Віртуальна екскурсія

Про матеріал
Віртуальна екскурсія на уроці біології 7 класу, яка допоможе розширити знання про різноманітність кісткових риб.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор: Бобир Галина Кирилівна, учитель біології, учитель-методист

Номер слайду 2

Мета екскурсії: ознайомити учнів з різноманітністю кісткових риб прісних водойм Проблема: У риб особливе середовище - вода. Діти порівняно рідко бувають біля будь-яких водойм і практично не мають можливості спостерігати риб у їх природному середовищі. Навіть влітку, відпочиваючи на морі або річці, тобто на пляжах, неможливо побачити риб і красу підводного світу. Треба допомогти дітям дізнатися, «побачити» «царство» риб.

Номер слайду 3

Судак - це риба чистих річок. Він дуже болісно переживає всі забруднення, скиди неочищених стічних вод і прагне поплисти в більш чисті ділянки водойми. Відомо багато випадків, коли після аварій на промислових підприємствах, наслідком яких був скид забруднюючих речовин в річку, гинула майже вся популяція судака.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

На дні, де тихо і темно, лежить вусате поліно.

Номер слайду 6

Короп це одна з перших риб, штучно виведена людиною. Його Батьківщина - Древній Китай. Рибу вживали в їжу ще за тисячу років до н. е. Його ближнім родичем вважається сазан.

Номер слайду 7

Лящ – це риба з високим і сильно сплюснутим з боків тілом. Може досягати в довжину 60 см і вагу 3-5 кг. Любить спокійну воду з намулистим і не дуже зарослим дном, в озерах зазвичай тримається поруч з очеретом і на перевалах між глибокою і мілкою водою. Молодь ляща до другого року життя годується переважно планктоном, а їжею для більш дорослих особин слугують дрібні донні тварини.

Номер слайду 8

Налим або як його ще називають Минь - один з найпоширеніших серед прісноводних риб світової фауни. У першу чергу він населяє всі ріки басейну Північного Льодовитого океану як Євразії, так і Північної Америки, а в ряді регіонів зустрічається у водоймах та інших басейнах. Риба водиться в річках, що впадають у Чорне і Каспійське моря, але південніше 40 ° пн. широти не заходить. Населяє практично всі великі озера Євразії та Північної Америки.

Номер слайду 9

Річковий окунь - риба роду окунів, широко розповсюджений в річках Європи та Північної Азії. Вид відноситься до хижих риб: в раціоні дорослої особини значну долю складають прісноводні риби. Риба осіла, навіть перед нерестом не здійснює далеких мандрівок, часто в ставках і озерах живе цілий рік.

Номер слайду 10

Йорж - зграйна риба живе у великих ставках, річках, озерах, кар'єрах. Любить чисті місця з піщаним дном, хоча його можна зустріти в будь-якому місці водойми. Йорж - невелика рибка, її середні розміри складають 7-10 см., вага не більше 100 гр. Дійсно, він дуже схожий на йоржик, особливо коли його вийнятий з води, риба відразу прийме позу залякування - підніме колючий спинний плавець, розправить плавці в різні сторони і загне свій хвіст набік. Риба роздувається, коли йому загрожує небезпека.

Номер слайду 11

Річковий вугор, або європейський вугор. У 2008 році був занесений до Червоної книги МСОП як вид «на межі зникнення». Вугор довгий час обходиться без води. Він може перебиратися з однієї водойми в іншу по суші, може прожити на повітрі протягом декількох днів за умови збереження у вологому стані шкірних покривів. У цьому випадку обмін газів через шкіру цілком забезпечує йому дихання. .

Номер слайду 12

Піскарь – мирні стайні рибки, які люблять чисту, багату киснем воду. Охоче стоять над ґрунтом проти течії.

Номер слайду 13

Жерех – сильний, хижий і беззубий представник родини коропових риб. Прекрасна риба, заради якої спінінгісти багато уваги приділяють маскуванню і тиші на рибалці.

Номер слайду 14

Карась - існує два основні види карася: золотий і срібний. Золотий - це той самий, з якого японці вивели першу акваріумну золоту рибку. У карася прекрасно розвинений нюх: він здатний уловлювати мільйонні долі хімічних речовин, які виділяють усі без виключення водні організми.

Номер слайду 15

Краснопірка – дуже близький родич плотви. Вона засиляє переважно стоячі води з великою кількістю прибережних рослин, в яких і розташовується на літо. Весною і восени її можна знайти в більш глибоких шарах води, біля дна.

Номер слайду 16

Линь тіло покриває дрібна луска, яка міцно і глибоко закріплена. Всі плавники заокруглені. Хвостовий плавник має неглибокий виріз. Водиться в мілких озерах з намулистим дном і тихих місцях на річках. Це типова донна риба, ляклива, яка уникає сонця і рідко з’являється на поверхні води. Тримається в невеликих зграях, в одному і тому ж місці.

Номер слайду 17

Піранії – прісноводні риби, які живуть в річках та водоймах Південної Америки. Назва риби походить від коренів двох слів мови гуарані «піра» - риба і «аніа» - зуб. Натуралісти минулих століть, задовольняючись найчастіше лише розповідями моряків і тубільців, записали безліч свідчень про те, які ненажерливі і небезпечні ці риби. Так виникли легенди про хижого людожера, лютого до неподобства, який не щадить нікого на своєму шляху. Але які ж піраньї насправді?

Номер слайду 18

Ненажерливість піраній, яких називають річковими гієнами, перевершує всяку ймовірність, вони нападають на різних тварин, які з'являються на їх території, навіть на риб, що перевершують їх у 10 разів за величиною. Дуже часто крокодил втікає перед дикою зграєю цих риб, причому перевертається черевом вгору. Хижість їх доходить до того, що ці риби не щадять навіть своїх поранених товаришів.

ppt
Додано
2 червня 2021
Переглядів
645
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку