Виховний захід на тему "Снід - чума 21 століття"

Про матеріал

Сценарій відкритого позакласного заходу "Снід - чума 21 століття". Доречно підготувати та провести з учнями 9 - 11 класів. Захід виховує обережне ставлення до власного здоров'я, правил гігієни, а також толерантність до хворих на СНІД.

Перегляд файлу

На дошці виставка малюнків на тему «СНІД – Хвороба ХХІ століття».

В центрі залу намальоване серце. Навколо нього сидять учні з запаленими свічками.

Хто говорить, той піднімається.

 

Учень 1. Людське життя цікаве і водночас складне. Мабуть людина була б щасливою, якби завжди залишалась дитям і ні про що не турбувалась, не знала важкої праці, проблем… Проте, навіть найскладніші проблеми здаються дрібницями у порівнянні зі СНІДом.

Учень 2. Ця хвороба кожної хвилини забирає життя. Вона потрапляє в організм, робить його беззахисним, шматуючи людину. Найжахливіше те, що ще й досі не знайдено надійного засобу лікування від «Чуми ХХІ століття». Мозолі на руках заживають, проблеми вирішуються, а от позбутися Сніду неможливо. Але запобігти проникненню його в організм можна. Вірус, що викликає СНІД, проникає в організм через статеві органи і кров, тож кожна свідома людина повинна дбати про власну безпеку.

Перегляд слайдів, коментар.

Учень 3. Особливо боляче на душі, коли зовсім малі діти повинні розплачуватись здоров ям за помилки своїх безвідповідальних батьків. Сьогодні в Україні нараховується більше 6 000 ВІЛ-інфікованих дітей. Кожна людина повинна пам ятати, що за лічені хвилини можна втратити найдорожче – життя.

Учень. Надзвичайно небезпечним є те, що захворювання на СНІД проявляється не відразу. Таким чином людина, носій вірусу, може відчути хворобу лише за певний проміжок часу, інфікуючи за цей період інших.

Учениця читає вірш «Розповідала якось родичка моя…»

Розповідала якось родичка моя,

Що вчиться на цю пору в древнім Львові…

Довідалась про це раптово я…

Аж стало лячно – речі не казкові.

У місті Лева дівчина – студентка

Пішла раз на місцеву дискотеку.

Не є ж суціль життя маріонетка.

Любила часом цю студентську «мекку».

 

З подружками пішла: як бо самій.

Під музику губилися думки

В полон узяв музичний буревій,

Душі торкались молоді роки…

 

Аж ось, коли вже трохи вгамувалась,

Почула, щось у руку увійшло…

І ранка залишилась, мов від жала

Осиного…не спало кляте зло.

 

У темноті шприцом її вкололи,

Поклали ще й записку до плаща

Ставало тіло поступово кволим

Дісталось їй такенне від міщан.

 

І на папері: »Наша ти тепер –

Це СНІД…» Дівча поблідло враз від того

І дух бадьорий притьмом там завмер

Направду, люд не все іде із Богом.

 

Отак хвороба ницо підступила?

Невже бандитське діло взяло верх?

Нещасній наче відрубали крила

Зловіщий день тривогу не затер!

Учень. Захищаймо себе самі і кожного зокрема від «чуми ХХІ століття», вчімо наших друзів жити здоровим життям, аби не навчила їх протилежному вулиця і погані приятелі, бо тоді наслідки будуть трагічними. І Підтримуймо тих, кого нажаль, ця хвороба вже захопила у свої тенета. Не залишаймо осторонь чужої біди.

Двоє дівчат у чорному одязі танцюють навколо серця, а одна дівчина , одягнена у біле – в центрі кола. Звучить повільна, сумна музика.

 

Учень. Небезпечне захворювання – вірус імунодефіциту людини ВІЛ/СНІД турбує сьогодні весь світ. На жаль не оминуло воно і нашу країну.

Учень. Сьогодні Україна займає перше місце в Європі та шосте у всьому світі за швидкістю розповсюдження ВІЛ і хворих на СНІД. На даний час в Україні 440 тис. людей ВІЛ-інфіковані. Щоденно в Україні інфікується ВІЛ близько 50 осіб, 8 громадян помирають від СНІДу. Серед ВІЛ-інфікованих в Україні близько 65 % - це молоді люди  віком 15 – 29 років.

Учень. Кожному слід пам’ятати: інфікування здебільшого є наслідком власної поведінки людини. Головним фактором ризику зараження ВІЛ-інфекцією є введення наркотиків ін’єкційним шляхом та ранні, безвідповідальні статеві відносини.

Учні співають пісню на мотив «Прекрасное далека»

 

Учень. Попередження поширення ВІЛ/СНІДу в країні один з найважливіших пріоритетів діяльності Уряду, що знайшло своє підтвердження в національній програмі забезпечення профілактики ВІЛ-інфекцій, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД .

Учень. Про важливість цієї проблеми свідчить і указ Президента України «Про додаткові невідкладні заходи щодо протидії ВІЛ-інфекцій/СНІДу в Україні», в якому визначено за необхідне невідкладно здійснити спрямовані на зниження темпів поширення ВІЛ-інфекцій комплексні заходи щодо підвищення ефективності првиної профілактики ВІЛ/СНІДу та забезпечення доступності необхідного лікування для ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.

Фрагмент уроку у 9 класі з основ здоровя:

  • Хто найчастіше хворіє на СНІД? Ті люди, які мають найбільшу можливість заразитись і хворіти на СНІД складають так звані групи ризику:
    І група: гомосексуалісти до 70%. Причому вік захворівших серед них у 95%  складає 20-30 років.
    ІІ група: наркомани до 20%. Дуже часто хворі належать відразу і до І і до ІІ групи.Вік хворих складає 20-30 років.
    ІІІ група: гетеросексуалісти, які не мають постійних статевих партнерів – до 5%.
    ІV група: хворі на гемофілію, як відомо, це лише чоловіки і зараження у них відбувається найчастіше при переливанні крові, до 4%.
  • V група: вихідці з Гаїті та жителі Центральної Африки – до 5%.
    VI група: діти інфікованих батьків – до 1%.
  • Чи можна заразитись при поцілунку? Випадків зараження при дружніх поцілунках або при родинних не спостерігалось. Але при глибоких поцілунках залишається ризик набути ВІЛ особливо тоді, якщо є мікропошкодження слизової рота.
  • Чи можна заразитись ВІЛ при уколах? При використанні стерильних шприців – ні.
  • Чи може заразитись ВІЛ донор крові? Ні, бо зараз кров беруть лише одноразовими системами
  • Чи можна заразитись ВІЛ через одежу, посуд, при їжі, користуючись спільними ваннами, унітазами, білизною? Таких випадків, ще жодного не зареєстровано, навіть, якщо в сім,ї є хворий, а інші здорові, цього не відбувалось.яя
  • Якщо в перукарні при стрижці, чи при манікюрі відбулось пошкодження шкіри, чи можна при цьому заразитись? Якщо в перукарні інструменти стерилізують, то цього не буде.
  • Чи можна заразитись СНІДом через повітря? Ні не можна. Як би це було можливо то СНІДом хворіли б усі люди незалежно від віку та способу життя.
  • Чи можна заразитись СНІДом у зубного лікаря? При стерилізації інструментів цього відбутись не може.
    Чи можуть бути переносниками ВІЛ кровосисні комахи? Скоріше всього ні. В усякому разі вченим Джонсоном було це доведено. Протягом кількох років він обстежував одне африканське поселення в якому були хворі на СНІД, носії ВІЛ та здорові люди. Навколо була досить велика кількість москітів, які не вибирають у якої людини їм пити кров. Кусали вони усіх підряд. Але проводячі постійно аналіз крові не було зареєстровано жодного випадку передачі ВІЛ таким шляхом. Якби це було можливо то за кілька років усе б поселення було б носіями ВІЛ, або хворіло на СНІД.
  • Як проявляється СНІД? Які симптоми має ця хвороба? Симптоми СНІДу у дорослих діагностуються лише при наявності принаймі двох серйозних симптомів у поєднанні з хоч би одним незначним при відсутності відомих причин імунодефіциту (зниження кількості лейкоцитів та лімфоцитів. 

 

Учень. ВІЛ/СНІД – це проблема, яка стосується кожного. І кожен повинен для себе запамятати: єдина зброя проти Сніду – це знання і власна обережність.

 

Прийміть від нас як знак солідарності з ВІЛ-інфікованими ці кульки.

 

Звучить приспів пісні гурту «Океан Ельзи» - «Все буде добре».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                           Підготували учні 9 класу,

                                           класний керівник - Воробець Ю. І.

docx
Додано
9 січня 2019
Переглядів
648
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку