Виховний захід "Свято кави"

Про матеріал
Методична розробка виховного заходу на тему: "Свято кави". Мета: - поглибити знання про каву, традиції та звичаї, які з нею пов’язні. Розглянути різноманітні рецепти приготування кави; - розвивати адекватну самооцінку, вміння аналізувати, приймати рішення, вибирати правильну позицію; - виховувати спостережливість, уважність до інших людей; - виховувати здатність бачити і розуміти відмінність іншої людини від себе, вчити встановлювати стосунки на доброзичливій основі;
Перегляд файлу

Методична розробка

виховного заходу

на тему:

Свято кави

 

 

 

 

 

Розробила:

Викладач спецтехнологій

Асмаловська К. Б.,

Львівський професійний коледж

сфери обслуговування та поліграфії

 

 

2024 р.

Мета:     - поглибити знання про каву, традиції та звичаї, які з                                                       нею повязні. Розглянути різноманітні рецепти приготування кави;

 

- розвивати адекватну самооцінку, вміння аналізувати,

приймати   рішення, вибирати правильну позицію;

 

- виховувати спостережливість, уважність до інших  людей;

 

       - виховувати здатність бачити і розуміти відмінність іншої

                       людини від себе, вчити встановлювати стосунки на

                      доброзичливій основі;

 

 

Форма

проведення:      вікторина, конкурс;

 

Місце

проведення:   кафе-лабораторія з професії «Офіціант»;

 

Обладнання: -   плакати;

-         мультимедійний екран;

-         куток виробів з кави;

-         столик бармена;

-         кавомашина;

-         інвентар для приготування кави;

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Кава - дуже поширений напій. Немає такої країни, де б не уживалася кава. Навіть на батьківщині чаю в Китаї, кава користується великим успіхом в населення.

 

Широке поширення кави пояснюється тим, що вона володіє високими смаковими якостями і благотворно впливає на організм людини. Кава належить до тих небагатьох культур, які визначали собою цілі епохи в економічному розвитку таких країн, як Бразилія, Колумбія, Ефіопія, Йемен, Гвінея і ряд інших. Сьогодні кава і кавові напої вживають практично у всіх куточках земної кулі, від Лондона до Сіднею і Токіо. Каву вирощують приблизно в 80 країнах: Південна і Центральна Америка, на узбережжі Карибського моря, в Африці і Азії. Найбільші країни постачальники кавиБразилія і Колумбія, третє місце займає Індонезія.

 

У світовій торгівлі продаж не обсмажених зерен кави займає друге місце після продажу нафти. Залежно від урожаю, 4-5 млн. тонн кави щорік відправляють на експорт. Вжиток кави в країнах походження займає близько 1,3 млн. тонн. У всьому світі під плантації кави зайнято більше 10 млн. гектарів, на яких зростає 15 млрд. кавових дерев. З 1 кавового дерева можна отримати урожай 0,5 - 8 кг (3500 – 5000 зерен).

 

Вирощування кави дуже трудомісткий процес. У всьому світі близько 25 млн. людей заробляють на життя тим, що вирощують або обробляють каву. Залежно від соціально-економічних умов країни вирощування і обробка кави головним чином здійснюється в невеликих господарствах, кооперативах, на середніх і крупних плантаціях.

 

Кава - чудовий по своїх смакових і стимулюючих якостях напій. Для того, щоб отримати дійсну насолоду від кави, необхідно знати, що ви п'єте, з чого складається той або інший букет, і який вигляд повинна мати чашка для вашого улюбленого напою...

 

 

Ринок кави в Україні


Дослідження свідчать, що сьогодні обсяг вітчизняного ринку складає 160 млн. доларів США, з них 10% приходиться на продаж готового продукту. «Середньостатистичний «українець споживає всього півкілограма кави (в Європі цей показник дорівнює 5 – 6 кг). тобто, є перспективи для розширення ємності ринку колосальні, і наскільки повно цей потенціал буде використаний, залежить, перш за все, від успіху культури кавопиття  в Україні. 
На українському ринку триває розвиток попиту в напрямку до більш досконалих і дорогих сортів. В свою чергу, оператори ринку ідуть назустріч споживачеві і намагаються суттєво підвищити ціни на найбільш популярні сорти і марки кавових продуктів. Незважаючи навіть на дуже помітну інфляцію (яку українськаекономіка переживає протягом 2004–2005 рр), і викликане нею подорожчання продуктів харчування, рівень кавових цін змінився незначно, і ця відносна цінова стабільність скоро може скінчитися, відмічають спеціалісти. 
Лідери вітчизняного ринку кави давно звернули увагу на схильність українців до споживання напою в різних закладах. 
На відміну від західного європейця, вітчизняний споживач віддає перевагу каві розчинній, частка якої на ринку близько 80%. Водночас потроху зростає попит на натуральну каву, і співвідношення між нею та розчинною, за прогнозами експертів, у недалекому майбутньому становитиме 30:70%. 
Для вітчизняного ринку кави характерна значна присутність імпортної продукції. І не лише тому, що кавові дерева не ростуть в нашому суворому кліматі. Використовуючи різні технології обсмажування, змішуючи сорти, європейські та американські виробники не без успіху намагаються задовольнити примхливого споживача, пропонуючи йому скуштувати безліч видів цього чудового напою. Тож погоду на вітчизняному ринку роблять такі закордонні фірми, як Nestle (з торговими марками nescafe, Neskafe Gold), Kraft Jacobs Sushard (Jacobs), Tres Montes (Monterrey). За даними митної статистики основними країнами імпортерами зеленої кави в Україну є Чилі, В´єтнам, Фінляндія, Індія, Польща, Бразилія.

 

 

 

 

 

Хід проведення

(Сценарій)

Сценарій

Викладач 1: Вітаємо вас на нашому святі кави. Метою нашої зустрічі є поглибити наші знання про каву, традиції та звичаї, які з нею повязні. Розглянути різноманітні рецепти приготування кави.

Викладач 2: Наше свято організоване у вигляді конкурсів та невеликої вікторини. В ній беруть участь учні-представники груп з професії «Кухар. Офіціант». Перед проведенням вікторини було проведено жеребкування серед учасників.

І отже..

(голосніше музика)

Учасник 1 : Єдинак Назаргрупа 18

Учасник 2 : Кузик Ігоргрупа 22

Учасник 3 : Шкарпінець Назаргрупа 18

Учасник 4 : Серванський Назар - група 12

Учасник 5 : Кондратенко Олександргрупа 12

Учасник 6 : Братейко Назаргрупа 22

(музика тихіше, учні шикуються)

Викладач 1: Для того,щоб обєктивно оцінити навики і вміння наших конкурсантів, представляємо вам членів нашого журі:

  • Методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Львівській областіРик Оксана Миколаївна;
  • Керівник фізичного виховання Ставропігійського вищого професійного училищаДідух Руслан Анатолійович;
  • Соціальний педагогБурак Андрій Григорович;
  • Майстер виробничого навчанняЛевицький Сергій Миколайович;

 

Ми оголошуємо наше свято відкритим!!!!!

Ведуча 1: Доброго дня,шановні гості. Ми оголошуємо умови 1-го конкурсу:

Кожен учасник має приготувати авторську каву, в яку він додав свій секретний інгредієнт, про який розкаже при подачі.

Просимо учасників зайняти свої робочі місця. Термін виконання : 15

хвилин .

 

Ведуча 2: Каваце напій, що виготовляється зі смажених плодів кавового дерева. Це стародавній напій, який має багату історію. За деякими оцінками, кавовий напій є другою за обємами споживання речовиною на Землі після води. Розчинна кава увійшла до десятки найгеніальніших винаходів людства. Запаморочливий аромат, простота і швидкість приготування.

 

Ведуча 1: Каваце не тільки чудовий напій, це і своєрідний ранішній ритуал і привід для спілкування, першого побачення і прояву кохання. Приготувати правильну каву вдається не всім і , навіть, рівень ресторанних закладів визначають по тому,чи уміють там готувати справжній «еспрессо».

Зараз кожен бажаючий зможе спробувати цей напій та фрукти.

А тим часом пропонуємо вам переглянути шлях, який проходять кавові зерна, поки потраплять до нас у вигляді ароматного напою.

 

(Відео 1)

 

Ведуча 2: Наші учасники вже готові подавати свої напої

 

(викликати учасників через певний проміжок часу)

 

Учасник 1 : Єдинак Назар

Учасник 2 : Кузик Ігор

Учасник 3 : Шкарпінець Назар

Учасник 4 : Серванський Назар

Учасник 5 : Кондратенко Олександр

Учасник 6 : Братейко Назар

Викладач: По завершенні першого конкурсу просимо суддів оцінити старання наших учасників.

Ведуча 1: Далі пропонуємо нашим учасникам взяти участь у наступному конкурсі, де вони зможуть продемонструвати свої теоретичні знання в області кави. Просимо учасників зайняти місця, час на виконання 5 хв.

(Викладач роздає завдання)

(Додаток 1)

А тим часом для вас пролунає пісня у виконанні учениці...

Просимо учасників здавати завдання. Журі оцінює результати роботи та виставляє бали.

Ведуча 2: Просимо журі оголосити підсумок 2-ох конкурсів.

Ведуча 1: До нас на свято завітав гість : досвідчений та дипломований бармен з багаторічним стажем, зараз він приготує для нас смачний тематичний коктейль з додаванням кави.

Ведуча 2: І ми оголошуємо третій підсумковий конкурс, де учасники продемонструють свої вміння та творчі здібності у конкурсі «Латте-арт». Малюнок на каві.

Кожен учасник повинен приготувати чашку кави та прикрасити її своїм малюнком. Термін виконання – 15 хвилин.

Відео 2

 

А зараз декілька цікавих фактів про каву.

Ведуча 1:

  1. Вважається, що першим цукор до кави став додавати король Франції Луї XIV в 1715 році.
  2. Компанії-виробники кави виготовляють велику кількість кави без кофеїну. Видалений з порошку кофеїн вони продають фармацевтичним компаніям.

 

Ведуча 2:

  1. Кавове дерево «Арабіка» може дати до 6 кг кави на рік, залежно від вологості і температури повітря.
  2. Кофеїн заборонений Інтернаціональним Олімпійським комітетом. Якщо в крові атлета більше 12 мікрограм кофеїну, він дискваліфікується. Щоб досягти такого рівня, досить випити 5 чашок кави.
  3. Кава обсмажується при температурі 200-220 градусів Цельсія. Чим довше процес обсмажування, тим темніше вийде кава. Тривалість обжарювання в середньому 10-20 хвилин.

 

Ведуча 1:

  1. Кава класифікується за трьома ознакамиякість зерен (сорт, висота над рівнем моря), якість приготування і розмір зерна.
  2. Мішки для кави зазвичай виготовляються з конопель, і важать близько 70 кг при повному завантаженні. Потрібно 600 000 зерен для наповнення такого мішка.
  3. Кавові деревавічнозелені, виростають до 5 метрів у висоту, однак зазвичай обрізаються до висоти 2 з половиною метра для полегшення збору врожаю.

 

 

Ведуча 2:

  1. Чорні зерна кави зазвичай містять менше кофеїну, ніж їхні світлі аналоги. Чим довше обсмажується кава, тим менше в ній кофеїну.
  2. Великі дози кави смертельні. Якщо у Вас вийде випити 100 чашок за 4 години, Ви, швидше за все, помрете.
  3. Близько 8000 зерен сорту Арабіка потрібно, щоб виготовити кілограм кави. Всі ці зерна збираються вручну.
  4. Там, де цвітуть кавові дерева, бджолиний мед має зовсім незвичний для нас колір.

 

Ведуча 1: Просимо учасників презентувати свої роботи.

(Учасники презентують роботи на дегустаційний стіл)

Викладач 1: Дякуємо нашим учасникам за старання та участь у нашому святі і просимо журі підбити підсумки та назвати імя переможця.

Лунає пісня

Для нагородження до слова запрошуємо Рик Оксану Миколаївну.

Слово суддям та вручення нагород

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

 

    Запитання:

1. Де пють кави найменше?

2. Як називають посуд, де заварють каву?

3. У якій країні є памятник кавовому дереву?

4. Який великий композитор прославив каву у своєму творі?

5. Якого кольору ягоди кавового дерева?

6. Яка тварина, згідно легенді, допомогла людям відкрити для себе каву?

7. В якому штаті США вирощують каву?

8. Який компонент виробники продають фармацевтичним компаніям?

9. Із якої рослини роблять мішки для кави?

10. Який з цитрусових додають в каву?

 

 

 

 

 

 

1А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4Б

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Посуд і пристосування для приготування кави або який кухонний інвентар допоможе кавоману розкрити смак і аромат кави

 

Турка


bpc_posyd-turka 

 

Турка, вона ж джезва, вона ж іврікпосудина на ручці зі злегка завужені горлом, використовуваний для приготування кави одним з найдавніших способів, що дожив до наших днів. У турках готують каву по-східному, з насиченим смаком і ароматом. При закипанны води утворюється пінна пробка, яка блокує горлечко турки і не дає випаруватися аромату. Після приготування кави в турці її НЕ проціджують, вона зберігає в первозданному вигляді всі речовини, які містилися в обсмажених кавових зернах. Те, що вода в турці досягає температури кипіння, є недоліком цього старого як світ методу.
Туркаметалева або керамічна посудина з довгою ручкою, вузьким горлечком і широким дном.
Розміри турки не обмежені, проте форма завжди залишається незмінною. Стінки судини з естетичних міркувань часто прикрашають різними рельєфними зображеннями. Але для приготування кави по-східному значення має розмір турки і матеріал, з якого виготовлена  посудина. Найбільш близькою до ідеалу кава по-східному готується в мідній турці з срібним покриттям усередині. Хорошу каву ви отримаєте, заваривши її в турці з латуні, алюмінію, мельхіору та інших сплавів.
Загальноприйнятого розміру для цього посуду не існує, але ви завжди знайдете цифру на денці турки, скільки чашок кави в ній можна заварити.
Каву по-турецьки сьогодні можна з легкістю приготувати за допомогою піддону з піском, який підігрівається електричними елементами (ТЕНами). Кава на піску прогрівається з усіх боків, менше горить і виходить швидше.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Френч-прес

 


                    bpc_posyd-french-press                     

 

Для приготування кави френч-прес вам знадобиться кавник. Кавник був винайдений у Франції в 1920 р. і вперше був запущений у виробництво фірмою «Меліор». Цей механізм отримав широке розповсюдження завдяки простоті експлуатації та високій якості напою. У френч-прес насипають каву і наливають гарячу воду, після того як напій відстоявся, осад віджимають за допомогою поршня, прикріпленого до кришки. Найкраще готувати напій у Плунжерному кавникувін збереже всі смакові якості і аромат кави.
Плунжерний кавник складається з міцного скляного корпусу (не варто забувати про те, що кава у френч-пресі готується при температурі близько 95 градусів за Цельсієм, – пластик в такій конструкції не прийнятний), кришки і поршняплунжера. Поршень опускається і піднімається в межах корпусу кавника, на самому поршні розташований частий сітчастий фільтр. Металевий фільтр френч-преса на відміну від паперового фільтра крапельної кавоварки пропускає більшу частину осаду і важкі масла. У більшості сучасних плунжерних кавників кришка повертається в горизонтальній площині, відкриваючи й закриваючи носик кавника. Ємність плунжерного кавника від 0,33 до 1 літра.
Бажано, щоб зовнішній вигляд кавника відповідав всій іншій поданій на стіл посуді, в першу чергу кавовим чашкам. Товстостінний фарфор може розглядатися як один з найкращих варіантів, що зменшують тепловіддачу. Кава в кавнику повинен якомога довше залишатися гарячим.
Пам'ятайте, що для приготування кави кавник повинен бути вичищений і вимитий, так як ефірні масла від кави накопичуються на посуді і дуже швидко розщеплюються.

 

 

 

 

 

Млин для кави (ручна кавомолка)


 bpc_posyd-coffee grinder   

Справжні кавомани абсолютно єдині в думці, що найсмачніша кава виходить з тільки що змолотих зерен у ручної механічної млині, так як при повільному помелі зерна не нагріваються так сильно як в електричній кавомолці і не перепалювати.
Млин для помолу кави або ручна кавомолка складається з двох жорен, один з яких жорстко закріплений, а інший обертається за допомогою ручки. Ступінь помолу в млині може регулюватися за допомогою спеціального гвинта, який змінює відстань між жорнами. Для більш тонкого помолу гвинт повинен бути закручений сильніше, щоб відстань між жорнами було менше і навпаки. Зерна кави в млин засипають через лійку між двома жорнами.
Існує для типу ручних кавниць: європейські і східні.

Європейські ручні кавомолки мають форму куба з невеликою шухлядкою, що висувається для щойно змолотої  кави. У європейської кавомолки є істотна незручністьїї нерухома частинадерев'яний коробпогано фіксується у вільній руці. Таким чином, при тонкому помолі кавомолка через великого зусилля зазвичай повзає по столу. Для усунення цього незручності європейські ручні кавомолки іноді кріплять до нерухомих поверхняхстінах або столів.

Східні кавомолки мають форму циліндра. Його зручно фіксувати в руці. При використанні якісних жорен, такі кавомолки дозволяють досягти дуже рівного і тонкого помолу. У класичних турецьких кавомолках ручка складна. Вона крім свого основного призначення, виконує функцію гайкового ключа, який служить для регулювання помолу і розбирання кавомолки для чищення. Ручка, як правило, забирається всередину кавомолки.
 

 

 

Кавомолка (електрична)

            bpc_posyd-Kofemolka_elektr                   

Існує два класи кавомолок, які різняться між собою за якістю виробленого продуктупобутові та професійні. Більш якісний помол з однорідними гранулами однакового розміру і форми ми отримаємо на професійних кавомолках. Професійні кавомолки діляться на моделі з конічними і плоскопаралельними жорнами. Дорожчі кавомолки з конічними жорнами володіють високою продуктивністю, перемелюють від 20 до 73 кг на годину, тоді як продуктивність ковомолокь з плоскопаралельними жорнами становить лише 3 – 9 кг зерен на годину, ці апарати нижчої вартісті.
У побутових електричних кавомолках замість жорен використовуються ножі, які працюють за принципом міксера. Зерна кави в них мелятся за допомогою швидко обертового ножа-пропелера. Побутова електрична кавомолка складається з відсіку з електродвигуном (зазвичай УКД) і чаші для помолу зерен кави з ножем-насадкою, закріпленої на дні. У чашу засипають зерна і розмелюють їх залежно від необхідного ступеня помолу. Побутові електричні кавомолки використовують тільки в домашніх умовах, так як вони малопотужні, не забезпечують рівномірності помолу і перепалюють частина зерен.
Так як частинки старої кави окислюються і псують смак нової порції кави, кавомолку слід завжди тримати в чистоті незалежно від її типу.
 
Пітчер


bpc_posyd-pitcher   

Пітчерметалева посудина з ручкою, призначений для збивання молока або гарячого шоколаду. Обсяги пітчера можуть бути – 0,35, 0,6, або 1 літр.

Холдер (filter holder, portafilter) – це частина знімної головки кавомашини (кавоварки). Всередину холдера поміщають фільтр, а сам холдер, у свою чергу, поміщений усередині знімної головки.

 

 bpc_posyd-xolder

Холдери між собою відрізняються по діаметру і формою виконання. Найчастіше їх виготовляють з латуні та покривають захисним шаром хрому. Як і фільтри, вони можуть бути одинарними і подвійними. Вибір визначає лійка, з якої готовий еспрессо наливають у чашки. Одинарний холдер суміщений з одинарної лійкою, таке ж співвідношення і у подвійного пристрою. Однак останні моделі кавових машин постачають так званими «дірявими» (naked filter holder) холдерами. Така конструкція взагалі не передбачає наявність лійки. У таких холдеров відсутня дно і готова кава потрапляє безпосередньо в чашку, не входячи в зіткнення з якими матеріалами. Такий спосіб приготування вважається більш естетичним, так як дозволяє отримати максимально натуральний смак.

 

bpc_posyd-temperТемперспеціальне пристосування для пресування меленої кави в холдері (ріжку кавомашини). Темперце поршень зі зручною ручкою, його робоча поверхня може бути як плоскої, так і конічної, а діаметр звичайно варіюється в межах 56 – 58 мм.

bpc_posyd-espresso-shotЕспресо-шотскляний мірний стакан.

 

 

bpc_posyd-JiggerДжиггермаленький металевий стакан, використовуваний для дозування різних компонентів, необхідних для приготування коктейлів. Краще використовувати джиггер з товстим обідком на краєчкуз такого зручніше наливати без прилипання спіртуози до стінки.

 

 

 

bpc_posyd-scoop-for-iceСовок для льодувикористовується для приготування кави з льодом і різних коктейлів.

 

 

Серйозною підмогою в процесі приготування кави є таймер, термометр, мірні склянки різних обсягів.

Додаткові аксесуари


bpc_posyd-blender 

Блендерпристрій, що дозволяє перетворити м'які і рідкі продукти в однорідну масу. Блендери можуть бути стаціонарнимипластикова або скляна ємність з ножами на дні і заглибніобертові ножі, що занурюються в різні ємності. Стаціонарний блендер використовуються, як правило, для збивання кремів та коктейлів. 

 Міксер

bpc_posyd_mikser

Міксердля збивання коктейлів або яких-небудь з його інгредієнтів використовують міксер. Міксери діляться на ручні і стаціонарні. Для приготування кавових коктейлів не обов'язково вибирати міксер з високою потужністю, тут вона просто не знадобиться.

 

Шейкер

bpc_posyd-shaker

Шейкерпристрій для змішування коктейлів, використовується для приготування чи не всіх відомих коктейлів. Шейкери діляться на звичайні та бостонські. Звичайний шейкер складається зі склянки і кришки, кришка має спеціальний виступ з отворами через які виливається змішаний коктейль в келих. Бостонський шейкер складається з двох склянок: скляної та металевої. Всі інгредієнти вливаються в металевий стакан, змішуються, причому металевий стакан закривається скляним. Бостонський шейкерінструмент професійних барменів, для домашнього користування використовується звичайний шейкер.

 

 

 

Список використаної літератури:

 

1. Пятницька Н.О. – «Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства».

2. Ростовский С.М. – «Барна справа».

3.Сало Я.М. – «Організація роботи барів».

4. Інтернет-сайт http://www.coffeeclub.ru (сайт про вимоги якості кави)

5. Інтернет-сайт http://schors.spb.ru/coffee/kinds.html (сайт про сорти кави)

6. Інтернет-сайт http://schors.spb.ru/coffee/pre.html (сайт про підготовку кавового зерна)

7. Інтернет-сайт http://www.comodity.ru (сайт про характеристику сировини - кава)

8. Інтернет-сайт http://www.rusteaco.ru (сайт про каву)

9. Інтернет-сайт http://vse-o-kofe.ru (сайт про каву)

 

doc
Додано
2 квітня
Переглядів
39
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку