Винахідництво як рушійна сила розвитку сучасних технологій

Про матеріал
Презентація до уроку №1 Винахідництво як рушійна сила розвитку сучасних технологій, 1 параграф підручника Коберник О.М. Технології 11 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні поняття: Винахідництво, винахід, технічний прогрес, технічна суперечність. Винахідництво як рушійна сила розвитку сучасних технологій. Мотревич Л. В.

Номер слайду 2

Винахідництво – шлях до прогресу

Номер слайду 3

Так, відомі сьогодні предмети, явища та процеси, які допомагали людині створювати життєвий простір – вогонь, вода, знаряддя праці та ін., були у свій час винаходами. Найголовнішим було завдання вижити!!Перші винаходи людства стосувались вдосконалення чи створення знарядь праціПервісна людина спиралась на підказки природи: наприклад, блискавка, що спричинила пожежу в лісі, допомогла винайти спосіб використання вогню і, зокрема, горіння як процес приготування їжі. Кам'яні знаряддя праці, списи, наскальні малюнки, посуд, колесо – інші приклади перших винаходів.

Номер слайду 4

Процес створення нового безперервний: Супроводжує людину протягом усієї історії розвитку суспільства. Сьогодні із впевненістю можна стверджувати, що майже всі речі, які нас оточують – ручка для письма, мобільний телефон, сорочка, сукня, гудзики, скло та багато іншого, - це результат діяльності нашого розуму. Це - винаходи. Винаходи, зроблені людьми, котрі прагнули до створення чогось нового, що полегшить працю, а отже, і життя людейЄ категорія допитливих людей, які викликають цікавість та захоплення оточуючих. Це люди-творі. Непохитні перед труднощами, завжди шукають відповіді на проблеми і завдання, що ставить життя або ж сама природа перед людиною. Люди-творці – це представники різних професій – водії, механіки, шахтарі, музи канти, лікарі, вчителі, слю сарі, будівельники, фермери, менеджери та багато інших. Вони намагаються створити нове, яке або ще не існує, або не має практичного застосування

Номер слайду 5

На кожен створений людиною процес чи винахід природа відповідає новим завданням, яке стає дедалі складнішим у порівнянні з попереднім. Проте Таким чином відбувається розвиток науки, техніки, технологій. Ці завдання неможливо розв'язати методом спроб і помилок або шляхом простого копіювання з природи. Нові завдання потребують наукового підходу для їх розв'язання і вироблення спеціальних прийомів роботи.

Номер слайду 6

Our Team Layout. This text can be replaced with your own text. У зв'язку з цим. Винахідництво як процес творчого пошуку нових форм і методів розв'язання технічних і соціальних проблем сформувалось в окрему галузь діяльності людини. До створення машин. Винахідництву був властивий випадковий характер, і його провідним підходом був метод спроб і помилок. Проте В міру розвитку технічного прогресу виникла необхідність у вивченні самих винаходів як продукту творчої діяльності людини. Психологи вивчають. Процес створення винаходів як результат інтелектуальної діяльності людини, її творчого пошуку.

Номер слайду 7

Евристика Розглядає механізми творчої діяльності людини, відкриває закономірності створення винаходів. Соціологи вивчають зв’язок між розвитком винахідницької діяльності, соціальним та науковим прогресом. Винахідники є предметом дослідження істориків , оскільки є ознакою нової сходинки історичного розвитку науки і техніки, що значною мірою впливає на розвиток суспільного устрою. Економісти розглядають винахід як засіб підвищення ефективності виробництва, тому що саме винахід спроможний вирішити проблему економії ресурсів, фінансів тощо.

Номер слайду 8

Винаходом Вважають новий, із суттєвими відмінностями, технічний розвиток задачі в будь-якій галузі економіки, соціального розвитку, науки, культури, техніки, оборони, що має позитивний ефект.

Номер слайду 9

Нове народжуєтьсяв подоланні суперечностіЦе неухильний закон природи. Скляний посуд бажано робити більш місткім. Але це неможливо: він б'ється під час транспортування. Ось перший приклад суперечності: з одного боку, треба було б робити посуд великим, що, з другого боку, неможливо через його крихкість. Подібні суперечності, які стосуються вдосконалення чи створення об'єктів технологічної діяльності людини, називають технічними. В основі будь-якого винаходу лежить суперечність та її розв'язок. Перш ніж розглядати спроби і методи подолання суперечностей, з'ясуємо, у чому полягає ця суперечність Приклади:

Номер слайду 10

Розглянемоінший приклад. Сонцезахисні окуляри Виготовляють з затемненого скла. Ця затемненість досить часто не дозволяє чітко та ясно бачити предмети. Разом з тим, чим світліші окуляри, тим більше вони втрачають свої захисні властивості від променів сонця. Отже, очевидною є технічна суперечність: сонцезахисні окуляри мають бути темними і водночас не повинні бути такими.

Номер слайду 11

Доречі кожен із наведених прикладів технічних суперечностей сьогодні має часткове розв'язання: створено скляний посуд, який майже не б'ється; Окуляри, що реагують на сонячне світло, - чим його більше, тим вони темніші, і навпаки.

Номер слайду 12

Винахідники Робота винахідника чи конструктора серед інших видів діяльності полягає в тому, щоб усувати технічні суперечності. Тут неважко помітити, що, приміром, під час різання будь-якого матеріалу чим тоншим є полотно ножівки, тим менше матеріалу йде у відходи. Сьогодні, наприклад, актуальним для сучасного виробництва є безвідходний процес обробки з мінімальними відходами. Тому доцільно зробити полотно пилки тонким.. Однак у цьому випадку воно швидко виходитиме з ладу( нагріватиметься і в наслідок цього ломитиметься). Таким чином, суть суперечності: полотно має бути тонким і водночас міцним (тобто, достатньо товстим, щоб не зазнавати деформації).

Номер слайду 13

Відповідно до суперечності формулюють завдання. Який матеріал обрати для полотна?Також ламається чи гнеться, а від тертя ще плавиться. Пластмаса? Але для вирішення цієї задачі полотно пилки має бути міцним і водночас надтонким (хоча би його робоча частина), щоб звести утворення тирси до мінімуму. Матеріал має об'єднати у собі дві якості – бути тонким і водночас міцним. Винахідник розмірковує: Крихке, хоча й створено сьогодні зразки досить міцного скла. Скло? Метал? Очевидно ні, бо будь-який метал згинатиметься та ломитиметься

Номер слайду 14

Переглядаючи різні варіанти конструкційних матеріалів винахідник доходить висновку. Тонкий струмінь води під великим тиском може різати будь-які метали без утворення тирси. Численні експерименти виявили: Матеріалом для пилки може бути рідина, наприклад вода. Робим висновок. Тверді матеріали для вирішення проблеми не підходять взагалі. По-друге Створити таку пилку з твердого матеріалу, то вона буде економічно невигідною. По-перше Якщо:

Номер слайду 15

Запитання для самоконтролю0102030405 Що таке винахід? Назвіть відомі нам приклади винаходів. Поясніть, як винахідництво сприяє прогресу людства. Які науки досліджують винахідництво і винаходи?Що таке технічна суперечність як основа винаходу? Наведіть приклад технічної суперечності.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Федоренко Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Таран Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
29 листопада 2019
Переглядів
4314
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку