Завдання за технологією STEM
Класс: 5
Тема уроку. Дії з десятковими дробами.
Мета уроку:
Навчальна: формувати практичні навички застосування дій з десятковими дробами при розв’язуванні прикладних задач з реального життя та у різних життєвих ситуаціях; формувати уміння застосовувати набуті знання про десяткові дроби до розв’язування прикладних завдань, розвивати уважність, логічне мислення; усвідомити цінність знань для повсякденного життя;- формувати ключові, предметні і міжпредметні компетентності.
Виховна: - виховувати працьовитість, повагу до людської праці, відроджувати звичаї і обряди народів, виховувати працьовитість, повагу до людської праці, активність, цілеспрямованість, впевненість в собі, самостійність у прийнятті рішень.
Тип уроку. Систематизація знань, застосування знань, умінь і навичок.
Задача(День національної кухні)
У шкільній їдальні вирішили провести День національної кухні. Після опитування учнів школи, було встановлено, що найбільш полярними є страви: український борщ, грузинський суп харчо, польський суп журек. Вам необхідно визначити ціну одного блюда, якщо рецепти з цих страв розраховані на 6 порцій.
Клас ділиться на три групи:
І група: визначає ціну однієї порції українського борщу.
ІІ група; визначає ціну однієї порції супу харчо.
ІІІ група: визначає ціну однієї порції супу журек.
Кожна група отримує рецепт своєї страви та загальний перелік продуктів з ціною.
Загальний перелік продуктів з ціною |
|||
№з/п |
Назва продукту |
Кількість |
Ціна(грн.) |
|
Свинина |
1кг |
125,0 |
|
Буряк |
1кг |
7,69 |
|
Морква |
1кг |
6,0 |
|
Цибуля ріпчаста |
1кг |
4,19 |
|
Картопля |
1кг |
13,0 |
|
Капуста білокачанна |
1кг |
4,89 |
|
Перець болгарський |
1кг |
93,0 |
|
Сало |
1кг |
80,0 |
|
Сметана |
400г |
31,9 |
|
Томатна паста |
70г |
5,5 |
|
Часник |
1кг |
56,0 |
|
Лавровий лист |
20г |
6,6 |
|
Кріп |
1кг |
100,0 |
|
Борошно |
2кг |
24,7 |
|
Яйце |
10 шт |
30,5 |
|
Рослинна олія |
500г |
26,6 |
|
Вершкове масло |
1кг |
145,0 |
|
Сир |
1кг |
41,0 |
|
|
|
|
Після обчислення, кожна група заповнює спільну таблицю.наприклад…
Український борщ (6 порцій) |
|||
№з/п |
Назва продукту |
Кількість |
Ціна(грн.) |
|
Свинина |
1,5кг |
|
|
Буряк |
450г |
|
|
Морква |
240г |
|
|
Цибуля ріпчаста |
150г |
|
|
Картопля |
300г |
|
|
Капуста білокачанна |
450г |
|
|
Перець болгарський |
15г |
|
|
Сало |
150г |
|
|
Сметана |
150г |
|
|
Томатна паста |
45г |
|
|
Часник |
7,5г |
|
|
Лавровий лист |
3г |
|
|
Кріп |
15г |
|
6 порцій |
|
||
1 порція |
|