Вікторина Вгадай квітку

Про матеріал
Вікторина Вгадай квітку до уроків з біології 6 класу. Можно втикористати на узагальнюючих уроках, або при вивченні теми квітка, або при проведенні тижня біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вгадай квіткувікторина

Номер слайду 2

Щоб жити, потрібне сонце, свобода і маленька квітка. Ганс Християн Андерсен

Номер слайду 3

За давньою легендою, квіти ці з'явилися на місці останнього згаслого багаття після початку льодовикового періоду як знак того, що заледеніння не вічне, що життя і радість на землі воскреснуть. Пророцтва квітів виправдалися. Але до цього дня вони під радісною забарвленням приховують смуток розставання з людьми. Які це квіти?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Римський вчений Пліній Старший описав рослину під назвою Chamaemellon, (в перекладі з грецької – «низько» і «яблуко»), що пояснюється невеликою його висотою і ароматом квіток, злегка нагадує запах яблук.  Про її цілющі властивості писав ще знаменитий давньогрецький лікар Гіппократ, який жив близько 2500 років тому. Зокрема, він рекомендував застосовувати її як болезаспокійливий і протисудомний засіб.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

У Китаї ця квітка - символ довголіття і любові, а в Японії - уособлення сором'язливості. У Пакистані, Ірані, Індії - це символ незграбності і дурною гордості. Назвіть ім'я квітки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Одного разу богиня квітів Флора спустилася на землю і стала обдаровувати квіти іменами. Всім квітам дала ім'я, нікого не образила, і тільки одна квітка залишився без імені. Однак Флора обдарувала його чудесною силою - повертати пам'ять людям. Яке ім'я у цієї квітки?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Давня легенда розповідає: коли Адам і Єва були вигнані з раю, йшов сильний сніг, і Єві було дуже холодно. Тоді, бажаючи зігріти її своєю увагою, кілька сніжинок перетворилося в квіти. Побачивши їх, Єва повеселішала, у неї з'явилася надія, тому ця квітка стала символом надії. Що це за квітка?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Коли Господь створив землю, тварин і рослини – всі були щасливі, окрім Ночі. Як не старалася вона розсіяти свій глибокий морок, та приходив ранок. Тоді Господь створив Сон, сновидіння і марення, і разом з Ніччю вони стали бажаними гостями. З часом в людях прокинулися пристрасті, одна людина навіть задумала убити свого брата. Сон хотів зупинити її, але гріхи цієї людини заважали йому підійти. Тоді Сон в гніві ввіткнув свій чарівний жезл в землю, а Ніч вдихнула в нього життя. Жезл пустив коріння, зазеленів і перетворився на квітку. Яку?

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Яка квітка зображена на гербі Японії ? По японські вона називається "кику" - Сонце. У день "кику" в імператорському палаці придворні милувалися квітами Цю квітку вважали символом високого становища. Правом носити одяг на якому зображена ця квітка, володіли тільки імператор і члени його сім'ї. Порушення закону каралося стратою. У 18 столітті рослину завезли у Францію і вона підкорила всю Європу.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

У різних культурах ці квіти символізували різні поняття. У Стародавньому Римі їх дарували полководцям, що з тріумфом поверталися додому, в Стародавній Греції вони часто уособлювали світ мертвих, заодно будучи одним із символів помсти, а в Персії (сучасний Іран) їх запах асоціювався з юністю. Одержуване з цих квітів ефірне масло використовувалося в парфумерії з давніх часів, про що згадує ще давньогрецький історик Діоскорид, який жив у I столітті нашої ери.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Назва якого квітки походить від латинського слова «меч»? У XVII і XVIII лікарі виявили у цієї квіткі  лікувальні властивості. Сік цибулин додавали в молоко маленьким дітям для підняття імунітету, допомагав він також і він зубного болю.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Назва квітки з німецької перекладається як благородний білий, що вказує на те, що квітку і в Німецьких Альпах вважають шляхетною. Слово ж “білотка” описує сріблястий колір квітки, а гуцульська назва "шовкова косиця" вказує на густе опушення її цвіту, що надає виняткової краси і захищає рослину від низьких температур та інтенсивного сонячного проміння, які характерні для високогір'я.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Яка квітка має другу назву Касатик? Квітка ця, за легендою, названа на честь Іриди, богині веселок і вісниці богів. На острові Крит є фреска з зображенням цієї квітки, якій близько 4000 років. Коли титан Прометей викрав на Олімпі небесний вогонь і подарував його людям, на Землі спалахнула чудовими сімома кольорами веселка - така велика була радість усього живого на світі. Вже і захід відгорав, і день згас, і сонце пішло, а веселка - та як і раніше - світилася над світом, даруючи людям надію. Вона не гаснула до самого світанку, а коли вранці знову повернулося на своє місце сонце, - там, де горіла і переливалася фарбами чарівна веселка, розквітли неймовірної краси 

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Яка квітка є символом Ірландії? За допомогою цієї квітки Святий Патрік, згідно з легендою, пояснив триєдність Святої Трійці. Він взяв листочок квітки і показав: один пелюстка - Бог-батько, інший - Бог-Син, третій - Бог-Дух Святий

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Для багатьох народів Європи 1 травня - це, перш за все, свято найніжніших квітів. У народній медицині з них роблять настоянки і відвари проти головного болю, безсоння, набряків і ревматизмі. У Фінляндії ці квіти вважаються одним з національних символів. До переходу цієї країни на євро їх зображення можна було побачити на місцевих монетах. Великий астроном Микола Коперник, який до того ж був і майстерним лікарем, на деяких старовинних портретах зображено з букетиком квітів в руці. Яких?

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Її називають квіткою фараонів. З одного виду цієї квітки отримують найдавнішу, дивовижну і містичну пряність - шафран. Щоб отримати 1 кг цієї спеції, треба вручну обробити 200 000 квіток. З них вищипують рильця і швидко висушують у затемненому місці. Робота ця дуже трудомістка, тому й ціна шафрану дуже висока - 1 грам шафрану коштує дорожче 1 г золота. Англійський король Генріх VIII так любив шафран, що заборонив придворним дамам, хоча у них і були для цього гроші, фарбувати шафраном волосся в рудий колір.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Степова квітка Казахстану та Монголії. Її назва походить від перського слова "toliban", що в перекладі означає "тюрбан". У царювання турецького султана Ахмеда III було заборонено купувати або продавати ці квіти поза столицею Османської Імперії. Покаранням за цей злочин було вигнання. Тому в документах того періоду часто говорилося про те, що ця квітка цінувалася вище, ніж людське життя. Найбільше їх вирощується в Нідерландах 

Номер слайду 32

pptx
Додано
23 січня 2022
Переглядів
1245
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку