Презентація "Середньовічне суспільство та християнська церква"

Про матеріал
Розроблено відровідно до підручника "Всесвітня історія 7 клас", за ред. Щупака І.Я., видавництво "Оріон".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Середньовічне суспільство та християнська церква

Номер слайду 2

ПЛАНТри стани середньовічного суспільства. Сеньйори та васали. Економічні підвалини могутності Феодалів. життя і світогляд селян. Роль церкви у становленні середньовічного суспільства.

Номер слайду 3

Першим станом вважалося духівництво. На нього покладався обов'язок молитися, заступатися перед Богом за грішників.

Номер слайду 4

Другий стан – рицарство. Усі світські феодали належали до другого стану. Обов'язок рицарів полягав у тому, щоб воювати, захищати короля і його підданих від ворогів. Духівництво і рицарство мали певні привілеї, були звільнені від сплати податків королю.

Номер слайду 5

Третій стан. Решта населення (ремісники, купці, селяни) належала до третього стану. Обов'язком тих, хто належав до третього стану, була праця для утримання вищих станів.

Номер слайду 6

Варто запам'ятати!Суспільний стан — велика група людей з однаковими правами й обов'язками, які передаються у спадок. Межі між станами не були чіткими. Рицар міг дати чернечу обітницю (бути бідним, послушним і ніколи не одружуватися), тоді він ставав рицарем-ченцем. За сприятливих обставин син купця, здобувши вищу освіту, міг потрапити до двору короля як його радник, а згодом отримати графський титул.

Номер слайду 7

Сеньйори та васали. Сеньйор – власник землі. Васали - одержували від сеньйора землю. Васалітет — у середні віки система взаємних прав і обов'язків феодалів, особистої залежності одних феодалів (васалів) від інших (сеньйорів). Феодалізм (від лат. feodum — маєток) — суспільно-правова система доби Середньовіччя, яка ґрунтується на взаємній залежності між людьми та великому землеволодінні феодалів, від яких залежали селяни. Феод — земля (іноді посада, прибутки), яку одержував васал від сеньйора за службу; феод передавався у спадок за умови продовження служби.

Номер слайду 8

На початку X ст. велика частина земель у Західній Європі належала феодалам. На землях колишнього вільного села виник феодальний маєток — велике господарство землевласника, у якому працювали залежні селяни. У центрі маєтку розташовувалось обгороджене панське подвір'я. Тут розміщувався будинок феодала або його управителя, комори для зберігання зерна й інших продуктів, стайня, хлів, пташник і псарня. Часто феодал мав свій сад і город

Номер слайду 9

Селяни об'єднувалися в сільські громади, які залежали від феодалів. Громада відала господарськими справами. Для того, щоб усі селяни мали однакові умови для господарювання, вона виділяла кожному селянину рівноцінні за якістю ґрунту ділянки землі — наділи. Селяни на зібранні спільно вирішували, коли розпочинати жнива, де і що сіяти. Кожний селянин міг користуватися луками, лісами, водоймами. Громада зобов'язувалася підтримувати мир і порядок на своїй території. Усією громадою селяни часто чинили опір панові, добивалися обмеження феодальних повинностей. Натуральне господарство — такий тип господарювання, за якого виробництво спрямоване на задоволення власних потреб, а не на продаж; усе необхідне для життя виробляється всередині господарства.

Номер слайду 10

Світогляд селянина формувала насамперед церква. Її відвідування вважалося релігійним і моральним обов'язком вірянина. Мрії і думки вірян були спрямовані на порятунок душі. Усі погляди людини були звернені до Бога. У селян формувалися і удосконалювалися моральноетичні норми. Цінність людини визначалася насамперед її ставленням До праці. Навіть народження дитини сприймалося як поява нового трудівника чи трудівниці. Вже з малих років дітей залучали до посильної праці. Засуджувалися пияцтво, лінощі, нещирість, злодійство, жадібність.

Номер слайду 11

Варто запам'ятати!У середні віки релігія мала величезне значення для суспільства в усіх сферах життя. Вона впливала на правління країнами, формувала тогочасний спосіб мислення людей, була частиною повсякденного життя. Панівною релігією в Європі стало християнство, що отримало особливу організацію — церкву. Християнська церква — 1) будівля, у якій відбуваються богослужіння; 2) релігійна спільнота християн, релігійна організація, що має чітку ієрархію; життя церкви визначається християнськими правилами (канонами).

Номер слайду 12

Церква визначала не тільки правила богослужіння, а й норми моралі та поведінки «добрих християн».

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати § 10 підручника. Зробити конспект у зошиті.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Смірнов Дмитро Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Оліхненко Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Чернобай Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
15 листопада 2021
Переглядів
11815
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку