"Вікторина до Дня писемності"

Про матеріал
Вікторина призначена до Дня слов'янської писемності; може використовуватися на уроці всесвітньої історії у 7 класі, як позакласний захід у 7 - 11 класах. Вікторина складена на основі підручника "Всесвітня історія" (автори О. І. Пометун, Ю. Б. Малієнко)
Перегляд файлу

                               Вікторина до Дня писемності

 

  1. Хто започаткував писемність?                         (Кирило і Мефодій)
  2. Що створили брати Кирило і Мефодій?         (слов’янську абетку)
  3. Який Великоморавський князь послав посольство до візантійського імператора із проханням направити вчителів, які б просвітили слов’ян у справі віри?                                                                              (Ростислав)
  4. З якої сім’ї походили брати                               (аристократичної)
  5. Яке ім’я Кирила від народження?                     (Константин)
  6. Хто сказав «Вчити без абетки та без  книг – все одно, що писати бесіду на воді»                                                                     (Константин-Кирило)
  7. Хто склав письмена?                                           (Кирило)
  8. Які перша слова Євангелія були написані слов’янською мовою?        («На початку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог»)
  9. У якому році брати склали старослов’янську абетку та переклали слов’янською мовою з грецької основні богослужебні книги?           (863 р.)
  10.  Чим ще, крім перекладання богослужебних книг, займалися брати Кирило і Мефодій у Моравії?         (навчали читанню, письму, веденню богослужіння, зводили храми, відкривали школи для підготовки священників).
  11.  Із скількох літер складається кирилиця?                (43)
  12.  Із скількох літер складається глаголиця?               (39)
  13.  Котра із двох слов’янських абеток  кирилиця чи глаголиця  є давнішою?                                    (кирилиця)
  14.  Кирило і Мефодій були канонізовані. Коли Папа Римський Іоан-Павло ІІ оголосив святих Кирила і Мефодія «покровителями» Європи?       (1980)
  15.  Коли православна церква святкує день пам’яті слов’янських вчителів, рівноапостольних Кирила і Мефодія?                             (24 травня)
  16.  З якого часу в Україні відзначають День слов’янської писемності?  (1987 р.)
  17.  Коли відзначають день Святих Кирила і Мефодія, які поклали початок формування майбутньої держави  у Чехії і Словаччині?       (5 липня)
  18.  Як відзначають день Святих Кирила і Мефодія у Чехії та Словачині?

                                             (державним святом і вихідним днем)

  1.  Чому у Києві поруч з пам’ятником володарки Київської Русі  зображені слов’янські просвітителі  Кирило і Мефодій?   (тому що княгиня Ольга офіційно перша прийняла християнство)
  2.  У яких  містах України є пам’ятник Святим Кирила і Мефодія?     (Київ і Мукачево, Закарпатської області)

 

docx
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
1036
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку