Виховний захід на тему: «Ти найпрекрасніше на світі, Чорне море»

Про матеріал

Виховний захід містить дуже багато різноманітних фактів про Чорне море, також включає в себе вікторину.

Перегляд файлу

 

                                            Дмитрівський НВК

«Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів –

дошкільний навчальний заклад ім. С.С. Курогло»

Усний журнал

 

 

 

https://wikiway.com/upload/hl-photo/e7f/778/chernoe-more_28.jpg

 

 

 

     Підготувала і провела

            вчитель української

           мови та літератури

                 Попозогло Н.А.

в 7 – Б класі

                 Дмитрівського НВК

                 ім.С.С.Кургло


 

Мета:

- розширити і поглибити знання учнів про рідний край;

- дати історичні та біологічні знання про Чорне море;

- виховувати любов до батьківщини, прагнення охороняти природу;

- познайомити з екологічними проблемами акваторії Чорного моря;

- знайомство з творчістю поетів, письменників, композиторів і художників, присвячених  Чорному  морю.

Обладнання: мультимедійний проектор, комп'ютер, музика природи

Хід заходу

На тлі звуків прибою моря і спокійної музики учень розповідає вірш

 

Читець 1 (К.Клейменов «Чорне море»)

Море Чорне зовсім не чорне,

Це вигадав хтось зі зла.

Блакитне воно і просторе,

Лише прибійна піна біла.

Ось воно трохи зітхає, колишеться,

Плоскою галькою легенько брязкаючи ...

У ньому якась музика чується,

Що хвилює і вабить мене ...

 

Ведучий 1

Наш захід присвячений Міжнародному дню Чорного моря і включає в себе: усний журнал, вікторину .

Ведучий 2

31 жовтня 1996 роки 6 країн: Росія, Україна, Грузія, Болгарія, Румунія, Туреччина підписали документ - «Стратегічний план дій по реабілітації і захисту Чорного моря». Необхідність у складанні подібного документа виникла після оголошення результатів досліджень Чорного моря, які показали, що за останні 30 років його стан погіршився. Щоб зупинити ці процеси і дбайливо ставитися до моря, причорноморські держави і пішли на цей крок.

З 1997 року цей день відзначається як Міжнародний день Чорного моря. Стратегічний план є першою спробою об'єднати і координувати дії всіх причорноморських країн з порятунку Чорного моря. І сьогодні дуже важливо, щоб кожна людина не тільки зрозуміла суть цього Плану, а й брала активну участь в його реалізації. Наш усний журнал - це маленький внесок у велику справу з порятунку цієї унікальної перлини природи.

І сьогодні ми зробимо чудову подорож по Чорному морю.

 

Чтець 2  Чорне море

Чорне море, Чорне море,
В “чайки” хвилі б’ють важкі, 
Сиві гребні на просторі –
То негоди кунаки.

Вітер рве козацький прапор,
Буря кидає човни,
Вийшли в море погуляти
Запорізькі козаки!

Є в них люльки та гармати,
Порох добрий та сухий,
Не сидиться їм у хаті,
Їхнє серце рветься в бій.

Треба бранців визволяти
Із турецької біди,
Краще, браття, погуляти
Нам у “чайках” по воді.

Нас давно султан чекає,
Мед-вино готує нам,
Буря “чайки” розкидає,
Що та буря козакам?!

 

Історія основи Чорного моря

 

Протягом своєї геологічної історії Чорне море було то озером, то морем.

Близько 50 млн. років тому ,Чорне море було затокою величезного солоного океану Тетіс, який покривав своїми водами південь Європи і північ Африки. Названий він був на честь дочки царя морів Тетіди (або Фетіда). Коли під впливом потужних геологічних сил над поверхнею океану піднялися гірські ланцюги (Балкани, Карпати, Кримські і Кавказькі гори, Памір), океан роздрібнився на ряд окремих морів: Середземне, Чорне, Мармурове, Азовське, Каспійське, Аральське. Періодично ці моря з'єднувалися і відокремлювалися, утворювалися нові моря.

Останнє приєднання  Чорного і Середземного моря відбулося приблизно 7500 тисяч років тому і носило катастрофічний характер. Найсильніший землетрус розколов сушу. Виник сучасний проток Босфор. Величезні маси солоною середземноморської води потекли в улоговину Чорного моря, яке в той час являло собою найглибше на Землі прісноводне озеро, викликаючи загибель величезної кількості прісноводних мешканців. Їх загинуло так багато, що розкладання залишків їх організмів в глибині моря, позбавленої кисню, створило той первісний запас сірководню, який продовжує існувати досі. Чорне море стало «Морем мертвих глибин».

Історики вважають, що весь цей катаклізм відбувався на очах, які мешкали тут, людей. Чи не ці події є всесвітнім потопом? Адже як відомо, Ной причалив свій ковчег до Кавказької гори Арарат, яка тоді цілком могла виглядати як острів в бурхливому потоці злиття двох морів.

 

Історія походження назви Чорне море

 

У давнину воно називалося понтичний морем або просто Понтом. У VI столітті до н.е. греки називали його Понтом Аксинським - Морем негостинно, пізніше, в V ст. до н.е. стали називати його Понтом Евксинським - морем Гостинним. Називали його і по імені народів, населили його берега - морем Таврійським, Скіфським, Сурозьким, Грецьким, Руським. З письмових джерел відомо, що з XIII в. мореплавці і купці Південної Європи називали море Великим і Чорним, Турки називали його Кара Деніз - море Чорне, носило воно ім'я Мавр Таласса.

Вперше справжня назва Чорного моря зустрічається в літописах XIII століття.

Існує кілька версій, чому море назвали Чорним.

Турецька гіпотеза

Згідно історичної гіпотези, сучасна назва Чорного моря дали турки та інші завойовники, що намагалися підкорити населення побережжя моря. На берегах вони зустрічали запеклий опір з боку черкесів, адигів та інших племен, за що і прозвали море Кара Деніз - Чорним, негостинним.

Гіпотеза моряків

З точки зору моряків, море називається Чорним через сильні шторми, під час яких вода в морі темніє. Правда, сильні шторми на Чорному морі бувають рідко, і сильне хвилювання (більше 6 балів) теж - не частіше 17 днів в році. А зміна кольору води характерно для будь-якого моря, не тільки для Чорного. Стверджують також, що море могли назвати Чорним через чорного мулу, який залишається після шторму на березі. Але мул цей швидше сірого, ніж чорного кольору.

Гіпотеза гідрологів

За версією гідрологів, море називається Чорним тому, що будь-які металеві предмети, опущені на велику глибину, піднімаються на поверхню почорнілими. Причина - сірководень, яким насичена чорноморська вода на глибині понад 200 м.

Через сірководню Чорне море ще називають морем мертвих глибин. Вся справа в тому, що вода там перемішується погано, і на дні накопичується сірководень. Це продукт життєдіяльності бактерій, які у великій кількості мешкають в глибині. Вони розкладають трупи тварин і рослин. Починаючи з глибини 150-200 м ніякого іншого життя в Чорному морі немає. За мільйони років бактерії накопичили понад мільярд тонн сірководню.

Єдиної наукової теорії з цього питання немає.

 

 

Чорне море сьогодні

 

Чорне море - внутрішнє море басейну Атлантичного океану. Протокою Босфор з'єднується з Мармуровим морем, далі, через протоку Дарданелли сЕгейскім і Середземним морями. Керченською протокою з'єднується з Азовським морем. З півночі в море глибоко врізається Кримський півострів. По поверхні Чорного моря проходить водна межа між Європою і Малою Азією. Впадають річки: Дунай, Дністер, Дніпро. Площа Чорного моря - 422 000 км за іншими даними - 436 400 км. Обриси Чорного моря нагадують овал з найбільшою віссю близько 1150 км. Найбільша протяжність моря з півночі на південь - 580 км. Найбільша глибина - 2210 м, середня - 1240 м. Об'єм води в море становить 555 тис. Км3. Море омиває береги Росії, України, Румунії, Болгарії, Туреччини, частково визнаної Абхазії і Грузії (території, розташовані навколо моря, традиційно називають терміном «Причорномор'я»).

Чорне море - важливий район транспортних перевезень.

Істотний обсяг морських перевезень становлять рейси танкерів, що забезпечують експорт нафти і нафтопродуктів з портів чергу Новоросійська і Туапсе і Батумі. Нафтотермінали Новоросійська здатні приймати супертанкери. По дну Чорного моря прокладено глибоководний газопровід «Блакитний потік», що з'єднує Росію і Туреччину. Довжина його становить 392 км. Через Чорне море проходить міжнародний транспортний коридор Європа - Кавказ - Азія.

Крім займають основне місце нафти і нафтопродуктів вивозяться руди, метал, цемент, зерно. Основні обсяги ввезення припадають на руди кольорових металів, метал, цукор та інші продукти харчування, машини й устаткування. У чорноморському басейні широко розвинені контейнерні перевезення, працюють залізничні поромні переправи Іллічівськ (Україна) -Варна (Болгарія) і Іллічівськ (Україна) - Батумі (Грузія). Розвинені в Чорному морі і морські пасажирські перевезення.

Сприятливі кліматичні умови в Причорномор'ї обумовлюють його розвиток як важливого курортного регіону. До найбільших курортних районів на Чорному морі відносять: Південний берег Криму (Ялта, Алушта, Судак, Коктебель, Феодосія) на Україні, Чорноморське узбережжя Кавказу (Анапа, Геленджик, Сочі) в Росії, Піцунда, Гагра в Абхазії, Золоті піски і Сонячний берег в Болгарії, в Румунії Мамая і Ефоріє.

Крім цього, Чорне море зберігає важливе стратегічне і військове значення. У Севастополі та Новоросійську перебувають основні військові бази російського Чорноморського флоту.

 

Мешканці Чорного моря

Рослинний світ моря включає в себе 300 видів багатоклітинних зелених, бурих, краснихдонних водоростей (ентероморфа, ульва, кладофора, цистозіра і ін.).

У складі фітопланктону Чорного моря - не менше 700 видів. Серед них жгутіконосци, в тому числі дінофлагелляти або перідинієві водорості, різні діатомові водорості, кокколітофоріди і ін.

Фауна Чорного моря помітно бідніше, ніж Середземного через низьку солоності води і наявності сірководню на глибині 200 метрів. У Середземному морі - 9 тисяч.

У Чорному морі мешкає:

- ссавців - 3 види, риб - 180 видів, ракоподібних - 500 видів, молюсків 200 видів, інші одноклітинні і безхребетні.

Серед нешкідливих тварин зустрічаються і небезпечні для людини види: медузи Корнерот і Аурелія, Скорпена, Морський дракончик і Скат - хвостокол.

 

Екологічні проблеми Чорного моря

На сьогоднішній день існують кілька найважливіших екологічних проблем Чорного моря:

1) Сильне забруднення впадають в море річок, особливо стоками з полів, содержащіміядохімікати, мінеральні добрива, особливо нітрати і фосфати. Це тягне за собою переудобреніе (евтрофікацію) вод моря.

2) Забруднення вод нафтою і нафтопродуктами (самими забрудненими районами є західна частина моря, на яку припадає найбільший обсяг танкерних перевезень, а також акваторії портів). Як наслідок, це призводить до загибелі морських тварин, які потрапили в нафтові плями, а також забруднення атмосфери за рахунок випаровування нафти і нафтопродуктів з поверхні води.

3) Масовий вилов риби за останні 50 років привів до радикальної перебудови екосистеми моря двічі. У 1970-ті роки скоротилася популяція великих хижаків: дельфінів, скумбрії і тунця. Як наслідок, розмножилися дрібні риби на зразок кільки і анчоусів. Рибалки переорієнтувалися на дрібну рибу, і до початку 1990-х не залишилося і її. В результаті медузи заповнили звільнилася екологічну нішу, складаючи, згідно з даними Європейського агентства з навколишнього середовища, до 90% маси всіх живих організмів в Чорному морі.

4) Забруднення вод моря відходами людської життєдіяльності. Так, 20 країн Європи здійснюють скид неочищених або недостатньо очищених стічних вод у Чорне море, в тому числі через Дунай, Прут і Дніпро, причому основне навантаження лягає на північно-західну, найбільш мілководну його частина, де зароджується 65% всіх живих організмів і розташовані основні нерестовища.

5) Зміна складу флори і фауни водного світу з - за занесених в море чужорідних видів тварин. В результаті масового скидання припливають в Чорне море судами так званих баластних вод, у воду потрапляють морські організми, які в природних умовах не повинні в ній перебувати. Саме таким способом, в Чорне море потрапили такі види, як молюск рапана і гребневик Mnemiopsis leidyi, що завдали значної шкоди місцевій екосистемі.

 

 

 

Ведучий 2

Обрамлене білосніжним мереживом прибою, воно, спокійне або бурхливий, заворожує, змушує дивитися на себе невтомно, і дивуватися, і захоплюватися, і заспокоюватися.

З давніх часів воно відоме людству, оспіване багатьма поетами. Його чудові пейзажі, м'який клімат залишаються в пам'яті у кожного, хто хоч раз побував на чорноморських берегах.

 

 

 

 

Поети про Чорне море

Читець 3 (Полежаєв А.І.)

Я бачив море, я виміряв

Очима жадібними його;

Я в сили духу мого

Перед лицем його повірив.

«Про море, море! - я мріяв

У роздумах сумне і глибокому, -

Хто перший мислив і стояв

На березі твоєму високому?

Хто, не розгаданий в століттях,

Помітив перший блиск блакиті,

Війну громів і лють бурі

В твоїх дитячих хвилях? »

 

Читець 4 (М.Ю. Лермонтов «До моря»)

Море без кінця і краю,

Чернь і зелень перекат!

Взвою, фонтанами граючи,

Сміливо бийся в берега!

 Люб душі огненнокрилой

Гул боротьби - шуми, скипати!

Дай порадіти силою

Їй, що кличе в новий край.

Море, море, усією громадою

За хвилею кидай хвилю

З гнівом, блиском, світлом пекла -

На кручі, в вишину!

 Зло, розкотисто на кручі

За хвилею хвилю кидай,

Голосом боротьби могутнім

У небі хмари стрясати!

 

Читець 5 (Булат Окуджава «Море Чорне»)

Непокірна блакитна хвиля

все біжить, все біжить, не кінчається.

Море Чорне, немов чаша вина,

на долоні моєї все хитається.

Я все думаю про одне, про одне,

немов берег надії покинувши.

Море Чорне, немов чашу з вином,

п'ю в ім'я твоє, запрокінувші.

Постійне серед багатьох морів,

як розлучитися з тобою, не впасти у відчай?

Море Чорне на долоні моєї,

як баркас минає, гойдається.

 

Читець 6 (Сергій Баруздін «Чорне море»)

Ось воно -

Море Чорне,

Дивись, яке просторе!

Його не було обійняти руками,

Його не зміряти кроками.

Воно - як чаша велика,

Але без кінця і краю.

Ось воно -

море величезна

Б'ється об скелі гірські.

Близько моря Чорного

Люди стають чорними.

Люди на сонці смажаться,

Море прохолодою віє,

Тут старі не старіють,

Тут малюки дорослішають.

Ось воно -

Море просторе.

У морі баранці білі.

Близько моря Чорного

Люди стають сміливими.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У світі прекрасного

 

Чорне море стало джерелом натхнення для прославленого художника-мариніста Івана Айвазовського. Шторми і тиха гладь, пляжі, скелі, затишні бухти на берегах Чорного моря стали натурою для тисяч робіт живописця і все це можно побачити в картинній  галереї І.К.Айвазовського.

Найвідоміше творіння майстра - «Дев'ятий вал». Велетенська хвиля бурхливого моря готова обрушитися на уламки корабля з жменькою людей. Це видовище страшно і одночасно прекрасно: грізна стихія води з дивовижним мистецтвом передана найтоншими відтінками кольору.

«Чорне море» - картина Івана Айвазовського, написана в 1881 році. Інша назва картини - «На Чорному морі починає розігруватися буря». На цій картині написано штормове Чорне море-це образ морської стихії. Далекий і спокійний горизонт, але в міру наближення на морській гладі проглядаються невеликі хвилі. І ось уже вони стали величезними грядами хвиль. Вода ще лише коливається, але рух вже грізно і неотвратімо.Вдалі ледве проглядається корабель. Картині притаманні тільки темні фарби.

Критик Крамськой писав про цю картину: «На ній немає нічого, крім неба і води, але це океан безмежний, нескінченний, а небо, якщо це можливо, ще нескінченне». Серед його робіт є й інші, наприклад: «Бриг« Меркурій », атакований двома турецькими кораблями», «Буря на морі вночі», «Морський бій при Ревелі», «Буря над Євпаторією», «Огляд Чорноморського флоту в 1849 році», «Захід на морі», «Корабель« Марія »під час шторму» та інші.

Іншим мариністом є Рилова А.А. Його найзнаменитіша картина «У блакитному просторі» написана в 1919 році. «Це - море! Яке воно велике! А над ним таке ж велике небо.

Біжать по морю сині хвилі. Вітер квапить їх, наповнюючи білі вітрила корабля. Білий сніг лежить на бурих скелях. У просторому блакитному небі пливуть білі хмари. А між морем і небом, широко розкинувши сильні крила, летять великі сині птиці. Художник подарував нам не тільки море, небо, але і бадьорість, і силу ».

 

 

 

 

 

 

Чорне море в кінематографії

 

Ведучий 1

Сприятливість клімату і численність сонячних днів зробила Чорне море справжнім раєм для кінематографістів колишнього СРСР. Безліч фільмів, які увійшли в історію радянського кінематографа, знято на Одеській кіностудії, , а також іншими кінокомпаніями. Серед тисяч фільмів, в яких використовувалася натура Чорного моря, такі кінохіти як «Червоні вітрила», «Діамантова рука», «Іван Васильович змінює професію», «Людина-амфібія», «Асса» і багато інших.

 

 

«Перлинка» Чорного моря

 

Однією з головних визначних пам'яток Одеси є культурно-оздоровчий комплекс «Немо», який складається з готелю, ресторанів, пляжного комплексу, океанаріуму, центру дельфінотерапії і, звичайно ж, дельфінарію.

 Немо» був створений 2004 року і входить в міжнародне співтовариство дельфінаріїв України, Росії, Білорусії, Молдови, Казахстану і Таїланду.

 Дельфінарій запроектований і побудований за міжнародними стандартами, а зміст морських ссавців відповідає всім затвердженим конвенцій і требованіям.

«Немо» дивує сучасною архітектурою, чудовою набережній з площею фонтанів, а також кращої в Європі шоу-програмою за участю дельфінів сімейства Афалін, південноамериканських морських котиків і левів.

 На території дельфінарію працює океанаріум, в якому можна познайомитися з яскравими океанічними, морськими і прісноводними мешканцями і екзотичними тваринами з усього світу.

 У «Немо» можна не тільки відвідати шоу з дельфінами, але і поплавати разом з ними, зануритися на дно басейну з досвідченим інструктором з дайвінгу, зробити фото і навіть пройти курс дельфінотерапії. Сеанси дельфінотерапії сприяють релаксації і оздоровлення людей, схильних до хронічних стресів, а також реабілітації дітей з психофізіологічними порушеннями в розвитку.

 Існує повір'я, що дотик до дельфіна дарує людині щастя! Відвідавши Одеський дельфінарій «Немо», Ви гарантовано отримаєте море незабутніх вражень та позитивних емоцій.

 

Ведучий 2

Ось ми і перевернули останню сторінку нашого усного журналу. А тепер слово надається нашим викладачам, які проведуть вікторину з усіма присутніми в цьому залі .

 

 

                           Вікторина

Вікторина складається з 11 питань, на які вам слід дати відповідь. За кожну правильну відповідь буде даватися жетон. Відповіді на запитання можна доповнювати і теж отримувати за це жетони. За результатами вікторини визначаться переможці, які набрали більшу кількість жетонів. Всім переможцям будуть вручені пам'ятні сувеніри.

відповіді:

1. Якщо опуститися в море на глибину понад 150 метрів ми не побачимо там живих організмів. Що є причиною цього явища?

(Якщо опуститися в море на глибину понад 150 м, там дійсно немає життя. Причина цього - відсутність кисню. Так як живуть там бактерії на дні і в товщі води розкладають останки і виділяють сірководень. Сірководень згубний для рослин і тварин. Його концентрація на 150м глибині = 0,1-0,2 мг / л морської води, а в глибині моря, у дна-10 мг / л. з сірководнем пов'язана одна з легенд про походження Чорного моря: люди опустили в море металевий вантаж на мотузці для вимірювання глибини. А коли підняли його, він виявився чорним)

2. У творчості якого відомого художника основною темою було опис Чорного моря?

(Чорне море було джерелом натхнення для  художника Івана Айвазовського.)

3. Яка тварина пророкує про наближення шторму за 10-15 годин?

(За добу можуть «передбачити» початок шторму звичайні медузи. Іноді в ясну і сонячну погоду вони кудись непомітно зникають. Місцеві жителі знають, якщо медуз немає біля берега, буде шторм. І дійсно, через 12-20 год. Величезні хвилі вже обрушуються на берег. Медузи-погані плавці, і заздалегідь намагаються піти подалі від берега, щоб не загинути в прибійній зоні. Секрет такого безпомилкового прогнозування штормів відкрив радянський фізик В. В. Шулейкин. Він виявив, що при хвилюванні моря в результаті руху повітря над гребенями і западинами морск їх хвиль утворюються вихори, які породжують інфразвукові коливання. Ці коливання поширюються зі швидкістю, що значно перевищує швидкість вітру і непомітні для людини і приладів, але легко сприймаються морськими птахами, рибами, морськими ссавцями, медузами і іншими мешканцями моря за допомогою певних органів. Найбільш просто влаштований цей орган у медузи - інфраухо - орган рівноваги, здатний уловлювати інфразвукові коливання частотою 8-13 ГЦ. Інфраухо медузи послужило для радянських конструкторів моделлю для створення електронного автоматичного приладу для передбачення бурь. Цей прилад дозволяє не тільки визначати настання шторму з 15 годинний завчасністю, а й визначити потужність шторму)

4. Які відомі кінокартини зняті на Одеській і Ялтинській кіностудіях, з використанням пейзажу Чорного моря?

( «Червоні вітрила», «Людина - амфібія», «Діамантова рука», «Пірати 20 століття» та інші. Найбільш відома в світі кінокартина, знята на Чорному морі - чорно-білий фільм С. Ейзенштейна «Броненосець Потьомкін» (1925)

5. Чому Чорне море світиться вночі?

(Вдень вони виблискують як веселки, а вночі світяться. Це гребневики. Уздовж тіла у них проходить 8 іскристих шнурів - ряди гребних пластинок, вони такі тонкі, що світло, проходячи крізь них, дробиться на промені різних кольорів - і кожна з тисяч платівок грає самоцвітними спалахами. Веслова хвиля починається на верхівці і пробігає до іншого кінця тіла. гребневик пливе, а нам здається, що по ньому прослизає різнокольоровий електричний розряд. найменший гребневик - плевробрахія, великий - мнеопсіс, бероє).

6. Чи буває на Чорному морі лід?

(Буває. Майже щороку на кілька днів замерзає Одеську затоку. В холодні зими лід тримається тут протягом двох-трьох тижнів, тягнучись у відкрите море.)

7. Шкуру якої риби в давнину використовували для полірування цінних порід дерева?

(Для полірування дерева використовували шкуру акули. Луска акули - це ті ж зуби акули, але зростаючі зі шкіри. Луска гострі і міцні, спрямовані назад - до хвоста. Тому, коли гладиш катрана від голови до хвоста відчуття таке, що під долонею гладкий холодний шовк, а ось провести рукою в зворотному напрямку - взагалі не вийде: в шкіру вопьyoтся сотні голок - лусок).

8. Які держави знаходяться на берегах Чорного моря?

(Україна, Росія, Грузія, Румунія, Болгарія, Туреччина)

 

9. Назвіть основні забруднювачі Чорного моря

1) сполуки азоту і фосфору, надходять з недостатньо очищеними стічними водами;

2) нафта, що видобувається на Каспії, перевалюється в танкери в нашому місті;

3) отрутохімікати з полів і важкі метали від промислових підприємств і теплоелектростанцій;

4) радіоактивні речовини після аварії на Чорнобильській АЕС;

5) побутові відходи, які викидаються в море або на берег;

6) екзотичні види рослин і тварин в нових умовах не мають ворогів.

10. Назвіть найбільший півострів Чорного моря?

(Кримський півострів)

11. У яких тварин є отруйні залози?

1) медуза корнерот (обпікає шкіру немов окропом, не слід брати в руки);

2) медуза Аурелія (якщо потримав в руках її, а потім потер обличчя, очі, буде не до сміху);

3) морський йорж, скорпена (промені спинного плавця перетворені в колючки, в основі яких - отруйна залоза. Ця зброя оборони. Рани від шипів болять, місце навколо уколів червоніє і розпухає, загальне нездужання організму, підвищується температура. Рану обробити йодом);

4) морський дракон (5 променів переднього спинного плавника і шип, зростаючий назад з зябрової кришки - отруйні. Рани обробити йодом);

5) скат - хвостокол (має на хвості колючку, довжиною до 20 см, краї гострі і зазубрені, уздовж леза проходить жолобок, по якому стікає темна отрута  з отруйної залози на хвості. Якщо наступити на нього, він завдає рубану глибоку рану, яку треба обробити).

Ведучий 1

Наша подорож добігає кінця. Звичайно ж, воно було б не повним без пісні (звучить пісня про море у виконанні учениці).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                            

docx
Пов’язані теми
Географія, Виховна робота
Додано
21 січня 2019
Переглядів
3954
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку