Виховний захід: «Великдень-свято світлого Христового воскресіння»

Про матеріал
формувати стійкий інтерес до традицій святкування Світлого свята Великодня - залучення учнів до витоків російської культури, виховання любові до культури свого народу, його традицій, звичаїв, обрядів. Завдання: •Освітні: формувати стійкий інтерес до традицій святкування Світлого свята Великодня - сприяти поглибленню і узагальненню наявних уявлень вихованців про народних традиціях. •Розвиваючі: - розвивати логічне мислення, пам'ять, увагу, рухові вміння. •Виховні: -виховувати духовно-моральні якості у дітей, інтерес до народних традицій і творчості. Збереження народних родинних традицій, згуртування сім'ї. План заходу 1. Вступна частина. 1.Привітання 2. Основна частина 1. Історія виникнення та святкування, великого свята Пасхи та її традиції. 2. Проведення конкурсів. 3. Чаювання. 3. Заключна частина.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

                        Департамент освіти і науки

                            Хмельницької обласної   Державної адміністрації

ДНЗ «Лісоводський професійний аграрний ліцей»

 

 

 

 

 

Виховний захід:

«Великдень-свято  світлого Христового  воскресіння»

 

 

 

 

 

 

 

 

КЕРІВНИК  ГУРТКА- Людмила КУЛАКОВА

 

 

 

 

 

 

 

С. Лісоводи

2023р.

Мета:

формувати стійкий інтерес до традицій святкування Світлого свята Великодня - залучення учнів до витоків російської культури, виховання любові до культури свого народу, його традицій, звичаїв, обрядів.

Завдання:

•Освітні: формувати стійкий інтерес до традицій святкування Світлого свята Великодня - сприяти поглибленню і узагальненню наявних уявлень вихованців про народних традиціях.

•Розвиваючі: - розвивати логічне мислення, пам'ять, увагу, рухові вміння.

•Виховні: -виховувати духовно-моральні якості у дітей, інтерес до народних традицій і творчості. Збереження народних родинних традицій, згуртування сім'ї.

План заходу

1. Вступна частина.

1.Привітання

2. Основна частина

1. Історія виникнення та святкування, великого свята Пасхи та її традиції.

2. Проведення конкурсів.

3. Чаювання.

3. Заключна частина.

Рефлексія.

 

Тип заняття: вивчення нового матеріалу.

Форма організації учнів групова.

Методи: пояснювально - ілюстративний, репродуктивний.

 

Матеріали та обладнання: Зразки різних великодніх композицій, декоративні, розписні

 великодні яйця

 

 

Хід заняття:

1.Привітання.

Христос воскрес! Христос воскрес!

Сяє сонечко з небес!

Зазеленів вже темний ліс,

Христос воістину воскрес!

Прийшла весна - пора чудес,

Дзюрчить джерело - Христос воскрес!

Світліше в світі немає словес -

"Воістину Христос воскрес!"

 

 

 

 

2.Істория виникнення великого свята Пасхи та її традиції.

 

Велике свято Пасхи відзначається щороку мільйонами людей по всьому світу. Всі ходять один до одного в гості, обмінюються яскравими і красивими яйцями, смачними пасками, пригощають всіх традиційними великодніми стравами.

Хлопці, скоро ми будемо відзначати день Світлого Христового Воскресіння. Великдень вважається головним християнським святом, приводом для якого стали спасительні страждання і воскресіння Ісуса Христа.

 

Хлопці, а чи знаєте ви, що означає слово "Пасха"?

Слово походить від давньоєврейського - "прехожденіє".

 

Перед великоднем тиждень називається страсним. Великий четвер нагадує про останній причасті. У п'ятницю Христос був розп'ятий на хресті, його тіло помістили в печеру. У Велику суботу на Гроб Господній зійшов Благодатний Вогонь, що знаменує Воскресіння Христа. На третій день, вночі, Ісус Христос ожив. Ангел Господній наказав розповісти про це всім учням.

 

У старовину на Великдень люди влаштовували народні гуляння, ігри, водили хороводи, відбувався обхід дворів, який нагадував святочне колядування.

 

 

А ще на Великдень грали в "хованки". Хто-небудь з дорослих виходив з ранку в сад з подарунками і ховав їх. Прокинувшись, діти бігли шукати.

 

По всьому селу розлягався дзвін, тому, що в свято телефонувати до них міг кожен бажаючий. Діти любили наспівувати пісеньку:

 

 Золотеньке  сонце

Виглянь у віконце!

Сонечко, покотись,

Червоне, одягнися!

 

На площі встановлювали гойдалки. Хлопці качали дівчат до тих пір, поки ті не назвуть ім'я свого нареченого. В цей час співали качельные приспівки:

На святій неліленці

Повісели гойдалці,

Спочатку погойдаєшься,

Потім повінчаєшься.

 

У день Пасхи належало пригощати всіх зустрічних яйцями і вітати їх словами "Христос Воскрес!", у відповідь прийнято так само дати частування і сказати "Воістину Воскрес!" У народі вважалося, що протягом 40 днів від Великодня до Вознесіння, сам Христос спускається на землю і ходить по містах. Люди частування роздавали жебракам, тому що одним з них міг бути сам Ісус.

 

Яйце вважається символом нового життя, відродження. За переказами, перше пасхальне яйце свята Марія Магдалина піднесла римському імператору, яйце забарвилося в яскраво червоний колір, підтверджуючи благу звістку. Червоний колір - колір крові Христа.

 

Так само на Великдень прийнято "битися яйцями", стукати тупим або гострим кінцем звареного фарбованого яйця яйце суперника. Виграє той, чиє яйце не тріснуло. Пограємо?

 

Багато традиції святкування Великодня збереглися і в наш час. У чистий Четвер люди наводять лад у квартирах, фарбують яйця, у страсну п'ятницю домівки повняться запахом хто піклується пасок, твороженных пасок. Саме свято починається з урочистого богослужіння. А ось традиція на Великдень фарбувати яйця на Русі має давні корені.

 

Існує декілька способів забарвлення:

Крашанки - у давнину використовували натуральні барвники: лушпиння цибулі, соки рослин, овочів. Сьогодні використовують харчові барвники.

Крапанки - спочатку варене яйце фарбують, а потім наносять краплі гарячого воску. Після чого, яйце кладуть у фарбу іншого кольору. Як тільки фарба висохне, яйце опускають у гарячу воду. В ній віск тане, утворюється оригінальний малюнок.

Писанки - це цілий витвір народної творчості. В їх розпису використовуються зображення рослин і тварин, геометричні фігури.

Великодньою розвагою були ігри з фарбованими яйцями. Давайте і ми з вами пограємо. (Можна вибрати деякі ігри, а якщо діти не сильно втомилися, то провести і все)

3.Конкурсы.
1. "Боулінг по-українському". По периметру стола розкладені призи (цукерки, шоколадки, фломастери , блокноти . ручки…). Ваше завдання - своїм яйцем вибити ту річ, яка сподобалася. Катати будемо по черзі. Кожен отримає той приз, який він виб'є. Гра продовжиться до тих пір, поки не виб'єте всі призи.

2. "Розкрути яйце". Грають двоє або кілька гравців. Потрібно одночасно розкрутити своє великоднє яйце. У кого яйце довше крутиться - той і виграв. Переможець забере яйця переможених.

3. "Катання яєць назустріч один одному". Ще одна гра з великодніми яйцями. Грають на гладенькій підлозі або столі. Двоє гравців стають один навпроти одного і котять яйця назустріч один одному. Один каже: "Христос воскрес!", інший відповідає: "Воістину воскрес!". Яйця повинні зіткнутися одна з одною. У кого крашанка розіб'ється, той програв і віддає його переможцю.

4. «Катання великодніх яєць»
Ведучий збирає дві команди по п'ять чоловік. Кожній видається одне пасхальне фарбоване яйце. На відстані 4-5 метрів від кожної команди ставлять стілець.

Кожен учасник повинен акуратно, не розбивши яйце, докотити його лінійкою до стільця, обійти стілець навколо і повернувшись назад, передати яйце наступному члену команди. Та команда, учасники якої першими прокатають яйце, перемагає.

5. Конкурс. «Прикрась пасхальне яйце»
Беруть участь дві команди, кожній дається по одному повітряній кульці, кольоровий папір, ножиці, клей-олівець. За 5 хвилин вони повинні прикрасити свій кулька - «яйце». Той, чия команда, прикрасить цікавіше і красивіше, та і переможе.

кер. гуртка:

- На Великдень було прийнято співати веселі пісні і водити хороводи. Зараз і ми спробуємо відновити цю традицію.

6. Конкурс. «Веселий хоровод»
Діти та їх батьки стають у велике коло, в центрі якого-ведучий з кошиком великодніх яєць. Йому зав'язують очі. Звучить будь-яка весела народна музика. Хоровод рухається за годинниковою стрілкою, а ведучий крутиться на місці проти годинникової стрілки.

 

Музику несподівано вимикають. Ведучий і хоровод зупиняється. Навпроти кого зупинився ведучий, той повинен виконати нескладне завдання, яке пропонує ведучий, а за це отримує великоднє яєчко.

 

Керівник гуртка

 

Від душі повеселилися

І трохи притомилися.

Нам пора і відпочити

І поїсти великодніх страв.

Їжте великдень, растягаи,

Пригощайтеся пирогами

Яйця фарбовані є

Їх так багато, що не злічити.

З великоднем вітаю світлій

І здоров'я всім бажаю.

Я хочу привітати всіх

І сказати: «Христос Воскрес!»

 

Отже, Великдень - це час радості, свято перемоги над смертю, скорботою і печаллю. Я бажаю вам надовго зберегти світле і радісне настрій, нехай душа ваша наповнилося любов'ю, добротою і надією.

 

А тепер давайте влаштуємо чаювання!

 

 

Рефлексія.

 

На вибір, вихованцям, надається вирізані з картону великодні яйця, трьох кольорів.

Червоне - заняття сподобалося;

Жовте - мені було не зовсім комфортно на занятті;

Синє - заняття не сподобалось.

На вхідних дверях, приклеєний плакат з намальованим вазою, при виході з кабінету, кожен здобувач освіти  приклеює клеєм (олівець) вибране пасхальне яйце.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку