Виховний захід "Європейське частування"

Про матеріал

Виховний захід з географії для учнів 9-11 класів "Європейське частування" розроблений для популяризації країн Європи. Може бути використаний при проведенні Днів Європи ушколі.

Перегляд файлу

«Європейське частування»

Виховний  захід  для учнів  9-11 класів

Мета: розширити та  поглибити знання учнів з  географії , економіки країн Європи;  розвивати увагу і пізнавальну активність,  інтелектуальні, творчі здібності. учнів;  вміння  працювати в групах, ознайомлення   учнів  з національними особливостями приготування їжі європейських країн.

 

 

 Вчитель:  Ми всі прагнемо в Європу! А що для нас означає "Бути європейцем"? Не англійцем чи французом, не католиком чи протестантом, а «європейцем»? Цікаво, терміни «європейська якість», «європейські цінності»,  «європейський стиль» , «європейський ремонт», «європейська кухня» настільки міцно увійшли в мовний обіг, що напрошується думка про  щось дуже спільне в  європейських народах , в їхніх традиціях, цінностях і манерах, якщо їх умовно об’єднано в одно велику спільноту. І одразу ж виникає запитання: а за якими критеріями об’єднано? Адже термін «європейський» на позначення тих чи інших суспільних ознак з’явився задовго до ЄЕС чи ЄС…Сьогодні  ми постараємося  рокрити одну сторінку з життя Єропи, а саме зупинимося на гастрономічних  особливостях окремих країн.Адже, кожна країна  має свою національну кухню. Сьогодні ми запрошуємо вас до  незвичайного  кафе.

Ведучий 1.Мистецтво приготування їжі - одне з найстародавніших на планеті. Протягом століть, люди, керуючись власним досвідом і  надбанням попередніх поколінь, вибирали найбільш вдалі поєднання продуктів і раціональні прийоми їх приготування. Століттями    складалися гастрономічні звички і пристрасті різних народів, що сформувало  національну  кухню, яка стала невід'ємною частиною їхньої національної культури.Європейська кухня  помітно виділяється в залежності від країни, регіону, умов життя, культурних традицій і уподобань у їжі - тим не менше їх об'єднує «європейське», материкове походження.

Ведучий 2  Умовно європейську кухню можна розділити на Східно-Європейську, Північно-Європейську, Південно-Європейську і Західно-Європейську. Для того, щоб більш широко вивчити ці напрямки, ми вирішили робити це на прикладі однієї країни з кожного регіону.

Отже, сьогодні, будуть представлені наступні кухні: англійська, французька, італійська, грецька, німецька,іспанська, чеська.

 Кухня кожної країни цікава і різноманітна. Запрошуємо Вас здійснити невелику екскурсію в історію, звичаї і національні традиції  кухонь країн світу.

  Перегляд відеосюжету   http://youtube.com/watch?v=KKfHTW1AQvc

Ведучий 1. Надаємо слово представникам  англійської кухні. (учасники розповідають   про традиції англійської кухні).

Англійська кухня

З якою країною у вас виникнуть асоціації, якщо ви почуєте такі назви страв: суп-пюре з вівсяних пластівців, ростбіф, біфштекс з яловичини, веллінгтон, консоме, чізкейк, Йоркширський пудинг і знаменитий десерт крем-брюле? Звичайно ж це англійська кухня! Вона славиться на весь світ своєю якістю і досить консервативним асортиментом. Англійці стежать за своїм здоров'ям, їдять багато овочів, круп, але в той же час є м’ясоїдами - яловичина, телятина, баранина, свинина - використовуються всі ці види м'яса.

Традиційний режим харчування у англійців зберігся і донині - о 7 годині ранку перший сніданок, що складається з вівсяної каші і обов'язково чаю. О першій годині дня англійці снідають вдруге. Другий сніданок більш щільний і включає в себе м'ясні страви. В 6:00 вечора своєрідний полуденок який включає в себе чай з печивом або кексом. А ось обідають англійці пізно у восьмому годині вечора.

Британці надають  велике значення чаюванню. Чай подають щодня пополудні , Він називається післяполудневим. Чай   англійці п’ють  чорний  , а також  з молоком  і одним  - двома  шматочками цукру. Не прийнято пити  чай  з вершками. До  чаю можуть подати  сандвічі, пропонують  скон – маленький солодкий хліб з  родзинками, булочки.

Цікаві факти

Ведучий 1.Мешканці Англії споживають більше чаю, ніж в будь-якій іншій країні в світі, що пояснюється великою кількістю перерв між прийомами їжі. Цікавий факт, що англійці в 20 разів більше п'ють чай, ніж американці, але знайти  гарний листковий чай в Англії не так просто. Більшість людей п'ють його   з пакетиків.

Ведучий 2. Йоркширський пудинг отримав свою назву завдяки графству Йоркшир, де він вперше з'явився. До речі, якщо пудинг у висоту менше чотирьох дюймів, то за законом його вже не можна вважати йоркширським. Так що в ресторанах його кожного разу спеціально вимірюють, щоб не розчаровувати очікування своїх відвідувачів, що прийшли покуштувати справжній пудинг з Йоркшира. В Великобританії з пудингом пов'язано безліч ритуалів. Наприклад, в його приготуванні повинен взяти участь кожен член сім'ї, а перемішувати тісто потрібно обов'язково зі сходу на захід на честь трьох мудреців, які відвідали немовля  Ісуса. У тісто для пудингу замішували гудзик, кільце або монетку. Хто  знайшов у шматку пудингу  гудзик – того чекало холостяцьке життя, а кільце - весілля. Монетка обіцяла  удачу в справах і подорожах.

Ведучий 1.А зараз  представимо  гастрономічну кухню Франції

Французька кухня

Найвитонченіша, вишукана - це французька кухня! Франція - справжній  гастрономічний рай, про це знає кожен. Ні в одній країні світу не виявляють такої уваги до їжі, як тут. Традиційна французька кухня відрізняється різноманіттям смаків, вишуканими поєднаннями інградієнтів, особливими технологіями приготування страв. Чи  то сніданок, обід або вечеря,  це  завжди буде гастрономічна феєрія. Французьку кухню називають найрізноманітнішою, яскравою та оригінальною на планеті. А які страви готують французькі кухарі! Ліонські фрикадельки в шлунковій плівці, марсельський буйабес,  страсбурзький паштет із гусячої печінки, яловичина по-бургундськи, ельзаська  кисла капуста, тушкована в білому вині, яблучний пиріг татен, фуа-гра, фламбе, сорбет, безе !!!

Регіональна  французька кухня  відрізняється  гостротою, використанням  при  готуванні  страв  вин і спецій,  особливо часнику  і цибулі. Головною особливістю  французької кухні є використання винятково свіжих продуктів . Характерною рисою  національної  французької кухні є достаток овочів  і коренеплодів.  Різні сорти шпинату , капуста різних сортів , помідори, баклажани, селера, петрушка, використовуються для приготування салатів, перших  і других страв, а також як гарніри. В  порівнянні  з іншими країнами Західної  Європи французька кулінарія  використовує менше молока  і молочних продуктів. Виняток становлять сири. Їх застосовують для приготуванні  різних  страв  у тому числі  і перших. Сир обов’язково подають перед десертом. Ще одна особливість  французької кухні – велика різноманітність  соусів. Їх нараховується  понад три тисячі. Для французької  національної кухні  характерне  також  використання вина, коньяку і лікеру  для   приготуванні багатьох страв.

    Дуже популярні  страви  з морської  і прісноводної риби: тріски, камбали, палтуса, скумбрії , щуки, коропа, а також  з таких продуктів, як устриці, креветки, лангусти.

   Перегляд  відеосюжету   «Одне купуй, два отримуй»

Цікаві  факти

Ведучий 1.Відомий сировар Андре Симон у своїй книзі «Про сирні справи»  згадував 839 сортів сиру. Найбільшу популярність здобули камамбер і рокфор, причому, перший з'явився порівняно недавно, всього 300 років тому.

Ведучий 2. На відміну від нього, рокфор виробляють вже 9 століть. Спеціально для виробництва цього сиру, овець розводяться в селищі Рокфор.  Їх обмежували в питві, тому їх молоко має високу жирність. Технологія виготовлення включала багато стадій - закваска, згортання, дегідратацію, формування, обробку соляним розчином і в завершенні чистку. Далі йшов найважливіший етап - внесення грибкової культури Penicillium Rocforti. Для цього сир проколювали  особливими довгими голками, так як цвілі необхідний доступ повітря. Визрівання триває 3-5 місяців, за цей час у сиру з'являється гострий смак і своєрідний аромат.

Ведучий 1.У Франції - двадцять дві національні кухні, так як двадцять два регіони.

Ведучий 2.   Кожен день у Франції публікується 2 нові кулінарні книги!

Ведучий1.Франція має найбільше винне виробництво. Щодня у Франції виробляється близько 8 мільйонів пляшок вина.

Ведучий 2.   На південному заході Франції і в Ельзасі існує справжній культ фуа-гра. В Ельзасі навіть вирощують спеціальну породу гусей - страсбурзьку, що дає печінку вагою до 1200 грамів. Серед качок кращою породою для фуа-гри вважається мулар (гібрид пекінської і московської качок).

Ведучий 1. У Франції збирають виключно чорні трюфелі (гриби), які ростуть тільки в трьох районах - південний захід, передгір'ї Альп і в Дофіне.

Ведучий 2   Знаменитий французький круасан офіційно з'явився в 1686 році.

Ведучий 1. Цікавий факт: у Франції гречка - це дефіцит.

Ведучий 2. Гастрономічним центром Франції вважається саме Ліон. Цікаво, що свого часу над входом в трактири міста поміщали пучок сіна, по-французьки "БУШОН". Сьогодні  бушони та інші питні заклади утворюють цілі вулиці, які стали своєрідною візитною карткою Ліона.

Ведучий 1:  Представляємо італійську кухню.

Італійська кухня

Піца, паста, різотто, тірамісу, полента, болоньез, песто - і все це відомі італійські страви. Італійська кухня по праву вважається кращою в світі. Дивовижне і органічне поєднання в стравах овочів, приправ, м'яса і риби дозволяють італійським стравам дивувати найвибагливіших гурманів. Кухня Італії постійно вдосконалюється і сьогодні вона знаходиться в авангарді кулінарії всього світу. Мода на італійські страви не проходить ось уже кілька десятиліть, і це не дивно, так як варто хоч раз спробувати справжню італійську піцу, пасту або лазанью для того, щоб закохатися в кухню Італії на все життя. Італійська кухня оспівана класиками світової літератури, знайшла своє відображення у творчості великих художників, про піцу і лазанью можна кожен день почути з екранів телевізорів і по радіо. Італійська кухня - це одне з чудес світу, з яким варто обов'язково познайомитися на його батьківщині - у сонячній і гостинній країні. Тут всі традиційні страви  мають неповторний смак!

     Національною стравою  італійців є макарони, всі страви з яких називаються загальним словом «паста».Вони бувають всіх форм і розмірів, їх додають  в супи, подають  з соусами або просто з сиром, запікають у духовці  і навіть начиняють.

  Також  популярна лазанья (листкова   запіканка ,перешарована м’ясним або овочевим фаршем з соусом  бешамель  і сиром)  і  равіолі  з різними начинками ( невеликі  пельмені , які подають  в томатному або вершковому соусі з тертим сиром).  Дивно,  але  всі «пасти» з  ароматними соусами  в італійській  кухні відносяться  до перших страв, як  супи. З супів обов’язково варто  спробувати  Мінестроне , який подають із зеленим  італійським соусом «песто» .Варто  також  відзначити , що італійська паста проста в приготуванні і є родзинкою будь-якого святкового столу.

 

Цікаві факти

Ведучий 1. Пити капучіно краще тільки вранці. Замовити чашечку за вечерею -  до сліз розсмішити бармена і відвідувачів. Салат їдять після гарячого, а не в якості закуски.

Ведучий 2. Ні в якому разі не можна поєднувати рибу з сиром (а також сипати пармезан на пасту з морепродуктами).

Ведучий 1. Найстрашніше, що ви можете зробити по відношенню до італійської кухні - заправити піцу або пасту кетчупом. Якщо це побачить італієць, ви будете навіки прокляті і відлучені від італійської культури

Ведучий 2. У середньому один італієць випиває 26 л вина на рік. І взагалі, Італія входить в топ виноробних країн світу.

Ведучий 1. Деякі вважають, що макарони вперше були придумані саме в Італії. Насправді це не зовсім вірно. Використовувати тісто для приготування страв вирішили першими китайці, а вже італійці вирішили заварити борошняний виріб в підсоленій воді. Також є версія, що саме поняття «макарони» належить грекам. Нібито вони відвідували різні місця в Італії, пробували італійські страви, які називали  не інакше як «макарони».

Ведучий 2. Справжню італійську піцу випікають у печі на дровах.

Ведучий 1. В Італії морозиво люблять їсти посипавши сіллю і полити оливковою олією.

 Ведучий 2. Представляємо грецьку  кухню.

Грецька кухня

Ця кухня проста, корисна, невибаглива і використовує найкращі продукти: спокусливі оливки, фрукти і овочі, свіжу рибу, засмажену на кращій  оливковій  олії, яку греки називають «рідким золотом» і поливають  нею  практично все. М'ясо - звичайно це баранина або свинина - запікається або готується на барбекю. Дуже важливі сири: солоний фета вживається в салатах, халлумі часто готується на грилі і амарі, м'який негострий сир на зразок рікотти, вживається в солодких стравах. Звичайно ж - це Грецька кухня. А незвичайний аромат досягається вживанням розмарину, базиліка, петрушки, коріандру, орегано і м'яти. В основі грецької кухні простота смаків, якісні свіжі продукти, трансформовані за допомогою ароматних, висушених на сонці трав і відмінної  грецької  оливкової олії холодного віджиму.

У результаті виходить традиційна, але жива кухня, легка і свіжа, багата середземноморськими ароматами. Грецький салат, долма по-грецьки, мусака з фаршем і баклажанами, стіфадо з яловичини, чебуреки, пахлава - і це тільки мала частина величезного асортименту грецької кухні.

Ведучий1. Стара грецька легенда свідчить, що, коли Бог створював світ, він просіяв  грунт на землю через сито. Коли кожна країна отримала добрий грунт, він кинув камені, що залишилися в ситі, через плече і створив Грецію.

Ведуча2. Третя з виробництва оливок країна, Греція, вирощує оливкові дерева з давніх часів. Деякі оливкові дерева, посаджені в тринадцятому столітті, ще плодоносять.

Ведуча1. Греки дуже пишаються своїм сиром, кожен регіон славиться особливим сортом. При цьому Греція посідає перше місце за кількістю споживання цього продукту.

Ведуча 2. У Греції була написана перша кулінарна книга. Страви складалися в основному з морепродуктів.

Ведуча 1. Найпопулярніший напій в Греції - це кава, його греки п'ють літрами. Чай не люблять.

Ведучий 2.У кафе, поки чекаєш своє замовлення - обов'язково принесуть склянку холодної води, навіть якщо ви не просили. А враховуючи швидкість обслуговування - ідея зі склянкою води здається дуже навіть розсудливою. Все робиться дуже повільно. Частенько до напоїв приносять якісь солодощі, які не включаються в рахунок. Після вечері, до речі, теж обов'язково подають що-небудь безкоштовне на десерт.

Ведучий 1. У гості з порожніми руками ходити не прийнято. Найчастіше греки приносять з собою солодощі або кавун. Взагалі, греки дуже гостинні, голодним і без уваги з гостей точно не втечеш.

Ведучий 2. У містах багато кафе і ресторанів, всі працюють до 1 ночі.

Ведучий 1. Представляємо німецьку кухню.

Німецька  кухня

У Німеччині з їжі ніколи не робили культу. Німецька кухня рясніє простими і ситними стравами, незважаючи на те, що тут завжди любили смачно поїсти. Особливих кулінарних шедеврів в німецькій кухні немає. Але, незважаючи на це, вона дуже популярна, особливо серед чоловіків, із-за ситості страв .Ковбаси, сардельки і сосиски-основа німецької кухні. Сосиски з тушкованою квашеною капустою - найвідоміша  страва  німецької кухні. До речі, капусти в Німеччині їдять багато, в основному в тушкованому і відвареному вигляді. Овочеві гарніри з моркви, стручкової квасолі, гороху та помідорів, також популярні. М'ясних страв у німецькій кухні  є безліч. Традиційні м'ясні німецькі страви-котлети, шніцелі, біфштекси, чвар, шморбратен, шнельклопс. 
          А от рибу в Німеччині не особливо шанують. Її варять і  смажать, проте великою популярністю вона не користується. 
      Перші страви в Німеччині готують такі ж ситні, як і основні. Наваристі м'ясні бульйони подають з галушками, яйцем і рисом. Також у бульйони часто кладуть локшину і м'ясо. 
   У Німеччині не так багато десертів, більшість з них складається тільки з фруктів. Серед солодких страв популярністю користуються фруктові салати, посипані цукровою пудрою та политі фруктовими сиропами, а також компоти, киселі, желе, муси, пудинги, запіканки з фруктовими соусами, морозиво, фрукти. З гарячих напоїв німці віддають перевагу чорній каві, каві з молоком та вершками.Чай вживають обмежено. З холодних напоїв п'ють мінеральну та фруктову води. Обід та вечерю німці завжди закінчують кавою. Фруктові салати подають сильно охолодженими. До національного напою належить пиво, яке в Німеччині виробляється і споживається у великій кількості. Цьому древньому напою навіть присвячений фестиваль, що проходить щорічно восени, Октоберфест. На три тижні збираються в Мюнхені і німці і туристи з усього світу. На фестивалі поглинаються сотні тисяч сосисок, свинячих хрящиків, смажені курчата і все це запивається пивом!

Відеосюжет   «Світ навколо нас»

Ведучий 1.Представляємо  іспанську кухню.

Іспанська кухня

Сучасна іспанська кухня різноманітна, своєрідна і неповторна. 

Вона поділяється на регіональні кухні. І кожна з них має свої особливості, які залежать від того, які продукти використовуються для приготування страв.   Та попри це,  важливими  елементами іспанської  кухні є  такі страви, як хамон та паелья. 

В Іспанії готують все на оливковій олії і люблять запивати вином.  Також є досить популярними закуски: тапас або пінчос (різноманітні закуски «на один зуб»), тортильї (холодні або гарячі млинці);супи: гаспачо (охолоджений суп з тертих помідорів), боулавіса, пучеро. Додати записІспанці вважають, що іспанську кухню з італійською поєднує використання для приготування страв  оливкова  олія, а з німецькою - наявність у меню страв зі свинини.
В іспанській кухні дуже мало молочних продуктів. Особливістю іспанських кухарів є те, що вони готують страви лише на оливковій олії.
Велика різноманітність морепродуктів, м’яса і овочів дозволяють задовольнити навіть найвибагливішого гурмана.

Цікаві факти

 Ведучий 1. Іспанці  багато часу проводять поза домом, в зв'язку з тим вони їдять в ресторанах та кав'ярнях. Поширений звичай снідати в барах. Такий бар поєднує в собі функції кав'ярні, бару і ресторану, де в залежності від часу дня подаються відповідні страви. До дванадцятої години подаються сніданки, як правило, солодкі. З дванадцятої кухня подає гарячі страви. Від шістнадцятої кухня закрита до вечора, коли починають подавати вечерю.. В Іспанії нерідко сідають вечеряти тільки близько 22 години вечора. На десерт, крім сезонних фруктів і морозива, клієнтам подають пудинг і випічку.

 Ведучий 2. Представляємо  чеську  кухню.

Чеська кухня.

     Чехія славиться не тільки богемським склом, архітектурою старовинних міст, але і смачною  національною кухнею,невід'ємним атрибутом якої є пиво.Чеська їжа вимагає переосмислення кулінарного мислення. Вона дуже калорійна, тому про фігуру під час вечері думати буде і пізно, і безглуздо. Страви, в основному, жирні, ситні, наприклад,  кнедлики — варені круглі шматочки з кислого прісного борошняного або картопляного тіста. Вони можуть  бути  самостійною стравою з начинкою з цибулі, м’яса. Кнедлики також поливають варенням і посипають подрібненими сухариками. Порціі в Чехії — величезні, і з незвички можна не «осилити» все замовлене.
Чеська кухня складається в основному з ситних м'ясних страв, щедро приправлених часниковими і цибулиними соусами, домашньою гірчицею або хріном. Великою любов'ю тут користується картопля й різноманітні овочі: морква, горошок, квасоля, болгарський перець, цибуля та інші. Справжнім делікатесом в Чехії вважається смажений гусак. На десерт чехи віддають перевагу соковито-солодкій  випічці: здобні булки і пироги, булочки з маком, джемом, повидлом, вафлі і солодкі фруктові кнедлики. Особливу роль у чеському застілля грають соуси. З напоїв, крім традиційного чеського пива, в Чехії п’ють чорний кава і чай з ромом.

Цікавий факт

Ведучий1.Чехи, коли зустрічаються щоб поспілкуватися, зазвичай йдуть в пивоварню. Тому часто від них можна почути: «Ну що, йдемо сьогодні на пиво?». Для них такий похід одночасно – розмови про все на світі з друзями, відпочинок для душі, хороший настрій і смачна трапеза. 

Ведучий  2.З міцних  спиртних напоїв  у всьому  світі  відома «Бехеровка» - 38- градусний   лікер  з неповторним ароматом 20 трав, випускається практично в незмінному вигляді з 1807 року.

Ведучий 1. Ось і підійшла до завершення наша зустріч  у незвичайному кафе.  Менталітет  європейських націй   і народів, європейська кухня багато  в чому   подібні з нашими, і не зважаючи на різні мови ми добре розуміємо  один одного. Звичайно  традиції  і психологія кожного народу унікальні, тому їх треба  обов’язково враховувати в спілкуванні    при перебуванні  в тій  чи іншій країні.

Ведучий 2.Автоматично вимальовуються наступні риси європейця: він веде здоровий спосіб життя і дбає про навколишнє середовище. З приводу здорового способу життя, то без фанатизму – адже є смачнюча європейська кухня (французька, італійська, грецька!!!) та й не обов’язково лише бігати до сьомого поту, можна й елегантно прогулятися. Келих вишуканого вина теж не завадить. Європеєць – завжди сибарит, просто кожен на свої гроші. Для мене Європа – це…вуличні кафе…Не такі , знаєте, як у нас, де не встиг прийти , а зразу: «Що замовите?», і, якщо лише чашку кави, то ти - людина не варта уваги і біля тебе будуть постійно ходити, натякаючи, що варто забиратися…А такі, у яких можна просидіти цілий день з ноутбуком і написати , скажімо, «Гаррі Поттера»… І ти працюєш і дихаєш свіжим повітрям водночас, спостерігаєш за людьми і вчишся їх розуміти і любити. Вуличні кафе і не підозрюють , можливо, що є не лише «закладами громадського харчування» , а й прекрасними центрами суспільної інтеграції.

Ведучий 1. Бути європейцем просто. Варто лише усвідомити, що це означає і усвідомити, навіщо це тобі. Бути європейцем – це бути рушієм прогресу. Бути європейцем – це відчути, наскільки великий, різноманітний і прекрасний світ і насолоджуватися цим світом.

Тож будьмо європейцями! Лови день, або ж «Carpe diem», як казали давні греки. Лови день, лови мить, лови цей стан душі, коли ти  - це частинка Всесвіту. Коли ти  - це атом, без якого не існуватиме матерія. Відчуй себе потрібним та незамінним! Будь європейцем!   

 

Пісня  «Viva  Європа »

 

docx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Сценарії
Додано
27 червня 2018
Переглядів
2333
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку