ВІКТОРИНА-ЗМАГАННЯ З ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

Про матеріал

Сценарій вікторини-змагання дає змогу класному керівникові в ігровій формі повторити повторити й закріпити деякі правила з пожежної безпеки, відпрацювати навички правильних дій під час пожежі.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

ВІКТОРИНА-ЗМАГАННЯ З ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

Виховний захід

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Мета вікторини-змагання: закріпити знання учнів з питань пожежної безпеки, відпрацювати навички правильних дій при пожежі; навчитися швидко оцінювати небезпечну ситуацію; приймати оптимальне рішення щодо її подолання, рятування свого життя та наданню допомоги іншим; зацікавити у більш поглибленому вивченні курсу ОБЖ.

 

Сценарій виховного заходу.

Вчитель надає коротку характеристику надзвичайних подій в місті та області за останній час.

Вчитель Незважаючи на те, що наше населення, начебто, знає правила поводження з вогнем, однак кількість пожеж, на жаль, не меншає.

Говорячи про небезпеку пожеж для людини, В. Травінський сказав: «Цілком зрозуміло: якщо жертви обчислюються десятками тисяч, а збитки – мільярдами, то виходить, що пожежі цілком можна порівняти з «малими війнами» ХХ сторіччя. Але малі війни починаються і закінчуються, а пожежні витрати є щорічними – точиться така собі безперервна «мала війна з вогнем».

Тому є необхідність ще і ще раз вивчати, повторювати правила поводження з вогнем.

Сьогодні ми проведемо незвичайне заняття: сьогодні у нас відбудеться вікторина – змагання, де ми повторимо і закріпимо деякі правила з пожежної безпеки, відпрацюємо навички правильних дій під час пожежі.

До нас сьогодні завітали гості… (представлення гостей). Вони і будуть сьогодні оцінювати конкурсні завдання.

Проводити змагання мені будуть допомагати…(назвати учнів – помічників)

1 учень.

Вогонь - одне з найбільших чудес природи, з яким людина познайомилася. Вогонь дарував людині тепло, світло, захищав від диких звірів. Він був великим помічником людини. Про нього складали легенди.

2 учень.

Ось як говориться про значення вогню у Легенді про Прометея: у давні часи, коли всім світом правил Зевс, люди, тільки-тільки що розселилися на землі, були слабкими, безсилими, полохливими. Вони ще не розуміти того, що бачили навколо.

1 учень.

З жахом дивилися вони на грозові хмари, палюче сонце, безмежне море і високі гори. Від усього, що їх лякало, люди ховалися в печери. Не було в них тоді ні житла, ні сімейного вогнища: люди не варили їжу, не грілися біля вогню. І було таке життя жалюгідним існуванням.

2 учень.

Пожалів Прометей людей і порушив заборону Зевса не давати людям вогню. Пробравшись до Олімпу, титан узяв невелику іскру вогню і, заховавши її в порожньому стеблі тростини, приніс людям на землю.

1 учень.

З тих пір засяяли яскраві вогники багать на землі. Біля них збиралися люди цілими сім'ями, смажили м'ясо, грілися, танцювали.

2 учень.

А Прометея було наказано: за однією з легенд, він був прикований до Кавказького хребту. До нього кожного дня прилітав орел та розкльовував печінку, яка знову виростала. І так було майже 30 тисяч століть, поки Геракл не убив орла стрілою та не висвободив Прометея.

1 учень.

А тепер ми починаємо вікторину і дізнаємося, чи готові ви до різних ситуацій при виникненні пожежі.

І тур. Домашнє завдання.

Кожна з команд заздалегідь отримала домашнє завдання: І група – навести аргументи, щоб переконати нас, що вогонь – наш друг; ІІ команда – переконати нас в тому, що вогонь – наш ворог, ІІІ група повинна була розробити пам’ятку з пожежної безпеки в побуті.

2 учень. 

Надаємо слово І групі. (виступає І група)

 Надаємо слово ІІ групі. (виступає ІІ група)

 ІІІ група продемонструє виконання свого домашнього завдання пізніше.

Найвищий бал за цей конкурс – 5 балів.

 

ІІ тур,

Наші гравці повинні перелічити головні причини виникнення пожеж.

Команди обмірковують протягом 3 хвилин свої відповіді і записують їх. Потім по черзі будуть їх називати. Кожна відповідь – 1 бал.

 

 

ІІІ тур.

У цьому турі командам дається ситуативне завдання, на які треба дати відповідь за півхвилини після читання запитання та варіантів відповідей. Оцінюється цей конкурс 5 балами.

 

  1. Ви повернулися додому, а у квартирі відчувається запах газу. Доберіть правильні відповіді та розташуйте їх у порядку виконання.
  1. Вимкнете конфорки газової плити.
  2. Відкриєте вікна на кухні, у кімнатах, дверях балкона і провітрите приміщення.
  3. Зателефонуєте до газової служби із своєї квартири.
  4. Не будете вмикати світло, та запалювати сірники - газ може вибухнути  від найменшої іскри.(1)
  5. Зателефонуєте до газової служби від сусідів тому, що в загазованій квартирі іскра може проскочити і в телефонному апараті.(2)
  6. Відразу ж залишите приміщення і, залишивши все як є, дождетесь приходу дорослих.
  7. Перекриєте газовий кран.
  1. На постраждалому при пожежі зайнявся одяг. Ваші дії:
  1. Не давати потерпілому бігати; повалити його на підлогу (землю); збити полум'я (залити водою, засипати землею, закидати снігом, накинути щільну тканину).
  2. Дозволити потерпілому бігати (холодне повітря загасить полум’я.
  3. Зачекати, поки не згасне полум’я і надати постраждалому першу допомогу.
  1. Потушивши на потерпілому одяг, необхідно:
  1. Видалити з місць опіку залишки одягу, промити опіки водою.
  2. Змазати місця опіку йодом або жиром, накласти стерильну пов’язку.
  3. Накрити місце опіку стерильною серветкою, дати постраждалому багато пиття, 1-2 таблетки анальгіну.

ІV тур

Мета цього туру, як і усіх попередніх, визначити, наскільки глибоко команди, що змагаються, засвоїли правила пожежної безпеки. Командам пропонуються розрізані картки з малюнками, на кожному з яких зображена небезпечна ситуація. Потрібно зібрати картки та написати на них відповідне правило поводження з вогнем. За правильні відповіді нараховується 5 балів. Враховується також і швидкість виконання завдання.

 

V тур.

 

Команди будуть витягувати питання, відповідати на які треба швидко, адже у реальній небезпеці часу теж може не бути, й аргументовано. Так що швидкість відповіді, як і, безумовно, правильність - головні критерії, які враховує журі при оцінці. Конкурс оцінюється 1 балом за кожну правильну відповідь.

  1. Чи можна гасити водою бензин або гас, які горять? (Ні, бо вони легші за воду і розподіляється по її поверхні і вода не надає вогнегасного ефекту).
  2. Куди в приміщеннях дитячих закладів відчиняються двері? (Назовні, тому, що у такому випадку при евакуації не створюється велике скупчення людей).
  3. Чому неможна кидати у вогонь аерозольні упаковки? (Аерозольні упаковки - вибухонебезпечні).
  4. Чи можна вмикати світло, якщо у квартирі відчувається запах газу? (Ні, через те, що при вмиканні світла може виникнути іскра, що при наявності газу може спричинити вибух).
  5. Що треба робити, якщо під час перегляду телевізора, якщо з нього пішов дим? (Вимкнути телевізор. Викликати пожежну службу, позвати на допомогу дорослих або самому накинути на телевізор щільну тканину, ковдру).
  6. Чи можна відкривати вікна, двері в палаючому приміщенні? (Ні, тому що кисень сприяє горінню, а дим зменшує його (дим)
  7. Якщо виникне пожежа, як ви будете діяти?  (зателефоную 101)
  8. Якщо кімната почала наповнюватися їдким димом, що ви будете робити? (закрию рот і ніс вологою ганчіркою і буду просуватися до виходу)
  9. Загорілася електромережа, ваші дії? (знеструмлю мережу, потім почну гасити або, якщо це неможливо - буду кликати на допомогу)
  10. Що треба робити, якщо при приготуванні їжі загорілася олія на сковороді? (вимкну вогонь, накрию сковороду кришкою)
  11. Якими будуть ваші дії, якщо вас відрізало вогнем у квартирі на п'ятому поверсі? (вологими рушниками та простирадлами закрию щілини по периметру двері, скоротивши приток диму, відкрию вікно і покличу на допомогу)
  12.  Ви побачили, що маленькі діти кидають у вогонь папір, аерозолі. Що ви будете робити? (зупиню, роз'ясню, що це - небезпечно)

VІ тур. Виявлення джерел небезпеки.

У цьому турі командам видається однаковий малюнок, тема якого: "Дитина у кухні". Завдання команд - знайти максимум джерел можливої пожежі і травм для дитині. Скільки команда знаходить джерел небезпеки - стільки балів і отримує. На виконання завдання відводиться 5 хвилин. Команда, яка перша і без помилок виконує завдання - отримує додаткові бали (кількість додаткових балів визначає журі).

Вчитель. Коли до Єнштейна звернулися із запитанням, чи становить небезпеку для людства атомна енергія, той відповів: «Не більш, ніж коробка сірників. Справа лише в тому, у чиїх руках вона перебуватиме»

Що цим хотів сказати Енштейн?

Тепер прийшов час показати своє домашнє завдання ІІІ групі, яка підготувала пам’ятку з пожежної безпеки в побуті.

Підведення підсумків вікторини

Журі визначає переможців.

Переможцям та учасникам команд вручаються призи.

 

Рефлексія.

Висновки.

1) учні пригадали  основні причини виникнення пожеж.
2) учні зрозуміли, як діяти у випадку виникнення пожежі
3) учні зрозуміли, як запобігати виникненню пожежі.
 

 

 

docx
Додано
13 квітня 2018
Переглядів
4646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку