Виховний захід Подорож кольоровими стежинками "Здоров'я - найцінніший скарб"

Про матеріал
Виховний захід Подорож кольоровими стежинками "Здоров'я найцінніший скарб" сприяє формуванню здоров’язберігаючої компетентності молодших школярів, зміцненню здоров'я, покращенню настрою, розвитку вміння берегти здоров'я; виховує життєву потребу – бути завжди здоровим за допомогою інтерактивних форм та методів роботи.
Перегляд файлу

 

 

         Подорож  кольоровими       стежинками

          «Здоров’я – найцінніший скарб»

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема. Подорож кольоровими стежинками «Здоров’я – найцінніший скарб»

Мета. Поглибити поняття про те, що для людини головне – це здоров'я. Створити умови для закріплення знань учнів з питань здорового способу життя. Формувати  здоров’язберігаючу компетентність, сприяти зміцненню здоров'я дітей, покращенню настрою. Розвивати вміння берегти здоров'я. Виховувати життєву потребу – бути завжди здоровим.

 

Обладнання: мультимедійна презентація «Кольоротерапія», «кольорові стежинки» (тканини кольорів веселки), демонстраційний матеріал, спортивний інвентар (обручі, надувні гирі), дидактичний матеріал для роботи в групах.

 

Хід заняття

 Сьогодні ми здійснимо подорож у Країну Здоров’я. А подорожувати будемо кольоровими стежинками.

Від народження кожного з нас оточують кольори. Кольори – це невід’ємна частина нашого життя. Життя повне тоді, коли воно насичене фарбами, кольорами та відтінками.

 

Жовта стежинка

Оскільки цей колір спонукає кудись іти, їхати, вирушати в подорожі, тому й ми розпочнемо нашу мандрівку саме з нього. А ще всі ми одягнули футболочки цього кольору. То яка перша стежинка буде? З чим асоціюється у вас жовтий колір?

 Так, жовтий – це колір стиглої  пшениці, золота (багатства), один із кольорів нашого прапора, а також це колір сонця. Адже після довгої зими всі вже хочуть тепла, сонця, тому  ми вирішили створити хороший настрій використавши сааме цей колір. А ще жовтий колір пробуджує жагу до знань, стимулює прагнення вивчати, пізнавати щось нове, той наша мандрівка я надіюся принесе вам нові знання, а також дасть змогу пригадати те, що знаєте про здоров’я та здоровий спосіб життя.

Тож вирушаємо! (Рухаємося жовтою стежинкою. Стаємо в коло)

Психогімнастика «Я – сонце!»

Я – маленьке сонце. Я прокидаюся, вмиваюся. Я розчісую свої промені й піднімаюся вільно й урочисто.

Я – велика куля. В мені багато тепла й світла. Я велике сонце. Я дарую своє тепло всім: небу, хмаринкам, річкам, полям, людям.

Я перетворююся на тоненький сонячний промінець.

Промінь сонця вранці впав

На галявину між трав

Скрізь промінчик побродив

 

 Й фіолетову стежинку зустрів.

 

Фіолетова стежинка

Рухаємось фіолетовою стежинкою, а це колір чарівництва. Ось зараз і ми, сонячні промінці, почаруємо:

Психогімнастика

Всі ми діти Землі і неба.

Кожен хто маленький, хоче рости!

Чисте повітря й водичку нам треба –

Просить з нас кожен і я і ти.

Хочемо ми щоб сонце світило!

Хочемо ми щоб поле родило!

І щоб навколо квіти росли.

Хочемо, хочемо,хочемо ми!

Гра «Розсипанка»

Ось погляньте, а нам таки вдалось почаклувати – перед нами й справді розквітли квіти! Але вони не справжні, а чарівні й  хочуть вам щосьсказати. Із складів, які є на квіточках утворіть речення.

Здоров’я – найцінніший скарб

А щотаке скарб?

Висновок: скільки б ми не мали багатства, це все не буде нам миле, якщо ми не будемо здорові.             

Червона стежинка

Червоний колір означає активність, впевненість у собі, віра у власні сили. Цією стежинкою вас проведе наш учитель фізичної культури .( Діти грають у рухливі ігри)

Зелена стежинка

Психогімнастика

Продовжуємо нашу мандрівку зеленою стежинкою яка веде нас до лісу. Стали один за одним і побігли до лісу. А в лісі дерева густі. Проходимо через гущавину, піднімаємо гілки, де бочком, де спинкою вперед, де навшпиньки.

 

Блакитна стежинка

Психогімнастика

Ось і вийшли ми на лісову галявину. Погляньте, перед нами стежинка блакитного кольору. А які у вас асоціації викликає цей колір?

Ця стежинка привела нас до лісового озера. 

Вправи на розслаблення рук

Руки в холодну водичку опустили, похлюпали ними, немовце не руки, а дві мотузочки на плечах. Давайте руками хвилі гнати: ліворуч, праворуч, а тепер колами. Розігрілися і ну хлюпати водичкою одне на одного. Кулачки стиснули, і ну по водичці вибивати. Швидше й швидше кулачки працюють. Стомилися. А тепер долонькою різко по воді: хлюп, хлюп.

Вправи на тактильні відчуття

Ой ми всімокрі! Давайте допоможемо одні одним. Будемо спочатку обличчя витирати, потім плечі, руки, спину. (Робота в парах)

 

Помаранчева стежинка

Гляньте, діти, перед нами помаранчева стежинка, що вона для нас приготувала? Оскільки це барва творчості, то зараз ви матимете змогу проявити свої творчі здібності. Об’єднайтеся у групи за кольорами  світлофора (червоний, жовтий, зелений).

Модель здоров’я

  1. Уявіть здоров’я у формі рослини, тварини чи якогось предмета і намалюйте його. Передають наступній групі
  2. Запишіть те, що руйнує наше здоров’я, шкодить йому. А тепер уявіть, що негативні чинники все ж таки зруйнували здоров’я, зруйнуйте його(рвутьмалюнок).Передають тій групі, яка малювала цей малюнок
  3. Відновітьздоров’я! Учні складають із частинок малюнок

Висновок: зруйнувати здоров’я легко, а ось щоб відновити його потрібно багато зусиль. Отже, потрібно берегти здоров’я і не допускати такої поведінки яка шкодитьздоров’ю.

- А що виробите для збереження свого здоров’я?

 

Синя стежинка

 Продовжуємо нашу подорож синьою стежинкою. Синій колір символізує спокій, розслабленість, задоволення, тож і зараз і ми відпочинемо.(Сідаємо в коло)

Релаксація

 Сядьте зручно, розслабтеся. Заплющітьочі. Зробіть вдих і видих. Я – дощик. Я випливаю з великої хмари і лечу на землю. Я маленька прозора краплинка дощу. Мені приємно кружляти в повітрі серед інших краплинок. Я дощик! Я спускаюся на землю і кричу їй: «Здрастуй!». Мене підхоплює легенький вітерець і я співаюйому «Здра-а-сту-у-у-й!». Я вмиваю гарненьку квіточку і стаю зовсім маленькою краплинкою. Мені приємно, що я приношу користь і радість оточуючим. Я порахую до 5 і вирозплющите очі.

 

- Діти, після дощику, коли засяє сонечко, що ми бачимо на небі?

Ось і наші кольорові стежинки утворили веселку здоров’я яка подає нам сигнал  про те, що ми дійшли до Країни Здоров’я.

 

Усе в житті піде чудово,

Якщо будеш ти здоровим.

Пам’ятати будеш твердо,

 

Що і як робити треба,

Щоб тобі земля і небо

У ділах допомагали,

Силу і любов давали.

Тож розумного навчайся,

А шкідливого цурайся,

Будь веселим і кмітливим,

Будь здоровим і щасливим.

 - Чи сподобалось вам наше заняття?

 

- Якого кольору у вас настрій?

 

Запам’ятайте, любі діти!

Здоров’ябережіть доки малі,

І мудрими ідіть по цій Землі.

Хай кожен з вас запам’ятає,

Що без здоров’я  щастя не буває.

 

docx
Додав(-ла)
Гринчук Тамара
Додано
22 січня 2022
Переглядів
522
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку