Виховний захід: Урок-реквієм «Небесна сотня – Ангели Майдану!»

Про матеріал

Розробка виховного заходу до Дня вшанування пам'яті Героїв "Небесної Сотні". Приєднання до тихої акції "Ангели пам'яті".

Перегляд файлу

Виховний захід:

Урок реквієм «Небесна сотня – Ангели Майдану!»

Мета виховного заходу:

-познайомити учнів/вихованців з історичним і суспільним значенням Революції Гідності, короткими життєписами деяких героїв Небесної Сотні, розкрити суть подвигу Небесної Сотні, ушанувати героїзм українських захисників.

-формувати у школярів ціннісне ставлення до України, прав та свобод людини, європейського вибору українців;

-розвивати в учнів почуття національної самосвідомості та громадянської активності;

-виховувати патріота, громадянина, готового захищати свою Батьківщину.

Очікувані результати:

-ціннісне ставлення до демократичних свобод, закріплених Конституцією України;

-розширення знань учнів про події Єврореволюції;

-усвідомлення цінності людського життя та тих складових частин, які впливають на нього, роблять його багатогранним, плідним і корисним.

Підготовка:

  • підготувати сценарій та відеоматеріал, мультимедійне обладнання;
  • визначити учнів, які братимуть участь у заході;
  • долучити до виготовлення паперових ангелів молодших школярів.

Слово вихователя:

«Небесною сотнею» називають  українців,  які загинули в центрі  Києва,  на Майдані,  на вулицях Грушевського та Інститутській. Загинули під час масових акцій протесту  протягом зими 2013-2014 років.

А найстрашнішими та найтрагічнішими була ніч з 18 на 19 лютого – ніч Апокаліпсису, як назвали її пізніше, після якої наступив  «чорний четвер» – 20 лютого. Саме в ці дні на очах у всього світу влада розстрілювала свій народ. Під час кровавих сутичок та від куль снайперів на Майдані загинуло більше сотні  людей.

Нерівною була ця боротьба. Сила – проти гарячого серця. Зло – проти добра. Куля – проти мрії.

Перегляд відеоролику: https://youtu.be/v-IPQ2FUmGc

Слово вихователя:

Держава визнала цих людей героями. Усім загиблим під час Євромайдану посмертно присуджено звання Героя України.

Перегляд сайту-меморіалу:

https://nebesnasotnya.com

Учень: Серед учасників тих страшних подій були мешканці нашого міста  Харкова.

Владислав Зубенко працював на Південній залізниці. Цікавився історичною реконструкцією.

На Майдан приїхав у лютому в лицарських обладунках, зголосився до сотні самооборони. Отримав кульове поранення 20 лютого на вул. Інститутській, коли щитом прикривав поранених. Лікарі, волонтери, всі близькі та небайдужі люди боролися за його життя, проте 28 лютого він помер у лікарні. Похований у Харкові.

Зубенку Владиславу було 22 роки…

Учень: Євген Котляр 

Євген Котляр був мешканцем міста Харкова – тут він народився і виріс. Закінчив музичну школу за класом скрипки, а після завершення навчання у Харківському педагогічному ліцеї №4, продовжив здобувати вищу освіту у Харківському національному університеті радіоелектроніки (ХНУРЕ). Мав спокійну вдачу та належав до числа тих людей, з ким за будь-яких обставин легко знаходити спільну мову.

Євген дуже тонко відчував чужий біль, чужі проблеми і мав дар ненав’язливо це дати відчути у найбільш важкий момент. Розповідав батькові, що на Майдані багато разів пропонували стати десятником і навіть сотником, але він звик відповідати лише за себе. Ще Женя дуже любив гори, але більшості його задумів помандрувати ними, на жаль, не судилось здійснитися…

Учень: Коли почалась Революція Гідності, Євген Котляр з перших її днів приєднався до учасників харківського Євромайдану. Та після побиття студентів в Києві, він вже не міг бути в рідному місті, тож поїхав до Києва, щоб залишитись там до кінця – до перемоги. Вступивши до Третьої сотні Самооборони Майдану, хлопець майже всі ночі чергував на барикадах.

Учень: Вже зранку 20 лютого, коли майданівці перейшли в контрнаступ на вулиці Інститутській, Женя був на передовій: він допомагав виносити поранених та загиблих з лінії вогню.. Він робив це декілька разів, допоки ворожі кулі не влучили вже у самого Женю. Від отриманих ран хлопець помер в кареті швидкої допомоги.

Слово вихователя: подвиг героїв Небесної Сотні має визначне значення для нашої Батьківщини. Перш за все, вони віддали своє життя за те, щоб кожен наш новий день був сповнений свободи, надії та світла.

Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв «Небесної Сотні» у наших серцях.. Вшануємо хвилиною мовчання всіх, хто поклав життя за долю, за волю, за незалежність і свободу нашої з вами єдиної України!

Хвилина мовчання https://www.youtube.com/watch?v=QrEBEWKOCtw

 

Слово вихователя:“Ангели пам’яті” – тиха акція на згадку про загиблих під час Революції Гідності.

Усі охочі вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні і розвішують паперових янголів на деревах, які були свідками розстрілу мирних українців у 2014 році, запалюють лампадки та свічки.

До української акції «Тихі ангели» у світі доєдналися Австралія, Бельгія (Брюссель), Греція (Афіни), Канада, Кіпр (Нікосія), Латвія (Рига), ПАР, США (Лос Анджелес), Туреччина (Анкара, Стамбул), Угорщина, Молдова, Польща та інші країни.

В Україні акція відбудеться у Києві, Львові, Одесі, Івано-Франківську, Чернівцях, Коломиї, Тернополі, Херсоні та ряді інших українських міст. Ми з вами також приєднуємося до цієї акції.

Учні на шкільному подвір’ї  розвішують паперових янголів та читають вірші

Учень:

Небесна сотня – це Господні діти
Послало небо в допомогу нам.
Це дуже важко – ніде правду діти
Протистояти нашим ворогам.

Учень:

Небесна сотня – це посланці Бога
За нас віддали Всі своє життя.
І в них була лише одна дорога –
Пішли навіки в майбуття!

Слово вихователя: «Небесна Сотня» віддала свої життя, відстоюючи гідність, соціальну справедливість. Вони вірили – у перемогу добра над злом, правди – над неправдою. З надією на краще майбутнє, з любов’ю  до рідної землі, «Небесна Сотня» були, є і будуть справжніми синами рідної України!

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
25 лютого 2021
Переглядів
662
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку