Віртуальна екскурсія до Віндзорського замку – одного з найвідоміших замків Великої Британії(7 клас)

Про матеріал
Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією Віндзорського замку, що знаходиться у Англії; Тип уроку: комбінований урок Наочність: презентація Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити; Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; географія; Структура уроку І. Організаційний момент 1 хв. ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь 7 хв. ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності 4 хв. IV. Повідомлення теми та завдань уроку 3 хв. V.Вивчення нового матеріалу 10 хв. VI.Закріплення нових знань 5 хв. VII.Творче завдання 10 хв. IX.Заключна частина 5 хв.
Перегляд файлу

Тема уроку: Віртуальна екскурсія до Віндзорського  замку – одного з найвідоміших замків Великої Британії(7 клас)

Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією Віндзорського замку, що знаходиться у Англії;

Тип уроку: комбінований урок

Наочність: презентація

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити;

Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; географія;

Структура уроку

І. Організаційний момент 1 хв.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь 7 хв.

ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності 4 хв.

IV. Повідомлення теми та завдань уроку 3 хв.

V.Вивчення нового матеріалу 10 хв.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

VII.Творче завдання 10 хв.

IX.Заключна частина 5 хв.

Хід і зміст уроку

І. Організаційний момент

1. Привітання;

2. Перевірка присутності учнів за журналом;

3. Ознайомлення учнів з планом уроку;

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь

Актуалізація проводиться у формі беіди:

  1.               Що таке замок?
  2.               Для чого будували замки?
  3.               Які найвідоміші замки ви знаєте?

 ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності

На сьогоднішньому уроці ми матимемо змогу поринути віртуально до Віндзорського замку, побачимо велич і  цієї споруди, дізнаємось історію збудування та сучасну історію споруди;

IV. Повідомлення теми та завдань уроку

Тема: Віртуальна екскурсія до Віндзорського  замку – одного з найвідоміших замків Великої Британії

Завдання уроку: познайомитися з історією створення та сучасною історією Віндзорського замку, що знаходиться у Англії;

V. Вивчення нового матеріалу

Використовуємо презентацію для розповіді.

На високому пагорбі, що підноситься над звивистою Темзою, у місті Віндзор розташований найстаріший замок Туманного Альбіону, який давно і міцно займає заслужене місце серед найвідоміших жилих королівських резиденцій світу. Віндзорський замок є справжнім символом непорушності влади британських монархів, які протягом багатьох століть незмінно використовують його в якості своєї заміської резиденції. Сучасний замковий комплекс дуже великий і включає в себе не тільки королівський палац, а й велику кількість інших житлових будов, а також старовинні каплиці, капели, чудові парки і сади.

Історія замку, якому було уготовано довгий і славне існування, почалася в 11 столітті, в епоху правління Вільгельма Завойовника. Саме цей нормандський герцог, який отримав титул короля Англії, розпорядився збудувати кілька замків для захисту підступів до Лондону. Відстані між цими форпостами і столицею в ту епоху повинні були долатися менш ніж за день, щоб гінці встигли попередити королівське військо про вторгнення ворога. Для споруди фортеці, що перетворилася згодом у Віндзорський замок, був обраний крутий вапняковий пагорб, на якому в 1070 році і була споруджена перша дерев'яна будівля.

Через 40 років молодший син Вільгельма Завойовника, король Генріх I істотно розширив існуючу фортецю, але перші королівські апартаменти з каменю з'явилися тільки в епоху правління Генріха II Анжуйського, в середині 12 століття. Королівський дім тоді був збудований на північній стороні вершини пагорба, яку неможливо було атакувати з боку річки. До наших днів цей замок не вцілів, згодом на його фундаменті були побудовані Почесні палати.

За підрахунками істориків у величному замку за дев'ять століть жило близько чотирьох десятків монарших осіб, які дуже часто добудовували і перебудовували замок, згідно своїм смакам, моді і фінансовим можливостям. Природно, що вхід в особисті покої королеви і її сімейства для туристів недоступний, але в замку є чимало цікавих приміщень, які багато декоровані старовинними меблями, полотнами прославлених живописців та іншими художніми цінностями. Великий інтерес також представляють так звані зали державних прийомів (State Apartments) в північній частині Віндзорського замку, в яких здавна приймали почесних гостей і зарубіжних монархів.

До наших днів без змін збереглися апартаменти, створені в часи Георга IV, а також кілька розкішних залів, створених при Карлі II. Король Карл, суперничав зі своїм кузеном, королем Франції Людовіком XIV, тому для прикраси залів державних прийомів були запрошені кращі майстри тієї епохи. Так, розписом стель займався Антоніо Верріо, а різьбу по дереву виконав Грінлінг Гіббонс. За часів Георга IV на честь перемоги над Наполеоном до числа залів державних прийомів була додана Палата Ватерлоо, в якій в наші дні королева влаштовує офіційний обід перед церемонією прийняття в старовинний орден Підв'язки нових членів.

Основною визначною пам'яткою Віндзорського замку є також Ляльковий будинок королеви Мері, який є найбільшим, найкрасивішим і найвідомішим ляльковим будиночком у світі. Будинок, що має розмір 1,5 метра у висоту і 2,6 метра в ширину, важить 4,5 тонни і наповнений самими справжніми предметами інтер'єру та побуту, тільки в масштабі 1:12. Близько трьох років над ляльковим будинком працював архітектор Едвард Лютіенс і більше 150 художників, ремісників та інших майстрів, які з вражаючою точністю відтворили мініатюрні деталі королівської резиденції.

У 1924 році Ляльковий будинок королеви Мері демонструвався на міжнародній виставці «Британська імперія», де привернув величезну увагу публіки – помилуватися на нього за час виставки встигло понад 1,5 мільйона відвідувачів. У 1925 році ляльковий будинок був переданий в Віндзорський замок і вже багато десятиліть є об'єктом подиву і захоплення туристів зі всього світу. Спеціально для бібліотеки лялькового будинку створили мініатюрні рукописні книги прославлені автори тієї епохи (Кіплінг, Мілн, Конан Дойл та ін.), для чого їм довелося написати дуже коротенькі твори на 500-800 слів.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

Закріплення нових знань у формі бесіди:

  1.               Що вам запам’яталося?
  2.               Що найбільше сподобалося у вигляді замку?
  3.               Чи хотіли б ви там побувати?

VII.Творче завдання 10 хв.

Завдання для учнів: описати свою  улюблену  памятку в Україні чи за її межами (учні можуть користуватися мережею Інтернет)

IX.Заключна частина 5 хв.

  1.               Вчитель повідомляє про досягнення цілей уроку
  2.               Домашнє завдання: зробити презентацію про свою улюблену пам’ятку історії,архітектури чи мистецтва (на вибір учня)

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
7 листопада 2020
Переглядів
752
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку