Вікторина "Людина та її здоров'я"

Про матеріал
Біологічні вікторини допоможуть вчителю біології в організації позакласної роботи , в проведеннні біологічниї вечорів, ККВ, Вікторини використовуються як проведення підсумків по вивченій темі, при проведенні натуралістичних свят. Вікторини азвичай проводять в усній формі, інколи носять ігрову форму. В цьому випадку використовують малюнки, таблиці, чучела тварин.
Перегляд файлу

 

 

 

                    Біологічна вікторина

 

   

              «Людина та її здоров’я»  

 

 

 

 

1. Який орган нашого тіла О. С. Пушкін назвав «вірний наш брегет»? Нагадаємо, що брегет — кишеньковий годинник з боєм. (Шлунок)

2. Відповідно до уявлень давніх китайців, переляк шкодить серцю, смуток і сум — легеням, страх — ниркам, а гнів? (Печінці)

3. У нашому організмі вона виконує роль транспортувальника, го­дувальника, чистильника, безперебійного кондиціонера, «охоронця підвалин». Хто вона? (Кров)

4.  Він зумовлюється спадковістю. Його наявність указує на явне споріднення з мавпами. Люди, що не мають його, повинні мати при собі інформацію щодо цього. Він був відкритий у 1940 році. Хто він? (Резус-фактор)

5. У далекі часи в Японії жінки чорнили їх лаком. Індіанці майя фарбували їх бірюзою, нефритом, висвердлювали в них дірки, в які вставляли коштовні камені. Вони є невід'ємною складо­вою зберігання таємниць. Хто вони? (Зуби)

6. Вона здійснює нагляд за однаковістю клітин тіла, ревно знищу­ючи все генетично чуже. Хто вона? (Імунна система)

7. Античні медики побачили в ній подібність із кущиками че­брецю, що роздвоюються на окремі гілочки. У вітчизняних анатомів виникли трохи інші асоціації, Цей витончений орган нагадав їм стародавню вилку з двома частками-зубчиками. На­звіть цей орган. (Тимус, або вилочкова залоза)

8. Індуси називали її «органом гармонії», китайці — «другою матір'ю» (титул «першої матері» носили нирки), Аристотель — «другою печінкою», а давньоєврейські вчені — «органом симетрії» або «противагою печінки». Античні лікарі вважали, що вона виробляє «чорну жовч», яка спричиняє похмурий настрій.

Хто вона? (Селезінка)

9.  У давнину їм приписували різні містичні властивості. Уважалося, що вони здатні жити самостійним життям і впливати на долі людей. Вони часто символізували суть і сенс життя, їх уважали амулетами й оберегами. Стародавні греки малювали їх на носі кораблів, а єгиптяни зображували їх на пірамідах. Назвіть їх. (Очі)

10. Де в організмі будь-якої людини знаходиться «кінський хвіст»? (У поперековому і крижовому відділах спинного мозку)

11. У 80-х роках XX століття в США зняли науково-популярний восьмисерійний фільм про один з органів людського тіла. Дотепер цей фільм утримує високі місця в рейтингу популярності в телеглядачів, випереджаючи гостросюжетні бойовики, страшні трилери, сльозоточиві мелодрами. А як називається цей фільм? («Мозок»)

12. Колись в анатомічних музеях можна було побачити гофровані жіночі печінки з численними виступами й западинами на зазвичай гладенькій поверхні. Яке їхнє походження? (Утворилися в результаті тісної шнурівки корсета із твердими кісточками)

13. Якої хвороби стосується приказка, популярна у французів: «Кожна людина має вік своїх артерій»? (Атеросклероз)

14. Що спільного в царівни Несміяни з російських народних казок, віслюка Іа-Іа з книги А. Мілна «Вінні-Пух і всі, всі, всі» і П'єро з «Пригод Буратіно»? (Темперамент  меланхолійний)

15. Ч. Дарвін у листі до свого двоюрідного брата, ученого Френсіса Гальтона писав: «Ніщо не здається мені більш цікавим, ніж подібність і відмінності...» Продовжте фразу. (Близнюків)

16. Про що говорили супротивники цього процесу: для такої процедури потрібно цілих три барани — в одного це беруть, іншому дають, а третій це робить? (Про переливання крові)

17. У давньогрецькій міфології — титан, який тримав на своїх плечах небосхил, а також перший шийний хребець. (Атлант)

18. Де в людини знаходяться «жолуді»? (Це піднебінні мигдалини, або гланди. їхня назва походить від латинського glandis — «жолудь»)

19.        Коли на початку XIX століття в Петербурзі відкрилася перша така російська школа, у ній навчали робити це так, як робить жаба, і так, як робить собака. Чого навчали в цій школі? (Плавання)

20.        Одного разу шведський король помилував двох засуджених до страти вбивць з умовою, що відтепер один із них питиме лише чай, а другий — каву. Король хотів подивитися, хто з них помре першим. Першим помер... Хто? (Король)

21.       Для гармонічного розвитку обох півкуль головного мозку з японських школах уведене спеціальне заняття. Яке саме? (Діти пишуть другою, «неробочою» рукою: праворукі  лівою, навпаки)

22.      Доведено: якщо ви з'їли несолодке яблуко, то практично замінили одну необхідну для людини гігієнічну процедуру. Яку саме? (Чищення зубів)

23.      Хоча своєю назвою він зобов'язаний грецькому слову «перли», до коштовних каменів він не належить. І якщо після того як французький хімік Мур'є в 1870 році винайшов його, він радував незаможних людей, то сьогодні йому вдячні й заможні особи, які турбуються про своє здоров'я. Про що йдеться? (Промаргарин)

24. Серед овочів ця рослина не має популярності. А дарма, адже доведено, що його регулярне вживання вдвічі знижує ризик занедужати на рак, та й вітамінів у ньому дуже багато, а калорій — мало. Крім того, усі читали про те, як цей овоч розв'язав на певний час транспортну проблему однієї казкової особи. На­звіть овоч. (Гарбуз. «Карета» для Попелюшки)

25.   Перший отримав свою назву завдяки своїм розмірам, другий — через здатність надавати додаткову інформацію, третій прославився своїм місцем розташування, четвертий воліє виступати інкогніто. Як називають п'ятий? (Мізинець)

26.  Назвіть давнього бога лікування. Стародавні греки зображували його з палицею, навколо якої обвивалася змія. (Ескулап  римський бог лікування, Асклепій  грецький)

27. Індіанці називають його «матір'ю», яванці — «старшим братом». У давнину його відрубували бранцям, щоб принизити їх людську гідність і позбавити можливості брати участь у боях. Хто він? (Великий палець)

28. Верхній мозковий придаток, або шишкоподібна залоза, а також суглобовий кінець трубчастої кістки мають однакову назву. Яку? (Епіфіз)

29. Усі ми знаємо книжку «Муха-Цокотуха» К. І. Чуковського. А от книжку «Правда про Муху-Цокотуху», видану в Ташкенті, мабуть, читали не всі. А як ви вважаєте, хто випустив друком цю книгу, яка організація? (Санітарно-епідеміологічна служба)

30. Прояв якої хвороби мається на увазі в казці «Спляча красуня», де принцесі напророчили загибель від уколу веретеном? (Гемофілія)

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Левада Ольга
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
1170
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку