Виховний захід "Соняхи пам'яті"

Про матеріал
Сценарій виховного заходу до дня пам'яті Іловайської трагедії (29 серпня) "Соняхи пам'яті".
Перегляд файлу

Сценарій  виховного заходу« Соняхи пам’яті» до  Дня Іловайської трагедії (29.08)

Учитель.  День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України- пам'ятний день в Україні, який відзначають 29 серпня. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину.

Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році, під час російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових, та загинула найбільша кількість українських воїнів.

1 вед. Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, які вже дозрівали. І саме під цими соняхами сотні захисників України у боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни. Саме тому сонях є символом Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Адже Україна для кожного із загиблих воїнів — це є сонце в його душі, яке зігрівало і надихало захищати свій дім.

2 вед. Сонях — це не просто символ історичної мужності українських воїнів, це символ життя України. З чорним, як українська земля, зернятком, що обов’язково проросте, бо українці й далі будуть відроджуватися, скільки б не намагалися їх знищити.

1 вед. Україна сьогодні переживає найбільше випробування в своїй новітній історії – збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність проти російського агресора. У цій війні ми вже маємо тисячі поранених і загиблих мужніх оборонців.

2 вед. Вони стоять в одному ряду з поколіннями борців за волю і державну самостійність. Воїни Русі-України, лицарі Костянтина Острозького, козаки Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького та Івана Мазепи, воїни Армії Української Народної Республіки та Галицької армії Західно-Української Народної Республіки, Антигітлерівської коаліції часів Другої світової війни, Української Повстанської Армії мужньо здобували героїчні перемоги і віддавали свої життя за українську землю.

1 Учень.

Він тихо говорив й палив багато,

І смуток в погляді, у зморшках все чоло.

Розповідав, як загубив він брата,

А їх у нього триста душ було.

Під Іловайськом, в “коридорі”, всіх поклали…

Хто був поранений, добили, мов шмаття,

Була домовленність, “зелений” їм давали,

А потім кров’ю вмилась матінка-земля.

 

Перегляд відео: До дня захисників України

 Роковини трагедії.(5хв.03).

1 вед. У серпні 2014 року під містом Іловайськ розгорнулася одна з найстрашніших битв для української армії у війні на Донбасі. Бої тривали майже місяць з 6 по 29 серпня  2014 року та увійшли в історію під назвою “Іловайський котел”. Українським військовим вдалося встановити контроль над частиною міста, але згодом вони були оточені ворожими підрозділами Збройних сил Російської Федерації.

2 вед. Тоді в Іловайський «котел» потрапили батальйони «Донбас», «Дніпро-1», батальйони МВС «Херсон», «Світязь», «Миротворець» і «Шахтарськ».

1 вед. 27 серпня: Українське командування розраховувало деблокувати їх за допомогою резервів сил АТО. Але призначені для цього підрозділи були укомплектовані переважно з нещодавно мобілізованих бійців без належної підготовки. 28 серпня: Іловайське угрупування опинилося в оточенні. Українських бійців в Іловайську почали розстрілювати з "Градів" та "Ураганів". Вихід був можливий без зброї та важкого озброєння.

2 вед. Президент РФ виступив з пропозицією про гуманітарний коридор, котрий, начебто, гарантуватиме нашим військовим вихід із Іловайська. 29серпня, 8:15: наші військові двома організованими колонами почали вихід із Іловайська за попередньо оговореними маршрутами. Спершу українські колони безперешкодно рухалися повз російські укріплені позиції.

1 вед.  29 серпня, 10:00: попри домовленості, російська сторона почала розстріл “гуманітарного коридору”. В цей день Україна втратила найбільшу кількість армійців за весь час бойових дій.

Пісня Колискова (Бакай Сергій)

2 Учень.

Так сталося, що він живим зостався,

Хоч уцілів, але потрапив у полон,

Огидно ворог у лице йому сміявся,

Що підло, низько, розстріляли батальон.

Рубцем на серці рана гоїтись не буде,

Вона кривавитиме довго, все життя,

Він Іловайськ та побратимів не забуде,

Вони ніколи не підуть у небуття…

1 Учень.Ми також мусимо героїв пам’ятати,

Бо то рубець на тілі нашої землі,

Бо наші воїни пішли нас захищати,

Та найцініше віддали — життя свої.

2 вед.. Українська армія втратила 366 воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон, 158 уважають зниклими безвісти. Втрати під Іловайськом стали наймасштабнішими для українських сил за час бойових дій на сході країни. 

1 вед. З дня виходу українських військ з Іловайська пройшло 9 років. Пам’ятаючи трагедію,  вшануймо хвилиною мовчання  полеглих в боях українських воїнів.

Хвилина пам’яті

Виразне читання поезії«Вірш воїнам АТО»

Я дивлюсь на світлини бійців,

Щирі посмішки, втомлені очі,

Сиві скроні та безліч рубців…

А мій розум сприйняти не хоче:

Це не сон, не синдром маячні,

Ця війна не в далекій країні,

Не в Іраку чи десь там в Чечні,

А в вишневій моїй Україні

Саме зараз її вояки

Схід країни від зла захищають,

Б’ються на смерть мої земляки,

Кров’ю землю святу поливають.

Щоб країна ввійшла в майбуття

Вільна, сильна, без чвар та війни.

Віддають саме цінне -життя,

України найкращі сини!

Учень. (читання вірша)

Перед іконою я стану на коліна,

Воскову свічку тихо запалю

І помолюсь за рідну Україну,

За тих солдатів,

Що полягли в жорстокому бою.

Солдате український, я за тебе

Щодня благаю Бога і молю,

Щоб захистив жовте поле, синє небо,

І щоб живим лишився ти в бою.

Перед солдатом стану на коліна,

Воскову свічку тихо запалю

За те, що захищає Україну

В запеклому жорстокому бою.

І вірю я: настане день розплати,

Господь засудить наших ворогів,

В огні пекельному довічно їм палати,

Бо прокляли їх українські матері.

І пам’ятник величний звести треба

Тим, хто Україну так любив свою,

Життя віддав за жовте поле, синє небо

В запеклому жорстокому бою.

 

2 вед.29 серпня ми згадуємо не лише тих, хто загинув в Іловайській трагедії, а й десятки тисяч полеглих захисників і захисниць України в сучасній російсько-українській війні від 2014 року. Ми пам’ятаємо про тих, хто віддав найдорожче- життя, хай пам’ять про загиблих згуртує нас, живих, дасть нам силу, волю і мудрість для зміцнення власної держави. Хай їх світлі образи навічно залишаться в нашій пам’яті!

Учень.

Нам, незборимим, жити у віках,

Ми сильні духом, в прагненнях єдині.

У кожного з нас квітне на вустах:

Героям слава! Слава Україні!

Де єдність, віра, праведна любов, –

Народ незламний і міцна держава.

Ми разом промовляєм знов і знов:

Вкраїні слава і героям слава!

Вчитель. Іловайська історія для українців - це з однієї сторони - трагедія, а з іншої - це історія про величезний подвиг дуже багатьох людей. Ми маємо пам'ятати його та вшановувати пам'ять як загиблих, так і тих, кому вдалося вижити. У нинішній війні ми платимо надзвичайно велику ціну. Безперечно, 29 серпня це не єдиний день у році, коли згадуються полеглі та віддається їм шана. Однак це нагода для всього суспільства разом зробити усе можливе, аби пам’ять про героїв була збережена та зміцнена на багато поколінь вперед.

 

 

 

 

docx
Додано
15 січня
Переглядів
212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку