Вікторина «Найрозумніший»

Про матеріал
Вікторина розвиває увагу, пам’ять, усне мовлення, спостережливість,творчість, вміння працювати в колективі, збагачує словниковий запас учнів, виховує любов до рідної мови.
Перегляд файлу

Тема. Вікторина  « Найрозумніший»                                                                                                                                                               Мета: Повторити та закріпити знання учнів з вивчених тем.Розвивати увагу, пам’ять, усне мовлення, спостережливість,творчість,   вміння працювати в колективі. Збагачувати  словниковий запас учнів.  Виховувати любов до рідної мови.

                                             Хід заняття                                                                                          І. Організаційний момент.

Любі діти! Добрий день!                                                                                                             Зичу праці і пісень.                                                                                                               А ще,друзі, всім бажаю                                                                                                                         Сил, натхнення на весь день!

ІІ. Вступне слово вчителя.                                                                                                                            Діти, сьогодні ми з вами проведемо вікторину. Для цього нам потрібно розділитися на дві команди. Зараз кожен із вас витягне із кошика листочки. У кого буде хмаринка, ті об’єднуються в одну групу, а сонечка – в іншу.

 А тепер почнемо змагання. Давайте повторимо правила, які ми з вами разом склали і повинні дотримуватися під час змагання:

Не викрикувати.                                                                                                                         Не перебивати іншого.                                                                                                         Чекати своєї черги.                                                                                                                         Поважати інших учасників.                                                                                                 Бути активними.                                                                                                                 Радіти успіхам своїх товаришів.

ІІІ. Вікторина                                                                                                                                                 1. Скласти прислів’я.                                                                                                             «Хмаринки»

Прислів’я -                             варті однієї правди.                                                                               Учіння -                                  слово батьків.                                                                           Тисяча неправд -                    джерело знань.

 «Сонечко»

На вогонь і воду -                  а проти молодця і сам вівця.                                                  Кіт мишей -                             надій не покладай.                                                                                                               Молодець проти овець -        в рукавицях не ловить.

 2. Відгадай загадку                                                                                                                              - Маю плаття зелененьке, гнучкі, ніжні віти, білі ноги, стан тоненький. Як я звуся , діти? (береза)                                                                                                             - На «я» починається, На «я» кінчається, В садку росте, На ній плоди є.  (яблуня)                                                                                                                                                              - У зеленій траві зійшло, усміхнулось, розцвіло. Потім стало біле-біле і за вітром полетіло. (кульбаба)                                                                                                              - Я росла в земляній темниці, Як зросла – взяли в світлиці. З мене шкуру всі деруть, Мене варять, мене труть. (картопля)                                                                                                             

3. Поясніть прислів’я.

- Добра праця ніколи не пропаде.                                                                                     - Згаяного часу і конем не здоженеш.                                                                                       - На чорній землі білий хліб родить.                                                                                       - Весняний день рік годує.

  4. Як ви розумієте….

- Аж кипить у руках. (швидко щось робити)                                                                                - Брати близько до серця. (не бути байдужим до чогось, переживати за щось)        - Гладити за шерстю. (догоджати кому-небудь)                                                                        -  Кури не клюють. (дуже багато)                                                                                               - На сьомому небі. (дуже веселий, задоволений)                                                                   - Язик без кісток. (говіркий, балакучий)

 5. Складання віршика-буріме.

Сонце світить та не…( гріє) .                                                                                          Листячко в садах…(жовтіє).                                                                                                               В полях зібрали …(урожай).                                                                                                     Летять шпаки у теплий…( край).

 М’ячик…(скаче),                                                                                         Дощик…(плаче).                                                                                                                       А курочка….(кудкудахче).                                                                                                     А ми віршики….(складаємо),                                                                                                Дружно рими….(добираємо).

 6.Розгадай кросворд. (Потрібно знайти слова -  героїв казок. Яка команда більше знайде, та й переможе)

 

Відповіді: (ДІД, БАБА. КІТ. ЗАЙЧИК, ЛИСИЧКА, ВЕДМІДЬ, ЗМІЙ. ІВАНКО, ЦАРІВНА, МИША, КОТИГОРОШКО, ОХ).

 IV. Фізкультхвилинка

Встало вранці ясне сонце,                                                                                                   Зазирнуло у віконце.                                                                                                                      Ми до нього потяглися,                                                                                                                     За промінчики взялися.                                                                                                                Будем дружно присідати,                                                                                              Сонечко розвеселяти.                                                                                                            Встали – сіли, встали – сіли.                                                                                                                      Бачте, як розвеселіли.

7.Шаради

- Префікс від слова перенести,  корінь від слова казка.(Переказ)                                           - Корінь від слова квітка, суфікс від слова вудочка, закінчення від слова зірка. (Квіточка)                                                                                                                                       - Корінь від слова риба, суфікс від слова ручки, закінчення від слова липа. (Рибка)                                                                                                                                          - Корінь від слова лісок, суфікс від слова зимова, закінчення від слова червоний. (Лісовий)

 8. Відгадай кросворд. (У клітинках кожного рядка потрібно записати слова – іменники)

 

 

 

 

  Ще не смеркло, а на заході зійшла вечірня….                                                                               Опівдні на вахту заступила нова….робітників.

Хоч велика вся…., а Батьківщина ж в нас єдина, - це рідна ненька Україна.

…була цікава, і її швидко прочитали учні всього класу.

Бабусі допомагає….

Найраніше в нашім саду цвіте абрикос,  а потім ….

Діти зійшли на вершину гори і побачили, що ….звисає над глибокою ущелиною.

Відповіді: (Зірка, зміна, земля, книга, онука, вишня, скеля)

 9. Скоромовки. (З кожної команди один учень говорить скоромовку. Перемагає та команда , яка краще це зробить)

Сів шпак на шпаківню, заспівав шпак пісню: «Так, як ти, не вмію я, ти не вмієш так, як я».

Їхав Сашко по шосе, а шосе Сашка несе.

   10.Складання акровіршів. (Кожна команда отримує листочок із словом «школа». Потрібно скласти вірш)                                                                                                    Наприклад :

                      Школа

Школу я ніколи не забуду.                                                                                                                     Коли я дорослим навіть буду.                                                                                 Однаково згадаю, і не раз в житті,                                                                                                    Літа свої чудові, золоті.                                                                                                                        Адже широкий світ довкола відкрила дітям рідна ….(школа)

                    Школа

Шлях у життя дає, мов мати,                                                                                                    Кличе мудрості пізнати.                                                                                                                                    От урок останній. Квіти.                                                                                                                             А у неї – інші діти.

 V. Підсумок  (За кожне правильне завдання вчитель ставить один бал. Перемагає та команда, яка набере більше балів).

 

 

docx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
849
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку