Виховний захід Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв.

Про матеріал
Виховний захід Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. Можна використовувати для онлайн зустрічі з використанням інтерактивної гри на wordwall та віртуальної дошки Джамборд.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. Вплив алкоголю на людину2. Чи шкідливий тютюновий дим для організму людини. Вище професійне училище № 94 Пащенко П. О.

Номер слайду 2

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. Вплив алкоголю на людину. Алкоголь (араб., аль-кухль — тонкий порошок): 1. Органічна сполука, що містить у молекулі гідроксильну групу (ОН). 2. розм. Винний спирт

Номер слайду 3

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. Першу пляшку алкоголю виготовив араб Рагез у 860 році

Номер слайду 4

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. Термін алкоголь походить від арабського слова, що означає одурманюючий

Номер слайду 5

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. Продаж спиртного на нашій планеті досяг фантастичних розмірів, тільки вина щорічно випивають більше 30 млрд. літрів. Якщо пляшки поставити в ряд, то вони підуть далеко в космос - довжина цього ряду перевищить десятикратну відстань від Землі до Місяця

Номер слайду 6

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв https://wordwall.net/uk/resource/51323066 Гра- опитування – вашого ставлення до вживання алкоголю. Перейдіть будь ласка за посиланням

Номер слайду 7

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. Чи вірне твердження: «Ризик – це благородна справа»? Від вміння бачити реальність, відрізняти факти від хибних уявлень залежить поведінка, вибір людини. Якщо ризик виправданий, наприклад врятувати чиєсь життя, чи розпочати якусь корисну діяльність тощо, тоді вислів правдивий. Якщо людина намагається за допомогою такого висловлювання виправдати власне вживання алкоголю чи наркотику, вона ризикує потрапити у неприємні ситуації.

Номер слайду 8

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв Чи вірне твердження: «В житті все треба спробувати»? Не все в житті варто пробувати на дотик, на смак, на зір, на запах, на відчуття …Якщо ти знаєш про наслідки, ти розумієш ступінь ризику, ти робиш здоровий вибір. А це говорить лише про одне – про відповідальне ставлення до власного здоров’я та життя.

Номер слайду 9

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв Чи правда, що людина сама робить вибір щодо вживання алкоголю? Існує тільки одна ситуація, коли людина не має вибору – це насильницьке вливанняалкоголю. В усіх інших випадках людина приймає рішення самостійно

Номер слайду 10

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв Чи правда, що ризик появи алкогольних проблем вищий у тих підлітків, які мають близьких родичів, хворих на алкогольну залежність? Так. Але не всі підлітки, які мають в родині алкогольні проблеми стають залежними від алкоголю. Деякі з них займають позицію «проти вживання алкоголю взагалі». Якщо ти відносишся до підлітків, які мають таких родичів (батька, мати, дідуся або бабусю), тоді в майбутньому, після 20 років, слід бути більш уважним щодо кількості вживання алкогольних напоїв.

Номер слайду 11

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв Чи правда, що вживання алкоголю може призвести до агресії і, навіть, до насильницьких дій? Так. Дія алкоголю приводить до змін в психіці та характері людини, а значить і в її поведінці. Одні, більш спокійні люди, ідуть спати, інших тягне на «пригоди», а ще одні просто «вибухають», стають агресивними, неконтрольованими, здатними на погані вчинки.

Номер слайду 12

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв Чи правда, що вживання відразу кількох психоактивних речовин може призвести до втрати свідомості, отруєння, передозування? Так. Вживання однієї наркотичної речовини неприпустимо для людського організму. А вживання відразу кількох – це просто «вибух», велике навантаження на серце, печінку, психіку… Взагалі – це великий ризик втратити не тільки здоров’я, а й життя. 

Номер слайду 13

Наслідки впливу алкоголю порушення координації рухівзниження здатності ясно мислитивідсутність самоконтролюпровали в пам'ятіподвоєння в очахблювотазатьмарення свідомості та її втратасмерть. Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв

Номер слайду 14

Серйозно про серйозне мовою цифр. Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв5% усіх смертей у світі серед молоді віком від 15 до 29 років спричинені вживанням алкоголю. Кожна четверта смерть європейського чоловіка від 15 до 29 років пов'язана з алкоголем. Як правило, у 87% дітей алкоголіків також розвивається залежність від спиртного. Кожна третя смерть на Землі - від алкоголю.

Номер слайду 15

У жінок алкоголізм розвивається в три-п'ять разів швидше, ніж у чоловіків. Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. Серйозно про серйозне мовою цифр. Щороку в Європі помирає від причин, обумовлених алкоголем, близько 55 тис. молодих людей.- Від алкогольної залежності у світі страждають 140 мільйонів осіб, в Україні - 1 млн.

Номер слайду 16

Так, для дітей смертельною є доза близько 3 г алкоголю на 1 кг маси тіла (наприклад, для малюка, якому виповнився 1 рік, достатньо 80-100 мл ), для підлітка 4-5 г/кг (у віці 12-13 років це приблизно 0,25-0,5 л алкоголю). Навіть відомі випадки розвитку розумової відсталості у дітей після отруєння алкоголем. Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв

Номер слайду 17

Зі станом алкогольного сп'яніння пов'язано: 20% - побутових травм; 40-60%, дорожніх травм та пригод; 50% - усіх тілесних ушкоджень; 20% -виробничий травматизм. Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв- Склянка пива прискорить серцебиття до 100 і більше ударів на хвилину.- Цироз печінки серед питущих у дев'ять разів частіше, ніж у тих, хто не п'є.- 96% алкоголіків звикли до алкоголю в дитячому і юнацькому віці.- Унаслідок пияцтва втрачається від 40 до 70% сімейного бюджету.

Номер слайду 18

У давні часи існувала легенда про те, що той, хто вип'є чарку «дурманячого зілля», перетвориться на орла, якого заклює курка; той, хто вип'є дві чарки, перетвориться на барана - найбільш безмозгого у стаді; а той, хто вип'є три чарки, стане свинею, яка буде валятися у калюжі, не бачачи ні зеленого листя на весняних деревах, ні сяяння зірок на нічному небі. Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв

Номер слайду 19

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв СТАТИСТИКАудома, на свята, з батьками - 43%удома, але без батьків - 9%• у колі друзів - 18%• пригостили дорослі, за надану допомогу - 16%інші ситуації - 14%Хвилина відвертості:«З ким і в якій ситуації вперше спробували алкоголь?»Відповіді?

Номер слайду 20

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. Тютю́н (Nicotiana) — рід однорічних і багаторічних рослин родини пасльонових (Solanaceae), що містить понад 70 видів. Тютюнопаління (або просто паління) — вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Найбільш важливим компонентом тютюнового диму є нікотин. Регулярне вживання нікотину викликає залежність.

Номер слайду 21

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. Тютюновий дим містить канцерогенні речовини. Він містить нікотин, чадний газ, аміак, синильну кислоту, ціанистий водень, ацетон і значну кількість речовин, які спричиняють утворення злоякісних пухлин. Чадний газ — оксид вуглецю. Викликає головний біль, в окремих випадках смерть;Ацетон (їм зазвичай змивають лак для нігтів);Амоній (його застосовують для чищення одягу в хімчистці);Кадмій (найчастіше використовують в батареях, може з'явитися причиною пошкодження печінки, нирок і клітин мозку). Нікотин — міститься в листі тютюну. Потрапляючи в організм людини з тютюновим димом, нікотин діє як потужний швидкодіючий наркотик, викликаючи сильну залежність від куріння;

Номер слайду 22

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. До речовин , які можуть спровокувати рак, належать: Смола — темна клейка речовина, яка осідає в легенях;Бензин (звичайно це паливо, яким заправляють автомобілі);Формальдегід (використовують для бальзамування тіл небіжчиків). Сигарета – це справжня хімічна фабрика, де відбувається суха перегонка тютюну за температури 700 – 800 ° С. Внаслідок цього утворюється понад 4000 хімічних сполук, серед них кілька сотень отрут, а понад 30 сполук спричиняють рак.

Номер слайду 23

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. За даними ВООЗ в світі понад 1,1 млрд. людей, що мають цю шкідливу звичку. Розвинені країни 76% тютюну експортують. При цьому вирощують дуже дешевий та неякісний тютюн. Сигарети із цього тютюну завозять в Україну та інші слаборозвинуті країни. Випалюєш пачку за день – одержуєш 500 ( !) рентген опромінення за рік. Найзгубніше діють на організм: нікотин, бензпірен, синильна кислота, тютюновий дьоготь. В момент затягування температура на кінчику сигарети досягає 600 – 800 ° С.

Номер слайду 24

Нікотин - це сильна отрута. Смертельна доза для людини 1 мл на 1 кг маси тіла людини, для підлітка 50-70 м. Л. Смерть може настати, якщо підліток випалить півпачки сигарети. Дослідженням встановлено, що під час паління 20% шкідливих речовин, які є в тютюновому диму, згорає, 25% - затримується у легенях, 5% - залишається у підпалку і 5% - забруднює навколишнє середовище. Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. Тютюн – найголовніший і найглобальніший вбивця. Тобто кожних 8 секунд на земній кулі помирає людина з цієї причини. Якщо відношення до тютюнопаління не зміниться, то за прогнозами експертів у 2030 році з цієї причини буде помирати понад 10млн чоловік!!!

Номер слайду 25

Завдання. На віртуальній дошці Формула здоров'я попрацюємо колективно1. Обговоріть й доберіть миттєві та тривалі наслідки від вживання алкоголю та паління;2. Відсортуйте шкідливі та корисні звичка що сприяють збереженню і зміцненню здоров'я та фактори., шкідливі для здоров'я);3. Що входить в склад сигарети (виберіть та доповніть малюнок)Для цього перейдіть за посиланням на дошку Джамбордhttps://jamboard.google.com/d/1-Qj. EGFyey. U8xn_B55 O7z. JGPv. Rn. UZVBRqf1e. B5e8 Eurg/edit?usp=sharing

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Профілактика і заборона вживання тютюну та алкогольних напоїв. Дякую всім за роботу. Особливо тим, хто не побоявся правдиво висловити свою думку, та тим, хто не побоявся її змінити Рефлексія. Якщо сподобалася виховна година поставте в чаті 1 Якщо ви винесли для себе щось цікаве та корисне- 2 Якщо не сподобалося – 3123

pptx
Додано
26 січня 2023
Переглядів
1009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку