Віртуальна екскурсія до собору Святої Софії Премудрості Божої– визначної пам’ятки доби Київської Русі (7 клас)

Про матеріал
Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією Софійського Собору, що знаходиться у місті Києві; Тип уроку: комбінований урок Наочність: презентація Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити; Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; українська література; географія; Структура уроку І. Організаційний момент 1 хв. ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь 7 хв. ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності 4 хв. IV. Повідомлення теми та завдань уроку 3 хв. V.Вивчення нового матеріалу 10 хв. VI.Закріплення нових знань 5 хв. VII.Творче завдання 10 хв. IX.Заключна частина 5 хв.
Перегляд файлу

Тема уроку: Віртуальна екскурсія до собору Святої Софії Премудрості Божої– визначної памятки доби Київської Русі (7 клас)

Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією Софійського Собору, що знаходиться у місті Києві;

Тип уроку: комбінований урок

Наочність: презентація

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити;

Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; українська література; географія;

Структура уроку

І. Організаційний момент 1 хв.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь 7 хв.

ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності 4 хв.

IV. Повідомлення теми та завдань уроку 3 хв.

V.Вивчення нового матеріалу 10 хв.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

VII.Творче завдання 10 хв.

IX.Заключна частина 5 хв.

Хід і зміст уроку

І. Організаційний момент

1. Привітання;

2. Перевірка присутності учнів за журналом;

3. Ознайомлення учнів з планом уроку;

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь

Актуалізація проводиться у формі беіди:

  1.               Що є пам’яткою архітектури?
  2.               Які пам’ятки архітектури ви знаєте?
  3.               Які є пам’ятки архітектури в нашому місті?

             ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності

На сьогоднішньому уроці ми матимемо змогу поринути віртуально до Софійського Собору, побачимо велич цієї споруди, дізнаємось історію збудування та сучасну історію споруди;

IV. Повідомлення теми та завдань уроку

Тема: Віртуальна екскурсія до собору Святої Софії Премудрості Божої– визначної пам’ятки доби Київської Русі

Завдання уроку: познайомитися з історією створення та сучасною історією Софійського Собору, що знаходиться у місті Києві;

V. Вивчення нового матеріалу

В історичному центрі древнього Києва вже тисячу років височіє грандіозний собор Святої Софії Премудрості Божої. Це найдревніший християнський храм, що повністю зберігся на східнослов’янських теренах.  Народжений добою християнізації Русі, він став колискою київського християнства, державності та культури, розбудова яких здійснювалася під знаком Софії-Мудрості, якою тримається світ. Свята Софія Премудрість Божа, якій присвячено собор,  – одна з фундаментальних ідеологем східного християнства, що асоціювалася з образом мудро влаштованої Богом суверенної державності. Впродовж сторіч уявлення про Святу Софію зберігалось як умова духовного життя всієї людності, без якої вона не може існувати як християнський народ, як Церква, адже поняття Св. Софії ототожнювалося з мудрістю нової християнської релігії.

 Софійський собор у Києві – пам’ятка знакова.  Якщо вселенським символом храму Премудрості  була і залишається  Софія Константинопольська, то для усього  світу східних слов’ян таким символом є Софія Київська. Сторіччями вона сприймається головною святинею Русі-України, осердям вищої мудрості, що гармонізує буття народу, береже й осяює світлом його долю.  Софія – справжній меморіал Хрещення Русі, пам’ятка княжого благочестя,  багатства і слави, державної мудрості й щедрості. Вона дійшла до наших часів з героїчної билинної доби Київської Русі, доби Володимира Великого і Ярослава Мудрого.

     Найкращим підтвердженням  своєї  високої історичної й духовної місії є сам Софійський собор, який зберігає чудову давню архітектуру і найповніший у світі ансамбль оригінальних мозаїк і фресок ХІ ст. – 260 кв. м мозаїк і 3000 кв. м фресок. Вони   є  справжніми шедеврами світового мистецтва. Велич і неповторна краса Св. Софії створили їй славу справжнього чуда світу. Софія дає нам знати, якими були наші предки і якими ми мусимо бути. Для цього вона збережена Богом і людьми.

Давньоруські літописи згадують закладення  Св. Софії під 1017 і 1037 рр. і називають її засновником великого київського князя Ярослава Мудрого. Новітніми дослідженнями доведено, що насправді собор  засновано хрестителем Русі, великим київським князем Володимиром Святославичем (980 – 1015), а завершено його сином і спадкоємцем на київському престолі Ярославом Мудрим (1016 – 1018; 1019 – 1054). Недарма  свідок появи  Софійського собору митрополит-русич Іларіон  Київський у своєму “Слові про Закон і Благодать” говорить, що у цій справі Ярослав завершив починання свого батька Володимира, як Соломон – Давидове у  будівництві Єрусалимського храму.

У 2011 році  за рішенням ЮНЕСКО і Указом Президента України на міжнародному і державному рівнях урочисто відзначено 1000-річчя заснування Софії Київської. Цей ювілей має велике значення для історії України.  Поява Св. Софії у другому десятиріччі ХІ ст. засвідчує, що державність і культура Київської Русі  досягли свого  апогею вже за Володимира, і саме з Києва  поширилися східнослов’янськими теренами.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

Закріплення нових знань у формі бесіди:

  1.               Що вам запам’яталося?
  2.               Коли і ким було збудовано Софійський Собор ?
  3.               Чому було збудовано Собор? Який вигляд має храм зараз?

VII.Творче завдання 10 хв.

Завдання для учнів: описати свою  улюблену  памятку в Україні чи за її межами (учні можуть користуватися мережею Інтернет)

IX.Заключна частина 5 хв.

  1.               Вчитель повідомляє про досягнення цілей уроку
  2.               Домашнє завдання: зробити презентацію про свою улюблену пам’ятку історії,архітектури чи мистецтва (на вибір учня)

 

 

 

 

doc
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
842
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку