Бесіда на тему: «Таємниці Бабиного Яру»

Про матеріал
Мабуть, жодне покоління не зазнало стільки невимовних страждань, як покоління, народжене у двадцятих. Усі кола пекла пройшло воно, витримавши на собі сатанинські експерименти більшовизму, відвернувши від світу коричневу чуму фашизму. Минуло майже півстоліття з дня, коли розпочалася величезна трагедія і величезний злочин ХХ століття – розстріли у Бабиному Яру. Розстріли тривали 2 роки. За цей час було знищено десятки тисяч людей різних національностей: євреїв, українців, росіян, циган (розстріляли вже в перші дні окупації – три куренівські табори). Розстрілювали військовополонених, підпільників, комуністів, душевнохворих з лікарні ім. Павлова. Боячись остаточного розгрому наші війська змушені були поспіхом залишати Київ і поспішати за Дніпро. Сталося це 17 вересня, а німці вступили до міста 19 вересня. Один день, 18 вересня, Київ був нічий. Загалом за розрахунками окупантів у Києві було 150 тисяч євреїв. Розстріли у Києві розпочались буквально з першого дня окупації. Розстріли набирали організованого характеру: за непокору, за листівки, за саботаж. За вбитих німців почали брати полонених. Німці привернули увагу до цього і готували акцію помсти. 26 вересня було проведено нараду за участю Блобеля і Еккельна, а також коменданта міста Ебергардта, де розглянули і затвердили план винищення євреїв: визначили місце, час, способи оповіщення.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

                        Департамент освіти і науки

                            Хмельницької обласної   Державної адміністрації

ДНЗ «Лісоводський професійний аграрний ліцей»

 

 

 

 

 

 

Бесіда  на  тему:

 «Таємниці Бабиного Яру»

 

 

 

Бібліотекар-- Людмила КУЛАКОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С. Лісоводи

2023р.

 

 

Мабуть, жодне покоління не зазнало стільки невимовних страждань, як покоління, народжене у двадцятих. Усі кола пекла пройшло воно, витримавши на собі сатанинські експерименти більшовизму, відвернувши від світу коричневу чуму фашизму.

Минуло майже півстоліття з дня, коли розпочалася величезна трагедія і величезний злочин ХХ століття – розстріли у Бабиному Яру. Розстріли тривали 2 роки. За цей час було знищено десятки тисяч людей різних національностей: євреїв, українців, росіян, циган (розстріляли вже в перші дні окупації – три куренівські табори). Розстрілювали військовополонених, підпільників, комуністів, душевнохворих з лікарні ім. Павлова.

Боячись остаточного розгрому наші війська змушені були поспіхом залишати Київ і поспішати за Дніпро. Сталося це 17 вересня, а німці вступили до міста 19 вересня. Один день, 18 вересня, Київ був нічий. Загалом за розрахунками окупантів у Києві було 150 тисяч євреїв. Розстріли у Києві розпочались буквально з першого дня окупації. Розстріли набирали організованого характеру: за непокору, за листівки, за саботаж. За вбитих німців почали брати полонених. Німці привернули увагу до цього і готували акцію помсти.

26 вересня було проведено нараду за участю Блобеля і Еккельна, а також коменданта міста Ебергардта, де розглянули і затвердили план винищення євреїв: визначили місце, час, способи оповіщення.

28 вересня в Києві було розклеєно 2000 оголошень російською, українською і німецькою мовами: «Усі жиди міста Києва та околиць повинні зявитися у понеділок, 29 вересня 1943 року на 8-у годину ранку на ріг Мельниковської і Дохмурівської вулиць (біля цвинтарів)».

Місто завмерло в чеканні. Чи знали люди, куди їх кличуть, що чекає цього судного дня. Більшість вірила, що переселятимуть в інше місце: все-таки – німці цивілізований народ. І вранці 29 вересня натовпи євреїв звідусіль рушили на Сирець: йшли старі, жінки, діти. Багато-багато дітей. До війни єврейські сім’ї були, як правило, багатодітні. Наприкінці вулиці Артема починалося незрозуміле, точніше вже зрозуміле.

На перехресті з’явилося перше загородження – ланцюг з фашистів і місцевої поліції. Тут забирали речі, і сміючись, б’ючи кілками, квапили іти далі. Біля наступного пункту забирали паспорти й документи. На самому цвинтарі прибулих примушували швидко роздягатися і гнали до краю яру через пролом у стіні цвинтаря. На валах були вузькі тераси у вигляді стежок. Кулемети стріляли з протилежного боку яру. Тераси були вузькі і люди могли падати тільки вниз. Заглушуючи постріли, над яром кружляв літак. Кажуть, що хтось з фашистів лічив приречених. Бо звідки ж така точність до одного – 33771 розстріляний. Саме про таку кількість доповідали (виконавці) у Берлін. Однак газета «Известия» 19 листопада 1943 року писала: «Нью-Йорк, 18 нября (ТАСС). Как сообщает кореспондент агентства Оверсис Ньюс из одного пункта в Европе, из достоверных источников получены сведения, что немцы в Киеве казнили 52 тысячи евреев – мужчин, женщин детей.»

Це було перше повідомлення про трагедію Бабиного Яру в радянській пресі. Розстріли в Бабиному Яру тривали 2 роки – 104 тижні у вівторок і суботу. Привозили людей на розстріли (або вже розстрілених) із віддалених точок, навіть із Бориспільського табору для військовополонених.

Постає питання: навіщо людей привозили так далеко (з Борисполя до Бабиного Яру 50 км.). Хіба не можна було робити свою чорну справу ближче?

Отже, загадки залишилися:

1.Чи була акція з розстрілу євреїв запланована, чи її план визрів уже в Києві?

2.Скільки євреїв розстріляли 1-3 жовтня 1943 року?

3.Як з’явилася точна цифра вбитих євреїв – 33771?

4.Чи збереглися документи, які обов’язково здавали євреї, що йшли на розстріл?

5.Чому в офіційних повідомленнях кількість жертв називають по-різному?

6.відомо, що в перші дні окупації, ще до розстрілу євреїв, було розстріляно три табори куренівських циган. Скільки їх було?

7.Де списки душевнохворих із лікарні ім. Павлова, розстріляних і задушених у душогубках на початку окупації Києва? Де їх поховано?

Понад півстоліття зберігає свої таємниці мовчазний Бабин Яр.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку