм буде дуже приємно почути від свого улюбленого онука чи онучки теплі і добрі слова. А дарунок, зроблений власними руками, вони берегтимуть, як найдорожче у світі.

Похожее изображениеМи не завжди вміємо цінувати наших стареньких дідусів і бабусь, не слухаємо їх мудрих порад, добрих слів. А поціновуємо лише тоді, коли втрачаємо. Отож нам треба шанувати старість сьогодні, завтра і завжди, поки ще не пізно.

 

 

 

     Перегляд відеоролику «День народження бабусі»

Картинки по запросу видео+клипарт 

                 Перегляд відеоролику «На дні народженні у бабусі»

 

 

 

 

 

 

Велика сімейна вікторина

  1. Як на латинські мові звучить слово «сімя»?

(Familia, Фамілія).

  1. Як звучить на італійській мові слово «сім’я»? (Мафія).
  2. Сімейна ікона, на якій зображено три сестри та їх мати. Молитва перед цією іконою допомагає побудувати міцну родину та знайти сімейне щастя.  Вона символізує основні християнські чесноти. Назвіть імена  святих, що на ній зображені.

(Віра, Надія, Любов та мати їх Софія. Софія у перекладі з грецької - мудрість).

  1. Як звучить українська «фруктова» приказка про дітей, що  успадкували погані риси характеру та непристойну поведінку від своїх батьків.

(Яблуко від яблуні недалеко падає).

  1. Назвіть саму сімейну геометричну фігуру. (Коло).
  2. Яка рослина втілює в собі одночасно рідну та нерідну людину. (Мати-й-мачуха).
  3. Продовжить думку: «Кажуть є три біди у людини: смерть, старість і ….» (погані діти).
  4. Назвіть геометричний символ шлюбу… (Два кільця).
  5. Як відомо, грецька богиня Афіна була богинею мудрості, і її птахом вважалася сова. А ось богиня Гера, дружина Зевса, вважалася покровителькою сім'ї  та материнства. Здогадайтеся, який птах вважався «птахом Гери»?(Лелека).
  1.  Багатство прикрас та вишивки на вінчальній сукні тендітної Маргарити Наваррської породило новий весільний звичай. Який?  (Носіння нареченої на руках.)
  2. Вона буває і театральною, концертною та сімейної? Що це?

(Сцена. Сімейна сцена -  з'ясування стосунків у сім'ї.)

  1. Назвіть самі сімейні гриби  (Опеньки).
  2. Яким буває і патрон, і чоловік? (Холостим).
  3. В який травневий день відзначається Міжнародний день сім'ї?

а) 1 травня;        б) 8 травня;      в) 15 травня;

  1. Жінка - берегиня вогнища, в якому спалюється сімейний... Закінчіть  жарт одним словом.   (Бюджет).

Заключне слово вчителя

Сім'я - це найрідніше слово у нашому житті,  оплот стабільності у занадто динамічному світі. Ви, молоді люди, головні «проектанти, конструктори, будівельники» свого майбутнього, яким за кілька років будувати власні родини і нашу державу. Ми живемо в різних сім’ях: багатодітних і малодітних, заможних і бідних, благополучних і неблагополучних. Саме тут ми отримуємо поняття про радість, злість, довіру, любов. Але ми хочемо взяти у свої майбутні сім’ї лише кращі традиції і звичаї, а всі гірші — забути, хоч це й не так легко. Якщо упродовж років люди не вчаться ефективній взаємодії в такому маленькому колективі, як сім'я, то вони навряд чи будуть успішними у майбутньому. Адже у будь-якому колективі  цінується  уміння слухати та поважати один одного, знаходити спільну мову з людьми і досягати результатів за допомогою колективної роботи.

Де ж цьому вчитися, як не в сімї?

 

Захід підготували та провели:            Класний керівник Прокопчук В.В.

                           Майстер в/н Савчук Т.П.

 

 

Використані джерела

  1. https://naurok.com.ua/trening-buduemo-schaslivu-rodinu-2929.html
  2. http://etuket.com/home-family/113-simya-simejnij-etiket.html
  3. http://mama-tato.com.ua/article/a-1625.html
  4. https://infourok.ru/vneklassnoe-meropriyatie-semeyniy-etiket-991382.html

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Павлюк Алла
    Де знайти відео додатки?
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Павлюк Алла
    Де знайти відео додатки?
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
23 січня 2019
Переглядів
1864
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку