Виховний захід про М.Амосова

Про матеріал

Греки вважали, що саме тут знаходиться вмістилище духу, китайці вірили, що в цьому органі знаходиться щастя, а єгиптяни вважали, що там народжуються емоції та інтелект. Маса цього органу всього 250 - 350 грам, розмір приблизно дорівнює величині людського кулака. Так, все це - наше серце. Які ще таємниці приховує воно?

Перегляд файлу

Вітаю вас, шановні учасники нашого круглого столу. Тема для обговорення у нас цікава та актуальна. Сьогодні ми поговоримо про найважливіший та найзагадковіший орган людського організму та людину, яка присвятила все своє життя його вивченню.

Маса цього органу всього  250 - 350 грам, розмір приблизно дорівнює величині людського кулака.

Греки вважали, що саме тут знаходиться вмістилище духу, китайці вірили, що в цьому органі знаходиться щастя, а єгиптяни вважали, що там народжуються емоції та інтелект.

Як ви вже здогадалися - це серце.

Серце грає настільки важливу роль в нашому житті, що в усьому світі вирішено було відзначати спеціальний "день Серця", він відзначається 25 вересня. У цей день прийнято приділяти особливу увагу найважливішому органу людини.

На нашій зустрічі присутні експерти, які наведуть цікаві факти про роботу серця

  • Серце - найпотужніший у світі мотор. Протягом життя людини серце здійснює від 2 до 3 мільярдів скорочень! Отриманої при цьому сили достатньо, щоб підняти поїзд на найвищу гору Європи.
  • Щодня серце виробляє достатньо енергії, щоб проїхати на машині 32 км. За все життя це еквівалентно тому, щоб з'їздити на Місяць і назад.
  • За життя середньої тривалості серце перекачує близько 5,7 млн літрів крові.
  • Серце починає битися через чотири тижні після зачаття і не зупиняється до самої смерті.
  • Новонароджена дитина має приблизно одну чашку крові.
  • Жіноче серце зазвичай б'ється швидше чоловічого. Чоловіче - приблизно 70 ударів на хвилину, жіноче - 78.
  • До речі,стародавні єгиптяни вважали, що четвертий палець руки пов'язаний з серцем спеціальним каналом. Саме через це пішов звичай носити обручку на безіменному пальці.
  • Між іншим, секундну стрілку в годинах винайшов англійський лікар близько 300 років тому. Лікар винайшов її саме для того, щоб приступити до досліджень ритму серця.

Як бачимо, серце та його робота цікавили людей з давніх-давен, але є людина, змістом життя якої стало вивчення цього органу. Це Микола Михайлович Амосов.

Микола Михайлович Амосов – видатний хірург, який один із перших у Радянському Союзі почав проводити операції на серці. На його рахунку тисячі врятованих життів. Він створив інститут серцево-судинної хірургії та першим здійснив протезування мітрального клапана серця, а на міжнародному рівні він вперше ввів у вживання протезування клапанів серця, що мають антитромботичні властивості.

Народився Микола Михайлович в селі Ольхове, недалеко від міста Череповець, 6 грудня 1913 року, в сім’ї «сільських інтелігентів»: батько закінчив двокласне училище, а мати була акушеркою. Батька свого Микола Амосов майже не згадував, пішов на фронт у першу світову, був у полоні, повернувся і незабаром залишив сім’ю у пошуках більш легкої долі. Сім’єю для Амосова була мати.

Микола з малого віку пізнав тяжку селянську працю. Єдиною відрадою для нього стали книги. Любов до читання прищепила йому мати. Саме через книги в маленький сільський будиночок приходив величезний, багатогранний світ. З тих самих пір майбутній академік уже ніколи не розлучався з літературою, в якій і сам зміг залишити помітний слід.

Будуть потім у його житті зміни на краще. Буде школа, механічний технікум в Череповецьку, перші трудові роки на новобудові першої п’ятирічки. Потім, перший шлюб, навчання в двох інститутах: заочному Індустріальному та Архангельському Медичному. Він отримає два дипломи інженера і медика, але мирне громадянське життя порушує війна, і влітку 1941 року Микола Михайлович потрапляє в фронтовий госпіталь. З цим госпіталем, на посаді військового хірурга Амосов пройде всю страшну війну. Можна собі тільки уявити, скільки болю, жаху і смерті довелося пережити майбутнього світилі медицини. Але не можна заперечувати, що саме колосальний досвід фронтових років дозволив Амосову стати чудовим майстром своєї справи. У цьому госпіталі він знайде свою долю з новою дружиною, медсестрою Лідією Денисенко.

Після закінчення війни Амосов продовжує займатися хірургічною практикою. Він працює завідувачем відділення хірургії Брянської обласної лікарні, в якій створює власну методику резекції легенів при раку і туберкульозі. За шість років роботи в клініці і на посаді головного хірурга Брянської області він робить таких операцій більше всіх в Радянському Союзі. По цій темі Микола Михайлович захищає спочатку кандидатську, а незабаром і докторську дисертації.

Поворотним у кар’єрі геніального хірурга стає 1957 рік. Він вперше стикається в Мексиці з операцією на серці, в якій використовується апарат «штучне серце».

Ось коли його інженерні та медичні знання зливаються разом. Повернувшись на Батьківщину, Амосов починає роботу над власним апаратом подібного типу, продовжуючи займатися практичною хірургією.

(відео)

Кар’єра талановитого лікаря круто злітає вгору і незабаром він очолює лабораторію, потім відділ біоенергетики, а згодом стає директором Інституту серцево-судинної хірургії у Києві. За роки своєї кардіохірургічної практики Амосов провів понад 6 тисяч операцій на серці. За свою роботу Амосов не брав жодної копійки і заборонив своїм колегам приймати будь-які подарунки від пацієнтів крім квітів.

(відео)

Звичайно, бували і невдачі

Одного дня в житті одної лиш людини

В одну секунду серце битись перестане.

Одної миті ранків сонячних не стане

Одного дня в житті одної лиш людини.

 

Усе тихіше дихатимуть білі груди,

Заклякнуть стіни щоб не обвалитись.

Схвильовані збіжаться люди подивитись

Як ледве-ледве дихатимуть білі груди.

 

Застигне погляд. Десь у темних коридорах

Притихне страх, що душу охопив так сильно.

Появиться усмішка на обличчі вільно

Й блаженно зникне в ангельських просторах.

 

Запізниться швидка, на пів години б швидше.

А хтось стотиме, ледь стримуючи сльози.

А хтось кричатиме, не стримуючи сльози:

«Ви довго їхали, на пів години б швидше».

 

Спитає другий першого: «Який час смерті?»

А той не відповість. «Ще надто рано рано!»

І вколить три адреналіни, на жаль, марно

І скаже другий першому: «Який час смерті?»

 

Сьогодні вдень в житті одної лиш людини

В одну секунду серце битись перестало.

Одної миті ранків сончних не стало

Сьогодні вдень і чи одної лиш людини?

Микола Михайлович не опускав руки, і сміливо йшов вперед, впроваджуючи нові, воістину революційні способи проведення хірургічних операцій в боротьбі зі складними недугами.

Слід зазначити, що свою останню операцію на серці Микола Амосов провів на початку   90-х років. А йому тоді вже минуло вісімдесят років.

У чому секрет такої великої працездатності та енергійності. Мабуть, у тому, що великий лікар жив за законами справедливості та людяності

(відео)

  Дивовижна працездатність Миколи Михайловича випливає з його другого захоплення, який приніс авторові славу розробника власної системи зміцнення здоров’я, так звана ««система обмежень і навантажень». Ця система зробила академіка Амосова відомим не тільки в медичних колах. Його книга «Роздуми про здоров’я» була видана гігантським тиражем – 7 мільйонів екземплярів.

Нічого революційного в системі Амосова, звичайно, немає, але іноді прості, часто прописні істини зібрані разом – дають приголомшливий результат. Микола Михайлович вирішив значно збільшити фізичні навантаження. За кілька місяців лікар збiльшив навантаження у три рази. Перш за все це була фізична гімнастика. Десять різних вправ для розвитку і підтримки всіх органів і м’язів організму. Кожну вправу хірург повторював не менше 100 разів.

Пропоную Вам ознайомитись з 9 рецептами здоров’я від видатного лікаря:

1. У більшості хвороб винна не природа, не суспільство, а сама людина. Найчастіше вона хворіє від лінощів і жадібності, але іноді й від не усвідомлення ціни здоров'я.

2. Не сподівайтеся на медицину. Вона непогано лікує деякі хвороби, але не може зробити людину здоровою.

3. Щоб не хворіти, поnрібні власні зусилля, постійні та значні. Замінити їх не можна нічим. Людина, на щастя, настільки досконала, що повернути здоров.я можна завжди, тільки необхідні зусилля повинні зростати з віком і поглибленням хвороб.

4. На жаль, здоров'я, як важлива мета, постає перед людиною, коли смерть стає близькою реальністю. Однак, людину зі слабким характером навіть смерть не може надовго залякати.

5. Основними складниками здоров'я є фізичні навантаження, обмеження у харчуванні, загартування, час і вміння відпочити. І ще - щасливе життя! На жаль, без перших умов людина здоров'я не забезпечить. А якщо немає щастя в житті, то де знайти стимули для зусиль, щоб напружуватись і голодувати? На жаль!

6. Природа милостива: досить 20-30 хв. фізкультури у день, але такої, щоб задихнутися, спітніти і щоб діяльність пульсу збільшилася, вдвічі.

7. Треба обмежувати себе в їжі.

8.Уміти розслаблятися - наука, але до неї потрібен ще характер. Якби він був!

9.У народі кажуть, що здоров'я - щастя вже само собою, а хвороба - нещастя.

Варто пам’ятати ці прості, але такі мудрі слова людини, яка прожила світле життя, яке завжди було присвячене служінню людям.

Співвітчизники гідно оцінили роботу Амосова.

  • У 2000 році він увійшов у першу десятку особистостей, які визначили вигляд країни у ХХ столітті.
  • 2008 року за результатами опитування громадської думки в телевізійному проекті «Великі українці» Миколу Амосова було визнано другою людиною після Ярослава Мудрого, кого удостоїли звання «великого українця».
  • 2013-й рік за рішенням ЮНЕСКО оголошено роком Миколи Амосова. 
  • 26 листопада 2013 — Національний банк України у серії «Видатні особистості України» випустив срібну ювілейну монету «Микола Амосов» номіналом 5 гривень, з посвятою «легенді світової науки, видатному вченому в галузі медицини та біокібернетики, громадському діячеві, академіку Національної академії наук та Академії медичних наук України, засновнику і директорові Інституту серцево-судинної хірургії - Миколі Михайловичу Амосову. Микола Амосов врятував тисячі людей завдяки великій любові до них, почуттю відповідальності за їх життя».
  • 6 грудня 2013 року у день 100-річчя із дня народження М. М. Амосова, у м.Старий Крим на території районної лікарні ім. М.М. Амосова відкриті пам'ятник роботи Івана Кавалерідзе та кімната-музей, в якій знаходяться книги, фото і медичний інструментарій тих років.
  • Документальний фільм Таймураза Золоєва «Микола Амосов»— переможець XII Київського міжнародного фестивалю документальних фільмів у номінації «Документальні кінопортрети. Ретроспектива»
  • На його честь названо астероїд, відкритий 8 жовтня 1969 року.
  • Ім’я Миколи Амосова перебуває поряд із Гіппократом, Пироговим, Кохом, Фрейдом, Бехтєрєвим у списку ста великих лікарів людства.

Сподіватимемось, що імя великого Лікаря пам’ятатимуть вдячні нащадки завжди. До речі, Амосов вважав, серце володіє такою високою надійністю і великим запасу міцності, якої цілком достатньо на 150 років. Чому ж серцево-судинні хвороби вже багато років поспіль тримають пальму першості серед головних причин смерті?

 Багато людей знаходяться у полоні міфів та хибної інформації про серце. Зараз ми разом з експертами спробуємо їх спростувати

Отже, час запитань та відповідей

Запитання перше

Чи правда, що від сильного переляку серце може розірватися?

На тлі повного здоров'я таке статися не може. У здорової, фізично міцного людини через стрес трохи підніметься тиск, серце буде битися частіше, але нічого більш серйозного не відбудеться.. Розрив серця може статися, якщо стрес накладеться на інфаркт або серцевий м'яз у людини сильно пошкоджена через пережиті в минулому інфарктів. Але це велика рідкість.

Взагалі, наше серце повне загадок! Так як серце виробляє свої власні електричні імпульси, воно може продовжувати битися навіть тоді, коли відокремлене від тіла, до тих пір, поки буде отримувати достатню кількість кисню.В історії сучасної медицини відомий випадок, коли серце людини зупинилося і знову почало битися через 4 дні.

Запитання друге

Мама мені казала, щоб серце не боліло, не можна спати на лівому боці .

Цей міф придумали ті, у кого вже є хвороби серця. У спокійному стані серце за добу скорочується приблизно 100 тисяч разів, при цьому воно перекачує близько 10 тонн крові . Коли людина лягає (не важливо, на який бік), на 25-30% збільшується об'єм крові, яку потрібно перекачати серця. Здорова людина цього навіть не помітить. Але якщо скорочувальна здатність серця знижена, воно буде випробовувати перевантаження - посилиться задишка, можуть виникати больові відчуття. Нерідко за серцеві болі приймають міжреберної невралгії.

Запитання третє

Червоне вино - єдиний вид алкоголю, корисний для серця. Чи правда це?

Мабуть, ні про що інше пацієнти не питають кардіологів так часто, як про користь червоного вина. Так от: корисна доза алкоголю - 20 мл чистого спирту на день або келих червоного вина. Така доза алкоголю дійсно захищає серцево-судинну систему. Червоне вино до того ж містить речовини, які перешкоджають проникненню холестерину в судинне русло, тим самим захищають судини від розвитку атеросклерозу, а ось великі дози алкоголю ушкоджують серцевий м'яз. Я, як лікар, хочу наголосити на тому, що для нормальної роботи серця потрібні позитивні емоції в першу чергу.

Сміх від усього серця гріє не лише душу! Дослідження показали, що сміх допомагає розслабити внутрішні стінки серцевих судин, що, у свою чергу, покращує роботу серця.

Американські вчені нещодавно встановили, що спілкування з друзями зберігає серце здоровим ! Виявляється, люди, що мають широке коло спілкування рідше страждають від хвороб серця. Товариські люди менше курять, у них нижчий рівень цукру в крові і нижче артеріальний тиск, все це позитивно відбивається на роботі серця. .

І ще. Вальс! Саме ця музика за твердженням фахівців, найбільше нагадує ритм людського серця.

Танцюйте і будьте здоровими!

Дякуємо нашим лікарям за вичерпні відповіді.

А  на завершення нашої зустрічі я хотіла б розповісти одну мудру давню притчу

Одного разу прийшов чоловік до Мудрості та й запитав:

— Скажи мені, Мудросте, як зробити так, щоб моє серце ніколи не було самотнім?

— Тримай серце відкритим для людей, щоб хто хоче, міг увійти, а кому треба піти, міг завжди вийти. Приймай радо, відпускай вільно! На світі дуже мало відкритих сердець. Здебільшого — кодовий замок, або вхід платний, або за дверима тобі не раді. Нехай чай буде завжди гарячим, а стіл накритим! Зустрічай кожного так, ніби він особливий! Не виділяй! Не прив’язуйся! Люди — це всього лиш люди: тимчасові, скороминущі, мінливі. Завжди пам’ятай про це, і не дай себе звабити марними очікуваннями, що ось ця людина з тобою назавжди. Можливо, надовго, але не назавжди. Тоді ти з миром зустрінеш того, хто входить, і проведеш того, хто виходить.

— А якщо до серця підкрадеться злодій?

— Не бійся злодіїв. Вони віддають перевагу зачиненим дверям. Але навіть якщо й увійдуть, то вони тобі не страшні. Злодії звикли, що коштовності ховають, і тому, обшукавши все, підуть геть, думаючи, що тут немає ні золота, ні дорогоцінних каменів, ні антикваріату. Звідки ж їм знаття, що дорогоцінне саме серце, що воно саме — антикваріат, адже вони не вельми розумні, до того ж зосереджені на дрібницях.

— А якщо ввійде ворог?

— Вороги, самі того не усвідомлюючи, завжди допомагають серцю стати чистішим. Вони наводять безлад, і тому доводиться робити генеральне прибирання. Вони приходять, щоб зруйнувати, але мотивують до порядку! Слізьми прощення обмиєш душу, виметеш гнів, зітреш пил із радості, бруд із любові, розставиш пріоритети. Серце завдяки їм стає лише чистішим! Заблищить новими гранями, заграє небесним світлом. І знову потечуть до тебе утомлені подорожні, які потребують любові, турботи, розуміння.

Пам’ятай! По-справжньому живе лише те серце, яке живе для інших! Яка користь від свічки, якщо вона горить для себе? Але якщо навколо неї збираються люди, ведуть бесіди, читають книги — вона безцінна! Вона допомагає людям у темряві бачити одне одного! Нехай про тебе завжди згадують як про того, хто зробив життя кращим.

Люди багато втрачають, тримаючи своє серце на замку, бо тільки відкрите серце ніколи не буває самотнім; не шукаючи краси та яскравості, воно проживає життя красиво та яскраво!

Бажаємо всім здорового, відкритого для добра, краси та любові серця! До нових зустрічей!

 

doc
Додано
28 червня 2018
Переглядів
1113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку