Вікторина для учнів старших класів «Любіть Україну!»

Про матеріал
Вікторина допомагає поглибити знання учнів про свою країну, її історію та культуру; сприяє патріотичному вихованню молоді, осмисленню учнями себе, як частини великого українського народу.
Перегляд файлу

Вікторина для учнів старших класів

 «Любіть Україну!»

 

Мета: розширити та поглибити знання учнів про свою країну, сприяти патріотичному вихованню учнів, осмисленню ними себе, як частинки великого українського народу, пробуджувати             національну   самосвідомість,         виховувати почуття поваги та гордості до рідного краю і свого народу.  Хід вікторини

Вступне слово. Україна живе у серці кожного українця: маленького хлопчика з залитої сонцем пісочниці, романтичної білявки в блакитній сукні, і серйозного дядечка з кейсом у руці. Любити, знати історію та звичаї своєї Батьківщини — святий обов’язок усіх її жителів.

Сьогодні у наші вікторині свою любов до України будуть доводити три команди – представники 9-11 класів. Привітаймо їх оплесками!

Давайте надамо слово капітанам і попросимо їх представити свою команду.

Представлення команд

Умови вікторини. Вікторина складається з 6 турів: «Історичного», «Мовно-літературного», «Народознавчого», «Музичного», «Відомі українці», «Військово-патріотичного». Команда, яка знатиме відповідь на запитання чи першою впорається із завданням, піднімає вгору сигнальну картку. Хто першим підніме сигнальну картку, той і отримує право відповідати. За вірні відповіді команди отримують певну кількість балів.

Визначити, хто ж переможе у нашій вікторині, допоможе наше вельмишановне журі. 

Представлення журі

Чи готові команди розпочати гру? 

У такому разі я оголошую початок першого раунду.

І тур 

Наш перший тур має назву «Історичний». Ви повинні будете відповісти на запитання, що стосуються історії України.

Команда, яка першою підніме сигнальну картку, отримує право відповіді. Якщо відповідь невірна, інша команда може дати свій варіант відповіді. За правильну відповідь команди отримують 1 бал.

-     Увага! Перше запитання!

1.      Закінчіть фразу: «…коли  ж  поляни  жили  осібно  і  володіли  родами  своїми, - то було  у  них  три  брати: одному  ім’я  Кий, а  другому – Щек, а  третьому – Хорив,  і … (сестра  їх  Либідь).

2.      Хто з давньоруських князів заснував у Києві першу бібліотеку? (Ярослав Мудрий) 

3.      З іменем якого київського митрополита 17 ст. пов’язана назва Києво-Могилянської академії? (Петро Могила)

4.      Як називалася. українська таємна політична організація, що виникла в грудні 1845 — січні 1846 року в Києві і ставила своїм головним завданням побудову майбутнього суспільства на засадах християнської моралі, шляхом здійснення ряду реформ. Ініціаторами створення організації      і       її          засновниками            виступили      Василь

Білозерський, Микола Гулак, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш,Опанас Маркерич (Кирило-Мефодіївське товариство).

5.      Про якого укр. гетьмана йдеться в уривку: «сам патріарх [єрусалимський, Паїсій] із тисячею вершників виїжджав до нього на зустріч з міста, і тутешній  митрополит С.Косів дав йому коло себе місце в санях з правого боку. Весь народ,  вийшовши з міста, вся чернь вітали його. Академія вітала його промовами й  вигуками, як Мойсея, спасителя й визволителя народу від польського рабства,  вбачаючи в імені його добрий знак і називаючи його Богом даний».

6.      Як звали першого українського короля? (Данило Галицький)

7.      Першу Запорізьку Січ було збудовано на острові… (Мала Хортиця).

8.      Хто з гетьманів у вигнанні уклав «Пакти й конституції законів вольностей Війська Запорозького», які вважають першою конституцією України?  (Пилип Орликом).

9.      Про що йде мова: свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної української держави…» (День соборності України).

10.  День незалежності України відзначається… (24 серпня).

Журі оцінює виступи команд.

ІІ тур.

Понад 3 тисячі мов є у світі, але для кожного народу, кожної нації найближчою і найдорожчою є його рідна мова. Рідною мовою української нації є українська мова. Поняття рідної мови невіддільне від думки про рідний край, батьківську хату, материнське тепло. Рідна мова є одним із важливих засобів формування патріотичних почуттів, гордості за свій народ; вона є виявом його національної культури. Мова єднає між собою різні покоління людей, вона передається як заповіт, як найдорожча спадщина. Піклування про рідну мову, любов і повага до неї мають бути в центрі уваги кожної нації.

Наступний тур нашої вікторини – «Мовно-літературний». 

1. Вгадати значення слова. Кожна команда приготувала по одному маловідомому слову української мови і три варіанти його значення. Команді-суперниці потрібно відгадати правильний варіант. Відгадавши правильне значення слова, команда отримує 2 бали. 

9кл. Війт :

а) службова особа на Запорозькій Січі;

б) керівник місцевого самоврядування в 16-18 ст. в Україні; 

в) назва дядька в Західній Україні;

г) почесний титул, присвоєний за військові заслуги   10кл. Баскак:

а) намісник хана Золотої Орди у підвладних країнах в 13-14 ст.;

            б) вища посадова особа гетьманської адміністрації;

в) військова посада в Україні на початку 18 ст. 11кл. Куна: 

а) політичне об’єднання словянських племен;

б) список козацького війська в період Гетьманщини;

в) грошова одиниця часів Київської держави.

2.                  Погляньте на екран. Назвіть ім’я та прізвище (псевдонім) письменників, зображених на екрані. Хто в цьому ряду буде зайвим і чому?

Марко Вовчок (Марія Вілінська), Григорій КвіткаОснов’яненко (Григорій Квітка), Ліна Костенко, Пантелеймон Куліш. Зайвою є Ліна Костенко – представник української літератури XX століття.    

 

 

3.                  Народна творчість. Продемонструєте знання українських прислів’їв. Кожній команді потрібно буде закінчити запропоноване прислів’я. За правильну відповідь – 2 бали.

9 кл.

1.  Яке коріння, таке й  ... (насіння)

2.  За малим поженешся — велике… (загубиш)

3.  Хотів зробити спішно, а вийшло... (смішно) 

4.  Над товаришем не смійся, бо над собою ... (заплачеш) 10 кл.

1.  Ягнят хвалять весною, а курчат ... (восени)

2.  Дружба і братство цінніші за ... (багатство)

3.  Умієш говорити, то вмій ... (слухати)

4.                  Зерно розсипав – збереш, сказав слово - ... (не вернеш)  11 кл.

1.    Добре ім'я краще … (багатства)

2.    Наука в ліс не веде, а з лісу…( виводить)

3.    Щоб пізнати людину, треба з нею …(пуд солі з'їсти) 

4.    Не одежа красить людину, а добрі…( діла) - Підіб’ємо підсумки другого туру. Слово журі.

ІІІ тур

Третій тур вікторини має назву «Народознавчий». Звичаї народу – це ті прикмети, за якими розпізнають народ не тільки в сучасному, а й у його історичному минулому. Упродовж багатьох століть український народ безупинно творив своє, тільки йому властиве духовне середовище, наповнюючи його своєрідними обрядами, ритуалами. Отож, сьогодні пропоную вам більше дізнатися про звичаї, традиції та свята свого народу.

1. Народні символи. За правильну відповідь – 1 бал.

-                      Що є символом Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості. Цей символ має свої орнаменти і узори які передаються із покоління в покоління. У християнській культурі українців вона стала символом воскресіння. (писанка)

-                      На екрані зображено квіткову рослину, яка за українськими народними уявленнями,  символізує триєдність: дитинство, зрілий вік, старість; батька, матір, дитя; весну, літо, осінь; вічне нев'януче кохання, нестаріюче життя, пам'ять, а тому з неї українці віками сплітали весільні вінки, робили косиці, плели вінки й на могили, що символізувало вічну пам'ять. (Vinca, від «vincere» — «витися», згадується у піснях). (барвінок)

-                      Яке дерево – символ України закріпилось у назві великого релігійного свята? (Верба – Вербна неділя)

-                      Як називається - символ здоров'я, краси, щасливої долі, родової пам'яті, порядності, чесності, любові, святковості; оберіг виготовлений з лляного чи конопляного полотна домашньої роботи. (вишиванка)

-                      В українців існував культ тварини, назву якої вам необхідно відгадати. У легенді про Віщого Олега, ця тварина  як священна істота могла принести і успіх, і смерть. Іноді вона супроводжувала свого господаря в потойбічний світ. В багатьох козацьких піснях, думах, переказах вона є братом та бойовим товаришем козака. Про яку тварину йде мова? (кінь)

-                      Що є символом життя, долі, життєвої сили;  дівоцтва. Цей предмет містить квіти та стрічки, кожна з яких щось символізує. (вінок)

2. Українські традиції та обряди. Для кожного гравця у мене є одне запитання, правильна відповідь на яке принесе 1 бал.

-    Команда... , ви готові?

9кл.

1.    На яке язичницьке свято ранішня роса вважається цілющою?

Відзначають донині, причому співпадає воно з релігійним святом Іоанна Хрестителя (На Івана Купала)

2.    Як називаються пісні, ігри та хороводи, в яких беруть участь діти та молодь під час Великодніх свят? Це назва старовинних слов'янських обрядових пісень, пов'язаних з початком весни і наближенням весняних польових робіт. (Веснянки: гаївки, гагілки, ягілки)

3.    Листя якого дерева вишивали українські жінки на сорочках своїх синів, щоб вони були міцними і сильними? (Листя дуба)

4.    Погляньте на віночок. Стрічки жовтого, червоного, зеленого, синього кольорів, світлокоричневого. Перед вами стрічки, які традиційно вплітали у вінок українські дівчата. Кожна стрічка щось символізувала. Стрічка якого кольору була символом молодості? (зелена)   10кл.

1.      Коли, за традицією, можна було сідати до столу на Свят-вечір? (Коли з’являлась перша зоря)

2.      Яке дерево стародавні слов’яни прикрашали на Новий рік? За віруваннями українців, це плодове дерево є деревом взаємної любові, весни, краси, мужності. В українському фольклорі воно символізує красу убогої дівчини, її молодість. Про нього складено багато фольклорних та авторських пісень. У Шевченка є вірш,що починається назвою садка з цього дерева (вишня) 

3.      Як називається старовинний народний звичай святкування закінчення жнив? (обжинки)

4.      Фото крашанки, писанки, дряпанки... Перед вами – великодні яйця. Існує багато технік прикрашання таких яєць, в залежності від яких ці обрядові яйця отримали свою назву. Знайдіть серед них і покажіть нам крашанку. (Крашанка - зварене вкрутю яйце зафарбоване в один колір, без візерунку. Писанки - це розписанні пчолинным воском и фарбами сирі яйця. Дряпанка (шкрабанка) – однотонно зафарбоване яйце на якому візерунок вишкрябується гострим металевим предметом. Крапанка

– яйце з однотонним фоном, на який гарячим воском нанесено п’ятна, смуги, крапинки. Мальованка - яйце, розписане своїм, придуманим візерунком.)  11кл.

1.      Як називається народний святковий цикл, що зберігся з дохристиянських часів. Обряд пов'язаний з проводами зими і зустріччю весни. Свою назву це свято отримало від того, що в цей період – останній тиждень перед Великим постом, дозволяється вживати в їжу сливове масло, молочні продукти і рибу (масляна,сирна неділя)

2.      Як називається комплекс обрядових дій, після народження дитини, спрямованих на прилучення дитини до сім'ї, общини і християнського світу. (хрестини)

3.      На Лівобережжі до 20 ст. зберігалася народна ритуалізована розвага, відома ще з дохристиянських часів. Проходила вона зимою на льоду річок, ставків, озер, нерідко там, де відбувався обряд водосвяття. Сходилися чоловіки з двох сусідніх сіл або хуторів, у великих селах,  і в містах - предсіавники вулиць чи кутків, які дотримуючись  певних правил вели боротьбу показуючи свою відвагу й спритність. Переможцем вважалася та сторона, якій вдавалося витіснити суперників з поля бою (справою престижу було відвоювати місце

біля орданського хреста) або змусити їх до втечі. бійці користувалися в народі великою повагою. Про яку розвагу йде мова? (кулачні бої)

4.      Фото овочів. Як відомо, їжа є одним з важливих елементів традиційної матеріальної культури кожного народу, адже саме в ній відбито народний побут, господарювання людей, їх смаки та уподобання. Який овоч вважався найкращим засобом проти злих духів? Його намагалися вживати  на Новий рік  найбільше, щоб протягом року злі сили не турбували людей та їхнє житло. (часник)  Дякуємо нашим знавцям традицій та обрядів! Просимо журі підвести підсумки.

IV  тур

Ми підійшли до четвертого туру – музичного. В житті українського народу пісні займають окреме місце. Українські пісні надзвичайно мелодійні, в них поєднується пісенність української мови та чарівність мелодії. Українські народні пісні складалися протягом багатьох століть. Вони розповідають про цілі епохи в історії українського народу.

Зараз ми спробуємо відгадати, за фонограмою, сучасні українські пісні. За вірну відповідь команда отримує 2 бали.

Фонограми пісень:  «Плакала» гурту KAZKA, «Там, де ми є» «Антитіла», «Одна калина»

Софії Ротару, «День народження» «ВВ», «Павук» Дідзьо, «911» «Океану Ельзи», «Україна – це ти» Тіни Кароль, «Браття українці» гурту «Шабля Life».

-           Добре впоралися з цим завданням наші учасники, видно, що люблять українські пісні. Просимо журі підвести підсумки четвертого туру. V тур

Кожна країна, народ, нація мають своїх героїв, визначних історичних персонажів. Україна багата на імена талановитих ентузіастів, українців та українок, що жили не для себе, а для людей, творили з нічого, лише через бажання і натхнення звеличити рідну землю, державу, народ. Давайте пригадаємо імена наших земляків, які вирішили сприяти своїми діями свободі і розвитку України. Вони різняться віком, професіями, життєвим досвідом, проте їх об’єднує одне: всі вони українці, патріоти своєї справи і держави.

 Наш п’ятий тур присвячений відомим українцям. Це будуть фотозапитання. За кожну правильну відповідь ви отримаєте 2 бали. Отож, будьте уважні! Увага на екран!

1.  Художниця, майстер народного декоративного живопису.  Народилася 7 грудня 1900 в у селі Богданівка нині це Яготинський район Київської області в бідній селянській родині. Творчість художниці з села Богданівки належить до найкращих надбань української культури ХХ століття, вона стала предметом вивчення й дослідження мистецтвознавців. В 1954 році в Парижі на міжнародній виставці демонструються її картини «Цар-колос», «Берізка» і «Колгоспне поле», які високо оцінив Пабло Пікассо. Коли всесвітньо відомий маестро побачив на міжнародній виставці в Парижі картини художниці, кажуть, що він довго стояв біля них, мов загіпнотизований, а потім назвав її геніальною і додав: «Якби в нас була такого рівня художниця, ми змусили б світ заговорити про неї». (Білокур Катерина Василівна)

2.  Політичний діяч, радянський дисидент, журналіст, один із засновників Народного Руху України.

(В’ячеслав Чорновіл)

3.  За словами М. Грушевського «Вона держала сильною і твердою рукою державну систему і не дала їй ослабнути і розвалитись.» Її внук Володимир назвав її «наймудрішою серед чоловіків». За заповітом її першою на нашій землі поховали за християнським звичаєм.  Хто ця жінка? (кн.Ольга)

4.  Наступного діяча,думаю, знають всі. Це видатний радянський і український футбольний тренер, заслужений тренер СРСР, відомий завдяки своїй роботі в київському «Динамо», збірній СРСР і збірній України. (Валерій Лобановський)

5.  Цей видатний український діяч першим адаптував твори давньогрецьких філософів для української культури і академічної освіти. Вивчивши твори Платона і його послідовників у КиєвоМогилянській академії, він створив на їх основі свою систему поглядів і став одним з найбільш яскравих українських філософів. (Григорій Сковорода)

6.  Назвіть прізвище видатної  української поетеси,яка живе і працює в Києві, лауреата Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка, лауреата Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О. Теліги, твори якої стали яскравими явищами в сучасній українській поезії, і помітно вплинули на весь її подальший розвиток. Найвидатнішим твором, який вивчається і в школі, є роман у віршах «Маруся Чурай». (Костенко Ліна Василівна)

7.  Опери «Наталка Полтавка» і «Тарас Бульба», написані цим композитором, вже півтора століття не сходять зі сцен українських театрів, а їх автор є основоположником української оперної і симфонічної музики. (Микола Лисенко)

8.  Розквіт української драматургії на межі XIX–XX століть вимагав яскравих образів і на сцені. Обличчям нового театру стала ця актриса - одна з кращих актрис в історії України та всієї Східної Європи. За роки роботи в провідних українських трупах того часу - у Марка Кропивницького, Михайла Старицького, Миколи Садовського, Панаса Саксаганського - вона зіграла більше 30 ролей, практично всі - не в класиці, а в п'єсах українських драматургів, написаних у ті роки. (Марія Заньковецька)

-           Отож, підбиваємо підсумки п’ятого туру. Журі оголошує результати.

 VІ тур Ось і дійшли ми до шостого, військово-патріотичного туру нашої вікторини.

Одним із основних елементів стабільного і впевненого розвитку держави є армія. На збройні сили покладена священна місія – боронити рідну землю і забезпечувати мирне життя свого народу.

Але Збройні сили виконують лише певні функції. Кожен з нас, хто вважає себе патріотом своєї держави, може зробити набагато більше для її розвитку і розквіту. Для цього потрібно  любити свою Батьківщину, бути готовим пожертвувати своїми інтересами заради неї, бути відданим своєму народові, відчувати гордість за надбання національної культури, приналежності до своєї країни і свого громадянства, мови, історії, традицій; готовність діяти в інтересах Вітчизни та постати на її захист у разі необхідності.

Про патріотизм і Збройні сили й піде мова у нашому останньому турі.

1.                  Яка громадська організація у ХVІІ– ХVІІІ ст. була не тільки національними збройними силами, а й головним фундатором української держави? (козацтво)

2.                  .  Що є символом військової честі, доблесті і слави? Під ним приймають присягу,  здійснюють марші, йдуть в бій; на нього прикріплюють ордени і медалі, якими  нагороджено військову частину. Втрата цього символу є ганьбою, а винні підлягають військовому трибуналу. (бойовий прапор) 3 Як називають військовослужбовців, що беруть участь в залагоджені конфліктів в різних країнах світу під егідою ООН? (миротворці)

4.    Прийнята в Україні збірна назва загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану (Революції Гідності) у грудні 2013 — лютому 2014 року. (Небесна Сотня)

5.    Найвище виявлення самовідданості й мужності під час здійснення видатних за своїм значенням дій називається… (героїзм)

6.    Як називається клятва на вірність своєму народу? (присяга)

7.    Звання, яке є державною нагородою України, найвищий ступінь відзнаки в Україні, що присвоюється громадянам за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення має назву… (Герой України)

8.    Як називають досвідченого, бувалого воїна, що брав участь у багатьох боях? (ветеран)

9.    Важлива своїм значенням дія; вчинок, здійснюваний у важких, небезпечних умовах; героїчний, самовідданий вчинок називається… (подвиг) 

10.Як називають людину, віддану своєму народові, яка любить свою Батьківщину, живе і працює заради процвітання свого краю? (патріот)

- От і закінчився останній шостий тур, а разом із ним і наша конкурсна програма.

Слово журі.

Підведення підсумків, нагородження переможців.

Ну що ж, залишається подякувати всім учасникам гри. Любіть Україну і пишайтесь тим, що ви українці! До побачення!            

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гребень Віра Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Пов’язані теми
Захист України, Сценарії
Додано
7 березня 2019
Переглядів
2867
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку