Виховний захід: "Не дай СНІДу шанс"

Про матеріал

Сформувати уявлення про хворобу століття, виробляти поведінкові мотивації до збереження свого здоров'я.

Ознайомити учнів з шляхами захворювання, ознаками і профілактикою СНІДу, формувати знання про СНІД, сприяти розвитку потреби роботи відповідні висновки; виховувати потяг до здорового способу життя.

Перегляд файлу

Молодь проти СНІДу

Читець: 1 грудня - Міжнародний день боротьби зі СНІДом

1 грудня у всьому світі відзначають день боротьби зі СНІДом. Вперше він відзначався в 1988 році після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

У 1996 році ООН створила союз шести всесвітніх організацій. Названа Спільною програмою Об'єднаних Націй з проблем ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС), програма об'єднує  спонсорів цього спільного проекту Дитячий фонд ООН, Програму ООН з розвитку, Фонд ООН з питань народонаселення; Організацію ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), Світову організацію охорони здоров'я (ВІЗ) і Світовий банк.

ЮНЕЙДС підтримує довгострокові глобальні проекти з профілактики ВІЛ-інфекції і СНІДу; допомагає боротьбі за права людини незалежно від ВІЛ-статусу, здійснює допомогу країнам у всьому світі за допомогою проведення навчання заходам профілактики, підтримки досліджень з питань ВІЛ/СНІД і роботи з програмами розширення міжнародного фронту боротьби з ВІЛ/СНІД.

Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, яка була задумана навесні 1991 року. Її ідея належить художнику Франку Муру.

Проект "Червона стрічка" було офіційно почато на 45-ій щорічній церемонії вручення нагород "Tony Awards" 2 червня 2000 року. Усім номінантам і учасникам було запропоновано надіти такі стрічки. Згідно з прес-релізом, що анонсує проект "Червона стрічка": "стрічка (обернене "V") стане символом нашого співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу. Найбільша надія, пов'язана з цим проектом - це те, що до 1 грудня, до Міжнародного дня боротьби зі СНІДом, ці стрічки носитимуть у всьому світі".

 

Читець: "Час розкидати каміння, час каміння збирати…". Цей вислів з Книги Екклезіаста означає, що для кожної події зверху визначено свій час. Що є вік ХХ?

У 1981 році мало хто звернув увагу на повідомлення у щотижневому звіті про захворюваність і смертність, що випускається в Атланті, в якому повідомлялося, що в Лос-Анджелесі 5 молодих гомосексуалістів захворіли рідкісною формою пневмонії і двоє з них померли. У наступні декілька тижнів додалися нові факти. У всіх хворих таємничим чином відмовляла імунна система.

Світ вступив в еру СНІДу. Людство живе у страху перед цією недугою. Цифри про чисельність заражених і хворих усе зростають і стають застарілими вже на момент публікації.

У пам'яті людства є багато прикладів, від яких холоне в жилах кров. Достатньо згадати епідемії чуми, холери, віспи та інших інфекцій. Відомо, що тільки у ХІV столітті "чорна смерть" - бубонна чума - викосила від чверті до третини населення Китаю, Індії, Європи. Але навіть письменники-фантасти не змогли передбачити, що наприкінці другого тисячоліття нашої ери виникне така загроза для людства. Що в глибини людського організму проникне не випромінювання атомного реактора чи космосу, не новий пестицид, а представник мікросвіту - вірус-убивця, який неминуче приведе зараженого ним до загибелі.

І саме статевий інстинкт - інстинкт збереження роду і біологічного виду - був вибраний збудником СНІДу як "троянський кінь" для проникнення в організм людини. І, за злою іронією долі, перші повідомлення про СНІД з'явилися у період розквіту "сексуальної революції" на Заході (зокрема у США), небувалого розповсюдження статевих збочень.

Лікарі оперативно виявили особливості контингенту хворих: гомосексуалісти, бісексуали, повії, наркомани. Життя, вільне від усяких моральних норм і принципів, не могло не викликати покарання від Природи. І воно настало.

 

Читець: Широка громадськість сприйняла це як справедливу і неминучу кару грішникам. Однак, виявилося, що і праведники не уникнули страшної біди. Жертвами СНІДу стали невинні немовлята, породіллі, пацієнти, яким часто переливали кров. Весь світ здригнувся: донорська кров не тільки рятує, але й убиває. У дзвін вдарили, коли хвороба зачепила улюбленців долі – всесвітньовідомих представників артистичного бомонду.

Смерть від СНІДу в 1985 році відомого кіноактора Рока Хадсона (фільми "Розмова в спальні", "Все, що дозволяють небеса") зробила хворобу особливо загрозливо відомою.

Нерідко траплялися випадки, коли лікарі, бажаючи допомогти сім'ям померлих уникнути незручного становища, приховували справжню причину смерті. Коли 1986 р. помер художник-модельєр Террі Елліс, вважали, що його смерть була наслідком зараження СНІДом, однак, за офіційною версією причиною смерті був вірусний енцефаліт.

20 квітня 1992 року Лондонський стадіон Уемблі. Концерт пам'яті Фредді Меркюрі… Такого грандіозного шоу - і за "зірковим" складом учасників, і за всесвітнім обсягом телерадіоаудиторії - не було з часів міжнародного фестивалю "Live Aid" (1985 р.), організованого на допомогу мільйонам голодуючих Ефіопії. Цього разу допомоги потребували хворі на СНІД, і тому 35 мільйонів доларів, зібраних організаторами цієї акції, було направлено у фонди боротьби з "чумою ХХ століття", що існують у багатьох країнах. Ця подія потрапила до "Книги рекордів Гіннесса", ще до початку акції, тому 72000 квитків було продано, ще до оголошення складу учасників.

Передувала ж цій світовій поп-рок-фієсті більш ніж трагічна подія.

Чорна, як і належить у таких випадках, машина - "роллс-ройс" значних розмірів, усипана квітами, - минувши браму, під'їхала до будівлі крематорію. Наприкінці листопада 1991 р. саме тут знайшла спочинок людина, що сказала колись: "Я не бігатиму по сцені у 45 років, тому що це - безглуздя". У 45 він помер. Що теж безглуздо. І гірко… Весь світ знав його як Фредді Меркюрі. Він уособлював собою, починаючи з середини 70-х, величезний феномен рок-музики - групу "Куїн".

Безумовно, талант та енергетизм Фредді Меркюрі зробили "Куїн" "Куїном". Ким він був? Ось що відомо публіці: він - перс, зороастрієць (одна із стародавніх релігій), бісексуал, співак, шоумен, мільйонер, людина, що померла від СНІДу. Маючи 28 мільйонний статок, міг дозволити собі все, але не зміг відкупитися від страшної хвороби, купити собі життя.

А зараз розповідь про людину, що протягом майже тридцяти років залишалася у центрі уваги, зачаровуючи публіку своїм мистецтвом. Завдяки йому у балету з'явилися тисячі й тисячі нових прихильників. Йдеться про легендарного Рудольфа Нурієва. Деякий час проживав у Москві, а потім опинився в Уфі. Де почав танцювати у шкільному гуртку народних танців і брати уроки балету. Зрештою, його прийняли у балетну трупу в оперний театр Уфи.

Французький балетмейстер Моріс Бежар сказав: "ХХ століття схиляє голову і коліна… Він перестав розпиляти свій талант перед нами - смертними. Бог забрав щось, дане і притаманне одному лише Нурієву. Я не хочу сказати, прощавай, великий артисте… Я хочу сказати… Що ж ти наробив, великий?".

Від цієї ж хвороби помер друг Нурієва, лауреат Нобелівської премії з літератури Патрік Уайтт, американський режисер Колін Хіггінс ("З ранку до вечора"). Хвороба нещадно збирає данину.

Джаз - музикант Майкл Девіс зберігав таємницю про те, що в нього СНІД, до кінця свого життя. Помер він 1991 року через запалення легенів.

Художник-графік Кайф Херинг працював, як одержимий, до останнього дня. Він знав про свою хворобу, але час віддав на користь людству.

(Клаус Шварцкопф комісар із серіалу "Місце злочину") не повідомив про свою хворобу нікому з близьких. Він помер під час зйомок на знімальному майданчику.

У Берліні перед музеєм історії природознавства прокладено алею кам'яних плит із вирізьбленими на них прізвищами. І не видно їм ні кінця, ні краю. Назва алеї - "Роздолля роздумів" ("Den Kraum"). Майже щомісяця алея подовжується новими плитами-іменами. Людей, чиї прізвища стоять на кам'яних глибах, поєднує одне - вони досягли успіху (адже серед них музиканти, філософи, художники, танцюристи), але померли від СНІДу.

 

Ведуча 1: Доброго дня, шановні друзі!

Ведуча 2: 1 грудня у всьому світі відзначають день боротьби зі СНІДом, оскільки СНІД -  вже не казка, а жахлива реальність. СНІД – трагічна проблема, яка стосується кожного. Цю проблему потрібно вирішувати, і найпростіший спосіб для нас – треба якомога більше дізнатися про СНІД.

Ведуча 1: Ми сьогодні зібралися, щоб поговорити про здоров’я, як його зберегти в цей страшний час, коли планетою крокує чума нинішнього покоління – СНІД.

Ведуча 2: Погодьтеся, ми з вами живемо в неабиякий час, ритм сучасного життя дуже стрімкий і цікавий, ще донедавна наші однолітки не мали змоги грати в комп’ютерні ігри і навіть не чули, що таке віртуальне життя, не уявляли , що таке Інтернет. 

Ведуча 1: Сьогодні сучасний світ відкриває перед нами великі можливості, ми поспішаємо жити, не замислюючись над тим, що іноді потрібно зупинитися,  потурбуватися про себе, про своє життя, лише здорова людина відчуває себе повноцінною особистістю. Лише здорова людина приносить користь суспільству.

Ведуча 2: Але, на превеликий жаль, разом з прогресом планетою впевненою ходою крокує жахлива велика проблема, яка загрожує існуванню всього людства – це чума ХХІ століття – СНІД.

Ведуча 1: Все людство розуміє небезпеку смертельної хвороби СНІД і застерігає: «Будьте пильними, володійте знаннями і інформацією, як вберегтися від цього лиха».

Ведуча 2: Ми думаємо, що ви вже багато чули, читали і знаєте про страшну хворобу, і тому ми пропонуємо вам взяти участь у вікторині: «Що ти знаєш про СНІД?».

Вікторина

-. Чи знаєте ви, що таке ВІЛ? (вірус імунодефіциту людини)

-. Чи знаєте ви, що таке СНІД?  (це синдром набутого імунного дефіциту, яка виникає після проникнення в організм людини особливого вірусу, що має назву вірус імунодефіциту людини ВІЛ)

-. У чому різниця між ВІЛ-інфекцією і СНІДом? (ВІЛ-інфекція – це інфекційне захворювання, викликане вірусом імунодефіциту людини. А СНІД – це кінцева стадія ВІЛ- Інфекції)

-.  Чим небезпечний СНІД? ( При ураженні імунної системи людина часто хворіє. Крім СНІДу можуть розвиватися і інші хвороби, від яких людина може померти)

-. У якому році було відкрито ВІЛ? (у 1983р вченими Роберт Галло, Люк Монтаньє)

-. Хто такий донор? Чи знаєте ви , які хвороби передаються через кров? (Людина, яка дає кров людям, які її потребують, називаються донором. Через кров передаються, крім СНІДу, такі хвороби, як сифіліс, вірусний гепатит, малярія.)

-. Якими шляхами людина може заразитися на СНІД? (при переливанні крові; при статевому контакті; при використанні для  ін’єкцій нестерильних шприців; при вагітності від матері до дитини.)

-. Чи може інфікуватися ВІЛ донор? ( ні, тому що забір донорської крові здійснюється за допомогою систем разового використання)

-. Які найпоширеніші шляхи розповсюдження? (статевий, при ін’єкціях)

-. Чи існує ризик ВІЛ-інфікування в стоматологічному кабінеті? (для того , щоб відбулося зараження повинна бути певна концентрація (титр) вірусу, у слині концентрація занадто мала, щоб заразитися потрібно десятки літрів слини, отже слиною ні. Отже можна говорити про ймовірність зараження лише через контакт з кров’ю, але стерильність є норма лікарської практики)

-. Чи відомо вам перші ознаки зараження вірусом СНІДу? (Збільшення лімфатичних вузлів в кілька місцях одночасно, тривала, понад місяць, підвищена температура – 37.5-38ºС )

-. Чи хворіють на СНІД тварини і чи можна від них заразитися? (ні, бо ВІЛ є причиною захворювання на СНІД, а ВІЛ – вірус імунодефіциту людини)

-. Якими шляхами СНІД не передається від людини до людини? (через повітря при розмові, при користуванні спільним посудом, туалетом, через речі, воду, в транспорті, через поручні, через рукостискання)

-. Які групи населення можуть захворіти в першу чергу? (гомосексуалісти, повії, наркомани, хворі які потребують донорську кров,  новонароджені)

-. Крім аналізу крові, де ще можна виявити СНІД? (В малій кількості в слині, в сльозах, в поту, більше в крові та спермі)

-. За якої температури гине вірус  імунодефіциту людини? (при температурі кипіння за 1 хвилину)

-. У якому році в Україні було зареєстровано перший випадок ВІЛ-інфекції? (у 1987р)

-.   Який інкубаційний період захворювання на ВІЛ? (може тривати від кількох місяців до 15 років.)

-. Через який проміжок часу після передбачуваного зараження доцільно пройти тестування на ВІЛ-інфекцію? (через 3-6 місяців, коли організм людини виробить антитіла до ВІЛ)

-. Як уберегтися від СНІДу? (Не квапся розпочати доросле життя. Уникай випадкових сексуальних статевих зв’язків, користуйся одноразовими шприцами, не користуйся предметами особистої гігієни, які належать іншій людині, а саме: зубна щітка, станком для гоління, манікюрними інструментами. Косметичними маніпуляціями, а саме: проколювання вуха, татуювання…)

 Ведуча 1. Якщо ви будете знати і дотримуватися цих правил, то менше буде хворих на СНІД. Найбільшим джерелом небезпеки зараження ВІЛ для дітей і підлітків є відсутність знань про шляхи передачі інфекції, відсутність навичок оцінки ступеню ризикованості ситуації, таких, як вживання алкоголю, наркотиків тощо.

Ведуча 2: Практично перед кожним другим хлопцем чи дівчиною постає дилема: пробувати чи не пробувати колотися? І ми закликаємо. Отямтесь! Пригальмуйте! Подивіться спочатку куди вас несе.

Читець     

В колисці син всміхнувся, рада мати

До себе пригорнула теплі рученята!

Щасливий ним замилувався тато,

Він мріє про майбутнє немовляти.

 

Син перший крок зробив і мовив перше слово,

За нього мати все віддать готова,

А батько вірить: виросте людина,

Пишатимуться з матір’ю ще сином.

 

Веселі вийшли син і мати

Він поспішає у обійми тата:

І сонце світить, і метелик в’ється

І мак цвіте, і тихо пісня ллється.

 

Вже час до школи, син розумний, щирий,

Все знати хоче, і в усе він вірить!

Мак відцвітає, пелюстки зронивши,

А син про майбуття складає вірши.

 

 

Та не завжди на небі світить сонце,

І не завжди безхмарно у віконці.

Вмить чорна хмара заступає небо.

А як же жити? Але жити треба.

 

Чи то була образа, грубе слово,

Нерозуміння. Відчай. Друзів змова.

Чи може, нерозділене кохання?

Та крок ступив хлопчина до нірвани.

 

Як у страшному сні: події, люди,

Він прагнув забуття – його не буде.

Душа вмирає, погляд угасає,

А мак достиг, голівками киває.

 

Він наче свічка догорає,

У матері синочка вже немає.

На кладовищі лиш могила свіжа,

Та вітер завиває люто, хижо.

 

Знов мак цвіте рожево-білим цвітом,

Чиясь дитина знову нудить лісом.

Ми вільні в виборі, і  в планах на життя,

Не був би вибір кроком в небуття.

 

 

Ведуча 1: Зараз пропонуємо вам підбірку тренінгових  вправ, спрямованих на формування толетарного ставлення до проблеми ВІЛ/СНІДу.

Ведуча 2:

Вправа 1. «Інформаційний простір»

Завданням цієї вправи є актуалізувати проблему, встановити рівень обізнаності учасників тренінгу та їх ставлення до проблеми ВІЛ/СНІДу. Учасники по черзі відповідають на запитання і, залежно від відповіді, розташовуються в різних частинах приміщення (наприклад, ті, хто дає відповідь «так», стають справа, «ні» - зліва, «не знаю» - посередині)

Запитання:

- Чи має право ВІЛ – позитивна дитина відвідувати загальноосвітню школу?

- Чи може така дитина становити загрозу для інших дітей, що навчаються з нею в одному класі?

- Чи захищені юридично ВІЛ-інфіковані в Україні?

- Чи захищені фактично від дискримінації у Україні ВІЛ-інфіковані?

- Чи повинна ВІЛ-інфікована людина повідомляти про наявність у неї ВІЛ-інфекції своїх колег по роботі?

- Чи мусить ВІЛ-інфікована людина повідомляти статевого партнера про наявність у неї ВІЛ-інфекції?

- Чи може бути знятий діагноз «ВІЛ-позитивний» у дорослої людини.

Ведуча 1:

Вправа 2. «Сполох»

Учасникам додому було дано конверт зі словами для асоціювання та запитаннями для обговорення

Слова для асоціювання: поодинокі випадки; тотальне інфікування; ін’єкційні наркотики; імунна система

Завдання для обговорення: - Зусилля яких інституцій (школи, громади, кожного особисто…) необхідно активізувати, щоб дієво вплинути на розповсюдження ВІЛ/СНІДу? – У чому полягає профілактична робота, що проводиться в Україні в напрямку попередження розповсюдження ВІЛ та подолання наслідків епідемії?

Завданням даної вправи є надання інформації щодо епідеміологічної ситуації в країні і сформувати впевненість в актуальності роботи щодо запобігання розповсюдженню ВІЛ-інфекції.

 

Читець: Між песимізмом і оптимізмом

Ви щодня зіштовхуєтеся з небезпекою згубити своє життя , але від цього не намагаєтеся його вберегти. Ви щодня чуєте про невиліковні хвороби, про трагічні долі заражених, але не намагаєтеся цьому зарадити. Ви знаєте, що таке СНІД, його шокуючи статистику в Україні і світі, та знаєте недостатньо для того, щоб не стати наступною жертвою.

 

СНІД- одне з найпідступніших захворювань зі 100% смертельним результатом, інкубаційний період якого може тривати від кількох місяців до 15 років. Цей період вважають найнебезпечнішим, адже сам носій інфекції може не підозрювати, що вже має вірус набутого імунодефіциту і продовжувати інфікувати інших людей.

 

Загалом, станом на 1 березня 2005 року в Україні офіційно було зареєстровано 76 875 ВІЛ-інфікованих громадян України і 314 іноземців. Серед ВІЛ-інфікованих громадян України 8 894 дітей, серед яких 8 740 - народжені ВІЛ-інфікованими матерями. Якщо у 2003 році було зареєстровано 10 009 випадків ВІЛ-інфекції, то у 2004 році на 2 тисячі більше - 12 491.

 

1 грудня 2007 р., За даними Міжнародного Аьянсу з ВІЛ/СНІД в Україні, епідемія ВІЛ-інфекції в Україні продовжує поширюватися. У більшості регіонів росте кількість інфікованих, хворих на СНІД і померлих від цієї хвороби. За шість місяців в 2007 роки в країні зареєстровано 8,7 тисяч нових випадків інфікування ВІЛ серед громадян України і 13 - серед іноземців. Діагноз СНІД встановлений більш ніж 2,3 тисячам ВІЛ-інфікованих українців, зокрема 60 дітям у віці до 14 років. Незважаючи на широкомасштабне впровадження антиретровірусної терапії в регіонах, епідемія ВІЛ-інфекції за перше півріччя в 2007 р. забрала життя 1 207 хворих на СНІД, з них 8 дітей.

За даними статистики, за станом на 1 січня 2008 року в Україні зареєстровано понад 122 тис. ... Тільки за 2007 рік їх кількість зросла на 17 669 осіб, ...

 

Україна продовжує посідати одне з провідних місць на Європейському континенті за темпами зростання епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

 

Ведуча 1: Презентація результатів роботи в малих групах та їх обговорення.

 

Вправа 3.

«Скринька з коштовностями»

Завдання цієї вправи: дати можливість відчути психологічний стан людини, якої безпосередньо торкнулася проблема ВІЛ/СНІДу, і продемонструвати можливі зміни її ціннісних орієнтирів.

Кожен учасник тренінгу виймає з конверту папірець з позначкою і прикріплює її на одяг. Ті, хто має однакові позначки, об’єднуються, утворивши три малі групи:

«-» ВІЛ негативні родичі, друзі людини, яка отримала позитивний результат тестування на ВІЛ- антитіла;

«+» людина, яка щойно дізналася про свій ВІЛ-позитивний статус;

«?» людина, яка не перевірила свій ВІЛ-статус, але була в ситуації, що не виключає інфікування ВІЛ.

Кожен учасник записує на аркуші паперу:

  • 5 основних життєвих цінностей;
  • 5 найцінніших для нього речей;
  • 5 бажань, здійснення яких хотів би бачити найближчим часом.

Ці «цінності» пишуться на ватмані і кожна мала група, виходячи зі свого «ВІЛ –статусу», викреслює фломастером «цінності», що втратили значення для людини внаслідок входження в її життя проблеми ВІЛ/СНІД.

Запитання до учасників: Чи стосується проблема ВІЛ/СНІДу лише ВІЛ-позитивної людини?

Чи втягуються в коло цих проблем люди, не інфіковані?

 

Ситуація 1

Вадим після школи продає газети. Він почув, що Олексій, який працює поруч з ним, хворіє на СНІД. Мати Вадима, дізнавшись про це, вимагає, щоб він покинув цю роботу.

Запитання:

  1. Що Вадим має розповісти своїй матері про шляхи поширення ВІЛ?
  2. Чи повинен він залишити свою роботу? Чому?
  3. Який ступінь ризику для Вадима інфікуватися ВІЛ, працюючи разом з Олексієм?

 

Ситуація 2.

Микиті 15 років, він інфікований ВІЛ, який викликає СНІД. Микита не виглядить хворим, але швидко стомлюється. Він продовжує ходити до школи, але не знає, чи потрібно розповісти про те, що він ВІЛ-інфікований.

Запитання:

  1. Чи повинен Микита і далі відвідувати школу? Чому?
  2. Чи повинен він розповісти комусь про те, що він ВІЛ-інфікований? Чому?
  3. Як ви відреагуєте, якщо він розповість про це вам?
  4. Який ступінь ризику для вас, якщо Микита сидітиме поруч у школі?

 

 

Ведуча 1: 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Це повинен знати кожен і усвідомлювати всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити все можливо, щоб уберегти себе і близьких та рідних від цієї інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, в кожну сім’ю.

Ведуча 2: Пам’ятайте: єдина людина, що може вберегти вас від СНІДу – це ви самі. Для систематизації знань про ВІЛ/СНІД та шляхи передачі, ми зараз проведемо гру «Міфи і факти»

Вікторина

Міф чи факт:

1. Небезпечно обіймати людину, хвору на СНІД. (міф)

2. Заразитись на СНІД можна, користуючись спільним туалетом. (міф)

3. Перебувати у класі разом з учнем, що хворий на СНІД, цілком безпечно (факт)

4. Люди, які вводять собі внутрішньовенні лікарські препарати, не повинні користуватися шприцами інших людей. (факт)

5. Не можна заразитися на вірус СНІДу (ВІЛ), кусаючи той самий бутерброд, що їсть людина, хвора на СНІД. (факт)

6. Можна заразитися на СНІД, якщо мав тільки один сексуальний контакт. (факт)

7. Якщо хтось у школі одержав травму, що супроводжується кровотечею, варто зупинити йому кров власними руками. (міф)

8. СНІДом можна заразитися, якщо хворий чхає або кашляє на тебе. (міф)

9. ВІЛ спричиняє СНІД. (факт)

10. ВІЛ вражає імунну систему організму. (факт)

11. ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД можна відрізнити від здорової людини за зовнішніми ознаками. (міф)

12. СНІД передається через поцілунок. (міф)

13. СНІД передається через повітря. (міф)

14. Вірус відразу можна виявити після інфекції. (міф)

15. Медицина не має ліків, вакцин від СНІДу, щоб перешкоджали б інфікуванню. (факт)

16. Чи можна вберегтися від СНІДу? (факт)

 

Ведучий: Наука привчила нас до оптимізму. Є отрута - буде й протиотрута. У випадку зі СНІДом не все так просто: у кінці ХХ століття медицина визнала свою безпорадність. Тож чи не вимремо ми раніше, ніж буде знайдено ліки від СНІДу? Напевно, ні. Людство не загине до останнього представника. Але якщо виживе лише половина, то це буде потрясіння, яке можна порівняти лише з термоядерною війною.

На карту поставлено життя людства.

Ведуча: Колись Христофор Колумб писав королеві Ізабеллі: "Світ маленький; я кажу, що світ не такий великий, як думає юрба". Ми повинні пам'ятати це. Як і не забувати слова Джона Донна: "Немає людини, що була б, як острів, сама по собі… Від смерті кожної людини малію і я, бо я єдиний з усім людством; тому ніколи не питай, за ким сумує дзвін - він сумує за тобою".

 

doc
Додав(-ла)
Evtushok Olga
Додано
25 жовтня 2018
Переглядів
4034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку