Виховний захід «Україна – ЄС»(засідання шкільного Європарламента)

Про матеріал

Виховний захід,що проведено у вигляді засідання шкільного Європарламенту. Доцільного проводити 19 березня, в день створення Європарламенту. Захід цікавий тим, що поєднує в собі теоретичний матеріал з музичним, танцювальним супроводом. Дуже легкий до сприйняття, до запам'ятовування, адже учні безпосередньо є учасниками засідання Європарламенту.

Перегляд файлу

Виховний захід «Україна – ЄС»(засідання шкільного Європарламента)

 

Епіграф. Ми маємо бути зрозумілими Європі, а Європа – нам!

 

Ведучий. Важкі дні переживає наша держава в боротьбі за свою незалежність в боротьбі за євроінтеграцію. Європа…Яка ж вона?              Ведуча. Європа... Сухі рядки енциклопедії повідомляють, що це частина світу розташована на заході Європейського материка. Європа – континент порівняно невеликий, населення майже 800 млн осіб площа 11,5 млн км2. Але Європа це не тільки територія від мису Нордкіна на півночі, до мису Мароко на півдні, від Уральских гір на сході до мису Рока на заході, Європа – це один із головних центрів сучасної науки, техніки та технології. На долю європейців припадає більше половини світового національного доходу та більше половина промислового виробництва.                                          Ведучий. Європа – це багаторічна історія, досвід, політичні, духовні традиції європейських народів.                                                                                                  Ведуча. Європа – найцінніша скарбниця досягнень та пам’ятників культури.                                                                                                                                                           Ведучий. Сучасна Європа відіграє провідну роль в ООН, в інших міжнародних організаціях та союзах.                                                                                                  Ведуча. Ідея об'єднаної Європи не нова. У певному розумінні така єдність існувала в часи Римської держави, потім — при Карлі Великому, а пізніше — при Наполеоні Бонапарті. У всіх цих випадках єдність була забезпечена застосуванням сили й захопленням територій. Але після Другої світової війни визріло розуміння об'єднання, заснованого на співробітництві та взаємній повазі народів Європи. Нині таке об'єднання народів та держав Європи уособлює ЄС.

ЄС є економічною та політичною організацією держав Європи. Нинішній ЄС — це результат п'ятдесятирічної інтеграційної діяльності в Європі. Будівництво Європи без кордонів почалося тоді, коли у 1951 році шість держав підписали в Парижі угоду про заснування Європейського об'єднання вугілля й сталі (Бельгія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина та Франція).              Ведучий. Зараз ЄС об’єднує 27 держав континенту: Австрію, Бельгію, Данію, Грецію, Естонію, Ірландію, Іспанію, Італію, Кіпр, Латвію, Литву, Люксембург, Мальту, Нідерланди, Польщу, Португалію, Словаччину, Словенію, Угорщину, Фінляндію, Францію, ФРН, Чехію, Швецію.              Ведуча. ЄС має систему інституцій, завданням яких є створити «найщільніше об'єднання народів Європи» (див, схему 1). Це динамічна система, яка безперервно змінюється під впливом процесів європейської інтеграції і базується на такому розподілі політичних обов'язків: Комісія пропонує, Парламент радить, Рада Міністрів вирішує, а Суд визначає правила. Сьогодні ми запрошуємо вас ознайомитись з роботою європарламенту, одного з органів ЄС, який вперше провів своє засідання 19 березня 1958 р.

 

Схема 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ми надаємо слово кореспондентам нашої шкільної телерадіокампанії «Клас»(на сцені півкругом розташовані столи, на столах прапори країн ЄС,за столами учні,що представляють ці країни).                                                                      Коресподент 1: Шановні друзі, сьогодні наші мікрофони вашківецької шкільної телерадіокампанії налаштовані на хвилі актової зали, де відбувається засідання шкільного євроклубу. Мизапрошуємо вас разом із нами були учасниками цієї події. Ми сподіваємось, що ця зустріч відкриє нам цікаві факти і історії країн учасниць ЄС.

19 березня 1958 року відбулося перше засідання євро парламенту. Європейський парламент — найбільший багатонаціональний парламент у світі — обирається прямим загальним голосуванням громадян країн — членів Союзу. Головні функції: законодавча, контролююча, формувальна й бюджетна. Як і будь-який парламент, він ухвалює закони, приймає бюджет ЄС, контролює виконавчу владу (призначає президента та членів Комісії, має право розпускати Комісію).

Європейський парламент на відміну від національних парламентів не має права законодавчої ініціативи, не може самостійно приймати правові акти. Він бере участь у законодавчому процесі, співпрацюючи з Радою та Комісією. Депутати Європарламенту виконують свої обов'язки впродовж 5 років незалежно, тобто вони не зв'язані жодними інструкціями від своїх урядів чи парламентів своїх країн. Депутат Європейського парламенту не може бути членом уряду своєї країни, службовцем або; членом інших органів Європейського співтовариства. Депутати з різних країн за виконання своїх обов'язків отримують різну платню адже її величина встановлена положеннями кожної країни.

Кількість депутатів Європейського парламенту поступово збільшувалася разом з розширенням ЄС.

Депутати у Європейському парламенті об'єднуються в політичні, а не в національні групи.                                                                                                                              Кореспондент 2: Європейський Парламент працює в сесійному порядку. Сесії тривають упродовж року і розпочинаються в другий вівторок березня. Надзвичайна парламентська сесія може бути скликана за поданням більшості депутатів, Ради або Комісії.

Для прийняття ухвали Європейського парламенту здебільшого необхідна абсолютна більшість (деколи кваліфікована — у співвідношенні 2/3 або 3/5) за наявності кворуму, який становить 1/3 загальної кількості депутатів.

Уповноважений з прав людини призначається Європейським парламентом після кожних виборів на термін 5 років з правом повторного вибору. Його завданням є прийом скарг від усіх громадян Євросоюзу. Ці скарги можуть стосуватися випадків поганого управління.

Уповноважений виконує свої функції незалежно, тобто не може отримувати інструкцій від урядів країн чи органів Співтовариства. Йому не можна також у період виконання функцій займатися політичною чи професійною діяльністю.                                                                                                  Кореспондент 1: Давайте ближче познайомимось з діяльністю європарламента і поспілкуємось із представниками деяких країн ЄС. Будь-ласка. представтесь.                                                                                                                              Польща. Польща – найближча західна сусідка України. Історія України і Польщі тісно переплітаються в різні часи. Що нам відомо про європейську державу?                                                                                                                              Загальна площа країни – 312 тис. кв. км. Населення – близько 40 млн. Столиця – місто Варшава.                                                                                                                Польща – індустріально – аграрна держава, стнічний склад населення якої більше 98% - поляки. Сучасна культура цього народу ґрунтується на старих народних традиціях.

  Главою держави в Польщі є президент. Вищий законодавчий орган – Національні збори.                                                                                                                                            Якщо їхати в Польщу через Київ і Львів, то потрапивши в один із головних польських районів туризму – Бескиди. Мінеральні джерельця, цілющі води, прекрасні краєвиди – це найпопулярніші курорти: Криниця, Шавниця.

Народний одяг різноманітний і яскравий. Жінки мають широкі, прикрашені мереживом, спідниці, сорочки та безрукавки. Чоловіки – короткі сорочки з льону і суконні білі штани.                                                                                    Ведучий. До Євросоюзу входять такі німецькомовні країни, а саме: Німеччина, Австрія та герцогство Люксембург. Будь-ласка, яку країну ви представляєте?                                                                                                                                            Австрія. Австрія – республіка зі змінною(парламентсько-президентською) формою правління. За формою державного устрою Австрія є федерацією яка включає 9 федеральних земель.

 Музика Австрії лунає в багатьох містах, у першу чергу, у Відні, там, де відбуваються балі, танцювальні вечори, а ще й на батьківщині Моцарта у Зальцбурзі.

( Віденський вальс)         Ведуча. Я запрошую Вас у Париж.                                                                                    Франція. Париж – столиця Франції, це дуже велике, дуже гарне і сучасне місто. На острові Сіте знаходиться знаменитий Собор Паризької Богоматері, збудований у ХIII столітті. В Парижі також є університет Сорбонна, бульвар Сант- Мішель і знаменита Ейфелева вежа. Париж без Ейфелевої вежі – це не Париж. Великі люди Франції: Вольтер, Ж.-Ж. Руссо, Еміль Золя, Віктор Гюго.

Історія Франції подарувала гасла, які стали загальноєвропейськими “Свобода, братерство, рівність тощо.

А хто не знає мотивів, які звучать у виконанні Єдіт Піаф, Шарля Ознавура, Патрісії Каас?

Франція – сусідка Німеччина. У Німеччині знають і поважають французьку мову , французи добре розуміють німецьку.

А ще Франція – загальновизнана законодавцями моди. Невипадково говорять, що тільки парижанки та українки можуть гарно одягатися.

(Відеоролік «Про Париж»)       Кореспондент 2: А тепер ми пропонуємо калейдоскоп південно-західної частини європейського континенту.                                                                                    Ведучий. Безумовно, це Іспанія та Португалія. Держави, які зробили величезний внесок в епоху великих географічних відкриттів. Ці держави мають багату історію. Ще в період раннього Середньовіччя вони були завойовані маврами – мусульманами, берберами, арабами з Північної Африки, які залишили після себе вишукані палаци та міста. Мандрівники Португалії та Іспанії очолили експедиції в Африку, Азію та відкрили Новий Світ.

(Іспанський танець)         Ведуча. Моя любов до Вітчизни не примушує мене заплющувати очі на досягнення  іноземців. Навпаки, чим більше я люблю Вітчизну, тим більше намагаюсь збагатити мою країну скарбами, здобутими не з її надр. Так сказав Вольтер.                                                                                                                              Ведучий. Подившись  уважно  на  карту Миру, знаходимо  там  Україну – вільну  і  незалежну, в  якій  нам  випало  щастя  жити  і  навчатись.

Бачимо, як  багато  є  країн  у  світі, як  багато  різних  народів  живе  на  планеті  Земля. А  серед  них  і  ми – українці, і  наша  держава  знаходиться  у  центрі  Європи, і  за  своїм  географічним  положенням  є  європейською  країною. Розвинені  держави, такі  як  Франція, Німеччина, та  інші  об’єднались  і утворили  Європейський  Союз, куди Україна має всі шанси вступити у майбутньому.

                                      (звучить пісня про Україну)  

docx
Додано
14 січня 2019
Переглядів
650
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку