Виховний захід "Сім чудес України"

Про матеріал
Сім природних чудес України ІНТЕРАКТИВНИЙ ТУР Виховний захід для учнів 7-го класу Мета: ознайомити учнів з переліком семи природних чудес України, розширити їхні знання в різних сферах науки, що поглибить їхню ерудицію та обізнаність щодо рідної землі; розвивати уміння працювати в команді, переключатися між різними видами діяльності; виховувати почуття патріотизму; пошану до свого народу, бажання пізнавати нове про Україну і поширювати це у своєму недійному просторі; розвивати громадянську свідомість; сприяти розвитку пізнавальних інтересів. Форма проведення: урок-подорож із застосуванням методу навчальних станцій та міжпредметних зв’язків з історією, географією, музичним мистецтвом та фізичною культурою.
Перегляд файлу

7 природних чудес України

ІНТЕРАКТИВНИЙ ТУР

Виховний захід для учнів 7-го класу

Мета: ознайомити учнів з переліком семи природних чудес України, розширити їхні знання в різних сферах науки, що поглибить їхню ерудицію та обізнаність щодо рідної землі; розвивати уміння працювати в команді, переключатися між різними видами діяльності; виховувати почуття патріотизму; пошану до свого  народу, бажання пізнавати нове про Україну і поширювати це у своєму недійному просторі; розвивати громадянську свідомість; сприяти розвитку пізнавальних інтересів.

Форма проведення: урок-подорож із застосуванням методу навчальних станцій та міжпредметних зв’язків з історією, географією, музичним мистецтвом та фізичною культурою.

Обладнання: Карта України,  мультімедійна презентація, комп’ютер, музичні твори про Україну; паперові декорації, картки з назвами тварин і рослин, макет Червоної книги, стільці, картки із запитаннями, ватман, фарби та мінімум три пензлика, книга «Кобзар» Тараса Шевченка.

В тексті уроку використано довідковий матеріал з сайту, присвячего 7 природнім чудесам України: https://7chudes.in.ua/

 

Хід заходу

І. Організаційний етап.

        Для проведення заходу потрібно звільнити центр класної кімнати, або принаймні зробити майданчик перед дошкою, щоб парти стояли на півколом до мультимедійного екрану, але було місце для виступів та рухливих ігор.

ІІ. Мотиваціянавчально-виховноїдіяльностіучнів.Оголошення теми уроку.

Доброго дня усім дослідникам України, які зараз тут зібралися. За кілька хвилин ми вирушаємо в інтерактивний тур до семи чудес України, де на нас чекає оглядова екскурсія і цікаві випробування на кожній зупинці. Але ми ж козацького роду, тому нас не мають лякати ані високі гори, ані буржливі річки. Приготуйтеся і поїхали! (Екран презентації змінюється з нейтрального фону шкільної кімнати на зображення автобуса, потім назву виховного заходу)

ІІІ. Основна частина заходу.

Україна – надзвичайно розкішна і багата карїна. Сьогодні ми будемо споглядати її природні дива і тут точно буде на що замилуватися, адже на нашій території чимало природних об’єктів. Це й не дивно, Україна – одна з найбільших країн Європи. Погляньте на карту України. На нiй позначено кордони української землi. На півдні нашу державу омивають теплі моря – Чорне й Азовське, є в нас гори – Карпатські й Кримські.

Простір землі, заселений українським народом великий. Щоб його перетнути, потрібно пішки йти із заходу на схід 90 днів, долаючи щодня по 30 км. В нашому турі ми осягнемо 7 дивовижних місць України і почнемо з відомого заповідника Асканія-Нова. (Вчитель ставить позначки на карті для усіх наступних об’єктів).

І зупинка. Асканія-Нова

Наш перший пункт призначення знаходиться у селищі Асканія-Нова Чаплинского району в Херсонській області, на відстані 140 км від обласного центру (м. Херсон) та 75 км автодорогою від Нової Каховки.

Серед заповідних об’єктів України біосферний заповідник «Асканія-Нова» посідає особливе місце, адже історія заповідання його території нараховує близько 110 років. Так, багатий землевласник Фрідріх Фальц-Фейн у 1898 році у своєму родовому маєтку за власною ініціативою першим у світі вилучив з господарського використання ділянку своїх угідь, яка стала праядром теперішнього найбільшого в Європі (11054 га) заповідного типчаково-ковилового степу. Це прекрасне місце, де людина зробила все для того, щоб підтримати дику природу і зберегти види, що зникають.

Але знати ці види та дбати про них – справа спільна, тому ту на нас чекає екологічне випробування. А щоб було цікавіше – проведемо змагання, переможці якого отримують медалі за заслуги перед природою. Обєднайтеся в дві команди по троє учнів. (Учні об’єднуються за власним бажанням).

 

Гра: «Захисти свого»

За правилами цієї гри ви маєте з купки представників флори та фауни обрати представників з Червоної книги України, які мешкають на території заповідника Асканія-Нова. Врятуйте усіх тваринок та рослинок, але цього разу своїх. Для цього оберіть правильні види і вкладіть їх до своєї Червоної книги. Часу маєте 5 хвилин


Астрагал зігнутий

Волошка Талієва

Карагана скіфська

Ковила волосиста

Тюльпан скіфський

Часник Реґеля

Ящірка Зелена

Бражник Прозерпіна

( рідкісний )

Тушканчик великий

Ховрах крапчастий

( зникаючий )

Сліпачок звичайний

( зникаючий )

Канюк степовий ( рідкісний )

Смугастий скунс

Каліфорнійський кондор

Носач Кахау

Китова Акула

Сайгак

Велика м’якотіла черепаха

Китайський мишецвіт

Полушник азіатський

Рододендрон Шлиппенбаха

Гранат звичайний

Мигдаль стебловий

Кизильник кіноварнокрасний

 

Рябинник сумахолістний

 


(Назви тварин і рослин роздркуукувати в двох екземплярах та розрізати)

        Молодці! Хто вніс більше правильних назв і менше зайвих, ті отримують медальки. А ми тепер маємо змогу вирушати далі.

(Методичний коментар: цей вид роботи дозволяє поєднати вивчення українознавства з географією та біологією і розвивати комунікативні навички учнів та вміння працювати в команді).

II  зупинка. Дністровський каньон.

Зараз ми дісталися другого нашого об’єкта – Дністровського каньона. Дністер тече по каньйоноподібній долині, утворюючи багато фантастичних звивів – меандрів. Природа Дністровського каньйону своєрідна та неповторна. На його території близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення, тут збереглися унікальні еталони відслонень гірських порід.

На Тернопіллі стверджують, що на їхній території – найцікавіші та найкрасивіші краєвиди берегів цієї ріки. Саме це і спонукало область подати Дністровський каньйон одним із номінантів на участь в акції «7 природних чудес України».

На Дністрі гори підходять так близько до ріки, що утворюють каньйон, руслом якого тече ріка. Типовий вигляд Дністровського каньйону – круті скелясті або заліснені береги, дика і неторкана природа, мальовничі острови. Потоки джерел в деяких місцях зриваються з кручі просто в річку, перетворюючись у живописні водоспади. Окремі частини скал нагадують швейцарський сир, весь у «дірках» від виходів печер і гротів..

Скельні відслонення на Дністрі , так звані «стінки» – пам’ятки природи, подібних до яких у світі практично немає. Тут знаходяться відомі у всьому світі відслонення (с. Стінка Бучацького і с. Трубчин Борщівського районів), які містять у собі давні скам’янілі рештки флори і фауни, яким близько 500 мільйонів років.

Звісно, як ми бачимо, ця місцина відрізняєтьсяя від каньонів, що ця місцина відрізнається від американських фільмів. Але тут теж є де розім’ятися. Зараз влаштуємо козацьку руханку зі стрибками через каньон та . Грають усі. Обєднуємося в команди по 5-8 осіб (залежно від кількості учнів, команди мають бути однаковими).

Руханка 1. «Стрибки через каньон». Від лінії парт до дошки – уявний каньон. Завдання команди – подолати його стрибками. Кожен наступний стрибає з місця, куди доскочив його однокласник Переможці отримують медалі за козацьку відвагу.

Руханка 2. «Смуга перешкод». Поєднаємо смугу перешкод і твістер. Можете використовувати два стільці і власні руки та ноги. З метою техніки безпеки стільці один та інший та ближче ніж на 30 сантиметрів не ставимо. Тепер пояснюю, навіщо. Кожна наступна команда будує смугу перешкод для попередньої, а ті, хто проходять випробування, мають пройти його разом, тримаючись за руки, не торкаючись перешкод.. Переможці теж отримають винагороди. До, речі збираєте їх ви не просто так. В кінці туру дізнаєтесь, навіщо.

(Методичний коментар: цей вид роботи дозволяє учням порухатися, що є дуже корисним для дитячого організму після тривалого часу за партами. Крім цього спорт асоціативно поєднується з козацькою доблестю, що слугує додатковою мотивацією для фізичного розвитку і виховує патріотичні почуття)

ІІІ зупинка. Гранітно-степове Побужжя

А зараз ми дісталися іншої великої річки України. Південний Буг у крутих кам’янистих берегах утворює вузьку каньйоноподібну долину. Величні гранітні скелі місцями сягають 40-50 м заввишки. Русло річки порожисте з водограями та островами. Це справжній гірський ландшафт серед Українського степу…

Гранітно-степове Побужжя – одна з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала у морські глибини вже протягом 60 мільйонів років. Звідси значна кількість унікальних об’єктів живої природи Тут виявлено 86 представників флори і фауни, занесених до Червоної книги України та Європейського Червоного списку. Але не тільки природне значення має цей об’єкт.

Південний Буг славився серед запорожців як друга за значенням річка після Дніпра-Славутича. На території Гранітно-степового Побужжя знаходився острів Гард (в околицях сучасного м. Южноукраїнська) – адміністративний центр Буго-Гардової паланки, найбільшої за розмірами серед восьми територіальних одиниць Запорозької республіки. Першим паланковим отаманом тут був князь Дмитро Вишневецький – легендарний Байда. Місцями на річці ще і сьогодні збереглись залишки гардів (греблі для вилову риби, які складалися з великого каміння, уламків скель тощо).

Пороги Південного Бугу мають місцеву назву – брояки. З ними, як і з багатьма островами та скелями, пов’язана значна кількість запорозько-гайдамацьких легенд, переказів, вони були свідками козацьких старожитностей та бувальщин. Про минуле нам говорять їх назви: острів козака Мамая, Запорозька брояка, скелі Турецький стіл і Пугач, Козацькі ворота та інші. Урочище Протич з козацькою святинею – Протичанською скелею було відоме у всьому запорозькому краї.

Ми вже довели на минулому випробуванні, що козацького роду за фізичною силою. Тому зараз у нас завдання історичного характеру. Бажаєте залишитися в командах такого складу, як і змагалися в стрибках? (Учні погоджуються або міняються командами).

Зараз ви отримаєте картки з питаннями. Маєте 5 хвилин, щоб чесно, без підглядання дати відповіді на питання, після чого озвучити їх.

Картка 1

1. Де козаки побудували  першу Запорозьку Січ? (на о. Мала Хортиця)

2. Що таке пороги? (кам’янисте поперечне підвищення дна, підводні скелі)

3. Де козаки вирішували найважливіші питання? (на козацькій раді)

4. Що таке корогва? (прапор)

Картка 2

1. Проти кого воювали козаки? (проти турків, татар, поляків)

2. Як називалися човни козаків? (чайки)

3. Що таке литаври?(бойовий барабан)

4. Що таке «зимівник»? (хутір, де жили і господарювали козаки взимку)

Картка 3

1. Хто був засновником Хортицької Січі? (Д. Вишневецький – Байда)

2.Як називалися турецькі рабовласницькі судна, на які нападали козаки? (галера)

3. Хто такі джури? (молоді козачата – помічники козаків)

4. Згадайте хоча б одне прізвище українських гетьманів, що згадуються у рядках української народної пісні «Ой, на горі та й женці жнуть». (Дорошенко, Сагайдачний)

Картка 4

1.Як перекладається слово «козак»? (вільна людина)

2. Чому козаків називали запорозькими? (жили за дніпровими порогами)

3. Який гетьман зображений на банкноті номіналом п’ять гривень? (Богдан Хмельницький)

4. Що було символом гетьманської влади? (булава)

Картка 5

1. Хто такий хорунжий? (стежив за прапором)

2. Звичайними атрибутами козака, без яких його важко уявити, були шаровари, шабля, кобза тощо. Одним із козацьких атрибутів була носогрійка. Що це таке? (Люлька)

3.Коли ми відзначаємо День українського козацтва? (На Покрову 14 жовтня)

4. Як називали козаків з надприродними силами? (Характерник)

   Молодці! Тепер ви більше знаєте про козацьку минувшину України з відповідей ваших однокласників. Багато чого ви вже знали, визначаємо переможців медаллю «Хранителів козацього минулого) і рухаємося далі.

(Методичний коментар: для школярів важливо звертати увагу на українську історію поза спеціально відведеними уроками, щоб викликати приємні асоціації, виховувати патріотичні почуття і загальну ерудицію, що дозволить представляти українську культуру в українському та світовому медіа-просторі. Додаткове вивчення історії стимулюватиме зацікавленість учнів славетним минулим Батьківщини).

IV зупинка. Мармурова печера

А зараз ми вже набралися достатньо сміливості, тому спускаємося під землю, де на нас чекають дива Мармурової печери. В таких місцях можна відчути себе шукачами пригод з фентезійного світу «Гобіта» Толкіна. Хто знає, може десь там в глибинах причаїлися дракони.

Мармурова печера знаходиться на плато гірського масиву Чатир-Даг (тюрк. – «Шатер-гора»). Видимий із різних відстаней, мальовничий силует Чатир-Дагу є символом Криму. Плато Чатир-Дагу поцятковане численними карстовими порожнинами, що надає його рельєфу вигляд «місячного». Тут заповідано більш ніж 160 карстових печер, шахт, колодязів. Серед них дуже цікавою є відкрита сімферопольськими спелеологами в 1987 році Мармурова печера. Це унікальна за красою печера зі складною системою залів і галерей, яка входить до п’ятірки найкрасивіших обладнаних печер планети…

Температура повітря у печері постійна (+9° С). У п’яти залах можна насолодитися прослуховуванням класичної музики, яка в унікальній акустиці печери має особливе звучання.

Відвідувачів печери зустрічають величезні зали з чудернацькими формами натічних утворень, рідкісними видами кристалів. Маршрут розпочинає Галерея казок, прикрашена сталактитами, сталагмітами та натічними драпіровками. Екскурсійна доріжка огинає химерні творіння сталагмітів, що своїми контурами дивно нагадують казкових героїв: ось світло вириває з пітьми Слоненя, Мамонта, голову Господаря печери, Царівну-жабу…

Саме звуку присвячене наше випробування цієї локації. Щоб рухатися далі, маємо поспівати. Думаю, частина ваших однокласників зрозуміли, до чого саме вони готувалися, коли розучували пісню. Але інші теж не мають мовчати, приспів чули майже всі.

(Талановитим учням класу дається випереджувальне завдання вивчити пісню Ірини Федишин – Лише у нас на Україні (або відому композицію на вибір).

Співаки отримують відзнаки.

(Методичний коментар: українська пісня – важлива частина національної культури, яку потрібно пропгандувати в різних класах не тільки на уроках музичного мистецтва, вокальні розминки знімають «зажими» в учнів, залучають до української культури через позитивні емоції)

V зупинка.Подільські товтри.

Товтри – це залишки узбережних рифів, витягнених паралельно давній береговій лінії. Аналогів у світі немає, але подібні за геологічними структурами скелясті гряди є у Великобританії та США…

Подільські Товтри відзначаються своєю геологічною будовою, рідкісною та невластивою для рівнинно-платформених областей. У цьому сенсі вони являють собою сукупність викопних рифових споруд узбережжя бар’єрного характеру, що утворилися у мілководних морях.

Наявні природно-кліматичні умови, різноманітність ландшафтних територій, цінні джерела мінеральних вод, багаточисельні пам’ятки природи, історії, культури відносять територію Національного природного парку «Подільські Товтри» поряд з Кримом, Карпатами і Закарпаттям до числа найбільш перспективних рекреаційних зон країни. Це, перш за все, місце для відпочинку серед природи, тому пропоную присвятити цю локацію арт-терапії. Маємо великий ватман, на якому спробуємо зобразити своє диво природи. Виходимо по три особи і малюємо, що спадає на думку, щоб передати наші враження від цього туру.

(Учні малюють пейзаж на ватмані, який можна буде представити на виставці, як результат виховної роботи)

(Методичний коментар: українська пісня – важлива частина національної культури, яку потрібно пропгандувати в різних класах не тільки на уроках музичного мистецтва, вокальні розминки знімають «зажими» в учнів, залучають до української культури через позитивні емоції).

VІ зупинка. Озеро Світязь.

Озеро Світязь – найбільше та найглибше озеро природного походження в Україні. Світязь чимось схожий на море, у вітряну погоду хвилі тут досягають півтораметрової висоти. Це найкраща природна туристична прикраса Волині.

Донині серед учених немає єдиної думки щодо походження Світязя та інших Шацьких озер. Дехто вважає, що після відступу дніпровського льодовика на Поліссі утворилося величезне водоймище. Льодовик з півночі підпирав його, не давши воді стікати вниз. Озера розглядаються ними як релікти, тобто залишки цього гігантського водоймища, западини якої з часом поглибилися вимиванням вапняків підземними потоками. Інші вчені твердять, що озера мають виключно карстове походження. Останні дослідження підтвердили льодовикове походження Світязя і його найближчих побратимів. А поява глибоких западин, на думку вчених, пов’язана з підняттям і опусканням окремих тектонічних блоків.

Є у Світязя дивовижна приваблива сила. Слід увійти до його кришталевої води, як душа наповнюється радістю. Майже уздовж всієї берегової смуги озера ростуть ліси. У літній час тут можна удосталь надихатися напоєним ароматом хвої повітрям, назбирати чорниці, ожини, грибів. Такого задоволення не має жоден, хто звик відпочивати на морському узбережжі.

Наша інтерактивна подорож наближається до кінця, тому ми входимо в простір таємничого і навіть містичного. Адже саме з цим пов’язані озеро Світязь і наступний наший пункт призначення. А ще Волинь у нас асоціюється з поетесою Лесею Українкою. Тому зараз ми зустрінемося з однією з героїнь майстрині слова – Мавкою. Детальніше її історію ви вивчатимете в старших класах.

(Методичний коментар: цей та наступний блок завдань до навчальних станцій покликані представити різні приклади української літератури, щооб ознайомити учнів з найкращими зразками і зацікавити у майбутньому вивченні Лесі Українки та ТРараса Шевченка)

VII зупинка. Озеро Синевир.

Остання місцина, яку ми відвідаємо, – озеро Синевир – справжня перлина і візитна картка Українських Карпат. Це найбільше і наймальовничіше гірське озеро в Україні. Розташоване воно високо в горах - на висоті 989 метрів над рівнем моря, в Міжгірському районі Закарпатської області, на південних схилах гірської системи Горгани. Найближчий населений пункт - село Синевирська Поляна, яке знаходиться приблизно в 5 км від озера Синевир. Місцеві жителі можуть повідати вам безліч красивих легенд про Синевир. Існує легенда, згідно якою мальовниче озеро утворилося від потоку сліз графської доньки Синь, на місце, де її коханого, простого верховинського пастуха Вира, було вбито камінною глибою за наказом підступного графа. Про це місце є український містичний фільм «Синевир»

Саме через загадковість цього місця пропоную відпочити від змагань і поворожити. Будемо робити це за  допомогою книги. Знаєте як? Називаєте номер сторінки, рядка і ставите питання, а «Кобраз» даватиме вам відповіді.

IV. Підбиття підсумків.

Ось і завершився наш інтерактивний тур. Сподіваюся, вам було цікаво, ви отримали медалі в різних номінаціях, які можна обміняти зараз на солодощі або додаткові бали до наступного уроку. Підходимо і записуємося на отримання бонусів. А ще, маю надію, що ви відвідаєте протягом життя усі ці містця насправді. Воно того варте. Дякую за активність і творчу підтримку.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. 7 чудес України. Інтернет-ресурс. URL : https://7chudes.in.ua/
  2. Бех І. Програма українського патріотичного виховання дітей та учнівської молоді. Гірська школа Українських Карпат. 2015. № 12–13. С. 26–37.
  3. Рубцов, А. Ф.,  Н. О. Гавриленко. Колекційний фонд деревних рослин парку Асканія-Нова: стан та перспективи збагачення і використання. Інтродукція рослин. 2002, № 1, С. 15–21.
  4. Шищенко, П. Г., Я. Б. Олійник,  В. І. Олещенко. Українське географічне товарист-во і проблеми розвитку туризму в Україні. Географія та туризм, 2010, № 3, С. 3–7.
  5. Українка, Леся. Лісова пісня. Драматичні поеми. Лірика. Family Leisure Club, 2009. 384 с.

1

 

 

docx
Додано
24 січня 2022
Переглядів
950
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку