Виховний захід "Жінки в науці"

Про матеріал

В науці сила і в науці слава,

Світ без науки не такий яскравий,

То лиш здається, що без неї краще жити,

Бо лиш вона все здатна пояснити!

Ми всі чомусь звикли, що чоловіки є головними у науці. Однак, роль жінок у різних відкриттях є першочерговою. Проте, їх імена нерідко "губляться" у історії.

Перегляд файлу

«Жінки в науці»

- Привіт! Що робимо?

-Так, от потрібно підготувати відкритий виховний захід «Жінки в науці».

-Що? Жінки в науці? Та це повне безглуздя! Жінки створені тільки для кухні та виховання дітей! Будь моя воля, я б і в школу не дозволив їм ходити, а про вищу освіту я взагалі мовчу.

-Що? Кухня? До школи не ходити? Середньовіччя якесь! Повне безглуздя! Коли ж нарешті будуть подолані ці гендерні стереотипи?

-Гендерні що? Хоча я і слово «гендерні»  не дуже зрозумів.

-Стереотипи. А гендерність – це різне ставлення до людей в залежності від їх статі. У нас у суспільстві, на жаль, склалася політика гендерної асиметрії, тобто нерівнозначне ставлення до чоловіків і жінок. Я вважаю, що варто створювати умови для самореалізації жінок у всіх сферах життя.

-Ти такого наговорила, що я знову нічого не зрозумів.

-Це й не дивно. Адже за останніми свідченнями американських вчених IQ жінок зазвичай вищий, ніж у чоловіків.

- IQ?

- Так, це рівень інтелекту або розуму. За допомогою спеціальних тестів кожен може визначити свій IQ. Середній рівень від 90, високий - від 110, а 70 і менше - це вже затримка розвитку. До речі,найвищий рівень інтелекту 200 у австралійського математика Теренса Тао,  автора теореми Гріна-Тао.

-Ану, давай, грузи завданнями з цього IQ.

- Розгадай анаграму і вибери зайве слово

ААЛТІРК

КОЖАЛ

АЛАВІЗ

ШКААЧ

-Ну, це треба подумати.

-Ну, іди думати. Прихопи з собою ще книжку із завданнями.

(учениця звертається до однокласників0

-Ну, все, досить. Я, що одна буду працювати?

-Давайте, хто що знайшов по темі?

-Жанна Баре – перша жінка, яка здійснила кругосвітню мандрівку. Переодягнувшись чоловіком, потрапила на корабель як слуга французького ботаніка. Через роки повернулася в Париж і передала 3 000 нових невідомих видів рослин в Музей природознавства, за що отримала подяку і довічну пенсію від короля.

-Гаріет Табмен - «Мойсей» в боротьбі за свободу афроамериканців.

У 13 років була жорстоко побита, відмовившись разом з наглядачем бити раба-втікача. Під час громадянської війни була медсестрою і розвідником, письменником, брала участь у введенні соціальних реформ в США і надихнула тисячі людей боротися за свободу незалежно від кольору шкіри.

-Віра Оболенська - російська княгиня і героїня руху Опору у Франції, працювала манекенницею, потім секретаркою. Займалася розвідувальною діяльністю, а також організацією втеч і вивезенням за кордон британських військовополонених. Була заарештована нацистами, яких здивувала своєю мужністю, стійкістю.

Надихнула сотні чоловіків і жінок на боротьбу з фашистами.

-Елеонора Рузвельт - Перша леді світу.

Незважаючи на високе положення, Елеонора публікувала статті, щоб привернути увагу до соціальних проблем, активно допомагала чоловікові в політичних питаннях, придумала і створювала ООН, розробляла Загальну декларацію прав людини, боролася за рівноправність і свободи жінок.

-Біллі Джин Кінг - здобула перемогу над чоловіком в тенісному матчі, відомому як «Битва статей», щоб довести, що  жінки заслуговують рівні з чоловіками права в спорті. Рекордсменка за кількістю перемог на Вімблдонському турнірі, виграла всі турніри «Великого шолома». За її ініціативи створено Всесвітню жіночу тенісну асоціацію. Зробила неоціненний внесок у розвиток жіночого спорту.

- Це все добре, але трішки не по темі. Нам треба про жінок-науковців. А ти , що робиш? Журнал читаєш? Тобі байдуже до справ класу?!

-Ну, чому зразу байдуже? Ось стаття про Софію Ковалевську. Цікава у людини біографія.

Перша у світі жінка-професор математики. Хоча вона відома ще і як доктор філософії і літератор. Маючи грандіозний інтелект, вона не могла вчитися на батьківщині, оскільки жінкам в Російській імперії не можна було вступати у вищі навчальні заклади. Вона навіть пішла на фіктивний шлюб, щоб вчитися в Геттінгені.

Була ученицею всесвітньо відомого математика Карла Вейєрштрасса. Складно сказати, на що розраховувала 20-ти річна Софія Ковалевська, ймовірно, на диво. Тому, що професор Вейєрштрассе принципово не брав в учні жінок.

Він зустрів Софію словами: "У мене для тебе є нове завдання, за яке не беруться навіть видатні математики. Це завдання про обертання твердого важкого тіла навколо нерухомої точки. Кілька років Софія працювала над вирішенням цього завдання і її робота була надіслана на конкурс в Паризьку академію наук і виграла престижну премію Бордена, яка три роки поспіль нікому не присуджувалася. Так Ковалевська стала в ряд перших математиків світу. А особисте життя могло б стати сюжетом серіалу крутішим , ніж всі ці турецькі мильні опери.

-Нас цікавлять виключно наукові досягнення.

(заходить учениця)

-Вибачте, я трішки запізнилася.

-Трішки! Та ми вже годину тут сидимо!

-Не кричи! Я знайшла багато цікавого.

Гипатія Олександрійська - стародавні жінки-вчені були великою рідкістю, адже в ті часи заняття наукою вважалося виключно чоловічою справою. Гипатія отримала свою освіту від батька, математика та філософа Теона Александрійського. Завдяки йому, а також своєму гнучкого розуму Гипатія стала одним з найвидатніших учених свого часу. Жінка займалася математикою, астрономією, механікою і філософією.

-От,  ще Ада Байрон.

-Це, що родичка Байрона?

-Це його дочка. Комп'ютерники всього світу вважають цю жінку одним із засновником свого світу. Любов до точних наук жінка успадкувала від своєї матері. Вийшовши у світ, дівчина познайомилася з Чарльзом Бэббиджем, який був професором Кембриджа і розробив власну обчислювальну машину. Однак грошей на її створення у вченого так і не вистачало. Зате Ада, ставши дружиною лорда Ловлейс, із захопленням віддалася науці, вважаючи це своїм справжнім покликанням. Вона вивчила машину Беббіджа, описавши, зокрема, алгоритми обчислення на ній числі Бернуллі. По суті це була перша програма, яка могла бути реалізована на машині Беббіджа, величезному калькуляторі. Хоча за життя Ади машина так і не було зібрано, в історію вона увійшла, як перший програміст в історії.

-Круто!

-Аньєзі – перша жінка-професор математики. Працювала над виведенням кривої Аньєзі.

-Можеш, коли хочеш. А це, що таке? Одного з журналу не витягнеш, інші запізнюються, а друга до монітору «прилипла». Тільки не кажи, що цей фільм має якесь відношення до нашої теми.

-Звичайно, це фільм про Марію Склодовську - Кюрі – найвизначнішу жінку-науковця всіх часів і народів. Життя цієї жінки виявилося унікальним. Радіоактивність стала частиною її життя, в прямому і переносному сенсі цього слова. Навіть сьогодні, через майже 80 років після смерті вченого, її документи настільки «фонять», що дивитися їх можна тільки з використанням захисних засобів. Польська емігрантка на початку XX століття разом зі своїм чоловіком П'єром працювала над отриманням таких радіоактивних елементів, як радій, полоній і уран. При цьому ніякого захисту вчені не використовували, не замислюючись навіть над тим, якої шкоди можуть ці елементи нанести живій людині. Багаторічна робота з радієм призвела до розвитку лейкемії. За недбалість Марія Кюрі заплатила своїм життям, адже вона навіть носила на грудях ампулу з радіоактивним елементом, як своєрідний талісман. Вчене спадщина цієї жінки зробило її безсмертною. Марія отримувала Нобелівську премію двічі - в 1903 з фізики разом з чоловіком і в 1911 по хімії вже сама. Відкривши радій і полоній, вчений працювала в спеціальному Радієвому інституті, вивчаючи там радіоактивність. Роботу Марії Кюрі продовжила її дочка, Ірен. Вона зуміла також отримати Нобелівську премію з фізики.

-До речі, це єдина родина у світі, 3 членів якої були удостоєні цієї високої нагороди.

-Нобелівську премію отримала Барбара Мак-Клінток. Висновки, зроблені вченою, лягли в основу сучасного розуміння генетики. Мак-Клінток допомогла пояснити, як бактерії стають стійкими до антибіотиків, і що еволюція відбувається не кроками, а стрибками.

-А наймолодшою жінкою-лауреатом Нобелівської премії стала Малала Юсуфзай, правда не в галузі науки, а за боротьбу за рівноправ’я жінок та чоловіків.

-Так, чоловіки керують світом і часто забувають про те, що досягають вони цих вершин саме завдяки жінкам. У науці така несправедливість не рідкість . Взяти хоча б Ліз Майтнер. Уродженка Вени зайнялася фізикою під керівництвом провідних європейських світил. У 1926 році Майтнер зуміла стати першою жінкою-професором в Німеччині, такого звання її удостоїв Берлінський університет. У 1930-х роках жінка займалася питанням створення трансуранових елементів, в 1939 році вона зуміла пояснити розщеплення атомного ядра. Майтнер разом з колегою, Отто Ганом, проводила дослідження. У 1944 році Отто Ган за відкриття ядерного розпаду отримав Нобелівську премію. Видатні вчені вважали, що Ліз Майтнер була гідна того ж, проте із-за інтриг її просто «забули». На честь знаменитої жінки-вченого був названий 109 елемент таблиці Менделєєва.

-А Розалінд Франклін? Мало хто знає, кому належить фактичне відкриття ДНК. Між іншим ця честь належить англійському біофізику, скромній англійці Розалінд Франклін. Довгий час її заслуги залишалися в тіні, а на слуху в усіх були досягнення колег вченого, Джеймса Уотсона і Френсіса Кріка. Але саме точні лабораторні досліди жінки зробили роботу настільки значущою. Аналіз Франклін дозволив довести роботу до логічного кінця. У 1962 році вчені мужі отримали Нобелівську премію за своє відкриття, однак жінка померла від раку за 4 роки до того. Розалінд не дожила до тріумфу, посмертно ж цю престижну премію не вручають.

-Перелік знакових жінок в науці можна продовжувати і продовжувати.

Елізабет Белеквелл- перший доктор медицини США, Джейн Гудолл- 45 років свого життя жінка присвятила вивченню соціального життя шимпанзе в Національному парку Танзанії, Рейчел Карсон- описала у своїй праці ту шкоду, який пестициди завдають здоров'ю людини і навколишньому середовищу, одна з найвідоміших екологів світу, Грейс Хопер – американська вчена, перша жінка, що захистила докторську з математики, стала контр-адміралом  флоту США, її ім’я носить воєнний есмінець, суперкомп’ютер і в її честь щорічно вручають премію молодим програмістам; Кароліна Гершель – перша в світі жінка-астроном, Марія Мітчел – професор астрономії та  перша жінка-член Американської академії мистецтв і науки; ну і , звичайно, Олена Полонська, українка, яку вважають засновницею небесної механіки.

-Я думаю, досить. Матеріалу більш, ніж достатньо.

(заходить учень з книгою Айзенка )

-Настю, допоможи.

Знайдіть зайве

https://brainapps.ru/img/tests/iqtest-eysenck/test_0_question_11.png

-Я в Інтернеті «забив», а «Гугл» завис від цієї клятої абракадабри.

-От тобі і зайвий доказ того, що мозок – найкращий комп’ютер. Тільки його тренувати треба. Іди, іди, тренуй!

В науці сила і в науці слава,

 Світ без науки не такий яскравий,

То лиш здається, що без неї краще жити,

Бо лиш вона все здатна пояснити!

А всі науки про природу – суть буття,

За ними наше з вами майбуття.

Бо в кожному живому організмі діють закони –

Її камені наріжні.

І хімія, і фізика, і математика,

І географія, і біологія, і інформатика –

Не просто дисципліни на уроках,

А в світ майбутній учнів перші кроки.

Тож слава всім наукам – наукам природничим!

Бо славний світ людей, якому мудрість личить!!!

 

docx
Додано
28 червня 2018
Переглядів
1050
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку