Вимоги безпеки під час проведення занять з фізичної культури і спорту

Про матеріал
Вимоги безпеки під час проведення занять з фізичної культури і спорту: гімнастики, легкої атлетики, лижної підготовки і ковзанярського спорту, плавання, футбол, волейбол, баскетбол, гандбол.
Перегляд файлу

Вимоги безпеки під час проведення занять

з фізичної культури і спорту

 

  1. Вимоги безпеки під час проведення занять з гімнастики
  2.  

1.1 Спортивний   зал   має   бути   підготовлений   відповідно   до   вимог навчальної програми.

1.2 Обладнання  необхідно   розміщувати  так,   щоб   навколо  кожного гімнастичного знаряддя була безпечна зона.

1.3 Перед кожним заняттям потрібно перевіряти стан знаряддя:

  • міцність кріплення;
  • міцність розтяжок та ланцюгів;
  • кріплення канатів, жердин, гімнастичних стінок тощо.

1.4 Для   запобігання  травматизму  під   час   занять  з   гімнастики   слід дотримуватись таких вимог:

  •  виконувати гімнастичні вправи на снарядах тільки в присутності вчителя або фахівця з фізичної культури і спорту;
  •  укладати гімнастичні мати таким чином, щоб їх поверхня була рівною;
  •  перевозити важкі гімнастичні снаряди за допомогою спеціальних візків і пристроїв;
  •  виконувати складні елементи і вправи під наглядом учителя або фахівця з фізичної культури і спорту, застосовуючи методи і способи страхування відповідно до вправи;
  •  змінюючи висоту брусів, обидва кінці жердини піднімати одночасно;
  •  висовувати ніжки в стрибкових снарядах по черзі з кожного боку, піднявши снаряд;
  •  для змащення рук треба використовувати магнезію, яка зберігається в спеціальних ящиках, що виключають розпилювання.

1.5 Під час виконання учнями гімнастичних вправ поточним способом (один за одним) слід дотримуватися необхідних інтервалів, які визначає вчитель або фахівець з фізичної культури і спорту.

2. Вимоги безпеки під час проведення занять з легкої атлетики

2.1. Взуття учнів має бути на підошві, що унеможливлює ковзання; воно повинно щільно облягати ногу і не заважати кровообігу. На підошві спортивного взуття дозволяється мати шипи.

2.2. Вправи з метання дозволяється виконувати тільки за командою вчителя фізичної культури. Кидки снарядів слід виконувати в напрямку розміченого сектору. Зустрічні кидки та кидки у напрямку бігової доріжки не дозволяються. Перебуваючи поблизу зони метання, не можна повертатися спиною до напряму польоту об'єкта метання.

2.3  При виконанні вправ фронтальним методом учні повинні розташовуватися в одну шеренгу на відстані не менше ніж 2 м один від одного. Під час поточного виконання вправ з метання учні, які мають взяти снаряди в секторі, повинні переміщуватися за вчителем або фахівцем з фізичної культури і спорту безпечним маршрутом (як правило, з лівого боку на безпечній відстані від сектору).

2.4 Брати знаряддя в руки, іти за знаряддями можна тільки з дозволу вчителя або фахівця з фізичної культури і спорту. Не дозволяється виконувати довільні кидання, залишати без нагляду спортивний інвентар для метання, зокрема інвентар, який не використовується в цей час.

2.5 Спортивний знаряддя назад до кола або місця метання слід переносити, але ні в якому разі не кидати. Зберігати і переносити спортивний інвентар для метання треба в спеціальних укладках або ящиках.

3. Вимоги безпеки під час проведення занять

з лижної підготовки і ковзанярського спорту

 

3.1 Одяг учнів для занять з лижної підготовки або навчання з ковзанярського спорту має відповідати погодним умовам, бути легким, теплим, не заважати рухам.

3.2 Уроки з лижної підготовки треба проводити в тиху погоду або при слабкому вітрі. Температурні норми, за яких можна проводити заняття із зимових видів спорту, наведені в (додатку 2).

3.3 Перед кожним заняттям з фізичної культури слід перевіряти стан лижні або траси.

3.4 Кріплення лиж до взуття учня має бути зручним для користування, міцним, надійним і відрегульованим так, щоб можна було без сторонньої допомоги прикріпити лижі до черевиків.

3.5 Перед   виходом   до   місця    занять   учні   повинні   знати   правила переміщення з лижами: рух у строю з лижами тощо. Під час переміщення до місця занять і назад повинні бути спеціально призначені учні, які ведуть і замикають колону. Групу учнів дозволяється вести з лижами тільки тротуаром або лівим узбіччям дороги не більше ніж у два ряди. Попереду і позаду колони мають бути супроводжувачі. Вони повинні мати вдень червоні прапорці, а з настанням темряви і в тумані - запалені ліхтарі: попереду - білого кольору, позаду - червоного.

3.6 Спускатися з гір треба за сигналом учителя або фахівця з фізичної культури і спорту, строго за чергою.

3.7 Під час пересування на лижах дистанцією потрібно дотримуватися інтервалу 3 - 4 м, при спусках - не менше ніж 30 м, не виставляти вперед лижні палки. При потребі швидко зупинитися необхідно, присідаючи, падати на бік, обов'язково тримаючи при цьому палки позаду. Не дозволяється пересікати лижню, якою пересуваються інші лижники, що спускаються зі схилу.

3.8 Під час руху ковзанярською доріжкою учням не дозволяється різко зупинятися, а також відпочивати, стоячи на біговій доріжці, щоб не створювати умови для травмування інших.

3.9 Під час навчання учнів на льоду потрібно використовувати бар'єри, поручні, а також проводити навчання з кожним, хто виконує перші самостійні рухи. У тих випадках, коли на одній ковзанці поєднується масове катання з навчальним процесом, необхідно відгородити бігову доріжку канатами, залишивши для масового ковзання зовнішню велику доріжку.

3.10 За морозної погоди необхідно доручати учням стежити один за одним і повідомити вчителя або фахівця з фізичної культури і спорту про перші ознаки обморожування.

3.11 При погіршенні самопочуття учня необхідно відправити на базу тільки в супроводі дорослого або старшого за віком товариша.

3.12 При пошкодженні лижного чи ковзанярського спорядження учневі необхідно попередити про це вчителя або фахівця з фізичної культури і спорту.

4. Вимоги безпеки під час занять з плавання

4.1 Допуск учнів у воду (видача пропусків у басейн) проводиться в присутності тільки того вчителя фізичної культури, прізвище якого зазначено в розкладі. Будь-яка заміна одного вчителя іншим проводиться лише з дозволу керівника навчального закладу. Заняття з навчання плавання проводять тренери. Учителі фізичної культури в цьому разі виконують функцію помічника тренера і беруть участь у процесі навчання та організації занять. Для участі в навчанні  з плавання в басейні учні повинні мати медичну довідку про стан здоров'я для допуску до занять у басейні.

4.2 Склад груп для навчання з плавання у відкритих водоймищах - 8 - 10 осіб, у штучних басейнах група не повинна перевищувати 10 - 12 осіб на одного тренера.

4.3 Заняття з тими учнями, які не вміють плавати, тренер проводить індивідуально на мілкому місці. Усі вправи, а також перші спроби самостійного плавання треба виконувати в напрямку до берега чи мілкого місця.

4.4 Проводити заняття в природних водоймищах дозволяється тільки в спеціально відведених і обладнаних місцях, які відповідають санітарним вимогам чинного законодавства і Правил охорони життя людей на водних об'єктах України, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 03.12.2001 N 272, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 01.02.2002 за N 95/6383. Облаштування таких місць для купання (навчання з плавання) повинно бути до початку занять узгоджено з відповідними санітарно- епідеміологічними службами, які здійснюють санітарний нагляд за цими водоймищами.

4.5 У разі наявності факторів, які заважають проведенню заняття з плавання, учитель фізичної культури повинен вжити заходів щодо їх усунення, а в разі неможливості - відмінити заняття.

5. Вимоги безпеки під час занять із спортивних ігор:

 футбол, волейбол, баскетбол, гандбол.

 

5.1 Під час занять із спортивних ігор учні мають виконувати вказівки вчителя фізичної культури або фахівця з фізичної культури і спорту, дотримуватись послідовності проведення занять - поступово збільшувати навантаження на м'язи з метою запобігання травматизму.

5.2 Перед початком гри учні проводять розминку: відпрацьовують техніку ударів, ловіння м'яча, правильну стійку і падіння під час приймання м'яча, персональний захист.

5.3 Одяг учнів, які займаються спортивними іграми, має бути легкий, не утруднювати рухів, взуття у гравців - баскетболістів, волейболістів, гандболістів - на гнучкій підошві типу кедів, кросівок, у футболістів - на жорсткій підошві:

  • гравцям не слід носити на собі будь-які предмети, небезпечні для себе та інших гравців (сережки, ланцюжки, браслети, амулети тощо);
  • під час проведення занять на відкритому повітрі у сонячну спекотну погоду учням необхідно мати легкі головні убори, по периметру поля для ігрових видів спорту необхідно розставити пляшки з водою.

5.4 Учням, які грають у футбол, слід мати індивідуальні захисні пристрої:

  • наколінники, захисні щитки під гетри, воротарям - рукавички.

 

5.5 Вага, розміри і якість м’ячів, які використовують у спортивних іграх, відповідно до правил проведення змагань з окремих видів повинні складати:

Види спорту

Довжина кола м’яча (cм)

Вага м’яча (г)

Волейбол

0,660

270-280

Баскетбол

0,75-0,78

600-650

Гандбол

0,54-0,57

325-475

Футбол

0,68-0,71

396-453

 

5.6 Висота сітки для гри у волейбол залежить від вікових груп і має бути (см):

 

11-12 р.

13-14 р.

15-16 р.

17-18 р.

для хлопчиків і

юнаків

220 см

230 см

240 см

243 см

для дівчаток і дівчат

200 см

210 см

220 см

224 см

 

5.7 Висоту сітки вимірюють посередині майданчика за допомогою вимірювальної планки, на кінцях сітки (над боковими лініями) висота повинна бути однаковою і не перевищувати нормативів більше як на 2 см.

5.8 На майданчику для гри в гандбол слід створити безпечну зону в 1 м вздовж бокових ліній і не менш як 2 м за лицевими лініями.

5.9 Кільця для гри у баскетбол слід закріплювати на висоті 3,05 м від підлоги спортивного залу або поверхні спортивного майданчика, довжина сітки кілець має становити 0,4 м.

 

docx
Додано
21 лютого 2021
Переглядів
1069
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку