Виховний захід "Парад писанок"

Про матеріал
Мета заходу розповісти учням про писанкарство на Україні, відроджувати звичаї та обряди нашого народу, примножувати його традиції.
Перегляд файлу

                            Парад писанок

                               Інформаційна картка виховного заходу

Назва

Парад писанок.                     Писанкарство на Україні.

Мета

Розповісти учням про писанкарство  на Україні, відроджувати звичаї    та   обряди нашого народу, примножувати його традиції. 

Учасники

Учні 2-го класу, батьки учнів.

Обладнання

Матеріали для виготовлення сувенірів-писанок,клей, ножиці.

Оформлення класу

Зображення писанок, дряпанок, крашанок, мальованок, дитячі малюнки, вишиті рушники.


                                                           Хід заняття

Учень.   Гей, Великдень! Гей, весна!                                                                                           Що несе мені вона:                                                                                                                           сонце, квіти і достаток,                                                                                                                         купу ціп’яток - курчаток.                                                                                                       Пташеняток у садку,                                                                                                             Зайченяток у ліску,                                                                                                                             На голівоньку – вінок,                                                                                                                             А у кошик – крашанок.

Вчитель. Одним з найбільших і найцікавіших християнських свят є безперечно Великдень. Здебільшого він припадає на квітень. Це світлий празник Христового Воскресіння. За тиждень до Великодніх свят святкують Вербну неділю. Традиційно в суботу хлопчики і дівчатка заготовляли вербові гілочки і приносили до церкви. У неділю  священник  святив їх  і люди брали додому. Повернувшись з відправи, батьки символічно били дітей, приказуючи:                            

Не я б’ю – верба б’є,                                                                                                                 Через тиждень Великдень.                                                                                                         Будь дужий, як вода,                                                                                                                             А багатий, як земля!  

Протягом тижня матері пекли смачні паски, фарбували яйця, розписували писанки. Українці мають давній звичай розмальовувати на Великдень курячі яйця. Пофарбовані в один колір яйця називають крашанками, розписані орнаментом за допомогою воску – писанками, намальовані пензлем мальованками,  а якщо візерунок видряпувався голкою, чи гострим кінчиком ножа – дряпинкою.                                                 

                                          ( Демонстрація ілюстрацій)                                                                                   

Учениця.                                                                                                                                                        Писанка – це дивосвіт,                                                                                                                        Цю  красу шанує  світ,                                                                                                                                 З року в рік і крізь віки                                                                                                                          Всіх  чарують писанки.                                                                                

 Вчитель.   Писанки є чудовим подарунком та окрасою столу.

  Учні декламують вірш  Віри Баранової.

1. У неділю свято –                                                                                                                                   Свято Великоднє.                                                                                                                    Буду малювати                                                                                                                     Писанку сьогодні.                                                                                                                  Розпишу я цвітом                                                                                                                                       З краю і до краю –                                                                                                         Великодня радість                                                                                                                          Землю обіймає.                                                                                                                                   2.Писанко,  писанко ,                                                                                                                             Радість всьому світу,                                                                                                            Принеси ти дітям                                                                                                                            Великодню втіху!                                                                                                                                   3.Ось яйце біленьке                                                                                                                      В мене на долоньці,                                                                                                                                       Як Земля маленька                                                                                                                                  у промінні сонця.                                                                                                                                 4.Думаєте легко                                                                                                                                   Землю розписати?                                                                                                                         Треба добре серце                                                                                                                                 Й чисту душу мати.

Дівчинка.                                                                                                                               Гарна писанка у мене,                                                                                                    Мабуть кращої нема,                                                                                                           Мама тільки помагала,                                                                                                 Малювала я сама.                                                                                                            Змалювала дрібно квіти,                                                                                                                   І дрібнюсіньку ялинку,                                                                                                                         Й поясочок поміж них.                                                                                                                         Хоч не зразу змалювала,-                                                                                                       Зіпсувала п’ять яєць,-                                                                                                                           Та як шосте закінчила,                                                                                                                    Тато мовив : «Молодець!»                                                                                                                     Я ту писанку для себе                                                                                                                      Для зразочка залишу,                                                                                                                                А для мами і для тата                                                                                                                        Дві ще кращі напишу.

Вчитель.  В Україні  щороку проводяться акції присвячені писанкарству , історії писанкарства. Сьогодні ми теж приєднаємось до цієї святкової традиції і виготовимо свої писанки – сувеніри. Писанки потрібно виготовляти з добрим настроєм, адже писанка – символ добра і Сонця.

(Діти виготовляють декоративні писанки – сувеніри, дітям допомагають батьки. За основу беруться яйцеподібні контейнери від « кіндерів». Ці  «яєчка»  прикрашаються квіточками, блискітками).

Учениця.                                                                                                                                                                             Я писанка – красуня,                                                                                                              Все в рисках і квітках,                                                                                                                     Красу митців несу я,                                                                                                                                їх славлячи в віках.                      Г.Різник.

Вчитель. Отож, будьмо дослідниками, дізнаваймось більше про традиції  рідного краю.



Додаток . На фото учні виготовляють і  презентують сувеніри.

 

 

 

 

                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
22 травня 2019
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку