Виховний захід на тему "Збережи здоров’я: користь чи шкода вживання чіпсів та сухариків"

Про матеріал

Даний виховний захід було проведено в рамках тижня знань безпеки життєдіяльності «Найбільше багатство – здоров'я". В ході заходу учні дізнаються про безпечну їжу та про наслідки вживання небезпечних продуктів харчування.

Перегляд файлу

Тема виховного заходу: Збережи здоровя: користь чи шкода вживання чіпсів та сухариків.

Мета виховного заходу: обговорити правила культури харчування, розширити та поглибити знання учнів про шкідливу їжу та її вплив на збереження і зміцнення здоров’я дітей та дорослих, ознайомити учнів з наслідками впливу хімічних сполук на організм людини, формувати навички правильного вибору продуктів харчування, виховувати бережливе ставлення до власного здоровя, культуру споживання їжі.

Обладнання: проектор, відеофільм, презентації, порожні обгортки з пачок чіпсів та сухариків.

Хід заходу

Слово вчителя. Усім відомо, що головною цінністю кожної людини є здоров’я.  Медики довели, що здоров’я насамперед залежить від поведінки людини, від її способу життя. У всі часи люди особливу увагу звертали на своє здоров’я, піклувалися про нього, винаходили все нові й нові ліки від хвороб і способи зміцнити свій організм та залишатися бадьорими на довгі роки. На наше здоров’я перш за все впливає спосіб життя і харчування.

Вченими всього світу робляться активні спроби привернути увагу урядів і громадськості до проблеми нераціонального і відверто шкідливого харчування.

З цією метою проводяться масштабні дослідження з використанням найсучаснішої техніки та реактивів, які документально підтверджують вміст небезпечних речовин в різних популярних продуктах харчування. І на основі цього готуються різні пропозиції щодо вирішення цієї проблеми.

Так, у ряді штатів США вже довгий час заборонений продаж у школах солодких газованих напоїв і фаст-фуду. У більшості держав світу ведуться активні інформаційні кампанії, в ході яких на доступному для розуміння мовою до людей доводяться відомості про шкідливі для здоров'я продукти. Звучать пропозиції і економічного характеру. Наприклад, британські вчені ініціювали введення 20-відсоткового податку на небезпечні продукти, а придбання населенням здорової їжі, навпаки, субсидувати.

Яких тільки продуктів немає на полицях наших магазинів. Але чи всяка їжа, яку ми споживаємо, є корисною? Найчастіше під яскравими упаковками ховаються продукти-вбивці, які при регулярному вживанні здатні завдати організму непоправної шкоди.

Отже, яка ж їжа в світі сама шкідлива? У чому полягає її вбивчий вплив  для нашого організму? Яка на цей рахунок існує статистика? З якими застереженнями з цього приводу виступають вчені?

Виступ групи вчених. Завдання для групи:

 1. Шляхом пошуку в Інтернеті підтвердити або спростувати «шкода» або «користь» чіпсів і сухариків.

2. Зробити висновки.

Шкоду чіпсів і сухариків для дітей і дорослих

Улюблене багатьма ласощі — чіпси і сухарики. Ці продукти не просто шкідливі. Вони катастрофічно небезпечні. Що поганого в складі смаженої картоплі і сушеного хліба? Спробуємо розібратися.

Щоб зрозуміти наскільки шкідливі ці продукти, достатньо почитати їх складу. Підсилювач смаку глутамат натрію та різні смакові добавки нічого хорошого організму не дадуть.

Багато хто вважає, що поки не було проведено жодних серйозних досліджень. Але далеко не всі проведені досліди вдаються до широкого розголосу. І ряд учених дотримується думки, що подібні харчові добавки завдають серйозної шкоди здоров’ю людини. Треба зазначити, що немає і тих, хто міг би з упевненістю довести нешкідливість і вже тим більше користь таких продуктів.

Дослідження, проведені на щурах, показали, що при постійному вживанні продуктів, що містять ароматичні смакові добавки, підсилювачі смаку, консерванти, барвники вже через покоління половина тварин позбавлялася репродуктивної функції. А ще через покоління всі особини ставали безплідними. Був відзначений прискорений ріст онкологічних пухлин, різко погіршувався зір, виникали важкі форми захворювань шлунково-кишкового тракту.

Глутамат натрію буває синтетичного і природного походження. У природних умовах він зустрічається в таких продуктах:


  •                   горох;
  •                   м’ясо;
  •                   гриби;
  •                   сир;
  •                   томати;
  •                   сир;
  •                   молоко;
  •                   кукурудза;
  •                   риба.

Може мимовільно утворюватися в соєвому соусі і сирі рокфор.

Звичайно, ці продукти не завдають шкоди здоров’ю. Але потрібно враховувати той факт, що там він міститься зовсім в інших пропорціях і вкупі з іншими елементами і речовинами, які нейтралізують його шкідливі властивості. Є певні норми, закріплені законодавчо, що регулюють допустимі норми при додаванні в продукти. Але хто може з упевненістю сказати, що виробник чесний і в гонитві за прибутком не перевищує ці норми. Кинути зайвий кілограм порошку на тонну ковбаси набагато дешевше, ніж використовувати м’ясо.

Ніхто з виробників не вказує з чого складаються і ароматизатори. Найчастіше замовчуючи той факт, що синтетичні або ідентичні натуральному ароматизатори можуть мати токсичні речовини. Для дитячого організму такі продукти дуже небезпечні, так як порушують роботу печінки і нирок.

Для дітей такі продукти категорично не потрібні. Дитячий організм не виробляє відразу всі необхідні ферменти для перетравлення їжі. Це відбувається поступово, по мірі дорослішання. І якщо в його шлунок надходить їжа, яку він просто не може переварити і засвоїти, то це може дуже згубно позначитися на здоров’ї дитини і його подальшому розвитку.

З чого б не робили чіпси (борошно або натуральний картопля), вони піддаються обжарке у великій кількості олії. І якщо в домашніх умовах ви можете проконтролювати швидкість прогарания масла і поміняти його на більш свіже, коли хочете посмажити побільше такого ласощі. На виробництві потрібна не одна сотня літрів, і ніхто прогоревшее масло зливати і міняти на свіже не буде. Пам’ятайте, це конвеєр, процес повинен бути безперервним і в день випускаються тонни таких сухариків і чіпсів. Неймовірні масштаби не залишають часу на сентименти і турботу про чиєсь здоров’я.

Якщо вам дуже хочеться побалувати себе смачними, хрусткими сухариками або чіпсами, є безліч різних натуральних приправ. А кухонна або морська сіль набагато корисніше замінників і підсилювачів.

Виступ групи дослідників. Завдання над яким працювали:

1. Провести опитування серед учнів школи , яке допоможе з’ясувати наскільки популярні ці харчі в учнів різного віку.

2. Зробити висновки з цього питання.

Соціологічне опитування школярів.

Для опитування учнів школи було створено анкету до якої входило всього декілька питань.

Перше питання «чому так популярні чіпси та сухарики?» отримані такі відповіді:

Варіант відповіді

Кількість учнів (відсотки)

Чудовий смак

40 (40,8)

Гарна упаковка

14 (14,28)

Інші їдять і мені теж хочеться

15 (15,3)

Зручно їсти на вулиці

3 (3,06)

Коштують дешево

5 (5,1)

Купую за компанію

10 (10,2)

В рекламі так красиво і смачно

11 (11,22)

 

Друге питання «На вашу думку чи корисні чіпси та сухарики?»:

Варіанти відповіді

Кількість учнів (відсотки)

Так

36 (36,74)

Ні

62 (63,26)

 

За такими даним ми можемо зробити висновки:

  •                   учні вживають в їжу чіпси та сухарики, тому що ті мають чудовий смак а також тому що ці товари є популярні серед молоді;
  •                   на красиву рекламу, гарну упаковку та за компанію купують менше;
  •                   про шкідливість вживання даних продуктів харчування знає 63,26 % відсотка учнів, але все ж одно вживають їх.

Виступ групи медиків. Завдання для групи:

  1.                поговорити з медичним працівником школи та дізнатися про шкоду для здоровя від вживання чіпсів та сухариків.
  2.                Зробити висновки та представити результати в класі.

А користь в чому?

Всі вчені і лікарі в один голос стверджують, що всілякі Лейс, Кириешки, Принглс і т. д. не несуть в собі ніякої користі. Абсолютно порожні продукти. Так, званий харчовий непотріб, який необхідно прибрати з раціону.

Але чим шкідливі чіпси? Наскільки сильний шкоди може принести любов до подібних продуктів?

Ось лише приблизний перелік захворювань, які можуть бути спровоковані подібною їжею:

  інсульти та інфаркти;

  онкологічні захворювання;

  захворювання серцево-судинної системи;

  захворювання нирок, печінки та інших внутрішніх органів;

  всілякі гормональні збої;

  розлади нервової системи;

  алергічні реакції;

  набряки;

  інтоксикація організму;

  порушення обміну речовин;

  зайва вага;

  перепади настрою, депресії та інші психологічні проблеми;

  звикання до різних харчових добавок;

  надлишок холестерину в організмі.

Звичайно, це далеко не всі проблеми, які ви можете закликати на свій організм. Навіть фахівці не можуть відповісти на питання: скільки шкоди приносять організму продукти подібні чіпсам Лейс і сухарикам Кириешки?

Якщо ви ставите питанням: скільки можна з’їдати улюблених чіпсів Принглс або сухариків Кириешки в день, чи місяць? Анітрохи. Навіть вживання однієї пачки таких продуктів може принести непоправну шкоду.

 

 

docx
Додано
20 квітня 2018
Переглядів
1905
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку