Використання інтерактивного прийому «Фішбоун» на уроці ЯДС. "Як врятувати Землю від сміття"

Про матеріал
За допомогою схеми Фішбоун продемонструвати причини конкретних подій та явищ, зробити відповідні висновки.
Перегляд файлу

Використання інтерактивного прийому «Фішбоун»                           на уроці ЯДС. 2 клас

 

Тема: « Як врятувати Землю від сміття» ( підручник для 2 класу «Я досліджую світ» О. Волощенко О., Козак, Г. Остапенко. Частина 2)

Мета: За допомогою схеми Фішбоун продемонструвати причини конкретних подій та явищ, зробити відповідні висновки.

Технологія проведення:

  1. Прочитати комікс  (ст. 113 підручника)
  2. Прочитати тексти в групах (роздрукована інформація)
  3. З усіх запропонованих варіантів обрати проблему, причини появи цієї проблеми, факти, які є наслідком проблеми та зробити висновок.
  4. Розташувати свої відповіді на відповідних місцях схеми Фішбоуну.

                          МАТЕРІАЛ ДО УРОКУ

     Зменшити використання пластику

    Пластик зараз усюди – ми купуємо товар в пластикових упаковках, воду в пластикових пляшках, навіть п'ємо коктейлі з пластиковими трубочками. А чи відомо вам, що пластикова пляшка розкладається 400-500 років? Пластикова соломинка – 200 років. Тільки замисліться, як багато пластикового сміття використовує за життя одна людина! А тепер уявіть, скільки пластика використовує кожен житель планети Земля.

     Який вихід з цієї ситуації? Купуючи каву з собою, не використовуйте одноразові стаканчики – беріть з собою екочашку. Відмовтеся вже нарешті від пластикових трубочок. Купуючи продукти в супермаркеті, віддавайте перевагу упаковці без пластику. Зменшіть використання пластику! Надайте перевагу натуральним матеріалам: іграшки з дерева, вази зі скла. І ще, користуйтесь еко-сумками замість поліетиленових пакетів, це зекономить ваші гроші і продовжить життя планети.

     Відмовтеся від одноразового посуду, пластикових вологих серветок, трубочок та пляшок для води. Це все ви можете легко замінити. Наприклад купити собі алюмінієву пляшечку для води і носити щоразу із собою. Зручно і економно.

     Сортуйте сміття     Сортувати сміття в Україні – не легка справа. Переробки відходів в нашій країні, на жаль – це не головне. Ідея сортування сміття не популярна серед населення. Однак це зовсім не означає, що в нас нічого не робиться. В Україні є сміттєпереробні станції, куди можна здати заздалегідь відсортоване сміття (пластик, скло, макулатуру тощо.). Більш того, цим питанням займаються не тільки екоактивісти, а відомі деякі українські зірки.

Сортуйте сміття! Це надважливий пункт, адже саме такий спосіб може передбачити швидку переробку відходів.

     Бережіть воду та електроенергію 

     Часом ми навіть не замислюємося над тим, що надмірно використовуємо природні ресурси. Наприклад, не вимикаємо світло в кімнаті, коли в ній не перебуваємо. Або не закриваємо кран з водою, коли чистимо зуби (хоча вода в цей час нам не потрібна). Хочете жити екологічніше і економніше  – почніть робити такі речі.

Встановіть посудомийну машину – вона заощаджує не тільки воду, але і ваш час. Центральне освітлення замініть на використання настільних ламп – щоб висвітлювати саме ту зону кімнати, де ви перебуваєте. І замініть  лампи на світлодіодні – вони і служитимуть довше, і ваші очі за це вам тільки спасибі скажуть.

     Користуйтеся багаторазовими сумками і мішечками

      Візьміть за правило класти в сумку спеціальні багаторазові мішечки для продуктів. Їх можна повторно використовувати після прання. І такі мішечки набагато краще виглядають ніж сотні одноразових пакетів, куди ви складаєте овочі і фрукти. Нести покупки додому краще в екосумки – придбайте таку, яка ідеально підходить вам за розміром і дизайном.

     Слідкуйте за тим, що у вас є

  Передивіться свої речі. Чи замислювалися ви над тим, як багато непотрібних речей ми купуємо? Через  рекламу або  моду наші шафи переповнені речами, які ми майже ніколи не надягали. Але нам мало, і ми хочемо ще!

  А насправді нам потрібно зовсім небагато. Перегляньте свій гардероб.  Старий одяг віддайте на повторне використання – комусь  точно знадобляться. Купуйте менше сентетичного одягу або ж обирайте якісні речі.  Теж саме зі взуттям та побутовими речами.

     Використовуйте лише натуральні засоби гігієни та косметику, яку, зокрема, тестують на беззахисних тваринах. Зменшіть також використання побутової хімії. Натомість можете робити засіб для миття посуду з натурального мила ручної роботи. Ефект таки самий, а шкоди для екології та вашого здоров'я менше! 

     Бережіть своє здоров’я!

    Надайте перевагу місцевим та сезонним продуктам.  Спробуйте їсти менше м'яса, адже саме тваринництво несе чималу шкоду довкіллю, незважаючи вже на жорстоке вбивство тварин. Наприклад, стадо з 200 корів за рік виробляє таку кількість газу, що  автомобілю вистачило б на 10 років роботи.

       Почніть більше ходити!  Надавайте перевагу двохколісному способу пересування: велосипеди, самокати, ролики.  Або ж користуйтесь більше громадським транспортом.

 Проблема: Як врятувати Землю від сміття?

причини:

- викидаємо пластиковий посуд

- не економимо електроенергію

- забруднюємо воду

- викидаємо одноразові пакети

- купуємо багато одягу

- багато побутової хімії

- їмо багато м’яса

-  автотранспорт забруднює повітря

 

факти:

  • Погіршення якості питної води.
  • Зникнення деяких видів рослин, тварин.
  • Ослаблення імунної системи людини.
  • Зміни клімату на Землі.

 

 

Висновок: Сортувати сміття (папір, пластик, скло, метал ). Не смітити у лісах, парках, не забруднювати водойми.

 

 

  

  ДОДАТОК

                                    Пригоди в супермаркеті

Жила – була в супермаркеті Пластикова Пляшка з дуже смачною водою. Була вона весела і товариська, а коли повз проходили покупці, то вона завжди посміхалася і пропонувала потоваришувати.

Одного разу у магазин завезли нову продукцію і продавці розклали її на полиці. Тепер поряд з Пластиковою Пляшкою опинився пузатий пакет Томатного Соку. Він був дуже поважний і з усіх глузував. Пляшка вступилася за своїх товаришів, почала соромити Томатний Сік. Що тоді почалося!!! Ціла сварка. Каже Сік:

«Шановна! Ти б взагалі помовчала, дуже скоро тебе вип’ють і викинуть на смітник. Тоді твоє життя стане жалюгідним і нікчемним».

В Пляшки від обурення перехопило подих: «А ти хіба не там же опинишся? Чи ти такий не смачний, що тебе не купуватимуть?»

-             Ха – ха – ха», - сказав Сік: «Я – мега-смачний, та ти така неграмотна,

що не знаєш: папір переробляють на спеціальному заводі, то ж я знову перетворюся на корисну річ!»

-           Це я не грамотна?» - спитала Пляшка. - Такий поважний мав би знати,

що мій корочок дуже цінний, з нього виготовляють протези для воїнів, що постраждали на війні. А діти із моєї пластикової сукні вміють робити гарні творчі вироби. Це і вази, і ляльки для театру, і декоративні квіточки. Чи можеш ти цим похизуватися?»

Можливо, ще довго тривала б ця сварка, та раптом до полиці підійшла червонощока дівчинка, вхопила Сік і понесла до продавчині на касу.

                                   «ДОБРЕ ВДОМА» Зоряна Живка

 У кожного є дім.                                                                                                                                                  Пташки́ живуть у гніздах.                                                                                                                                                    Звірі — у норах.                                                                                                                                                               Риби — у річці чи в морі .                                                                                                                                     Бджоли — у вулику.                                                                                                                                     Мурахи — в мурашнику.                                                                                                                                           А равлик навіть носить свою хатку зі собою!                                                                                                                                                                 Книжки́ мешкають у книгарнях , у бібліотеках, на книжкових полицях осель.                                      Зорі — на небі.                                                                                                                                             Люди — в будинках.                                                                                                                                                 

 А сміття живе на смітниках і в сміттярках. Це його оселя, і воно її дуже любить. Йому там затишно й зручно. Тому сміття дуже засмучується, коли люди необачно кидають його там, де заманеться. Тоді воно стає вуличним сміттям. Сміттям-безхатьком. День і ніч воно зажурено вештається містом або вздовж сільської дороги. І навіть — страшно подумати! — лісом. Блукає, скиглить-шелестить, кидається під ноги перехожим, ніби приблудний пес. І тихенько просить:

 «Допоможіть мені дістатися до рідного смітника!» Але люди його чомусь не чують… Байдуже минають, інколи ще й невдоволено нарікаючи:

«Скільки бруду розвелося! Яке в нас засмічене місто!» А нещасне сміття тиняється хідниками та клумбами, парками і дитячими майданчиками, солодко мріючи про затишну сміттярку...

 

 

                                                                                                                                             

 

docx
Додано
17 жовтня 2023
Переглядів
264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку