Виховний захід «Що в імені твоєму?»

Про матеріал

В світі існує безліч імен, але за кожним стоїть особистість, єди­на у світі, неповторна. Здавна відомі таки вислови: «Такий вчинок зганьбить моє ім'я» або «Своїм подвигом він про­славив своє ім'я». Тож саме від нас залежить, яким для оточуючих стане наше ім'я — гарним чи ні.

Метою заходу є дослідження учнями історії виникнення імен, їхнє значення в житті людини; ознайомлення зі значенням свого імені, з тим, які імена були поширені на різних етапах історії, найпопулярнішими та найдивнішими іменами в Україні сьогодні; сприяння формуванню в учнів розуміння поняття «добре ім'я», виховування учнів творчими, соціально активними особистостями, здатними з повагою ставитися до самих себе, інших людей.

Перегляд файлу

Виховний захід «Що в імені твоєму?»

Мета: розповісти учням про історію виникнення імен, про їхнє значення в житті людини; ознайомити зі значенням свого імені, з тим, які імена були поширені на різних етапах історії, найпопулярнішими та найдивнішими іменами в Україні сьогодні; сприяти формуванню в учнів розуміння поняття «добре ім'я», виховувати учнів творчими, соціально активними особистостями, здатними з повагою ставитися до самих себе, інших людей.

Обладнання: маркери, чисті аркуші паперу для творчих завдань, картки з тлумаченням імені кожного учня класу, презентація. На декоративному дереві на зелених аркушах написані  імена учнів класу.

 

Учень:

Наймення, поширені в різних народів,

До нашого люду дійшли крізь віки,

І носимо їх ми тепер залюбки.

В них сила і віра, і щастя, і врода,

Хоробрість і мужність, життя нагорода.

Аглая — прекрасна, Валерія — сильна,

Віталій — життєвий, а Ганна — граційна,

Кирило — господар, а Клара — ясна,

Галина — спокійна, Аза — міцна.

Найбільший Максим, і маленький Павло,

Наталія — рідна, і камінь — Петро.

Красиве ім'я Маргарита — перлина.

Оксана й Варвара — чужі, а Ірина...

Ірина — це мир, благородний — Євген,

А Костя — постійний, все чує Семен.

Олена — це світло, Лариса — це чайка,

Тамара — це пальма, а Марфа — хазяйка.

 

Вчитель: Імена, імена... Скільки їх у світі? Не злічити! Ми звикли до того, що кожна річ, явище, дія, жива істота мають назву. Людина має ще й власне ім'я. Багато жителів земної кулі мають однакові імена. Деякі імена зі спільною основою, а є одиничні і дуже оригінальні. Переконатись у цьому можна на прикладі великого колективу людей, зокрема школи, нашого села, вулиці.

— Як же прийшли імена в нашу мову? Як вони змінювалися протягом свого існування?

Імена мають свою історію. Одні прийшли до нас із сивої давнини, ще з періоду розквіту стародавніх Греції та Риму, інші виникли здавна на нашій землі, придумали їх наші предки — слов'яни. Деякі імена з'явилися зовсім недавно. Є імена популярні і непопулярні, поширені в усьому світі й тільки в деяких країнах. Значення багатьох імен ми можемо зрозуміти. Наприклад, Світлана — світла. Але існує багато імен іноземного походження. Наука про наші імена називається антропонімікою.

     У давнину дуже часто людині давали ім'я того святого, у день якого вона народилася. Наприклад, на свято Миколая — називали Миколою, на Варвари — Варварою. У наш час це не є обов'язковим. Батьки обирають таке ім'я дитині, яке їм подобається.

      Давайте познайомимось з історією імен учнів нашого класу. Ви працювали над проектом «Що в імені твоєму?». 1 група досліджувала значення імен учнів класу, 2 група досліджувала історію імен на різних етапах розвитку суспільства, 3 група – найбільш старовинні імена, що зустрічаються в Україні. Презентуйте свої роботи.

     Володимир — ім'я надзвичайно популярне та приємне на слух, воно має слов'янські корені. Складається з двох слів: володіти миром. І в давнину, і тепер батьки охоче називають цим іменем своїх дітей. Це ім'я відоме в історії. Його носили князь Володимир Хреститель, князь Володимир Мономах, учений Володимир Вернадський, Володимир Ульянов-Ленін. 15 липня — день пам'яті святого Володимира Хрестителя.

      Дмитро — мешканці Стародавньої Греції шанували легендарну сестру бога Зевса, яку звали Деметрою. Вона була богинею достатку і хліборобства. Саме її наймення і стало основою цього імені, яке в перекладі означає: той, хто належить Деметрі, або той, хто обробляє землю, хлібороб. За календарем православної церкви 8 листопада — день великомученика Димитрія Солунського.

     Тетяна — ім'я грецького походження. Означає «володарка». Раніше це ім'я давали тільки дівчаткам з багатих сімей. Але згодом воно поширилося й серед простих людей і стало одним із найпопулярніших. День ангела для Тетяни — 25 січня. Тетяна була однією з перших християнок і постраждала за віру, її оголосили святою. Студенти Московського університету вважають святу Тетяну своєю покровителькою.

— Які ж імена давали дітям на різних етапах нашої історії?

     1-й учень. Наші пращури давали дитині якесь незугарне наймення, що нібито затуляло людину від погляду злих духів, «поганих» очей. Наприклад: Поганка, Баран, Вовчий Зуб, Павук, Кобиляча Голова. Значну частину давніх імен становлять наймення, за основу яких узято прикмету чи рису вдачі людини. З нетерпінням очікуваного сина називали Жданом; а малюків із доброю вдачею — Любимами, Добринями, Веселиками; а примхливих, неспокійних та неслухняних — Брикунами, Без-сонами, Досадами, Шумилами. На вибір наймення впливали й кольори волосся та очей. Так з'явилися імена, а згодом і прізвища: Білаш, Рижий, Рудий, Руденко, Чорний. Суспільна верхівка пишалася своїм багатством, тому до складу імен можновладців входили корені -слав-(слава) і -волод-(володар): Ярослав, Мстислав, Всеволод, Володимир.

     2-й учень. У Польщі та в інших католицьких країнах новонароджений у день хрещення діставав не одне власне ім'я, а два, три або й більше. В Іспанії та Португалії кількість імен дитини залежала від соціального становища й титулу батьків. Звичайному дворянинові — ідальго — дозволялося носити шість власних імен, дворянам — грандам — дванадцять, а найвищим сановникам — скільки захочуть. В Україні звичка давати по кілька імен дитині збереглася в Галичині. Наприклад, поет Антонич мав їх два: Богдан-Ігор. Три імені дістав під час хрещення і Максим Рильський.

     3-й учень. Після революції 1917 року народилися нові, досить чудернацькі імена: Октябрина, Леніна, Сталіна, Індустрія, Тракторина, Електрифікація, Барикада, Шахта. На Алтаї (Росія) довгий час можна було зустріти такі імена, як: Казет (газета), Щурнал (журнал), Салдат (солдат), Трахтир (трактор) і т. ін.

     4-й учень. У світі з іменами трапляються різні кумедні випадки. Ось один із них. Коли наприкінці XIX ст. помер вождь одного з індіанських племен, не знайшлося жодного майстра, який би зміг на надгробному камені вмістити ім'я небіжчика, що було, мабуть, найдовшим ім'ям у світі. Ім'я померлого складалося зі 130 букв.

Вчитель. Прошу всіх учнів бути дуже уважними, зараз розпочнуться творчі завдання (учні повинні пригадати прикмети, прислів’я, загадки, де зустрічаються імена).

Творче завдання «Імена у народних прикметах».

  • На Олекси кидай сани, готуй воза.
  • До Івана Купала дітки просять дощу, а після Купала він сам ітиме.
  • Прийшла перша Пречиста — одягла природа намисто.
  • Якщо на Дмитра день без снігу, то ще не буде зими.

Творче завдання «Імена у прислів'ях»

1.    Держись, Хома, іде зима.

2.    До Миколи не сій гречки і не стрижи овечки.

3.    Для нашого Федота не страшна робота.

4.    Ваша Катерина нашій Орині двоюрідна сестра.

5.    Я свою вину на Івана зверну.

6.    Розказав Мирон рябої кобили сон.

7.    Хто про Хому, а він про Ярему.

8.    У всякої Федорки свої відговорки.

9.    Засмійсь, Матвійку, дам копійку.

10.    Маріє, звідки вітер віє?

11.    Казала Настя, як удасться.

12. Посидь, Уляно, бо ще рано.

13. Побили Хому за Яремину вину.

14. Вискочив, як Пилип з конопель.

Творче завдання «Імена у загадках»

1. Довга Настя простяглася, якби встала, то б до неба дістала. (Дорога)

2. Сидить Пахом на коні верхом, книги читає, а грамоти не знає. (Окуляри)

3. Два брати Кіндрати через доріжку живуть і один одного не бачать. (Очі)

4. Чорний Іван, дерев'яний каптан, де носом проведе, там помітку кладе. (Олівець)

Вікторина

— Назвати без зупинки 10 чоловічих імен (для дівчаток), 10 жіночих імен (для хлопчиків).

Розповіді учнів:

1-й учень: В українців, білорусів, росіян є імена, імена по батькові і прізвища. І до цього всі вже звикли. А у більшості країн Заходу люди один одного звертаються на ім'я, незважаючи на вік чи посаду, і лише в офіційних випадках на прізвище.

2-й учень: У багатьох народів Сходу прізвищ немає, а тільки одне ім'я. До нього може входити і прізвисько, і характеристика людини, і визначення категорії людей, до яких певна особа належить (наприклад, хлопчик, юнак, дівчина, мати, батько), і назва роду, й імена родичів. У В'єтнамі і Бірмі ім'я людини змінюється протягом її життя кілька разів відповідно до усталеної традиції.

6-й учень: У народів Західної Європи та в інших країнах при хрещенні давали кілька імен. Французький письменник Мопассап мав імена Анрі Ренс Альоср Гі. В Іспанії люди теж мають по кілька імен і кілька прізвищ. Людина з одним прізвищем вважається незнатного роду.

Вчитель. І на сам кінець  найпопулярніші та найдивніші імена дітей в Україні. Роботу презентує 3 група.

1-й учень. На сьогоднішній день дівчаток найчастіше називають іменами Анастасія, Софія, Анна, Вікторія, Вероніка, Яна, Соломія, Злата, Марта, Юлія, Марія, Ольга, Христина, Дарина, Діана, Катерина, Дарія та Олександра.

2-й учень. Серед хлопчиків найчастіше зустрічаються імена – Павло, Олег, Олександр, Максим, Святослав, Денис, Владислав, Юрій, Богдан, Іван, Володимир, Дмитро, Петро, Артем, Арсен, Ярослав, Назарій, Матвій, Андрій, Тимофій.

3-й учень. Серед рідкісних імен, якими називають хлопчиків: Юліан, Лук'ян, Северин, Устим, Лев, Натан, Мілан, Аліхай, Натаніель, Рожден, Савелій, Джонотан, Вільмож, Каїн, Еміліо, Ждан, Теодор, Єлисей, Таде, Герман, Іман, Лук'ян, Рамір, Тимур, Самуїл, Данієль, Джонотан, Крістіан, Франчезко, Юсуф.

4-й учень. Водночас дівчаток називають іменами: Аріана, Меланія, Альбіна, Росана, Сауле, Абель, Янка, Язмін, Фанні, Доріна, Джена, Ельміра, Саманта, Егері, Тереза, Сабіна, Аполлінарія, Зореслава, Анісія, Аделіна, Аріна, Естер, Єремія, Олівія, Павлина, Суламіда, Фіалка, Домініка, Патрисія, Петронеолла, Амеліта, Саміра, Ніколіна, Іуліана.

  Вчитель. Отож, дякую всім за такі цікаві та змістовні  доповіді. Розумію, що імен існує безліч, але за кожним стоїть особистість, єди­на у світі, неповторна. Здавна відомі таки вислови: «Такий вчинок зганьбить моє ім'я» або «Своїм подвигом він про­славив своє ім'я». Тож саме від вас залежить, яким для оточуючих стане ваше ім'я — гарним чи ні.

docx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
2368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку